PDA

View Full Version : Ngjyra e flokeve, shkaktare e semundjeve


SmiLey
03-08-2010, 07:25
http://www.infoalbania.org/thumbnail.php?file=arkiva/Shendeti/ngjyr_633846446.jpg&size=article_medium
Nje zgjedhje e gabuar e bojes se flokeve i hap rrugen shume semundjeve. Dermatologu “afak Güne” pohon se bojrat e flokeve prishin ekuilibrin e lekures se flokeve. Nderkohe qe Guneº thekson se duhet te pakesohet numri i seancave te lyerjes se flokeve.

Dermatologia Zerrin Baysal pohoi se si bojrat kimike ashtu dhe ato te cilat duken natyrale mund te shkaktojne plage, shtimin e zbokthit, tharje dhe renie te flokeve. Lyerja e flokeve, ndryshimi i pamjes se jashtme zakonisht behet per t’u dukur me bukur, per te mbuluar te thinjurat apo dhe per te bere ndryshime kur kalohet ne monotoni.

Por bojrat kimike te shitura ne treg apo edhe ato te cilat shiten nen emrin “natyrale” demtojne floket dhe jane shkaktare te shume semundjeve. Specialistet pohojne se bojrat e flokeve shkaktojne dhimbje koke, kruarje, plage, zbokth, dobesim te flokut, tharje dhe keputje te tij.

Bojrat kimike te flokeve pergatiten nga perzierja e kremit me baze oksigjenin me pigmentet sinteze. Pigmentet e oksiduar te bojes hyjne ne thellesi te flokeve, mblidhen aty dhe nuk mund te dalin me. Per kete arsye yndyrnat e rrenjeve te flokeve te cilat mundesojne ushqyerjen dhe mirembajtjen e tyre humbasin efektivitetin dhe keshtu floket digjen, thahen dhe humbasin gjallerine e meparshme.

Dermatologu i spitalit Hospitalium, ªafak Güneº thote se bojrat e flokeve prishin ekuilibrin e lekures se flokeve. Duke theksuar se tek bojrat e flokeve gjenden peroksid hidrogjen dhe amoniak, lende te cilat demtojne shtresen e jashtme mbrojtese te flokeve, Gunes u shpreh: “Keto lende kimike hapin rrugen e tharjes, humbjes se shkelqimit, plageve te lekures dhe renies se flokeve. Vecanerisht grate shtatzena, ato ne asnje menyre nuk duhet t’i lyejne floket”.

Gune gjithashtu nenvizoi dhe faktin e uljes se numrit te seancave per lyerjen e flokeve. Shume bojra flokesh te cilat shkruajne “natyrale” ne ambalazh permbajne lende kimike.