• Përshëndetje Vizitor!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. Ju lutem : REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

    Regjistrohu !

ABC-ja e programimit.

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Pershendetje.
Ne specializim kemi nje lende te detyrueshme qe konsiston tek programimi.
Tani, une s'di asgje. Po kur them asgje e kam me te vertete.
Dikush, me shpjegon dot abc-ne e programimit; cfare eshte e pershkruar ne menyre specifike, qe nga termat qe perdoren, e ku di une?

Faleminderit per momentin.
 

Hawk

V.I.P
Anëtar
Nov 24, 2014
Postime
6,928
Reaction score
172
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Provo ketu Robby:

https://www.codecademy.com/

Merre kursin e Pythonit, pasi Pythoni per momentin po perdoret per kurse Hyrese ne Programim. Besoj se qendron mire me Anglishten apo jo?

Ne menyre interaktive mundesh te fitosh konceptet bazike rreth Programimit.

Meso ne fillim se cka jane:

Variablat(placeholder-vendmbajtes per vlerat) dhe si te manipulojsh me ta.

Conditionals/Kushtoret: if/else.

Loops: while/for
 

Mr. E

Anëtar i ri
Anëtar
Jan 7, 2014
Postime
3,712
Reaction score
45
Points
0
Location
Tirane
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Provo ketu Robby:

https://www.codecademy.com/

Merre kursin e Pythonit, pasi Pythoni per momentin po perdoret per kurse Hyrese ne Programim. Besoj se qendron mire me Anglishten apo jo?

Ne menyre interaktive mundesh te fitosh konceptet bazike rreth Programimit.

Meso ne fillim se cka jane:

Variablat(placeholder-vendmbajtes per vlerat) dhe si te manipulojsh me ta.

Conditionals/Kushtoret: if/else.

Loops: while/for
Edhe une pak a shume te njejtat gjera u bera gati te shkruaja, vec asaj pjeses se Python, me pas e lashe sepse tek e fundit: Ask google :D

Nje tjeter adrese e mire qe mund te shtoj eshte kjo:
https://www.khanacademy.org/
 

Persona

:)
Anëtar
Jan 31, 2012
Postime
12,285
Reaction score
174
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

oh my god :D

sorry Robby :p
 

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Broken ..lere!
 

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Faleminderit, po pata pyetje do ju shkruaj :).
 

Hawk

V.I.P
Anëtar
Nov 24, 2014
Postime
6,928
Reaction score
172
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Fillove me kursin Robby?
 

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Kursin ne shkolle e?
Ai ka dy muaj qe ka filluar po ne smar vesh asgje!
 

Hawk

V.I.P
Anëtar
Nov 24, 2014
Postime
6,928
Reaction score
172
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Eshte abstrakte, dhe pakez e merzitshme. :p

Por nese i perkushtohesh i kupton. Madje, me siguri e keni si lende zgjedhore, me qka nuk duhesh dhene edhe aq rendesi. Pra, siq thash ne fillim bazike jane variablat qe jane i njejti koncept si ne Matematike.

Ne Programim variablat jane rezervim te nje vendi ne memorje. Ketij rezervimi mund tja vendosim nje emer, si p.sh: variabla x, variable a, variabla c.

Normal, keto variabla mbajne te dhena veqse te definuara (te dhena primitive) si: numra te plote( minus pakufi ~ -4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4 ~ deri ne pakufi), Stringje-Shkronja, etj etj.

P.SH

variabla x=3;
variabla y=2;
variable z;

z=x+y;

shtype(z);

apo

variabla emri="John";
variabla mbiemri="Ford";
variable emriplote=emri+mbiemri;

shtype(emriplote);

Shtypet ne ekran: John Ford




Koncepti tjeter i rendesishem jane Kushtoret if/else.

Pra if nga Anglishtja nese else diqka tjeter. Ne Programim kjo keshtu funkcionon

if(nese plotesohet kushti)
{
egzekuto kodin ketu
}
else //nese kushti i pare nuk plotesohet ateher egzekuto kodin mbrenda kllapave
{
egzekuto kodin ketu
}

ja nje shembull praktik kur logohesh ne forum:

if(Username=="Robbery" and Password=="nio123456")
{
drejto ne faqen kryesore dhe jepi qasje ne konto

}
else
{
shtyp-notifiko("Username apo Passwordi jane te gabuar");
}

P.S Nuk jam i mire per te sqaru sende por e provova njeher. :p
 

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

E kam te detyryeshme Leo!
Une te mar nje note kaluese kush eshte si une..
O zot ky programimi!
 

Robbery

V.I.P
Anëtar
Dec 29, 2010
Postime
5,847
Reaction score
75
Points
48
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Eshte abstrakte, dhe pakez e merzitshme. :p

Por nese i perkushtohesh i kupton. Madje, me siguri e keni si lende zgjedhore, me qka nuk duhesh dhene edhe aq rendesi. Pra, siq thash ne fillim bazike jane variablat qe jane i njejti koncept si ne Matematike.

Ne Programim variablat jane rezervim te nje vendi ne memorje. Ketij rezervimi mund tja vendosim nje emer, si p.sh: variabla x, variable a, variabla c.

Normal, keto variabla mbajne te dhena veqse te definuara (te dhena primitive) si: numra te plote( minus pakufi ~ -4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4 ~ deri ne pakufi), Stringje-Shkronja, etj etj.

P.SH

variabla x=3;
variabla y=2;
variable z;

z=x+y;

shtype(z);

apo

variabla emri="John";
variabla mbiemri="Ford";
variable emriplote=emri+mbiemri;

shtype(emriplote);

Shtypet ne ekran: John Ford




Koncepti tjeter i rendesishem jane Kushtoret if/else.

Pra if nga Anglishtja nese else diqka tjeter. Ne Programim kjo keshtu funkcionon

if(nese plotesohet kushti)
{
egzekuto kodin ketu
}
else //nese kushti i pare nuk plotesohet ateher egzekuto kodin mbrenda kllapave
{
egzekuto kodin ketu
}

ja nje shembull praktik kur logohesh ne forum:

if(Username=="Robbery" and Password=="nio123456")
{
drejto ne faqen kryesore dhe jepi qasje ne konto

}
else
{
shtyp-notifiko("Username apo Passwordi jane te gabuar");
}

P.S Nuk jam i mire per te sqaru sende por e provova njeher. :p
Ti e ke sqaruar mire o Leo, po une spo kuptoj asgje...me sakte une nuk di cfare duhet programuar?
CFare duhet te bej une?:/
 

Pirati

Aga i Lugines
Anëtar
Sep 28, 2010
Postime
10,538
Reaction score
956
Points
113
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Pershendetje.
Ne specializim kemi nje lende te detyrueshme qe konsiston tek programimi.
Tani, une s'di asgje. Po kur them asgje e kam me te vertete.
Dikush, me shpjegon dot abc-ne e programimit; cfare eshte e pershkruar ne menyre specifike, qe nga termat qe perdoren, e ku di une?

Faleminderit per momentin.

Turp te kesh o Robberyja :D te mos dini asni gjo ``fumato``

Me kujtohet para shume e shume vitesh, ne lenden e informatikes na e pat nxjerrur kushte te programonim teoremen e pitagores per provim, ne kohen hyhyhy diku 1988 qe Compjutrat i patem pare perhere te pare dhe na dukeshin si mini TV-ja :D

Mundohej e shpjegonte profesori me input variablen x, pastaj output ketu dhe Enter atje, por ishte tamam sikur ajo qe ke shkruar ti, nuk kuptonim vertete asni gjo :D Por me ushtrime dhe sçarime, ate Pitagoren e patem bere uje, ti thuash profesore silli edhe ata kusherinjet e Pitagores se ti enterojme deri tek i fundit ne variabla.


Nuk e di se ne ç`gjuhe perdorni, por mendoj qe e keni ne Italiano :D

Tani ne tere kete zhvillim teknik, do te propozoja te ja jipni nje imparare a programmare tek Jatubeeja dhe ke vertete sçarime interesante.

https://www.youtube.com/results?search_query=imparare+a+programmare
 

Hawk

V.I.P
Anëtar
Nov 24, 2014
Postime
6,928
Reaction score
172
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Ti e ke sqaruar mire o Leo, po une spo kuptoj asgje...me sakte une nuk di cfare duhet programuar?
CFare duhet te bej une?:/
Kuptove ndonje send ti Rebele, apo tash u shnderrove ne Modele? :p

Kisha nda pakez kohe per te mesuar por jam mesues i keq.:p
 

TerraN

incognito
Anëtar
Jul 3, 2012
Postime
2,002
Reaction score
135
Points
63
Location
ANTAHKARANA
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

*

Pyetje per ekspertat:


A din te me tregoje cila gjuhe programuese eshte, s'di si ta pershkruaj sakte....



....me nje pikepyetje me ngjyre te verdhe???



Keshtu disi:


?


*
 

Fshatari

No vip
Anëtar
Jul 27, 2013
Postime
7,924
Reaction score
720
Points
113
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

*

Pyetje per ekspertat:


A din te me tregoje cila gjuhe programuese eshte, s'di si ta pershkruaj sakte....



....me nje pikepyetje me ngjyre te verdhe???



Keshtu disi:


?




*
<html>
<head>
<title>Test PHP</title>
</head>
<body>
<?php echo '<p>Jam gjuha e programimit php</p>'; ?>
<p>Nje skript php fillon dhe mbaron me nje ?</p>
<p>Ekzekutohet ne Web server me Apache server</p>
</body>
</html>
 

Hawk

V.I.P
Anëtar
Nov 24, 2014
Postime
6,928
Reaction score
172
Points
63
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

Mos e ki fjalen per JavaScriptin TerraN?


 

TerraN

incognito
Anëtar
Jul 3, 2012
Postime
2,002
Reaction score
135
Points
63
Location
ANTAHKARANA
Përgjigje e: ABC-ja e programimit.

*

Me duket qe eshte PHP, megjithese nuk jam 100% i sigurte.



I kam ca libra me kete lloj programimi te cilin e permenda. Ajo qe me ka pelqyer me kete rast eshte, p.sh., ke permabjajtjen e librit dhe, duke klikuar mbi permbajtje (teme e caktuar) mund ta hapesh.


Ta zeme:

Klikoj "Fshatari" dhe menjerere jam tek tema e caktuar per shtararin prej faqe kaq e kaq.


Me nje fjale, eshte nje lloj enciklopedie e programuar ku hap teme te caktuar.


Ne kete lloj programimi, p.sh., e kam "Bibla e shpejte shqip", me duket "Korinthasve" dhe e gjej permenjehere....


M'u dasht per dic personale (offline), jo per internet (online).



Sidoqofte


@ flm Fshatari
@ flm voayager (leo)



*
 
Top