• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Akili

Përgjigje e: Akili

Akili me qeleshe - momenti kur vret Penthesilean

Sku4KHN.jpg

AKILI MBAN MBI KRYE NJE QELESHE

Medalion i arte i gjetur ne Sicili dhe i ruajtur ne Museun e Baselit. Ky moment, i vrasjes se amazones Penthesilea nga Akili, eshte gjetur edhe ne Apolloni, ne nje murale.

Last edited:
Akili....

Akili (lat. Achilles) sipas Homerit, heroi më guximtar në luftën e Trojës, i biri i Peleus dhe Thetisë, mbyti Hektorin sepse ky i'a kishte mbytur kusheririn Patrklos. Në prallat dhe mitet e tjera thuhet se ka qenë i lëndushëm vetëm në thembër. Sipas historisë thuhet se edhe Aleksandri i madh ka pasur lidhje familjare me Akilin, nëpërmjet të ëmës, Olimpia, gruaja e Filipit dhe princesësh së Epirit. Djali i Peleut, Mbret i Mirmidoneve dhe i Tetit, bijë e Oqeanit.
Nena e beri te paprekshem duke i sperkatur me ambrozi diten dhe duke e futur ne flake naten. Me tej e zhyti ne ujrat e ferrit te Stiges, duke e mbajtur prej thembreje, qe mbeti e vetmja pike e cenueshme e heroit. Mjeshtri i tij i pare ishte Feniksi, me tej centauri Kiron qe e ushqeu me palce eshtrash te luaneve, tigrave dhe egersirave te tjera. Kironi e streviti per gjueti , si te mbareshtronte kuajt dhe ne artin e mjeksise. I mesoi cilesite antike: qendrueshmerine ndaj dhimbjes , perbuzjen e te mirave ne kete bote, dashurine per te verteten. Kur fati i ofroi nje zgjedhje midis nje jete te shkurter dhe te lavdishme dhe nje tjeter te gjate, por te hereshme, zgjodhi te paren. Teti e informuar nga falltari Kalkant se i biri do te vdiste ne Troje, per ta penguar qe te nisej e te fshihej ne oborrin e Likomedit, mbret i Skiros , te veshur si grua midis tyre dhe mori emrin Pirra "qimekuqe". Qendrimi ketu zgjati 9 vjet, gjate te cilave ai u dashurua me Deidamine,njeren prej motrave te tij te rreme, prej nga lindi Neoptolemi. Por Uliksi me dredhi e gjeti dhe e solli me vete ne Troje, pasi orakulli thoshte se: Pa Akilin , Troja nuk do te mund te binte. Ne vitin e 10 te rrethimit , heroi i nxehur per nje ndarje jo te drejte te prehes se luftes, u terhoq nga tenda e rrefuzoi te luftonte më. Doli ne lufte vetem prej vdekjes se mikut te tij Patrolokit, per te cilin u hakmorr duke vrare luftetarin me te madh te trojaneve " Hektorin".
Dashuria me shikim te pare per bukuroshen "Pentesilea", aletate e Trojaneve , kur i zbuloj fytyren pasi e kishte pare ne duel, vdekja e tij nga shigjeta e Paridit drejtuar ne thembren e zbuluar te heroit nga Apolloni. Akejte i bene nderime solenme dhe nena e tij Teti, e qau per 17 dite me te gjitha Nereidat. Si varri i tij ka qene mbajtur nje turme prane Kepit Sigje. Nje legjende e mevonshme tregon se Teti e coi trupin e te birit ne Ishullin e Bardhe ne grykederdhjen e Danubit ku Akili beri nje jete te fshehte. Kush kalonte aty prane degjonte zhurme armesh diten dhe urime e kenge naten, si ne Valhalla.

Burimi WIKIPEDIA

ne librin Dodona nga Howard Fremont Stratton Priv na i pemend akilin si nje pellazg qe ska lidhje me helenet
qecdozq5.jpg

gjuha shqipe eshte gjuha qe mendohet te kete folur dhe aleksanderi i madh dhe akili
ck5za8fx.jpg

2baalg.jpg

CHARLES T. ERICKSON:
ËSHTË AQ E PRANUESHME QË AKILI TË TIPIZOHET SI NJË BIR SHQIPONJE, SA Ç’ËSHTË E PRANUESHME SE AI PËRFAQËSON TRADITAT E MREKULLUESHME AQ TË LARTA TË RACËS SHQIPTARE

Një pamje kaq e kobshme që unë po përpiqem ta ringjall del nga braktisja dhe harresa. Dhe këtu, në përpjekjet e mia kërkimore gjej në këtë botë të Homerit të tremijë e më shumë vjetëve më parë diçka të guximshme, fisnike, burrërore, në të vërtetë thuajse kristiane. Dhe ky, e them me siguri të plotë, është pikërisht tipi i burrërisë dhe burrneshave që dikush mund ti gjejë vetëm midis këtyre shqiptarëve të “egër” e “barbarë”
Është aq e pranueshme që Akili të tipizohet si një Bir Shqiponje sa ç’është e pranueshme se ai përfaqëson traditat e mrekullueshme aq të larta të racës shqiptare, idealet e tyre të plota, qëndrimet burrërore saqë mendoj se askush nuk mund t’i afrohet kësaj race fisnike.

Titulli: Charles Telford Erickson, jeta dhe vepra për Shqipërinë dhe shqiptarët
(Tre vëllime)
Autori: Charles Telford Erickson
Përgatiti: Mal Berisha [punë e përsosur!]
Botues: Edualba, Tiranë: 2012

Foto: Achilles at Skyros Museo archeologico nazionale, Naples (Akili me qeleshe)

2baalg.jpg

CHARLES T. ERICKSON:
ËSHTË AQ E PRANUESHME QË AKILI TË TIPIZOHET SI NJË BIR SHQIPONJE, SA Ç’ËSHTË E PRANUESHME SE AI PËRFAQËSON TRADITAT E MREKULLUESHME AQ TË LARTA TË RACËS SHQIPTARE

Një pamje kaq e kobshme që unë po përpiqem ta ringjall del nga braktisja dhe harresa. Dhe këtu, në përpjekjet e mia kërkimore gjej në këtë botë të Homerit të tremijë e më shumë vjetëve më parë diçka të guximshme, fisnike, burrërore, në të vërtetë thuajse kristiane. Dhe ky, e them me siguri të plotë, është pikërisht tipi i burrërisë dhe burrneshave që dikush mund ti gjejë vetëm midis këtyre shqiptarëve të “egër” e “barbarë”
Është aq e pranueshme që Akili të tipizohet si një Bir Shqiponje sa ç’është e pranueshme se ai përfaqëson traditat e mrekullueshme aq të larta të racës shqiptare, idealet e tyre të plota, qëndrimet burrërore saqë mendoj se askush nuk mund t’i afrohet kësaj race fisnike.

Titulli: Charles Telford Erickson, jeta dhe vepra për Shqipërinë dhe shqiptarët
(Tre vëllime)
Autori: Charles Telford Erickson
Përgatiti: Mal Berisha [punë e përsosur!]
Botues: Edualba, Tiranë: 2012

Foto: Achilles at Skyros Museo archeologico nazionale, Naples (Akili me qeleshe)
Pikerisht ne kete ishull ndodhet nje vend qe quhet (Aχιλλειος)ku thuhet se pikerisht aty kane pas qene fshehur Akili,ku ne fund iku i maskuar si nje vajze.

Edhe anijen qe ben transportin e banoreve ka po ate emer.

E kam vizituar ate muze,por se kam pare kete material qe kini sjelle.

Altin Kocaqi

Esklusive

Trillimet edhe përrallat me grek alien që vijnë nga kohët e zymta të prehistorisë e në vazhdimësi nuk kanë asnjë bazë shkencore. Pika e parë e trillimit ishte edhe mbetet miti i Luftës së Trojës. Lavdinë e kësaj lufte sot e marrin grekët si gjithëpjesëmarrës të kësaj lufte mitike.

Sot bota shkencore ka arritur në një nivel të mirë akadamik edhe mundet të diskutojë nga e para shumë tematika të nxehta që duken se serviren si përralla por në brëndësin e tyre kanë forcë të madhe rraciste edhe asimiluese. Aq sa mund të jetë Filipi II edhe Aleksandri i Madh sllavobullgare, apo aq sa mund të jetë serb Konstandini i Madh, po aq ka qënë edhe Lufta e Trojës një luftë mes grekërish.

Fqinjët tanë i japin shumë rëndesi figurave historike edhe nëpërmijet tyre ngren kombet e tyre që në shumicë përbëhen nga autoktonët e asimiluar.

Homeri u shkruajt për herë të parë në shek VI-V para Krishtit ndërsa Thukididi jetoi në fund të shek V para Krishtit. A mundet ta njohi Homerin, më mirë se Thukididi, një ëndërrimtarë i Rilindjes Europiane? Në gërmën e shkrimit akademik shumë pak shance, ose aspak, ka një studiues që jeton 2000 vjetë më vone se ngjarja që ta njohi ngjarjen më mirë se sa bashkëkohori i kohëshkrimit të Homerit(Thukididi). Ndaj me rregullat akademike fjalën e parë e ka Thukididi i cili jo më pak edhe jo më shumë na thotë se Luftën e Trojës e bënë Pellazgët edhe jo Grekët. Për Thukididin grekët e parë edhe të vetëm janë një togë ushtarësh që erdhën me Akilin nga Fthia ose më saktë,sipas Homerit, 'largë nga Efira dhe lumi Selient': Thukididi në hyrjen e veprës Lufta e Peleponezit shkruan:

“Pamundësinë, e kohëve të vjetra, më duket se vërteton mbi të gjitha dhe e vërteta se para luftës së Trojës asgjë nuk ndërmori së bashku Greqia. Mendoj se në të vërtetë as ky emër nuk është dhën për të gjithë vendin dhe as që ekzistonte para Elinos djalit të Dhefkalionit, por fiset e ndryeshme, në shtrirjen më të madhe PELLAZGËT, emëroheshin sipas emrave të vëndbanimeve. Provën më të mirë e ka Homeri. Sepse, dhe përse jetoi shumë më vonë se Luftrat e Trojës, ai askund nuk emëroj më këtë emër të gjithë,as ndonje tjeter, përveç atyre që erdhën me Akilin nga Fthiotidha, të cilët ishin dhe Grekët e parë, por i quan ata -pjesmarresit e luftes- në poemat e tij përgjithësisht, Danaus, Argjeus, Akej”

Grekët në Luftën e Trojës nuk i njohu as Homeri edhe as Thukididi...dhe po i njohin ënderrimtarët ellinoman.

gazetainfopress.com

--------------------------------------------------------------------------

odb2uvg.jpeg

"Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia, dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në luftën e Trojës, të udhëhequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)".
- Maurice Druon, Akademia e Francës

Last edited:

Historon muzeu i luftes se jashtme

Attachments

• 313px-Achilles_Ajax_dice_Louvre_MNB911.jpg
    313px-Achilles_Ajax_dice_Louvre_MNB911.jpg
    20.7 KB · Views: 84

Mirmidonet dhe Akili njihen vetem nepermjet miteve, nuk ka artifakte arkeologjike per ekzistencen e tyre historike.

Ka qasje etimologjike qe mirmidon e lidhin me fjalen greke μυρμήγκι-milingone....pra njerez-milingona.

Prejardhja e tyre(sipas mitit) ngjitet tek Mirmidoni, i biri e Zeusit dhe i Eurimeduzes, kjo joshi Zeusin duke marre formen e nje milingone.

Code:
https://en.wikipedia.org/wiki/Myrmidons
Sic e kam permendur dhe nje shkrim timin qe e solla nga forumi ku e kisha botuar me pare.Thuhet "murmex"ose"murmez" =mur+miz = mize muri = melingo ( si i thone ne jug) ose milingone . Melingo (sic e kam sqaruar tek postimi duket sikur vjen nga Mel ne Gole ( Mel - fare = grure, elb etj) Gole (versioni qe perdoret ne jug per goje) ose Merr ne Goje ( se milingona e merr ne goje ushqimin per transportuar). Nejse qe mos largohemi nga tema : "murmex"qe ne greqisht "μύρμηξ" thuhet ne linkun e mesipem = milingone. Problemi eshte qe fjala eshte e formuar nga dy fjale me baze shqipen.Se di se si mund ta shpjegojne greket formimin e kesaj fjale.Fjalet dhe emertimet nuk kane lindur vete.Njerezit i kane vene. Mijera vjet me pare cdo kush do perpiqej te formonte nje fjale te re me ato fjale qe kishte ne dispozicion.Sot eshte totalisht ndryshe.

0SvNnRW.jpg

AKILI NJIHEJ NË EPIR, ME EMRIN «ASPETOS», I CILI NË SHQIP DO TË THOTË «I SHPEJTË». MBRETËRIT E MOLOSËVE, SIPAS PLUTARKUT, RRIDHNIN NGA PIRROJA, I BIRI I AKILIT

Mbretërit e molosëve deklaronin, - sipas Plutarkut,- se rridhnin nga Pirroja, i biri i Akilit, i cili u vendos në atë vend pas rënies së Trojës dhe e trashëgoi mbretërinë e tij te i biri, Molosi. Plutarku, tregon gjithashtu, se Akili njihej në këtë vend, me emrin «Aspetos», i cili në shqip do të thotë «i shpejtë».

Titulli: World Problems
Autori: Marcellus Donald Alexander von Redlich
Botues: Social science publishing Company, 1932

Une emrin Aspetus, e lidh me kuptimin pa-shpetim, sepse sipas legjendes, kur Akilit ju kerkua te zgjidhte midis dy fateve te tij, ai zgjodhi te vdiste me nder dhe shkurt mbi te rojturit gjate dhe turpshem. Pra fati i tij ishte i percaktuar : a-speto-s= pashpet-im, nga folja shpetoj.

Une emrin Aspetus, e lidh me kuptimin pa-shpetim, sepse sipas legjendes, kur Akilit ju kerkua te zgjidhte midis dy fateve te tij, ai zgjodhi te vdiste me nder dhe shkurt mbi te rojturit gjate dhe turpshem. Pra fati i tij ishte i percaktuar : a-speto-s= pashpet-im, nga folja shpetoj.

Nuk kam asnjë fakt për ta hedhur poshtë hipotezë tënde dhe as për të mbrojtur timen, në fakt zbërthimi që ti i ke bërë fjalës, sipas ndërtimit të fjalës, ka kuptim. Por për mendimin tim Akili është hero mbi heronjtë dhe në atë kohë njerëzit kishin kapur pavdekshmërinë me bëmat dhe trimërinë që emri të jetonte përjetësisht. Dhe në fakt kështu ndodhi me Akilin e shumë të tjerë. Fakti që ai zgjodhi opsionin më të vështirë tregon, si ai edhe njerëzit rreth ti vlerësonin më shumë njeriun që jetonte me dinjitet dhe pak se atë pa dinjitet dhe që jeronte gjatë. Kjo zgjedhje është heroizëm në vetëvehte. Nuk besoj se njerëzit do të emëronin heronjtë e tyre me emra kaq të pashpresë siç ëstë edhe (pa)+shpëtim.

Mund ta kem edhe gabim!

Last edited:

Nuk kam asnjë fakt për ta hedhur poshtë hipotezë tënde dhe as për të mbrojtur timen, në fakt zbërthimi që ti i ke bërë fjalës, sipas ndërtimit të fjalës, ka kuptim. Por për mendimin tim Akili është hero mbi heronjtë dhe në atë kohë njerëzit kishin kapur pavdekshmërinë me bëmat dhe trimërinë që emri të jetonte përjetësisht. Dhe në fakt kështu ndodhi me Akilin e shumë të tjerë. Fakti që ai zgjodhi opsionin më të vështirë tregon, si ai edhe njerëzit rreth ti vlerësonin më shumë njeriun që jetonte me dinjitet dhe pak se atë pa dinjitet dhe që jeronte gjatë. Kjo zgjedhje është heroizëm në vetëvehte. Nuk besoj se njerëzit do të emëronin heronjtë e tyre me emra kaq të pashpresë siç ëstë edhe (pa)+shpëtim.

Mund ta kem edhe gabim!

Eshte nje hipoteze kjo e imja, nuk ka asgje te sigurte me etimologjite e emrave te pervecem. Ne greqisht, aspetos ata e shpjegojne "unspeakable", por une nuk e di si e bejne lidhjen.

Eshte nje hipoteze kjo e imja, nuk ka asgje te sigurte me etimologjite e emrave te pervecem. Ne greqisht, aspetos ata e shpjegojne "unspeakable", por une nuk e di si e bejne lidhjen.

Ka më ngjasa të jetë (I shpejti ) sepse në pamje Aspetos duket të ketë fjalën Pet- shpejt të shqipes. Nuk jam i sigurt për ndërtimin e fjalës a për ndarjen në këtë mënyrë.

Grekët pretendojnë se E Mathia ose Macedonia është fjalë greke që do të thotë pranë rërës?. Janë përafërsime të sforcuara, qesharake, akte dëshpëruese të grekëve për të lidhur vehten me Helenët me çdo kusht.

13450022_1641688199489464_4583200478078496867_n.jpg

"Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia, dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në luftën e Trojës, të udhëhequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)".
- Maurice Druon, Akademia e Francës

Une nuk jam ndonje simpatizant i ketyre teorive por ky citati i Druon eshte vertete interesant. Ai ka qene ketu ne Shqiperi dhe ka dhene nje interviste ne TVSH mos gaboj por qe une nuk mund ta gjej dot videon. Dhe e kam degjuar vete kur ka thene se Aleksandri i Madh eshte i juaji, shqiptareve. Druon nuk ishte nje historian i mirefillte por ishte nje autor i njohur i romaneve historike. Po flasim per nje person qe ka qene Kryetari i Akademise Franceze, kryetar i perjetshem ne fund te shek.XX-te dhe jo nje udhetar romantik i shek.XIX-te. Te pakten mund ta konsiderojme si nje njeri qe i dinte mire keto pune.

Nje historian qe i njihte mire greket dhe shqiptaret jo vetem nepermjet librave por edhe prej eksperiences se tij personale(mori pjese ne te ashtuquajturin Revolucion Greek, lol, greket shpiken revolucionin perpara Marksit) ishte George Finlay, nje nga autoret me te rendesishem te shek.XIX-te, nje philhelene:
The Albanian forms a distinct race among the nations of Europe. They have been supposed by some to be the representatives of the Pelasgians. They call themselves Shkipetar. Some suppose them to have occupied the regions they now inhabit before the days of Homer, and that they are the lineal descendants of the race to which the ancient Epirots and Macedonians belonged as cognate tribes. Alexander the Great must, according to these archaeologists, have spoken an ancient Albanian dialect at his riotous banquets with his Macedonian officers.

The researches of modern philology have established beyond question that the Albanian language is an early offset from the Sanscrit, and that its grammar was complete at as old a date as the oldest Greek dialect.
Nearly the same boundary separates the Hellenic from the non-Hellenic population at the present day as in ancient times. Thucydides calls the Amphilochians who dwelt at the head of the Gulf of Arta barbarians. Strabo says that one race inhabited the whole country, from the Acroceraunian Mountains to the borders of Thessaly and to the plain of Pelagonia, under the name of Epirots or Macedonians, for both spoke the same language.
The whole of Albania, from the Gulf of Arta to the Lake of Skodra, is divided into innumerable lateral valleys by rugged mountains, which render the communications so difficult as to confine trade to a few lines of transport.

Burimi:
Author: George Finlay
Volume: 1
History of the Greek Revolution (1861)

https://archive.org/details/historygreekrev02finlgoog

Edhe arkeologet thote ky, jo vetem historianet. Cfare kane gjetur keta arkeologe, nuk ta thote njeri.

Edhe kjo eshte interesante:
%25CE%25B9%25CE%25B9%25CE%25BC%25CF%25800-.jpg

Statuje romake e Artemisit dhe nje shqiptare katolike nga Gruda ne Mal te Zi. Shikoni detajin e harkut ne ball.

Une nuk jam ndonje simpatizant i ketyre teorive por ky citati i Druon eshte vertete interesant. Ai ka qene ketu ne Shqiperi dhe ka dhene nje interviste ne TVSH mos gaboj por qe une nuk mund ta gjej dot videon. Dhe e kam degjuar vete kur ka thene se Aleksandri i Madh eshte i juaji, shqiptareve. Druon nuk ishte nje historian i mirefillte por ishte nje autor i njohur i romaneve historike. Po flasim per nje person qe ka qene Kryetari i Akademise Franceze, kryetar i perjetshem ne fund te shek.XX-te dhe jo nje udhetar romantik i shek.XIX-te. Te pakten mund ta konsiderojme si nje njeri qe i dinte mire keto pune.

Nje historian qe i njihte mire greket dhe shqiptaret jo vetem nepermjet librave por edhe prej eksperiences se tij personale(mori pjese ne te ashtuquajturin Revolucion Greek, lol, greket shpiken revolucionin perpara Marksit) ishte George Finlay, nje nga autoret me te rendesishem te shek.XIX-te, nje philhelene:

Burimi:
Author: George Finlay
Volume: 1
History of the Greek Revolution (1861)

https://archive.org/details/historygreekrev02finlgoog

Edhe arkeologet thote ky, jo vetem historianet. Cfare kane gjetur keta arkeologe, nuk ta thote njeri.

Leka i Madh ka qene shqiptare pa diskutim. Te pakten nga nena Olimpia. Greket palaco kan perdorur nje tregim cipas te cilit o Lek o i jati filipi paskan deklaruar se jane me prejardhje 'greke' per te marr pjese ne lojrat olimpike te cilat perjashtonin cdo njeri qe nuk ishte 'grek'. Por edhe kjo hipoteze nuk mban uje sepse nese Helenizmi ishte vetem kulture dhe jo etni atehere nga doli ky identitet 'grek'? Sidomos gjate kohes se Lekes?

Kshu ne ate mendimin tim mitologjik mendoj se Mirmidonet do kene qene populli i Ksamilit apo Butrintit por duke mos dashur ta theksojn kte ata e kan lene si nje personazh mitik.

Po ta veme epitetin epirot Aspetos te Akilit me ato te Homerit,
besoj se te tera mundohen te dalin ne te njejtin kuptim fjale per fjale
kembe-shpejte.

ὀξύπους swift-footed
πόδαργος
ποδώκης
ταχύπους
ὠκύπος
ὠκύπους ;
πόδας ταχύν·
πόδας ὠκὺς Ἀχιλλεύς·
ποδάρκης δῖος Ἀχιλλεύς
AS - PET ,[-os,atavizem helen]
AS 'i shpejte/mprehte <arbanja vjeter *ah~eh dhe PET = PUTË f. bised.1. Shpullë e këmbës. =πόδας ,

eshte e vecante sepse tregon qe epirotet nuk perdornin trajtat helene.h >s tregon krejt te kunderten e asaj qe na thone te huajt sikur jashte,jaz etj.

Back