Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

Përgjigje e: Re: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Mir Popullin e gjetem,po fjala Parti si shpegohet me ilirishten e vjeter ?

Per+ty, forma antike e fjales ty ka qene ti. Pra sot njihet si Parti. E cila do te thot Per Ty. Nenkupton po votove per mua une do te punoj per Ty-hihi-

Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Interesant shpjegimi. Jam cuditur kur e kam par kete fjal per here te par. Fjal e cila eshte perdorur ne latinishten e lasht dhe sot perdoret ne gjuhen shqipe pothuajse e pandryshuar. Kam kohe qe e vras mendjen per ti dhen nje shpjegim te arsyeshem dhe ngeca tek copa, apo cipa. Di me siguri vetem faktin qe etimologet nuk kan arritur te percaktojn prejardhjen e kesaj fjale.

fjales popull nuk i dihet prejardhja. Etimologet anglo-amerikan e quajn " of unknown origin". Biles mendojn se mund te jete fjale etruske. Latinishtja e ka huazuar nga nje ngjuhe me e vjeter. Mund ta ket prejardhjen nga shqipja. Nuk eshte e pamundur.

Fjala e rradhes eshte Oqean

Kur shkruajn uknown language ne rajonin ballkanik ne shumicen e rsateve mua me shkon mendia pikerisht tek shqipja. Por jo domozdoshmerisht dhe pa perjashtim.

Kerkohet rrenja, jo koncepti mitologjik. Cila eshte rrenja e kesaj fjale e cila ne antikitet eshte quajtur Okean. Ne lashtesi oqeani eshte trajtur si nje lume madheshtore qe rrethonte token. Ne shqip fjala Ane do te thot kufi. P.sh fjale rethane eshte e perber nga fjala rreth+ane, pra ajo qe kufizon nga te gjitha anet.

Qe fjala shqipe Ane ka te bej dicka me fjalen dhe perfundimisht konceptin e oqeanit nuk ka asnji dyshim.

Deri tani mund ti jap vetem kete shpjegim. Ke+ana. P.sh tek ana e tokes. Atje ku mbaron toka dhe fillon uji. Dicka keshtu. Duhet te kemi parasysh kohen e krijimit te fjaleve te tilla. Sot mund te tingullojn si qesharke por ne antikitet ishte teper normale te krijoje fjale ose koncepte te tera te perbera nga fjale te cilat kane nje kuptim praktik.

Okeanos, u huazua nga "greket" e lasht. Me sa di une ne greqishte kjo fjal nuk ka kuptim. Kjo eshte nji nga ato fjalet qe thuhet se eshte "of unknown origin". Dhe eshte pranuar se eshte e huazuar nga nje kulture me e lasht se Helenet. -mendon-;)

Ajnej...une nukme kam veshtire per te besuar se, shume nga keto fjale qe ne trajtojm kan prejardhjenga nje shqipe e lasht. Biles ka shume mundesi qe Etruskishtja te ketbqene nje dialekt i shqipes. Problemi qendron tek manipulimi dhe devijimet qe kan marr gjarjet qe krijuan historine e ballkanit. E kan bere qellimisht nje corb te vertet. Nuk ja gjen dot as fillin e as fundin.

Biles edhe fjala Histori qe vjen nga Istor, ka shume mundesi te jet vet fjal shqipe. Rrenja e se ciles mund te jet Ishte. Sepse ne fund te fundit historia i takon te kaluares, pra asaj qe ishte.

Me duket e sqarova ne rreshtin e pare kur thash se, nuk eshte fjale por eshte fjali.
S'ke te besh aty me eteimologji - si do i nxjerr gjuhetari i sotem hendikep etimologjine tri simboleve te shenuara si OQN ku secila eshte fjale me vete.

Sidomos kur ai as nuk paranjeh nje mundesi te tille se lere me te dije me se ka te beje aty.

Me duket e sqarova ne rreshtin e pare kur thash se, nuk eshte fjale por eshte fjali.
S'ke te besh aty me eteimologji - si do i nxjerr gjuhetari i sotem hendikep etimologjine tri simboleve te shenuara si OQN ku secila eshte fjale me vete. :)

Sidomos kur ai as nuk paranjeh nje mundesi te tille se lere me te dije me se ka te beje aty.

si e shpjegon ti kete "akronim". Une nuk e kam degjaur ndo nji here me par. kuptoj ate qe shkruajte me lart por si e shpjegon akronimin OQN. Jam kurjoz.

Me sa di une germa "Q" eshte e re ne gjuhen shqipe. Me par ka qene perdorur K-ja. p.sh me par eshte perdorur fjala e Kiart me von e Qart ose Kjaj me von Qaj.

Përgjigje e: Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

Fjala lesh, eshte has(??, po kjo ç'eshte) shqip. Si spjegohet prejardhja?

Lesh me tingellon si diçka shume e vjeter, shqip domosdo. Shpresoj te mos gabohem.
Ndersa tjetra has do doja ta di a eshte shqip, a duhet ta perdorim? Cila eshte ekuivalentja e kesaj fjale ne gjuhen tone, nese kjo nuk eshte ne shqip?

A është shqip fjala bujarë, sikurse p.sh. bujarët shqiptarë.... Nëse po atëherë pse kjo fjalë gjindet në shumicën e gjuhëve sllave në formën bojari, kur ne dimë shumë mirë se ata fjalët e huazuara nga shqipja i dredhojnë dhe përkthejnë sa që është shumë e vështirë që të gjindet gjeneza e një fjale.

Fjala e rradhes eshte Oqean
titan, biri i uranit dhe i gjea(tokes).
origjina e fjales eshte mitologjike.....Ὠκεανός

llogjet e tjera s'kane pike vlere.
attachment.php

titan, biri i uranit dhe i gjea(tokes).
origjina e fjales eshte mitologjike.....Ὠκεανός
A-ha...
Mund te na spjegoni me kete rast: c'gjuhe flet Mitologjia?
Apo edhe cili popull quhet keshtu?

e mitologjise helene,
se cfar gjuhe ka mitologjia helene

ta le ty ta gjesh:p

e permendin hesiodi(Theogonia, v.242. 959,Okeanos Potamos), pindari dhe eskili.

e mitologjise helene,
se cfar gjuhe ka mitologjia helene

ta le ty ta gjesh:p

e permendin hesiodi(Theogonia, v.242. 959,Okeanos Potamos), pindari dhe eskili.

Pse, mitologjisht flitkan keta?

jo jo flasin dardanisht haha

jo jo flasin dardanisht haha

Po, e vertete dardanishtja eshte dialekt i nje gjuhe paneuropiane, por per mitologjishten sikur s'paskam degjuar.

Po zberthimin, si ia ben me kete gjuhe?

Back