• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

Përgjigje e: Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

nuk e dija si shqip kete, nejse gabim...

po fjala sy nga ka ardhe?

po fjalen ha... a ma shpjegon njeri shkencerisht???

Po për fjalën Rishtar, a ma shpjegon njeri, se nga ku e ka prejardhjen? Cila është rrënja e kësaj fjale?

rishtar, mendoj vjen nga rrenja ri, i ri...
riosh... etj...

Ej,po pse e fshite pyetjen time ?
Te pakten te merrja nje pergjigje ,apo keni frike t'i pergjigjeni ?!

Kuptimin e këtyre që përmende ia di, por e kam hasur edhe në kuptimin e 'ezoterizmit' - initiate (anglisht)
Pyeta për kureshjte, nisur edhe nga kuptimi 'ezoterik', se mos vallë a ka ndonjë lidhje me Ishtar

p.s: sa për rrënjën, mendoj që qenke drejt, nganjëherë gjërat qenkan aq të thjeshta sa unë nuk i vë re :) Flm për shpjegimin :)

Po për fjalën Rishtar, a ma shpjegon njeri, se nga ku e ka prejardhjen? Cila është rrënja e kësaj fjale?

RISHTAR m.
1. Ai që është i ri në një punë a detyrë dhe që ende nuk ka përvojë, fillestar, i ri. Është rishtar në zanat.
2. fet. Ai që sapo ka veshur rrobën fetare dhe që shërben në një manastir për një periudhë prove derisa të bëhet murg (në vendet ku vepron kisha e krishterë).

http://www.fjalori.shkenca.org/

Kurre se kam degjuar ose lexuar te perdoret "rishtar". Kjo duket si perpjekje korente per te krijuar fjale te reja...

Sigurisht qe kam lexuar dhe degjuar pare rishmes, ose rishtaz, mdaje edhe serish/t.

---------------

Me këtë star, ma hodhe :), sepse më shkoi mendja një çast pikërisht tek star-yll-dritë (ose dritësjellës) nisur edhe nga Ishtari që më ishte ngulitur në kokë. Nisur edhe nga mendimi që e kisha hasur edhe në kuptimin 'ezoterik', për rishtarin thuhet që si fillestar/i sapopranuar në Tempull, i sjell Dritë Tempullit me atë që mbart me vete :) Sidoqoftë, ishte thjesht një hamendje e çastit e imja, që si duket e paskam pasur gabim.
Më ngacmon shumë mendjen Ishtar-i, që kur kam lexuar një herë këtë teorinë : THE EAGLE HAS LANDEd - James Wm. Pandeli.

Faleminderit sërish Ajnej :)

Kuptimin e këtyre që përmende ia di, por e kam hasur edhe në kuptimin e 'ezoterizmit' - initiate (anglisht)
Pyeta për kureshjte, nisur edhe nga kuptimi 'ezoterik', se mos vallë a ka ndonjë lidhje me Ishtar

p.s: sa për rrënjën, mendoj që qenke drejt, nganjëherë gjërat qenkan aq të thjeshta sa unë nuk i vë re :) Flm për shpjegimin :)
s'ka asnje lidhje me ishtar as me astarte & co.
ishtar eshte hyjnesha asiro-babilonase, personifikim i planetit venere(venus), aferdites, here here merr dhe atributet e artemises.

ketyre gjerave ja u kemi nxjerre fundin vite te shkuara ne nje forum tjeter.

kulti i saj perfshinte dhe prostitucionin e shenjte(prostituzione sacra)

RISHTAR m.
1. Ai që është i ri në një punë a detyrë dhe që ende nuk ka përvojë, fillestar, i ri. Është rishtar në zanat.
2. fet. Ai që sapo ka veshur rrobën fetare dhe që shërben në një manastir për një periudhë prove derisa të bëhet murg (në vendet ku vepron kisha e krishterë).

http://www.fjalori.shkenca.org/
kurre nuk e kam degjuar as une, as ne gjuhen e folur, se kam pare as ne ate te shkruar.
di qe perdoret fillestar
RISHTARI f. fet.
Koha e provës së një rishtari në një manastir (në vendet ku vepron kisha e krishterë). Kreu (mbaroi) rishtarinë.

e kush dreqin ka frekuentuar kishat ortodokse:p
une jo njer.

duhet pyetur ilia spiro me albushin haha

ishtar eshte hyjnesha asiro-babilonase, personifikim i planetit venere(venus), aferdites, here here merr dhe atributet e artemises.

ndoshta ashtu ty te duket..dhe shkoni ne forume te huaja gjoja se e bëte namin...mirë e tha Ajnea...prandaj te ne thuhet; "kur nuk e degjon nënên e degjon njerken"...Nuk po e kuptoj se si do bëhêni gjuhëtar apo edhe tentoni te bêheni te zgjuar në këtë lami pa i njohur gjuhët e tjerve, psh te fqinjve...pra kur nuk dini mê mirë pytni se sa te bredhni neper forume te huaja me plote lavd gjoja se te gjitha gjuhet e europes rrjedhin nga shqipja...;te pastrojmi njêhere fjalorin tonë...e d qe ti ndoshta shkruan mê bukur se unê..por per gjuhësi ...do ishte mê mirë te merrni mësime nga Ajnei apo unë.. para s e t e sh k o n i e sh k r e t o n i ...ne forume te huaja...-lutem- se e kam vrejtur se diçka nuk është nê rregull....sot një akademikut i thash se nuk shkruhet- "vijnë ti vazhdojnë studimet" por; vijnë ti ndjekin studimet, ose "vijojnë studimet"...e jo=vazhdojnë studimet=...http://books.google.fr/books?id=C09...sig=ACfU3U3aYEmA02zHtO1h4jaaYhs1xntnQQ&edge=0

ndoshta ashtu ty te duket..dhe shkoni ne forume te huaja gjoja se e bëte namin...mirë e tha Ajnea...prandaj te ne thuhet; "kur nuk e degjon nënên e degjon njerken"...Nuk po e kuptoj se si do bëhêni gjuhëtar apo edhe tentoni te bêheni te zgjuar në këtë lami pa i njohur gjuhët e tjerve, psh te fqinjve...pra kur nuk dini mê mirë pytni se sa te bredhni neper forume te huaja me plote lavd gjoja se te gjitha gjuhet e europes rrjedhin nga shqipja...;te pastrojmi njêhere fjalorin tonë...e d qe ti ndoshta shkruan mê bukur se unê..por per gjuhësi ...do she mê mirë te merrni kêshilla nga Ajnei apo unë..para s e t e sh k o n i e sh k r e t o n i ...ne forume te huaja...-lutem-
ca je tuj than o kreks google earth-i?:D
me forum tjeter kisha parasysh forumin e albushit, ke qene dhe ti me keta te tjeret, apo jo?

leri opinionet e tua te pjerdhura personale, merru me temen:))

une te marr keshilla nga ty haha

shaka po ben kreks?!

Kam përshtypjen se mua duhet të më ndalohet të marr pjesë në tema të tilla me vendim gjyqësor; jo për gjë por gjithmonë s'guxoj të them diçka/pyes, se do bëhet tema lëmsh - kam potencial për këtë punë, por ç'ti bësh që vuaj nga sindorma e kureshtjes.

Se çfarë perëndeshe ishte Ishtari e kam lexuar më parë, ndërsa në forumin tjetër s'e kam hasur akoma ku e keni trajtuar, duke qenë se s'kam pasur kohë t'i lexoj të gjitha. Kureshtjen më shumë rreth Ishtar, e thashë më pas që e kam nga ai materiali. Duke marrë shtysë nga mënyra sesi ishte trajtuar aty fjala Ishtar (që autori e lidhte me shqiptarë) dhe dalur në disa përfundime rreth kësaj fjale, kot m'u kujtua se mos ka ndonjë të përbashkët, mos na doli ndonjë gjë edhe me fjalën rishtar.

Sa për fjalinë e fundit, këtë e kam mësu që në lëndën e kriminalogjisë në një kapitull të veçantë që fliste për prostitucionin religjioz/ose të shenjtë, por prap unë i qëndroj idesë se kur flasim për mitet mos t'i marrim gjithmonë fjalë për fjalë, sepse ajo që fshihet pas fjalëve ka tjetër kuptim.
Kaq kisha, u zhduka, s'iu ngatërroj më me këto të miat. :D

ca je tuj than o kreks google earth-i?:D
me forum tjeter kisha parasysh forumin e albushit, ke qene dhe ti me keta te tjeret, apo jo?

leri opinionet e tua te pjerdhura personale, merru me temen:))

une te marr keshilla nga ty haha

shaka po ben kreks?!

lene se ka pi dreqi.`dance`

Back