Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

e pash se gabova , prandaj edhe e kam fshi , por si duket pak si vonë..haha

Hahahaha. Tashti te nevoitet nje autokritike e forte ala-enveristo-ruciski -salijevski, per ndyshe ke humbur shume pik.

Nuk bere gabim Jo... the ate qe eshte. Problemi qendron tek mania e shqipetareve per te qen partizan te kesaj apo asaj organizate politike. Ka shum pak qe Jan te panvarur.:)

per ata qe jane te interesuar per rrenjen e fjales Grabiteqare: eshte sigurisht grabit. Cuditerisht ne anglishte egziston fjala Grab*, qe do te thote marrja e dickaje ne menyre agresive, ose thjesht te kapesh dicka me dore.

Etimologet e anglishtes thone se kjo fjale eshte marre nga Proto-Gjermanishtja qe mund ta ket nga Sankritishtja ose eshte fjale e perbashket nder gjuhet Indo-Europiane. (cf. Skt. grbhnati "seizes," O.Pers. grab- "seize" as possession or prisoner, O.C.S. grabiti "to seize, rob," Lith. grebiu "to rake")

Fjala e radhes eshte Shkenca

Po prejardhja e fjales: Innocence?

Po prejardhja e fjales: Innocence?

Innocence vjen nga latinishtja IN(qe do te thot Jo) +Nocentem (e cila vjen nga fjala Nocere qe do te thote =te demtosh" to harm"). Fjal per fjal nuk ka shum kuptim por i pershtatet konceptit te Pafajesise. Keto jane fjale tipike qe u krijuan nga gjuhet artificjale sic ishte Latinishtja. Jane te sforcuara.

Ajnej... pershendetje

Je absolutisht korrekt. Shkenc qendron mbim rrenjen r te ashtuquajtur PIE Skei* qe "cuditerisht" domte thot te shkysh, shkep. Analiza jote eshte teper e sakt.

Ata qe dine anglisht lexoni me posht:

science c.1300, "knowledge (of something) acquired by study," also "a particular branch of knowledge," from O.Fr. science, from L. scientia "knowledge," from sciens (gen. scientis), prp. of scire "to know," probably originally "to separate one thing from another, to distinguish," related to scindere "to cut, divide," from PIE root *skei- (cf. Gk. skhizein "to split, rend, cleave," Goth. skaidan, O.E. sceadan "to divide, separate;" see shed (v.)).

Re: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Po prejardhja e fjales Marmalat,si shpegohet me ilirishten e vjeter ?.

Nuk e kam ndjekur kete teme, por dua te di prejardhjen e fjales "table".

Kuvénd,Kuvendoj.Cila eshte prejardhja e kesaj fjale.
Kjo eshte per Maqellarjotin.

Me falni qe po futem edhe une ne kete teme, se hic s'ja them per Etimologjine e fjaleve.

Sipas llogjikes time i bie qe fjala kuvend ka kuptimin "fol ku eshte vendi" "aty ku te merret parasysh fjala". Kuvendoj = ku vendoj/ku vendos.

Me falni nqs jam gabim. Po e bej si fjala A-mer-ik.
-profesor-

Nuk e kam ndjekur kete teme, por dua te di prejardhjen e fjales "table".
vjen direkt nga fjala latine tabula e cila vete vjen nga rrenja stabile, ne shqip kjo fjale e huazuar ka mbijetuar nga te krishteret, vetem ata hanin ushqimin ne tavolina, per 500 vjet muslimanet hanin ushqimin ne sofra(turke) ose perdhe fare.

Fjala e radhes eshte Shkenca
vjen nga fjala latine scientia, sciens e cila eshte participio presente e fjales scire=sapere=te dish, te njohesh.
s'ka si te jete shqip kjo fjale perderisa shqiptaret per shkence kane qene dhe jane zero me xhufke.

Back