• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Debati rreth pjesëtarëve shqiptar te UDB-se, ne Kosove

Përgjigje e: Debati rreth pjesëtarëve shqiptar te UDB-se, ne Kosove

Veq kur e shoh burimin gazetaexpress atehere dyshoj ne qdo gje..
Ishte pikerisht plaku i tij qe flet per UDB qe pat perfundu ne bagazh te makines se UCK-s.

Barem ky ishte i njohur si polic legal edhe ishte i njoftun per dhunen ndaj shqiptareve,ndoshta ky i ben reklam UDB sipas ate fjales Mbajma djalin te te them Kurve e Para.

E ki fjalen per Berat (zhaben) Buzhalen a?

Ma antipatik s'bon nona.

Kjo intervista eshte interesante. Leshoja syte njeher xhebro, leshoja.

E ki fjalen per Berat (zhaben) Buzhalen a?

Ma antipatik s'bon nona.

Kjo intervista eshte interesante. Leshoja syte njeher xhebro, leshoja.

E kam pare po ky o manjak burre kur te degjosh kete te vjen me kajt prej paradokseve,ky mo me hy kurre ne parlament se sa kohe te pergojon njerezit keq e ka punen veshllapoqi...

E kam pare ne nje emision ku diskutohej per kombetaren kur fliste si nje 15 vjeqar kur folke asi gjepurave presidenti i federates duhet me kon nga Kosova e keso gjerave qe jan te renda per te...

Ky mut oshte i Qabiqit edhe kur e pau qe sja trusi thaqi sla njeri pa marre naper goje

E kam pare po ky o manjak burre kur te degjosh kete te vjen me kajt prej paradokseve,ky mo me hy kurre ne parlament se sa kohe te pergojon njerezit keq e ka punen veshllapoqi...

E kam pare ne nje emision ku diskutohej per kombetaren kur fliste si nje 15 vjeqar kur folke asi gjepurave presidenti i federates duhet me kon nga Kosova e keso gjerave qe jan te renda per te...

Ky mut oshte i Qabiqit edhe kur e pau qe sja trusi thaqi sla njeri pa marre naper goje

Kur e imagjinoj qysh mundet me u duk djalli, per nga fizionomia, me del njefar kombinim ne mes Dani Alves dhe Berat Buzhales. lol

dani-alves13.jpg

rati.png

Intervistë me Halit Krasniqin: UDB'ashët duhet të përgjigjen penalisht, ata po e kontaminojnë Kosovën (Foto/Video)

Nga Express | 31 Janar 2014 20:31

Mehmet Loci ka qenë egërsirë në rolin e UDB'ashit në Pejë. Më vjen keq prej fëmijëve të tij dhe familjes time ta përshkruajë krejt atë që ka bërë ndaj meje dhe atyre që kanë kërkuar Republikë. UDB'ashët deri dje kanë qenë minues, tash janë kontaminues. Ata duhet të përgjigjen penalisht pastaj moralisht dhe të mos lejohen të punojnë në drejtësi e siguri. Ish-i burgosuri politik, Halit Krasniqi flet për Express dhe përmend emrat e UDB'ashëve tjerë, ne mesin e të cilëve edhe zyrtarë aktual shtetëror.

Express: Ish pjesëtari i UDB'së, Mehmet Loci doli në një intervistë televizive dhe foli për punën e tij. A e njihni ju Mehmet Locin?

H. Krasniqi: Pas dekonspirimit të vrasjes së gjashtë të rinjve nga shteti serb, ku shteti serb është i dyshuar edhe për vrasje të tjera angazhuan kryekriminelin Spasic për të dëshmuar gatishmërinë e shqiptarëve për të qenë në shërbim vrastar të Beogradit. Kur u harxhua i gjithë potenciali i tij kriminal në mediumet e Beogradit dhe Kosovës u lansua pinjolli i tij në Prishtinë, Mehmet Loci. Sigurisht, jorastësisht, është zgjedhur si me i përgatituri teorikisht dhe me besnikëri deri në vdekje për të vazhduar luftën speciale në mes nesh, e cila s'ka për të mbetur pa konsekuenca të momentit, por që do të sjell përfitime të mëdha, në të cilat s'e kishim vëmendjen për këto tema. Pra, e njoh jashtëzakonisht mirë. Ia kisha harruar fytyrën. Ia kisha harruar imazhin që nuk kisha besuar se do ta harroja, por mosha e tij e ka bërë të vetën. Kishte pësuar ndryshime ne fizikun e tij. Natyrisht, se nuk mund ta njihja për arsye se kishte hequr edhe mustaqet, në kohën kur ka punuar bashkë me grupin e tij. Ai kishte vendosur edhe syze. Do të mundohem të përshkruaj se kush është Mehmet Loci, edhe pse do të turpëroheshin fëmijët e tij, mbesat dhe nipat e tij, familjarët e tij. Po, kursehem në përshkrimin e detajuar të maltretimeve, torturimeve dhe mjetet dhe metoda të panjohura deri atëherë për mua.

Express: Kur e keni takuar për herë të parë Mehmet Locin?

H. Krasniqi: Së pari jam burgosur në vitin 1981 dhe jam burgosur si i dyshuar për veprimtari armiqësore kundër Jugosllavisë. Në fakt, unë i kam takuar një Grupi të organizuar, i cili ka pasur shtypin ilegal me dy tituj: "Zëri i nxënësit" dhe "Republika e Kosovës". Ky shtyp i vetëm që ka mbetur pa u dekonspiruar dhe organizata e vetme që ka mbetur e pazbuluar. Në këtë kohë ishte zbuluar "Lajmëtari i Lirisë", i Jusuf Gërvallës dhe "Liria" e Kadri Zekës së bashku me rrjetet e organizimit në gjithë Kosovën. Kjo e motivonte UDB'në që edhe pas këtyre titujve tanë të dalë një zbulim i një rrjeti të gjithë të organizuar. Por, me përjashtim, unë që i kam takuar kësaj organizate dhe Hamzë Morina, i cili është zbuluar me një grup tjetër në Prishtinë, një ish-mësues i imi, me të cilin kemi qenë në themelim të këtij organizimit. Asnjë tjetër s'është zbuluar. Teknologjinë e atëhershme si shaftillograf ose fotokopjues i atëhershëm dhe mjete të tjerë. Hamëz Morina ka qenë njëri nga anëtarët e Grupit që ka daktilografuar më së shpejti. Anëtarë të Grupit që kanë bashkëpunuar me neve dhe që kanë shkruar artikuj për shtypin tonë natyrisht se janë burgosur me të tjerët. Njëri nga ta është Haki Morina, i cili ka qenë më aktivi në shkrimin e artikujve dhe analizave të kohës.

Express: Të kthehemi të pyetja kur jeni takuar me Mehmet Locin?

H. Krasniqi: Tani, si i dyshuar për një veprimtari dhe pas kësaj veprimtarie është fshehur një zinxhirë e organizimit dhe janë mbush burgjet kur janë dekonspiruar grupe të tilla. Kanë qenë shumë entuziast dhe jashtëzakonisht të organizuar për të më thyer mua. Aty, fillojnë zhgënjimet e para pas një kohe që unë rezistoja. Isha i dyshuar posa kisha mbaruar shkollën e mesme. Dyshohesha dhe akuzohesha si i mitur. Në këtë kohë, dhe në këtë gjendje, dhe para njerëzve të UDB'së së Pejës, unë trajtohesha si i rritur. Ata më konsiderojshin si objekt dhe lodër, ku s'kanë lënë metodë të dhunës pa përdor, grupe të ndryshme të UDB'ashëve prej 22 vetave. Të njëjtat mjete dhe metoda vetëm në një vend të panjohur për mua mbi Gazivodë, ku ishte njësia speciale, në një mal, më kishin dërguar për të vazhduar metodat e thyerjes time, me dëshirë të fundit e letër lamtumirëse para një pushkatimi të improvizuar.

Express: Cili ishte roli i Mehmet Locit në mesin e këtyre 22 personave?

H. Krasniqi: Unë jam burgosur tri herë. Për herë të parë, prej vitit 1981-83 si i mitur. Më 1984 kam qenë i izoluar dhe 85-90. Roli i Mehmet Locit, më i egri në raport me mua në vitet 1985-86, i cili ka qenë nën urdhrat e Asllan Sllamnikut, një Kryeshefit të UDB'së në Pejë. Një arsimtar i matematikës me dy gra të martuara, një në Pejë dhe një në Prishtinë, njërën serbe, njërën shqiptare. I cili në zyrën e tij ka pasur pesë telefona dhe rrinte deri në tre të natës duke na maltretuar dhe duke përdor edhe ai të gjitha mjetet dhe metodat dhe të gjitha fuqinë e tij për të na keqtrajtuar. Bashkë me grupin, ata asnjëherë s'kanë qenë vetë. Pastaj vjen Xheladin Beqiri i Baballoqit. Pastaj Jakup Llonqari, Demë Muja, Istref Sadiku, Mehmet Loci, Qazim Mazreku, Mehmet Hasku, Hasan Jakupi, Mustafë Lokaj. **** Hajdari ka qenë në burgosjen e parë pastaj ka kaluar në Punë të Brendshme dhe tani është në Policinë e Kosovës. Pastaj, kam pas një Ajet Gashin nga ana jonë. Pastaj ka qenë pesë serbë nga më aktivët dhe të tjerët s'i mbajë mend. Kanë qenë Mica, Miki, Zoki, Dragani dhe Danillo. Këta përveç se ushtronin bashkë dhunë me UDB'ashët shqiptarë, nuk ishin më të zellshëm, si Mehmet Loci e shqiptarët në përdorimin e dhunës ndaj neve.

Express: Si sillej Mehmet Loci me ju?

H. Krasniqi: Tani dalim te Mehmet Loci. Në këtë ekip ka pasur grupin e vetë që e ka kryesuar prej tre dhe katër vetash. Po e përsëris edhe një herë se nuk do t'i rrëfejë të gjitha ato që m'i ka bërë Mehmet Loci, jo për te, por për shkak të emocioneve dhe familjarëve të m'i. Pra, ai ka qenë nga më të dhunshmit. Nuk ka zgjedhur mjet, metodë as vend për të më goditur prej shkopit të gomës deri te elektorshoku. Në kohën kur anëtarët e grupit lodheshin dhe ky këputej nga fuqia, ai ulej në karrike dhe afrohej afër dhe nuk ka pore të fytyrës që nuk e kisha me lëngë të gojës së tij. Përveç kësaj, zhargoni i tij ka qenë shumë i pistë. Dhuna ka qenë tejet e egër. Gatishmëria e tij për të ushtruar dhunë ka qenë e papërshkrueshme.

Express:por, ai në një intervistë televizive e tha krejt të kundërtën. Tha se ka punuar në bazë të ligjeve të kohës së Jugosllavisë?

H. Krasniqi: Për krejt këto që ua them dhe të tjerat që dëgjoni, për të bërë përshkrime të veçanta ka dëshmi mund të gjeni përshkrime nga gardianët e kohës e kohës, '81, '82, '83, '84, '85, '86 sa kam qenë në hetime deri në shtator derisa më kanë dërguar në Goli Otok. Të gjithë gardianët e të gjitha nacionaliteteve gjeni emrat dhe pyetni secilin nga këta do t'i kenë kujtimet e freskëta për atë që kam përjetuar unë. Dhe, ata mund t'ju thonë se nga kush më kanë marrë në atë gjendje të keqe shëndetësore. Ata nuk e dijnë çka është bërë brenda, por vetëm e dijnë se nga kush më kanë marrë dhe kush më ka torturuar net të tëra. Asnjëherë ditën s'jam intervistuar. Asnjëherë ditën s'jam marrë në pyetje në giotina. Zakonisht dhuna ka filluar kur ka rënë terri dhe kanë vazhduar derisa janë lodhur. Pra, pas vetmisë kur jam takuar me Ruzhdi Sefën, në të njëjtën dhomë më thoshte, po të mos ishim një mur ndërmjet në kohën e vetmisë nuk do t'i besoja këtij rrëfimi. Më thoshte se derisa të kthenin në orët e vona të natës asnjëherë s'flija.

Express: Kush është tjetër gjallë prej UDB'ashëve që ju ka torturuar gjatë viteve 80'ta?

H. Krasniqi: Harrova t'iu them edhe Lorent Selmanit, i cili ka qenë inspektor Krahinor që ka ardhur nga Prishtina për të inspektuar. Ai nuk është gjallë. Është Istref Saiku diku gjallë, është Mehmet Loci gjallë, megjithëse për mua janë të vdekur. Gjallë është Qazim Mazreku, Asllan Sllamniku, Xheladin Beqiri dhe Mustafë Lokaj. Pastaj, të tjerët si duket nuk janë në këtë jetë.

Express: A keni menduar t'i padisni këta njerëz, duke përfshirë edhe Mehmet Locin?

H. Krasniqi: Është shumë interesant se si tash jam ballafaquar me këtë fakt. Pas luftës së fundit, neve, u morëm me procese të organizimit të institucioneve tona. U morëm me dhunën që ishte ushtruar dhunshëm ndaj nesh. Edhe dhimbjet ishin aq të mëdha, saqë, për neve që kishim shpëtuar gjallë dhe që kishim lëndime në shpirt dhe trup krahasuar me dhimbjet që kishin shkaktuar mungesa e njerëzve, vrasjet, masakrimet. Duke menduar se UDB'ashët ishin të vdekur të gjallë, dhe duke menduar që një ditë do të kërkojnë ndjesë, do të pendohen. Mbi të gjitha kam menduar një fakt se UDB'ashët janë detektorë të gjithë sistemit të minuar që e ka lënë Serbia në vendin tonë. Kam menduar se këta detektorë do t'i shërbejnë këtij vendi në proceset e ardhshme, duke treguar çdo zonë ku është e minuar dhe çdo njeri ku është i aktivizuar. Ata i njohin karakteret e bashkëpunëtoreve. E njohin cili aktivizohet nëpër kohë dhe në hapësirë dhe cili nuk ndalet fare. Kam menduar se shërbimi i tyre do të jetë ky: duke dekonspiruar gjithë sistemin e minuar pasi bashkëpunëtorët e UDB'së janë sistem i minuar i këtij vendi.

Express: Ai tha se ende ka shumë bashkëpunëtorë të UDB'së në Kosovë?

H. Krasniqi: Këtu kishte të drejtë. Por, nuk kishte të drejtë të publikoi numrin 140 për ushtarët, jo pse nuk ka dhe nuk ka pasur bashkëpunëtor të UDB'së në uniformën e UÇK'së, por sepse nuk do duhej të bënte me numër këtë. Duke e bërë me numër ai për 20-30 mijë ushtarë sa kanë qenë, secilin e ka hipotekuar. Iksin ose ipsilonin është i mundshëm në këtë 140. Aty po ta bënte regjistrin, ne edhe mund ta diskutonin se mund të jetë ky. Nuk do të duhet të thoshte 140. Më e rënda që më erdhi kur u publikua se katër nga dëshmorët janë nga bashkëpunëtorët e Sigurimit Shtetëror Serb dhe emrat e tyre me pseudonimet e janë të skalitur në iks vend.

Express: Ndoshta edhe mund të jetë e saktë?

H. Krasniqi: Edhe kjo mund të jetë e saktë, por nuk do të duhej të thoshte katër veta. Ai duhet të thoshte me emër dhe mbiemër. Sepse duke e bërë numrin katër, për dy e kemi më të lehtë ta lokalizojmë sepse bëhet fjalë për pasluftën, por për dy të tjerë që janë heronj të rënë në luftë, pa iu treguar emrin, ne i satanizojmë dhe i njollosim afër 2400 dëshmorët që i kemi.

Express: A po i dini ju ata emra?

H. Krasniqi: Jo, nuk i di dhe nuk jam marrë me ketë. Unë tani do të merrem me përshkrimin e njeriut që ka figurë njeriu, por s'ka shpirt njeriu. E njeriu që as njeri nuk është, as nuk ka përkatësi kombëtare, absolutisht. Ju mund të thoni se Mehmet Loci ka qenë i dënuar dhe si ka arritur të dënohet? Sepse e tregoi edhe një insert që e ka bërë me të respektuarin Hysen Gegën, një shok i joni. Dhe, tani e bëri një kontekst të përshkrimit të ngritjes së tij ideo-politike dhe intelektuale, atë e bëri për t'i treguar opinionit se ka qenë i burgosur. Jam shumë i vetëdijshëm se edhe burgosja e këtij kontingjenti kur është bërë është bërë me qëllim të caktuar pa pëlqimin e tyre. Por, Beogradi nuk i ka pyetur këta se a keni vullnet për të shkuar në burg. Ka qenë i vetëdijshëm se një pjesë e tyre do të jenë në shërbim të përjetshëm të Beogradit. Për këtë e kanë edhe deklaratën me rastin e lidhjes së kontratës së punës, për të qenë pjesë e UDB'së deri në vdekje.

Express: E Mehmet Loci është në shërbim ende të tyre?

H. Krasniqi: Medoemos dhe ishte tmerrësisht në funksion duke luajtur rolin e UDB'ashit jashtëzakonisht bindur ndaj asaj që ka qenë më herët. Me ketë paraqitje, ai i bëri një shërbim të jashtëzakonshëm Serbisë. Dhe, Serbia për këtë ka investuar te ai. Madje, edhe kur i ka dërguar në burg nuk kanë qenë të vetëdijshëm se çfarë roli po marrin. Ajo çka unë mund të them se kur i burgosur këta UDB'ashët ka pasur për qëllim pastrimin e shpirtit si inkarnim për t'u dukur. Dy, të përgatisë për kontingjente të reja në procese të reja. Natyrisht t'ua heq mëkatet dhe të mos lë dyshime të njerëzve që këta njerëz kanë qenë vërtetë në shërbim të Serbisë. Pra, duke i burgosur kanë pasur për qëllim t'ua vë aureolën e njerëzve atdhetarë dhe njerëzve që e kanë kundërshtuar regjimin e dhunës të shtetit serb. Sepse s'ka logjikë tjetër kur dikush dënohet nga shteti se kështu do të perceptohet te qytetarët. Këta e marrin këtë rol. Asnjëri prej tyre që deri më sot janë dënuar nuk kam parë se e kanë luajtur këtë rol. Përveç Mehmet Locit, i cili absolutisht, nuk ka as formimin njerëzor, sepse atë që ka bërë në praninë time, para syve të m'i. Ato mund t'i bëjë vetëm një egërsirë. Edhe gjithë të tjerët që i përmenda emër për emër.

Express: Nuk e sqaruat, se a do ta padisni këtë njëri?

H. Krasniqi: Ne do të mendojmë në Shoqatën e të Burgosurve. Deri më tash s'kemi dashur të hapim këtë kapitull. Njëri nga ata që do ta inicioi do të jem edhe unë. Do të padisim një nga një sepse ne po flasin vetëm për kontingjentin e UDB'ashëve në Pejë. Kontingjente ka pasur në çdo Sekretariat të Qarkut. Të njëjtë kanë qenë në formimin dhe në shërbim ndaj Serbisë.

Express: Cili është disponimi i deputetëve për UDB'ashët?

H. Krasniqi: Neve këtu kemi detyra të ndryshme, angazhime të ndryshme dhe vokacione të ndryshme. Edhe preokupime të ndryshme. Por, kemi edhe të kaluar të ndryshme. Nuk e kemi sensin e njëjtë të gjithë. Ne do ta diskutojmë në Shoqatën e të Burgosurve dhe përmes saj do të kërkojmë nga institucionet e shtetit që të merren pastaj me këtë kontingjente. Sepse deri dje kanë qenë minues. Sot nuk janë minues, sot janë kontaminues. Unë jam një nga të burgosurit më të rinj të burgut të Pejës dhe burgjet tjera... Nga unë është kërkuar të dekonspiroj gjithë organizimin propagandistik përmes një shaptilografi që një shok i joni e kishte nxjerr si të prishtur dhe e kishte blerë dhe zëvendësuar me dokumentacion shaptilografin tjetër dhe e ka sjell në Drenoc te ne. Duke qenë një makineri ndër më të mirat e kohës. Ajo na ka shërbyerpër të shpërndare material nëpër konviktet dhe në gjithë Kosovën.

Express: A ka ardhur koha që Kuvendi i Kosovës me e nxjerr një Rezolutë për ta qartësuar pozicionin e gjithë atyre që i kanë shërbyer sistemit komunistë?

H. Krasniqi: UDB'ashët se pari duhet të përgjigjen penalisht sepse kanë dëmtuar shëndetin tonë. Sepse kanë ushtruar dhunë mbi neve, duke cenuar integritetin e njeriut. Pastaj janë të tjerat që janë edhe mëkatet morale. Së pari, në Kuvend jemi duke menduar të hartojmë Ligjin e lustracionit që mos t'i lihet më mundësi të manipuloi askush. Ai e tha që dosjet s'janë këtu. Por, neve do të kërkojmë nga të gjithë institucionet ndërkombëtare të miqve tanë, sidomos nga SHBA, që t'i kërkojmë dosjet e Kosovës që kanë shkuar në Beograd pa ndërhyrje dhe të papastruara. Le të dalë çdokush siç ka qenë. Jam shumë i bindur që autoriteti i SHBA'së s'do të lejoi të bëhet asnjë ndërhyrje në regjistrat. Dhe, mund të vijnë ashtu siç janë marrë, të gjithë dosjet dhe të gjitha listat me bashkëpunëtor, me vit e datë, të angazhimit dhe me dosje të kontributit të tyre.

Express: Por, ka një rezistencë në Kuvendin e Kosovës që jo ligj, por as Rezolutë të mos kalojë?

H. Krasniqi: Jo nuk ka rezistencë. Ka pasur një dyshim se mund të futemi ne telashe dhe në një konflikt të ri. Por, duke i heshtur dhe duke i lënë të mbyllur këtë mundësi ne hapin konflikte të reja dhe merremi me vetveten më shumë.

Express: Ka pasur tri përpjekje për një Rezolutë në Kuvendin e Kosovës për t'i dënuar krimet e komunizmit, por në të tri rastet ka dështuar?

H. Krasniqi: Neve do të dalim me iniciativa të reja. Dhe, sa të ekzistoj ky legjislativ nuk do të dështojnë këto nisma sepse ka një vullnet dhe është një mobilizim i përgjithshëm. Sepse tash ndihen të goditur dhe të sfiduar të gjitha grupacionet politike dhe të gjitha gjeneratat. Megjithatë, ky i ka bërë shërbim të mirë proceseve, por i ka bërë të keq vendit. Dhe, ajo që është më e keqja, ky dëm ka ardhur nga një medium, prej të cilit nuk e kam pritur sepse kam vlerësuar se është një emancipim aty dhe një edukatë e shëndoshë. Se kisha besuar se janë në shërbim të kësaj fundërrine dhe që do të nxjerrin prej naftalinave të para sa dekadave që janë prodhuar nga Beogradi. Aq më tepër më ka ardhur shumë keq prej një gazetari shumë të talentuar, të cilit kurrë s'kam dashur t'ia kujtoj të kaluarën e origjinën të babës prokuror. Jam i bindur se ka funksionuar shumë lehtë. Një telefonatë e tij, duke kërcënuar babës së tij dhe ia kanë rezervuar emisionin dhe studion në dispozicion. Shpreh keqardhje për dy mysafirët tjerë që ishin në vend dhe në kohë të gabuar. Prej kur ka dalë Mehmet Loci në atë televizion, askush s'më ka thirr prej atij mediumi për të më thënë po shpreh keqardhje që paska ushtuar dhunë. A ka mundësi të të kem edhe ty në studio.

Express: Kush është prokurori?

H. Krasniqi: Ai që ia ka rregulluar takimin për te pas në studio këtë përbërje të mysafirëve.

Express: Kush është emri?

H. Krasniqi: Ta lëmë me kaq emrin dhe mbiemrin e tij dhe pastaj nëse do të ketë nevojë në paraqitjetë tjera ne do ta vizatojmë. Jo vetëm emrin, por do të përshkruajë të gjitha akuzat që i ka bërë kundër nacionalizimit dhe irredentizmit që i kanë përmbledhur me këtë cilësim kundër të rinjve në bashkëpunim me Mehmet Locin dhe locëve të tjerë të UDB'së.

Express: Pra, ekzistojnë lidhjet mes UDB'ashëve?

H. Krasniqi: Po dhe po duket kjo që janë aktiv dhe ndoshta me detyra të reja. Tani, këta janë të shantazhuar dhe kërcënuar për t'i bërë dëm vendit dhe proceseve në zhvillim. Gjithqysh dhe me çdo kush pa pyetur për çmimin dhe pasojat që mund t'i kenë.

Express: Ku janë sot njerëzit që i kanë shërbyer ish-sistemit?

H. Krasniqi: Janë gjithandej. Kontingjenti më i rrezikshëm ka qenë ai i UDB'ashëve, pasojat e të cilëve ende po i vuajmë. Sepse shërbim i kanë bërë të gjithë anëtarët e Lidhjes Komuniste, të gjithë të angazhuarit në sistem, por jo me pasoja të tilla sikur kontingjenti i të inkuadruarve në UDB. Tani, edhe reformat administrative kur i kemi bërë në Kuvend, kam thënë se të gjithë ata që e kanë dëmtuar këtë vend dhe këtë popull në të kaluarën preferoj të mos punojnë në sistem të drejtësisë dhe në sistem të sigurisë. Le të gjejnë punë jashtë këtyre institucioneve sepse s'jemi për t'i lënë të papunë. Këtë e kam kërkuar në Kuvend dhe këtë e preferoj edhe tani. Njerëzit e UDB'ës, ku Mehmet Loci tmerrohej nga ky emër që mos ta dëgjojnë fëmijët e tij, të cilët pas këtyre përshkrimeve për fytyrën e vërtetë të tij, do të duhej të distancoheshin për të qenë mirë me vetën e tyre dhe në perspektivën e këtij vendi.

Express: Tha se edhe katër deputetë të Parlamentit të parë kanë qenë pjesë e UDB'së?

H. Krasniqi: Jo. Kanë qenë pesë nga regjioni i tij. Sepse ai një nuk e dinë edhe një të cilin e di vetëm Shërbimi Informativ Shqiptar, të cilit i ka ofruar shërbime.

Express: Qysh po e dini ju?

H. Krasniqi: Kështu e kam dëgjuar në Tiranë dhe e besoj bindshëm. E di që i ka takuar niveleve elitare të Beogradit dhe natyrisht se ai ka monitoruar gjithë bashkëpunëtorët që i ka pasur. Këtë e kam dëgjuar nga njerëz kompetentë në Tiranë.

Express: Kush janë ata?

H. Krasniqi: Më vonë do t'ua jap edhe fotografinë që ata i kanë në album në Tiranë. Rastësisht jam gjetur dhe as që e kam ditur se ai mjedis i takon atij niveli.

vijon

Express: Emra?

H. Krasniqi: E di se Mehmet Loci nuk e di përbërjen e plotë të UDB'ashëve të Pejës. Kanë qenë edhe një. E dinë vetëm Shërbimi Informativ i Shqipërisë.

Express: Në debatin televiziv u tha se edhe në Kuvendin dhe Qeverinë aktuale ka UDB'ashë?

H. Krasniqi: Edhe mund të ketë. Nuk e pastroj askënd fare. Por, UDB në secilin qytet, në secilin regjion UDB ka angazhuar njerëz aq sa ka pasur nevojë. Jo sa ka pasur gatishmëri, por Beogradi ka pasur shumë mundësi. Ka qenë robëri gati gjysmë shekullore, apo për 45 vite, deri në fund të 90'tave kanë angazhuar njerëz, kuadro, familje në shërbim të Beogradit.

Express: Pse s'po i përmendni emrat e këtyre UDB'ashëve?

H. Krasniqi: I përmenda.

Express: UDB'ashët edhe të Parlamentit?

H. Krasniqi: Nuk i di ata. Nuk dua të hyjë në mëkate. Jam i bindur se një që ma kanë përshkruar se një e kemi bashkëpunëtor të dyfishtë. Nuk janë të bindur dhe s'janë të sigurt. A e ka dërguar Beogradi apo ky ka dashur të informoj. Më kanë thënë se këtë njeri e kanë pasur për të monitoruar UDB'ashët e Regjionit të Pejës.

Express: Pse s'po ua përmendni emrat?

H. Krasniqi: Ai e ka ditur edhe emrat e tjerë të Regjionit të Pejës.

Express: Pse s'po ia përmendni emrin atij?

H. Krasniqi: Nuk e di.

Express: Pse po frikësoheni t'ia përmendni emrin?

H. Krasniqi: S'frikësohet askush prej tyre. Këta janë njerëz të vdekur. Këta jetojnë si vdekatar. Mehmet Loci është i vdekur. Kufoma e tij kontaminon. Ky është jo si njeri, por si material shumë i rëndësishëm tash për institucionet relevante te fushës përkatëse të Republikën e Kosovës. Për mua ai s'ekziston fare.
http://splashurl.com/oaptpbg

http://splashurl.com/o4o2ghl

ng92cnn

(Pjesa e parë)

Në internet ka kohë enden disa lista me pjestar të UDB-së nga Kosova, po publikojëna edhe ne këtu.

UDBEJA ISHTE E NDERTUAR NE SISTEM PRIAMIDË!

1.Sektori i Politikes dhe Propagandes !
a)Politikan Aktiv...
b)Personel i cili punonte ne Media...

2.Sektori i Mbrojtjes dhe Reparti Rezerv!
a)Oficer Aktiv te APJ dhe Oficer Aktiv te Mbrojtjes Territoriale...
b)Personel i cili punonte ne Sektorin e Mbrjtjes Popullore neper Komuna...
b)Oficer Rezerv te Mbrojtjes Territoriale...

3.Sektori i Puneve te mbrendshem!
a)Puntor Aktiv ne UDB
b)Puntor Aktiv si Agjent te UDB-es
c)Policet
d)Informantet...

4.Sektori i Administrates
a)Puntor ne Adminstraten Shtetrore...

5.Sektori i Gjyqesis
a)Prokurorit
b)Gjyqtaret
c)Avokatet...

6.Sektori i Botes se Jashtme
a)Pesononeli i Ambasadave dhe Konzulatave
b)Personeli i Klubeve...

Ne princip secili sektor e ka ndimuar sektorin tjeter...

onsr54t

(Pjesa e dytë)
Në internet ka kohë enden disa lista me pjestar të UDB-së nga Kosova, po publikojëna edhe ne këtu.

'UDB-ashat'E KOSOVES, DHE ME Emer Mbiemer:

1. Mehmet Shoshi - spiun (ministër i Udbes) - merrte vetë pjesë në torturimin e të burgosurve
2. Fevzi Ajvazi - spiun
3. Karakushi Jusuf - udbash spiun më vonë ministër i Udbes
4.HASAN MEHMETI-ish-kryeshef i Sigurimit shtetëror (UDB-së) në Prishtinë;
5.NAZMI Juniku-ish-Sekretar Krahinor i Jurisprodencës dhe Administratës së Përgjithshme;
5.DURAK JASHARAJ-ish-gjykatės hetues;
6.HALIL KELMENDI-ish-prokuror publik;
7.DURMISH KOçINAJ-ish-kryetar trupit gjykues
8.SHEFQET BYTYQI-ish-gjykatės;
9.FEHMI GASHI-ish-porot gjyqtar;
10.Ymer Osaj - gjyqtarë
11.HASAN BERISHA-ish-porot gjyqtar;
12.NAZMIJE KRASNIQI-ish-procesmbajtëse në gjykim;
13.ISAK HASANI-gazetar i RILINDJES;
14.ALI OLLONI-gazetar i "Zërit të Rinisë"
15.FAHREDIN Gunga-ish-kryeredaktor i Radio televizionit të Prishtinës (RTP);

pgc2n9l

Fadil Kajtazi: Flet për Rugovën, Demaçin, Surroin, Thaçin, Halitin, Bukoshin, Marajn, Gazidedën, Veselin...

18:17 | 01.02.2014

Fadil Kajtazi është emër i veçantë në kronologjinë e ngjarjeve të pas viteve 90-ta në Kosovë, për Kosovën dhe rreth Kosovës. Ka vepruar “fshehtas” prej vitit 1992, por ka vendosur të flasë pas më shumë se 20 vjetësh.

Veprimtaria e tij ka qenë sa legale aq edhe ilegale. Është legalizuar aktiviteti i tij dhe i grupit të tij në përbërje prej Naser Latifin, Ramiz Ramadanin, si dhe me dy shokë të tjerë nga Ferizaj, që në takimin e parë zyrtarë me Qeverinë e Kosovës të mbajtur në Shtutgart më vitin 1992. Në këtë takim përveç Fadil Kajtazit ishin edhe Fehmi Agani, Sali Qeku, Zymer Luli e Shaqir Shaqiri. Pa këtij takimi detyra atij dhe grupit të tij i është komunikuar nga Hafiz Gagica.

“Tash kthehuni në Kosovë dhe punoni ashtu siç i keni marrë porositë. Tash e tutje jeni pjesë e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Kosovës dhe kaq”, na ka thënë Hafiz Gagcia.
Prej këtij momenti e tutje fillon aktiviteti i Fadil Kajtazit me grupin e tij, si pjesëtar të shërbimit të fshehtë, përkatësisht si agjentë të shërbimit të fshehtë i Ministrisë së Punëve të Brendshme të Qeverisë së Republikës së Kosovës në ekzil.

Prej kësaj kohe edhe flet në intervistën ekskluzive për gazetën “Botapress” me Fadil Kajtazi, udhëheqës i grupit të shërbimit të fshehtë të Qeverisë së Republikës së Kosovës.
Më poshtë lexojeni të plotë intervistën e gjatë të Kajtazit:

Për fillim a mund të na jepni një “letërnjoftim” të shkurtër?
Kajtazi: Jam Fadil Kajtazi i lindur në lagjen e Muhaxhirëve në komunën e Gjilanit, Jam i martuar dhe baba i dy fëmijëve.

Çka e konsideroni veten me profesion?
Kajtazi: Aktualisht bëj punën e zyrtarit për Vlerësim të Rrezikut në Drejtorinë për Mbrojtje dhe Shpëtim në komunën e Gjilanit, dhe mendoj se ky është profesioni i im, merrem me shkrime publicistike ku trajtoj tema që kanë të bëjnë me çështje ushtarake dhe të sigurisë. Jam autor i dy librave “Armët dhe Lufta” libër që trajton historinë e zhvillimi të luftës dhe armëve që nga antikiteti e deri ne fund të shekullit XX, si dhe libri “Spiunazhi lufta e heshtur” që është përmbledhje e botimeve të mia që nga viti 1999 e deri me 2005, e që kanë të bëjnë me tema që trajtojë aspekte dhe analiza nga fusha e sigurisë dhe të ndikimit të shërbimeve të zbulimit në to. Tani nga kjo që bëjë nuk mundem të përcaktoj se cili është profesioni i im i vërtet, nga ajo që jam përgatitur jam oficer i shërbimeve të zbulimit, por që atë profesion nuk e ushtroj.

PËRGATITJET ADEKUATE NË NJË VEND MIK TË KOSOVËS

Cili ka qenë posti i juaj i parë i emëruar në profesionin tuaj?
Kajtazi: Posti i parë si zakonisht ka qenë operativist. Pasi kemi kryer përgatitjen adekuate në një vend mik të Kosovës në vitin 1992, jemi kthyer dhe kemi filluar ngadalë dhe sistematikisht të grumbullojmë informacion të karakterit politik, ushtarak dhe të gjurmojmë veprimtarin agjenturore të shërbimeve serbe që vepronin në atë kohë në Kosovë.
Prej nga dëshira dhe prirja juaj që të merreni me çështje të shërbimeve inteligjente?
Kajtazi: Hiq dëshirë, aspak. Unë që nga viti 1991 kam qenë anëtar i kryesisë së Forumit të Rinisë së LDK Dega në Gjilan. Më është komunikuar detyra që duhet të shkoj diku në një mision. Unë së bashku me Naser Latifin, Ramiz Ramadanin, si dhe me dy shokë të tjerë nga Ferizaj (për shkaqe objektive nuk po ju përmendi emrin) kemi udhëtuar përmes Maqedonisë deri në Sofje, pastaj nga aty me aeroplan në destinacion. Kur kemi mbërritur në vendin e caktuar na është komunikuar qëllimi, dhe kështu filloi dhe vazhdoi aktiviteti ynë...

PUNA MË E MIRË NË SHËRBIME ËSHTË PA LËNË GJURMË!
Si është quajtur shërbimi që keni punuar?
Kajtazi: Në përgjithësi në punën e shërbimeve vlen rregulli i vjetër: “Kur mund të bësh diçka para armikut bëhu që nuk mundesh, kur nuk mundesh bëhu që mundesh”. Të merresh në atë kohë, 20 e sa vjet më parë, me veprimtari zbuluese-informative në një vend të pushtuar dhe të të shkojë mendja që të emërtosh shërbimin kjo do të ishte budallallëku më i madh që mund të bëhej në atë kohë, ose shërbimi më i madh që mund t’i bënim shërbimit të zbulimit kundërshtar. Ka vende që janë me qindra vite shtete e që për shkaqe të ndjeshmërisë që ka kjo punë formojnë shërbime ad-hok për të cilat ka njohuri një numër i vogël i zyrtarëve. Mjafton të dish misionin, puna më e mirë në shërbime, ose në përgjithësi në veprimtari ilegale është pa lënë gjurmë. Shumë organizata ilegale janë dekonspiruar dhe dënuar pa pasur kurrfarë veprimtarie, por vetëm për shkak të emrit. Bile nganjëherë ato kanë qenë fiktive, janë formuar për nevojat e politikës dhe të shërbimeve jugosllave.
Në Sekretariatin Federativ të Punëve të Brendshme, në kuadër të SDB, ka ekzistuar një sektor i pa emërtuar për të cilin kanë ditë një numër i kufizuar i zyrtarëve të latë shtetëror, ndërkohë që ky sektor i ka kryer operacionet më sekrete të shërbimit, duke formuar organizatë fiktive të emigracionit politik kroat dhe shqiptarë, duke organizuar likuidimet e krerëve të emigracionit politik në perëndim si dhe përfshirjen në afera ndërkombëtare. Një nga terroristët më të kërkuar në botë në vitet 1970-80, Sanqez Ramirez është kontaktuar dhe strehuar për një kohë nga kjo pjesë e shërbimit, dhe nuk është arritur që të dokumentohet asnjëherë nga perëndimoret. Shërbimi i emëruar në rrethana të tilla në të shumtën e rasteve është bela.

PRESIDENTI RUGOVA KISHTE NJOHURI PËR VEPRIMTARINË TONË (TË SHËRBIMIT TË FSHEHTË)!

Kush ju ka emëruar në postin e shefit të këtij shërbimi të fshehtë që ju e quani pa emër?
Kajtazi: Takimin e parë zyrtar me Qeverinë e Kosovës e kemi realizuar më 1992, në Shtutgard. Në Qeveri ka qenë Fehmi Agani, Sali Çeku, Zymer Luli, Shaqir Shaqiri. Bile në hotelin Berlin në Shtutgard unë një natë kam fjetur në një dhomë me Shaqir Shaqirin. Detyra na është komunikuar nga Hafiz Gagica dhe na është thënë që të kthehemi në Kosovë dhe të punojë ashtu siç na kanë mësuar, pasi që edhe ai nuk donte të dinte detale. “Tash e tutje jeni pjesë e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Kosovës dhe kaq”.
Jemi kthyer në Gjilan dhe me kujdes gradualisht kemi filluar nga puna. Kemi punuar të kamufluar pa emër, pa grada pa seli, në nivel të grupit. Me një kamuflim që të siguronte prezencë direket dhe indirekte në veprimtarit shoqërore e që ishin me interes për CRDB e Gjilanit të asaj kohe. (Centar Resora Drzavne Bezbednosti). Dhe Qendra për Informim e Kosovës ishte vendi më i përshtatshëm, ajo në atë kohë udhëhiqej nga Sabit Rrustemi, e ku punonin Naim Behluli, Lirie Abdurrahmani, Ilmi Musliu e ndonjë tjetër që për momentin nuk më kujtohet. Grumbullimi i informacionit nga burimet e hapura dhe plasimi i tyre në formën si bëhej nga QIK-u, fillimisht për CRDB, nuk paraqiste problem, sepse të njëjtën gjë bënin edhe korrespodentura e shtypit ndërkombëtar i atashuar atëherë në Kosovë. Sipas asaj që ne dinim, ata i shqetësonte shpejtësia e informimit pasi QIK kishte rrjet efikas dhe tentimet e tyre ishin të ndërhynin në rrjet. Më vonë nga një informacion i siguruar, kemi kuptuar se ata kanë filluar të shqetësohen për veprimtarinë dhe krebidilitetin e informacionit të plasuar nga QIK-u. Pastaj përmes agjenturës influente vazhdimisht e sulmonin veprimtarinë e QIK-ut. Tentim atentati në Enver Malokun dhe vrasja e tij e më vonshme është pasojë e dëmeve që i ka shkaktuar QIK-u Serbisë në planin informativ. Kështu fillimisht streha e jona ishte QIK, dhe aty në mënyrë të heshtur kishim qasje në informacion i llojllojshëm që grumbullonte rrjeti i QIK-ut nga burime të hapura. Ky informacion ishte me interes, sidomos ai që kishte të bënte me deklaratat e atyre që merreshin në biseda informative dhe nga copëzat e të cilit ne gradualisht plotësuam mozaikun e interesimit të CRDB-së. Gradualisht nga analizat filluam të përafrojmë burimet e informacionit të tyre. Punëtorët shqiptarë të Shërbimit të Sigurimit Shtetërorë të Kosovës të cilët kishin lënë punën, kishin bërë një punë të mirë duke e dekonspiruar rrjetin e spiunazhit dhe duke na i treguar skemat e mundshme të veprimit të shërbimeve serbe. Shërbimi Ushtarak paraqiste problem në vete. Kështu për një kohë shërbimi serb ishte si i hutuar, pa sy dhe veshë të mjaftueshëm në hapësirën operative me interes. Ata përgjonin telefona dhe zyra, kryesisht të aktivisteve të LDK dhe shfrytëzonin disa bashkëpunëtorë për të cilët konsideronin se janë të pa dekonspiruar. Faza e të ashtuquajturave biseda informative ka qenë pikërisht ajo përmes të cilës shërbimi serb ka krijuar bazën për konsolidimin dhe krijimin e rrjetit të ri të spiunëve që zyrtarisht në RDB është quajtur “saradnik”(bashkëpunëtorë).

TAKIMI ME GAZIDEDËN NË SHQIPËRI

A jeni njohur më parë me Bujar Bukoshin?
Kajtazi: Jo, kryeministrin Bukoshi nuk e kam takuar ndonjëherë më parë. Në selinë e Qeverisë në Shtutgart e kam pa duke hyrë në zyrën e tij dhe vetëm jemi përshëndetë nga larg.

Kur dhe ku jeni takuar për herë të parë me Bukoshin?
Kajtazi: Duhet të ketë qenë fillimi i vitit 1995, një nga bashkëpunëtorët e tij që punonte në zyrën e Kosovës në Tiranë, i kishte folur për mua. Ai kishte kërkuar të më takonte. Unë shkova, pasi në këtë kohë një pjesë e Ministrisë së Mbrojtjes dhe asaj të Punëve të Brendshme ishin zbuluar, kryeministri kërkoi nga unë një projekt të funksionalizimit të shërbimit. Në takimin e radhës, pas dy apo tre muajve unë i prezantova dhe atij i pëlqeu ku më tha të filloi punën. Veprimtaria zbuluese informative në një shtet të huaj është e ndaluar me ligj. Unë nga kryeministri kërkova që për këtë punë të njoftohet Shërbimi Informativ Shqiptar, kështu ai më kontaktoi me drejtorin e atëhershëm Bashkim Gazidedën i cili u pajtua dhe gradualisht filluam të organizohemi.

Po me presidentin Rugova a jeni marrë vesh paraprakisht para se të merrni detyrën tuaj?
Kajtazi: Jo, Jo, nuk ja vlente që dikush që shkonte e vinte në Kosovë dhe që kryente punën e presidentit të ngarkohej edhe me këtë marifet. Mjaftonte që ai të kishte me kohë një copë informacion që i vlente dhe që mund ta fuste në funksion në takimet ndërkombëtare.

A ju kujtohet cila ka qenë detyra apo veprimi i parë që e keni bërë pasi keni marrë detyrën?
Kajtazi: Natyrisht se nuk kam dal në televizor nëpër emisione zbavitëse. Kur fillon punën në shërbim nga zero është gjëja më e vështir, sidomos kur shefat e tu nga politika dëshirojnë të din gjithçka, Dhe ai që merr për sipër këtë punë duhet të jetë koshient për përgjegjësinë. Shërbimi i zbulimit pa rrjet sekret është gazetë, dhe nuk ka gjë më të vështirë se sa krijimi i pozitave të besueshme agjenturore. Bile teoritikisht thuhet më mirë gjysmë informacioni i sigurt se sa mijëra të pa sigurta. Pastaj gjëja që vështirëson këtë punë janë skemat mashtruese që servojnë shërbimet kundërshtare, dhe nganjëherë më mirë është të mos kesh informacion fare nëse atë nuk ke kapacitete ta verifikosh. Dhe fillimisht në raste të tilla fillohet në nivel të analizës dhe politikës apo ekzekutivit informacioni i serviren si “analiza” me referenca të burimeve. Natyrisht se mundësia për të hapur konkurs nuk ka qenë, prandaj në mënyrë të kujdesshme fillon piketim, studimi dhe në mënyrë metodike afrimi me burimet me interes.

SERBËT ANKOHESHIN: “SHËRBIMI I RUGOVËS NA KA MASHTRUAR DERI NË VITIN 1998!”

Nëse nuk është sekret, cila ka qenë strategjia e veprimtarisë tuaj?
Kajtazi: Në rrethana çfarë jemi ndodhur në atë kohë, nuk ke pas mundësi të mbledhësh një grup punues dhe të shkosh në Prevallë për të hartuar strategji të posaçme. Është dashtë të grumbullosh forcat dhe të orientohesh mbi bazë të asaj që të kanë mësuar në shkollë. E para ka qenë kamuflimi, vazhdimi i përditshmërisë si më parë dhe sikur nuk po ndodhë as gjë e veçantë. Bile edhe njerëzit me të cilët ndan shtratin ose dhomën e që nuk janë të implikuar në këtë punë, nuk duhet të vërejnë ndonjë ndryshim. Çdo veprim duhet ta ketë para dhe mbrapa “legjendën” për të mos thënë rrenën e vet. E dyta përcaktimi i zonave me interes ku shërbimi kundërshtar vepron në mënyrë ofensive dhe metodat e veprimit. Në kushte në të cilën gjendej Kosova në atë kohë, shërbimet serbe kishin avantazhe për të krijuar pozita agjenturore në nivele të larta në jetën politike legale dhe ilegale, qoftë përmes detyrimit qoftë përmes joshjeve të përfitimit material. Gjithashtu avancimet teknologjike kishin bërë të vetën. Mundësia e përgjimit nga distanca, mundësia e përgjimit të ambienteve me përgjues miniatural. Shërbimet serbe në atë kohë dispononin pajisje marrëse-transmetuese që kamufloheshin lehët, mundë të vendoseshin në xhamat e dritareve dhe të mos vëreheshin. Pastaj kishin qasje të pakufizuar ligjore dhe teknike të ndërhyrjes në telekomunikacion, ata në fillim të viteve të nëntëdhjeta kishin të instaluar të ashtuquajturin “sistem 2000” i cili përgjonte bisedat telefonike ndërkombëtare vetëm me anë të kodit të zërit pa marrë parasysh se nga cili telefon apo vend bëhej thirrja. Dhe kur ke parasysh të gjitha këto cila strategji të mbetët për të zgjedhë? Nga ajo që ne kishim mësuar, në fillim të Luftës së Dytë Botërore, në disavantazh në raport me shërbimet Gjermane ishte ndodhur edhe Shërbimi inteligjent Britanik. Dhe ata kishin zgjedhë strategjinë e vjetër të mos konfrontimit por të mashtrimit. Dhe kjo mendoj se ka funksionuar. Angazhimi i ynë përqendrohej në piketimin e spiunëve, ambienteve që përgjoheshin dhe telefonat që përgjoheshin. Me personat e dyshuar, në vendet e përgjuara, në telefonatat e përgjuara zhvilloheshin “biseda të konstruktuara”.
Në një intervistë të një oficeri të RDB të bërë në Beograd të TV B-92, në vitin 2002 apo 2003, ai tekstualisht ka thënë: “deri në vitin 1998 shërbimi i Rugovës na ka mashtruar përmes bisedave të konstruktuara”.

vijon

SHËRBIMI SERB E PËRGJONTE SHQIPËRINË NËPËRMJET QENDRAVE TË NGRITURA NË SHKODËR, NË LEZHË, NË BAJRAM CURR E NË KOMAN

Në Tiranë jeni përballur me shërbime të shumta të huaja apo jo?
Kajtazi: Tirana e kësaj kohe ka qenë sferë e interesit e të gjitha shërbimeve. Lufta në Kroaci dhe Bosnje ishe në kulmin e saj. Dhe duket e pa kuptimtë nëse me 1996, CIA vendosë në aeroportin e Gjadrit dy aeroplan spiun Predator, e që FSB ja Ruse, RDB, e shërbimet tjera të mos ngritin rezidenturat e tyre në Shkodër dhe Lezhë. Është e pa kuptimtë që nëse pjesa më e madhe e komunikimit me veriun e Shqipërisë bëhej përmes tragetit e që Sreten Camoviqi si udhëheqës i CRDB-së në Gjakovë të mos ngritë rezientura në Bajram Curr dhe Koman. Sikur të mos veprohej kështu, të pa kuptimta do të kishin qenë shpenzimet e mëdha që bëjnë shtetet për mbajtjen e shërbimeve.

A keni pasur përkrahjen e shërbimit informativ shqiptar apo keni pasur pengesa?
Kajtazi: Në vendet demokratike shërbimet marrin urdhra dhe kontrollohen nga politika. Prandaj ajo nuk është punë në vullnetin e shërbimit. Në këtë kohë politika shqiptare përkrahte fuqishëm Kosovën. Vlerësoj lart figurën e të ndjerit Bashkim Gazideda si patriot i përkushtuar për çështjen e Kosovës. Ai kishte bindje të thellë se një ditë Kosova dhe Shqipëria do të bashkoheshin. Diku nga mesi i vitit 1996, nëse nuk gabohem, unë pata një takim me Gazidedën i cili mes tjerash më tregoi një bisedë me një diplomat perëndimor që i kishte thanë që kur Parlamenti Shqiptar të bëjë ligjin e qeverisjes lokale të ketë kujdes që ta bëj ashtu që t’i përshtatet edhe Kosovës në mënyrë që kur të bashkoheni mos të ju krijoj telashe. Dhe ai ishte i bindur se kjo do të ndodhë.

Cilat shërbime kanë vepruar në atë kohë në Tiranë?
Kajtazi: Të gjitha, kush më shumë e kush më pak. Thash se lufta në hapësirat jugosllave i kishte mobilizuar të gjithë dhe Shqipëria, Maqedonia, Bullgaria, Rumania dhe Hungaria ishin dritare të përshtatshme nga ku shikohej se çka po ndodhë brenda. Keni parasysh edhe sanksionet ekonomike KS të OKB-së të vendosura kundër Jugosllavisë. Kjo përpos që monitorohej nga shërbimet gjithashtu edhe shfrytëzohet nga ato.

CILA ISHTE PROPAGANDA E “ZËRIT TË KOSOVËS” E LPK-SË KUNDËR IBRAHIM RUGOVËS E FEHMI AGANIT?

A ka vepruar UDB-ja në Tiranë dhe nga kush udhëhiqej?
Kajtazi: Në kohën kur po flasim shërbimi Jugosllav ka pas akronimin RDB. Është e natyrshme se ka vepruar dhe është tjetër gjë se sa ka mundur të dokumentohet veprimtaria e tyre prej nesh. Nga arkivat e CIA të cilat tani janë bërë publike, del se gjatë regjimit komunist në Shqipëri UDB-ja ka pasur pozita të forta agjenturore, po kjo nuk do të thotë se edhe Sigurimi nuk ka pasur të njëjtën gjë.

A keni pasur “konflikte” me UDB-në serbe në Tiranë dhe cili shërbim ka qenë më i fortë?
Kajtazi: Është shumë normale që në mes të shërbimeve vazhdimisht është e pranishme gjendja latente e konfliktit. Se kush ka qenë më i fortë nuk është e vështirë të dihet. Nuk është e mundur që t’i rrish karshi një shërbimi me traditë qindra vjeçare i cili ka arrit që t’i bartë pozitat agjenturore në së paku tre breza. Serbet veprimtarinë agjenturore në drejtim të Shqipërisë e kanë fillua rreth vitit 1860, kjo nënkupton vetvetiu se në cilën anë ka qenë forca. Mirëpo nganjëherë si në çdo punë edhe këtu të prinë fati. Në këtë kohë, Milosevici e kishte kthyer shërbimin nga një organizatë shumë profesionale që kishte qenë SDB, në organizatë të militantëve politik të tij dhe gruas. Ai nga shërbimi kishte larguar shumë nga “Asat” që kanë përbërë trurin e shërbimit. Më vonë e kemi kuptuar se për vite të tëra RDB ka informuar Millosevicit ashtu si ai ka dashtë të jetë gjendja e jo se si ka qenë në të vërtetë. Ndoshta edhe ky është njëri nga fatet tona që Kosova është këtu ku është dhe na ka krijuar neve mundësi që si pionier sadopak të kuptojmë se çka po ndodhë matanë kodrës. Pavarësisht prirjeve të tija tipike diktatoriale, Milosevici nuk do të ishte lëshuar në aventurën e tij kriminale në Bosnje dhe Kosovë, sikur nga shërbimi të mos kishte sinjalin e gjelbër se Rusia është pas tyre. Në RDB është krijuar dhe ka mbretëruar ideja se: “ne kemi Rusinë mbrapa ajo është fuqi atomike nuk do të lejoj ndërhyrjen e Amerikës” dhe këtë ata e shprehnin në biseda të lira me zyrtarët politik ku në mënyrë direkte apo indirekte ishim prezent. Në realitet kjo ishte dëshira politike e elitës politike, akademike dhe kishtare serbe. Për një shërbim profesional si aj para vitit 1987, ka pas elemente të mjaftueshme për tu vlerësuar realisht fuqia dhe vullneti i faktorit Rus në Ballkan, mendoi kjo ka qenë fatale për Serbinë.

A keni pas ndonjë informator serb?
Kajtazi: Thash më herët se shërbimi pa rrjet agjenturorë është gazetë ditore dhe synimi i çdo shërbimi është t’i ketë dhe ne jemi munduar në atë drejtim.

Si e keni rënë në kontakt me këta informator?
Kajtazi: “O moj paraja muruare, që bën botën avare, që gjezdis porsi zagare”; thotë Hasan Z. Kamberi. Dhe po të kesh parasysh fillimin e viteve të nëntëdhjeta kur me 10 marka mundë të paguhej rryma për tërë lagjen vetvetiu kuptohet gjendja materiale e punëtoreve në administratën serbe. Kjo ishte njëra, pastaj çdo njeri ka dobësitë e veta para të cilave dorëzohet. Sado që estabilishmenti politik serb dukej homogjen ka pasur të qarat e veta të cilat kanë rrjedhë.

Cilat informata i keni marrë dhe ku jeni takuar zakonisht me informatorët?
Kajtazi: Informatat kanë qenë të ndryshme, dhe takimet janë mbajt varësisht prej përzgjedhjes së informatorit, ku ai është ndje i siguritë, ne i jemi përmbajt në mënyrë strikte rregullit për takim në kushte të sigurta. Mbaj në mend se me 1993, kur na është dashtë të dimë gjendjen numerike dhe të gatishmërisë në kazermën e Gjilanit, e kemi gjet rrugën si ta bëjmë. Ose në këtë kohë rreth kazermës u patën vendosë mina, përmes rrugëve tona ne e kemi ditur se ato janë shkollore. Po në këtë vit nëse nuk gaboj, njësia speciale e policisë serbe e vendosur në Ajvali e pati marrë një aksion në një fshat të Kamenicës, një natë para aksionit kjo njësi u vendos në kazermën e Gjilanit. Prapë përmes rrugëve tona me kohë ne kemi kuptuar qëllimin dhe kohën e aksionit. Për të mos dekonspiruar burimin e informacionit nuk i kemi alarmuar banorët por kemi krijuar një kombinim. Pasi nga ai fshat ishte F. Dermaku i cili punonte ende në CRDB-në e Gjilanit, dhe me qëllim për ta diskredituar atë, e kemi dërguar gjoja rastësisht në shitoren e fshatit dike të cilin e kemi porositur të thoshte: ”në Gjilan ka mbërritur polici e madhe, dikush e ka taksirat. Katuni i juv e keni njerin në UDBE, ruajuni po ja u bien ujkun në torishtë”. Gjithashtu mbaj në mend se në vitin 1996, me kohë e kemi kuptuar qëllimin e RDB për ta formuar një parti me personalitete “kredibile” që do të mundnin ta “dobësonin shtetin e Rugovës dhe t’i fusnin shqiptarët në jetën institucionale të shtetit Serb”.

PYETENI KADRI VESELIN SE KUR E KA THEMELUAR SHIK-un!

Sipas kësaj që thoni ju shërbimi i juaj është më i hershëm se sa SHIK-u i Kadri Veselit?
Kajtazi: Për këtë pyetni Kadri Veselin, unë ju them se institucionalisht në këtë punë jam angazhuar me vitin 1992.

A keni njohuri se kur është themeluar SHIK-u
Kajtazi: Njohurit janë ato që këta i deklarojnë në media, dhe nëse nuk gaboj në vitin 1999.

Kush kanë qenë themeluesit e SHIK-ut dhe cili ka qenë roli i Fatos Klosit në themelimin e SHIK-ut?
Kajtazi: Kjo kohë është kur unë nuk kam qenë aktiv në punë prandaj nuk mundem të flas.

Po roli i Xhavit Halitit cili ka qenë në kohën kur ju shërbenit në Tiranë?
Kajtazi: Po e di që vinte në Tiranë dhe rrinte në një lokal mbrapa Muzeut. Ata në atë kohë nga Zvicra sillnin literaturë dhe gazetën “Zëri i Kosovës” si organ i LPK, e cila fund e krye bënte propagandë komuniste dhe propagandë kundër figurave politike që vepronin në Kosovë. Deri në fund të vitit 1996, presidenti Rugova kursehej nga kjo propagandë e zezë, në shënjestër ishte profesor Agani. Është shumë indikative se të njëjtën propagandë kundër profesor Aganit e bënin edhe eksponent për të cilët ne dyshonim se ishin të rekrutuar nga RDB. Më kujtohen shqetësimet e Gazidedës i cili më patë thënë: “e kuptoj myzeqarin të thotë rrënoftë Enver Hoxha, sepse atij i hoqi mushkonjat, por nuk e kuptoj kosovarin që jeton në Zvicër, në vendin më të zhvilluar të botës e thotë “rrënoftë Marksizëm-leninizmi”.

Është thënë nga vetë ata se Xhavit Haliti e Fatos Klosi kanë qenë miq e bashkëpunëtorë të afërt. Cili ka qenë roli i tyre në zhvillimet e kohës së viteve para eskalimit të luftës në Kosovë?
Kajtazi: Se cilat kanë qenë marrëdhëniet e tyre nuk e di, por që roli i shtetit shqiptarë të kohës së Klosit ka qenë destruktiv në ngjarjet në Kosove kjo është mase e vërtetë. Partitë e majta në Shqipëri e kishin inat presidentin Rugova, dhe ishin të interesuara që me çdo kusht ta heqin nga skena politike. Ndërkohë në vitin 1996, në Kosovë nga grupi i Sali Çekut kishin filluar aksionet e armatosura. E di mirë që aksioni në Deçan dhe në Kampin në Baballoq, e kishte marrë përsipër se e ka organizuar LPK, ndërkohë që ai ka qenë i realizuar nga grupi i Salihut. Pas ardhjes në pushtet të Partisë Socialiste me 1997, këta u orientuan që me çdo kusht ta ndryshonin skenën politike në Kosovë dhe objektiv kishin mënjanimin e Rugovës. Kjo mendoj se i ka shkaktuar dëme të mëdha rrjedhave të mëvonshme.

NË FUND TË DHJETORIT 1996 BERISHA “IA KTHEU SHPINËN” IBRAHIM RUGOVËS

Të kthehemi te disa zhvillime në Tiranë. Në periudhën 1995-96 ka pasur ftohje të raporteve mes Ibrahim Rugovës dhe Sali Berishës, apo jo”?
Kajtazi: Mendoj së është e vërtetë.

Pse mendoni se Berisha ia ktheu shpinën Rugovës dhe u drejtua nga Demaçi e Surroi?
Kajtazi:Tani disa gjëra duken absurd sikur të mos shikohet retrospektiva. Por në qoftë se kihet parasysh tabloja e plotë e mozaikut politik të asaj kohe, të krijohet imazhi më i përafërt i zhvillimeve politike. Shtetet kryesore evropiane Britania, që udhëhiqej nga konservatori Gjon Mejgjer, dhe Franca nga Fransua Miteran, pas shpërbërjes së BRSS-së, sikur ishin çliruar nga pesha e Luftës së Ftohët dhe në politikën e jashtme mundoheshin të ishin përtej asaj që në realitet mundnin. Kështu në këtë fazë nuk ia kishin dalë që me amerikanët të krijonin partneritet në politikën jashtme, por ndiheshin inferiore. Nuk di se a do të jetë ndonjëherë më afër zgjidhja e problemit izraelo-palestinez sesa në kohen e administratës së presidentit Klinton. Bile atentati në Isak Rabinin, i atribuohet lobit çifut pro britanik për shkak së shqetësimit të tyre nga rritja e dominimit të lobit pro amerikan. Edhe në kontinentin evropian rivalitetet ishin të theksuara, britanikët dhe francezët ishin të interesuar që amerikanët t’i mbanin sa më larg Ballkanit dhe konfliktit jugosllav dhe atë ta zgjidhnin me çdo kusht në favor të Serbisë. Kundërshtimet e vazhdueshme të Mejgjerit dhe Miteranit për intervenim ajror të NATO-s në caqet serbe në kohën e masakrave të llahtarshme në Bosnjë reflektojnë më së miri këtë rivalitet. Ndërkohë që Gjermania luante rolin neutral. Kjo ishte përshtypja jonë. Francezët dhe anglezët zgjidhjen e konfliktit jugosllav mendonin ta bënin duke e mënjanuar Milosevicin nga pushteti dhe duke e zëvendësuar atë me Vuk Drashkoviqin. Në këtë paketë parashikohej edhe zgjidhja e çështjes së Kosovës, duke u ofruar një “autonomi të zgjeruar në kuadër të Serbisë” të cilën Draskovici e kishte pranuar. Nga faktori politik në Kosovë kërkohej që t’i bashkëngjitej protestave që organizonte e djathta e bashkuar serbe e udhëhequr nga lideri i SPO V. Drshkovic, në mënyrë që t’i ndihmohej ta rrëzonte Milosevicin nga pushteti. Rugova këtë nuk e kishte pranuar, ishte kategorik dhe insistonte në vullnetin e shprehur në referendumin e vitit 1991. Ndërkohë që Demaçi, Qosja me një grup të kryesisë së LDK-së, që me vonë formuan LBD-në, si dhe kryeministri Bukoshi kishin pranuar ofertën evropiane. Në atë kohë në Tiranë qëndroi një delegacion i LDK-së në krye me nënkryetarin Hidajet Hyseni. Nga një burim yni që rastësisht ishte prezent, Hidajeti kishte marrë porosi nga kryeministri Bukoshi që të dilte në RTSH dhe haptazi ta sulmonte Rugovën. Nuk di pse ai në intervistë nuk e bëri këtë, por nga i njëjti burim di që Bukoshi u acarua shumë. Dhe realisht ky ishte një komplot. Prandaj jam detyruar të kërkoj takim me njerëzit e mi në Kosovë. Më 31dhjetor 1996 kam mbërritur në Kumanovë, ndërsa më 1 janar 1997, aty kanë mbërritur Sabit Rrustemi, Naser Latifi dhe Avni Kamberi. Atyre iu sqarova gjendjen dhe i porosita ta njoftojnë Plakun. Për këtë punë evropianët në Berishën kanë bërë presion direkt, dhe si duket ai nuk u rezistoi. Kjo është evidente pasi në zgjedhjet e 1996, në fushatën e PD-së, mori pjesë edhe një këshilltar i presidentit Miteran.
Pse Berisha insistonte që të formohej një parti tjetër nga LDK-ja dhe që shqiptarët të dilnin në votimet serbe?
Kajtazi: Nuk di që Kryeministri ose presidenti i atëhershëm, Berisha, ka kërkuar që të shkatërrohej LDK-ja. Ai, si president që ishte, nuk mund të ishte indiferent ndaj asaj se çka po ndodh në Kosovë. Ne po flasim për periudhën e gjysmës së dytë të vitit 1996, kur kriza e piramidave vetëm sa nuk kishte shpërthyer. Kundërshtimi i fuqishëm evropian ndaj angazhimit direkt amerikan në çështjen jugosllave mund t’i kenë luhatur për një moment Berishës mendjen, por mendoj se kjo ka qenë e shkurtër dhe kalimtare.

RUGOVA SOLLI NJË “POROSI” TË KRISTOFERIT PËR BERISHËN, KËTIJ TË FUNDIT NUK I PËLQEU
A ju kujtohet takimi i mbajtur në Tiranë mes Sali Berishës e Ibrahim Rugovës, në të cilin u vërejt “ftohja” e Berishës ndaj Rugovës?
Kajtazi: Po, nëse nuk gaboj, ka qenë dhjetori i 1996, kur presidenti Rugova erdhi nga Amerika, pas një takimi të nivelit të lartë me sekretarin e shtetit V. Kristofer. Më saktë, atë ditë Tiranën e vizitonte edhe lideri i OÇP-së Jaser Arafat. Si duket Rugova nga V.Kristofer ka pasur ndonjë porosi për Berishën që këtij të fundit nuk i ka pëlqyer. Takimi Berisha - Rugova në Presidencë dhe në darkë në “Pallatin e Brigadave”, e cila u shtrua për nder të Arafatit, kaloi në atmosferë të zymtë.

Me cilët personalitete në Kosovë u “lidh” apo u afrua Sali Berisha?
Kajtazi: Nuk mund të them se Berisha bëri kundërpeshën ndaj Rugovës, pse për një moment nuk u pajtua me të. Ai i shtroi atij një opsion dhe ky nuk e pranoi. Tani madhështia e Berishës, kujtoj unë, qëndron se në një intervistë për një gazetë ditore të Kosovës, nëse nuk gaboj me 2011, pranon se: “Rugova kishte të drejtë” dhe këtë mund mos ta bënte, sepse detajet e bisedave i dini vetëm ata të dy. Mendoj se Berisha në këtë rast u tregua shumë njerëzor dhe madhështor.
A është takuar në Tiranë në këtë periudhë Adem Demaçi me Veton Surroin?
Kajtazi: Thashë më herët se në kushtet e okupimit klasik është rregull që shërbimet të prodhojnë dokumentacion sa më të pakët. Ne nuk kemi pasur ndonjë rregullore të punës, mirëpo sipas asaj që na është mësuar në shkollë, nuk bënte të inicionim përpunimin operativ të ndonjë personaliteti të lartë politik. Gjithashtu ne i përmbaheshim një rregulli të mësuar në shkollë që gjatë punës sonë të mos cenohen të drejtat dhe liritë e individit. Kjo mundë të bëhej vetëm nëse nga burime të verifikuara dëshmohet qartë veprimtaria antishtetërore. Prandaj ne nuk kishim të drejtë ta angazhonim dikë që ta përgjonte në këtë rast Demaçin ose Surroin. Mirëpo nga bisedat që zhvilloheshin në ambientet ku ne ishim të pranishëm, lirisht mund të themi se Demaçi me Qosjen dhe me grupin e kryesisë së LDK-së, që më vonë formuan LBD-në, kanë shkelur Kushtetutën e Kosovës duke pranuar autonomi të zgjeruar në kuadër të Serbisë. Dhe nëse në ato kushte e kanë shkelur, këtë do ta bëjnë çdo herë kur t’ju jepet rasti. Këtë nuk mund ta them për zotin Surroi, ai i bënte opozitë klasës politike udhëheqëse në atë kohë në Kosovë, por ajo nuk ishte subversive. Atëherë kam pasur qasje operative në një kongres të bashkimit kombëtar ose kam harruar se si quhej saktë dhe ku u grumbulluan “intelektualët” e spektrit të majtë e që u mbajt në Stamboll. Paradoksi ishte se në këtë kongres të “bashkimit kombëtar”, tema kryesore ishte mënjanimi i “Shallit” nga pozita e Presidentit edhe me kushtin që pranohej varianti evropian “autonomi e zgjeruar”, ndonëse në dokumentin përfundimtar që u nxor nuk u precizua saktë, por u la të nënkuptohej. Ndërkohë, gjatë pauzave dhe në kuluare, kjo ishte çështje e përfunduar.

PARA LUFTËS NË KOSOVË SHËRBIMET KISHIN RRETH 700 BASHKËPUNËTORË SHQIPTARË
A ka pasur gisht në këtë “ndikim” të politikës shqiptare UDB-ja serbe?
Kajtazi: Në mënyrë teorike, ky është edhe synimi: që përmes agjenturës të grumbullohet informacion për synimet e kundërshtarit pastaj të krijohen skema të cilat e qojnë atë në gabime dhe ty të krijojnë favore politike, ekonomike, ushtarake etj. për dallim prej shërbimeve tjera lindore, shërbimi serb nuk ka qenë masiv, ata kanë rekrutuar agjenturë kualitative. Në rastin me Shqipërinë dhe shqiptarëve në përgjithësi, sidomos pas vitit 1990, janë orientuar në krijimin e agjenturës masive në mënyrë që të influencojnë në zhvillimin e ngjarjeve në hapësirën shqiptare në përgjithësi. Ngjarjet e marsit të vitit 2004, më së miri e dëshmojnë këtë.
Nga përvoja juaj, a mendoni se UDB-ja ka qenë një strukturë profesionale në ushtrimin e veprimtarisë së vet?
Kajtazi: Deri në vitin 1989 po, dhe kjo për faktin se ata ruajtën vazhdimësinë e veprimit. Shteti serb fitoi autonominë me 1835, kurse bazat e veprimtarisë ofanzive zbuluese-informative i vendosin pas hartimit Naçertanis me 1844. Dhe që nga kjo kohë pavarësisht ndërrimeve të pushteteve shërbimi ka pas vazhdimësinë e veprimit në sferat e interesit serb. Pas vitit 1989, Millosheviqi e politizon skajshmërisht SDB. Pastaj, ndarja e Sllovenisë, Kroacisë Bosnjës dhe Maqedonisë shkaktoj qarje dhe shumë pozita agjenturore u “fjetën” nga se për to dinin oficer të SDB-Federative të republikave të ndara.

A ka rekrutuar mjaft shqiptarë nga Shqipëria në radhët e veta UDB-ja serbe para lufte?
Kajtazi: Në qoftë se në të gjitha proceset e formimit të Partisë Komuniste të Shqipërisë kanë marrë pjesë misionarë nga Jugosllavia, lehët mundë të vihet deri te një e vërtetë e përafërt. Është për t’i besuar ish presidentit të fundit nga koha e monizmit Ramiz Alisë, i cili në një intervistë të gjatë për në medium kosovar e pranon se edhe vet Enver Hoxhën e shqetësonte tej mase kjo punë. Tani vonë sipas dokumenteve të CIA-së, UDB- si referenca të tyre në Tiranë Mbretit Zog i ka dhënë emrat e dy personaliteteve të larta politike Haxhi LLeshit dhe Myslim Pezës. Edhe pse kjo nuk është e dokumentuar edhe mundë të merret si kombinim, mirëpo nga praktika duhet të besohet se ata kanë pas në Tiranë dikë të këtyre niveleve. Edhe një pjesë e “dosjes Mitrohin” flet për pozitat agjenturore të KGB në Shqipëri që gjithashtu piketojnë personalitete të larta të jetës politike. Prandaj miqtë e vjetër ndihmohen në ditë të vështira, dhe nëse në gjeopolitikën e re shqiptare ripërtërihen këto pozita, lehët dihet se kush kë e ndihmon.

qdrnzyx

Vëllau i Jusuf Gërvallës, Avdyli

Vëllau i Jusuf Gërvallës, Avdyli: Mehmet Loci m'i kujtoi torturat, vrasjet dhe Flamur Kelmendin që kërkoi burgosjen time

Nga Express | 01 Shkurt 2014 20:52

Pas daljes në publik të UDB'ashit, Mehmet Locit kanë vazhduar reagimet edhe të Familjes së Jusuf Gërvallës.

Vajza e Jusufit, Donika ka shpërndarë një tekst të xhaxhait të saj, Avdylit, i cili ka thënë se kur e ka parë Mehmet Locin në televizion i janë rikthyer skenat viteve të 80'ta, kur UDB'ashët kanë torturuar dhe vrarë shqiptarët.

"Pa dashur m’u kujtuan shkallet e katit të tretë, që shpinin në dhomat famë-këqia të marrjes në pyetje, të të rinjve të frikësuar deri në palcë, të rrahur e të alivanosur, të përgjakur, me gjymtyrë të thyera që tërhiqeshin zvarrë nga gardianët e burgut, si kafshët në kasaphane, marrja në pyetje intensive nga punëtorët e kryemjeshtrit udbash mehmet locit… telefonatat e punëtorit operativ me të dashurat e veta, me joshje e ngacmime seksuale… nga dhoma tjetër dëgjohej gazi i pashfrenuar i ndonjë prostitute, rënkimet e tyre gjatë kohë… pastaj qetësi, ndërrimi i skenave… sharjet, nga më të ndryshmet dhe më të ulëtat, rrahjet, dënesjet e burrave, vaji i tyre, lutjet, premtimet se do t’ua hanë mutin, se do të bëhen bashkëpunëtorë, nënshkrimet e proces-verbaleve… rrahjet me shkopinj gome… kërcënimet shtazarake dhe idioteske të punëtorëve operativë, të stafit të shokut mehmet loci...", ka shkruar Avdyl Gërvalla.

Sipas tij, UDB'ashët janë bërë njerëz të rëndësishëm edhe pesëmbëdhjetë vjet pas luftës pasi po i mbajnë të shantazhuar me dosje qeveritarët dhe parlamentarët.

"Ish UDB-ashët janë shndërruar në nyje, në peng të lirisë së Kosovës dhe janë të përkëdhelurit e qeverisë, të parlamentit, të administratës, ngase UDB-ashët ua mbajnë dosjet e hapura dhe i kërcënojnë natën, në terr", ka shkruar ai.

-----------------------------------------------------------

Më poshtë lexojeni të plotë reagimin e vëllaut të Jusuf Gërvallës, Avdylit:

NATA E NATËS

Askush në këtë botë nuk ka qenë më i interesuar për një Kosovë të shtypur, për një zgjatje në infinit të robërisë së saj dhe për ta mbajtur nën thundren e shkaut se sa bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, këta zotëra të vegjël.

shkruan : Avdyl Gërvalla

Parmbrëmë, në emisionin Rubikon u paraqiten tre bashkëpunëtorë të Drejtorisë së Shërbimit të Shtetit, shoku mehmet loci, me dy kolegë. Ç’është e vërteta, unë personalisht nuk e kam takuar asnjëherë shokun Loci, të cilin në memorien time e kam të regjistruar siç duket ‘gabimisht’ me naçallnik të UDB-së, por as Fadil Kajtazin, kurse F. çallakaj sikur ta kem parë diku, por nuk më kujtohet saktësisht se ku.

Gjatë paraqitjes së vet, shoku Loci, zuri të fliste mbi historinë dhe rëndësinë e shërbimeve sekrete, kurse mua, pa dashur, më defiluan para syve përqeshjet, përbuzjet e etiketimet, evidentimet e përgjimet, ndjekjet e burgosjet, sharjet me nënë e babë, torturat çnjerëzore, vrasjet e rinisë shqiptare burgjeve dhe vrasja e vëllezërve në Gjermani. Intervistën e udhëhoqi Adriatik Kelmendi, i biri i prokurorit të ngarkuar me lëndën time, Flamur Kelmendi, i cili gjatë fjalës së tij kërkoi nga gjyqi ‘drejtësi’ në emër të popullit, ngase, me veprimet e mia e paskam rrezikuar shtetin, rsfj-në, rendin kushtetues, frytet e revolucionit dhe marrëdhëniet e shkëlqyera të bashkim - vëllazërimit. Pra isha armik i popullit dhe u dënova me 7 muaj burg, dënim që u ngrit, më vonë pas ankesës së prokurorit, në kohëzgjatje prej vetëm një viti.

Pa dashur m’u kujtuan shkallet e katit të tretë, që shpinin në dhomat famë-këqia të marrjes në pyetje, të të rinjve të frikësuar deri në palcë, të rrahur e të alivanosur, të përgjakur, me gjymtyrë të thyera që tërhiqeshin zvarrë nga gardianët e burgut, si kafshët në kasaphane, marrja në pyetje intensive nga punëtorët e kryemjeshtrit udbash mehmet locit… telefonatat e punëtorit operativ me të dashurat e veta, me joshje e ngacmime seksuale… nga dhoma tjetër dëgjohej gazi i pashfrenuar i ndonjë prostitute, rënkimet e tyre gjatë kohë… pastaj qetësi, ndërrimi i skenave… sharjet, nga më të ndryshmet dhe më të ulëtat, rrahjet, dënesjet e burrave, vaji i tyre, lutjet, premtimet se do t’ua hanë mutin, se do të bëhen bashkëpunëtorë, nënshkrimet e proces-verbaleve… rrahjet me shkopinj gome… kërcënimet shtazarake dhe idioteske të punëtorëve operativë, të stafit të shokut mehmet loci... zëri i zyrtarëve i çartur jehonte korridoreve… përplasnin dyer… pastaj interpretonin ndonjë kënge shkinisht... për të dëshmuar se janë në vinë e bashkim-vëllazërimit… kolli i fëmijëve… vaji i tyre… zëri i shterur i ndonjë gruaje që s’kishte pranuar të bëhej e tyre… maskat që zgjatnin fytyrën dhe zvogëlonin këmbët, maskat që zgjeronin fytyrat që mëzi i zinte dera… shkopinj… grushta… karrige… qyka revolesh… hunj base-balli… britma… thirrje pastruesve për të pastruar liqenjtë e gjakut… thirrje mjekësh... këto dhe shumë të tjera bëheshin nga stafi udëbesk i mehmet locit… kurse dita ishte pak më e qetë… këtu-aty dëgjohej ndonjë shuplakë… kërcënim dhe sharje… sharje, shumë sharje… të gjithat të trashëguara nga shkijet… se shqiptari nuk shan… sharja është si paradhoma, është hapi i fundit para nxjerrjes së armës për të qëlluar kundërshtarin… bashkëpunëtorët e mehmet locit këtë ofendim, këtë ndalesë ndër më të shenjtën e shqiptarit, për ç’arsye janë bërë shumë vrasje në të kaluarën, pra e ç’shenjtëruan, e zhveshën, e zbriten dhe e thjeshtësuan, duke e vënë në përdorim të çdoditshëm… madje edhe përshëndetshin dhe fjalitë e tyre i ilustronin me sharje… jo për ndonjë arsye tjetër, përveç se për t’iu përngjarë kolonizuesve shkije.

Bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci e kanë trashëguar zanatin e vet nga paraardhësit e tyre profesional, të cilët e patën detyrë të humbin gjuhen shqipe. Ata janë marrë edhe me këto anomali duke përcjellë dhe evidentuar shqiptarë që laheshin, që bënin banjo, pastaj i denonconin si armiq, ngase larja konsiderohej përkatësi kombëtare.

Bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, ashtu si paraardhësit e tyre kanë ngarë për të shqyer e djegur fotografi e librat shqip, duke na përbuzur Skënderbeun, duke na ndjekur, burgosur, dënuar e vrarë. Paraardhësit e mehmet locit kanë armatosur shqiptarë me të vetmin qëllim për të vrarë shqiptarë dhe ndodhte që një armë të shitet me dhjetëra herë… të njëjtën veprimtari e kanë përdorur bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, duke u pasuruar… pas viteve të 80’ta u doli edhe një biznes tjetër… ua ndalnin pashaportat shqiptarëve që punonin në shtetet e jashtme dhe inkasonin shuma astronomike, shpesh herë edhe duke i ndarë me shkije.

Bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, kanë gëzuar, së bashku me të, të gjitha privilegjet. Të gjithë pa përjashtim e kanë siguruar çështjen e banimit – falas, ngase punonin në DB (drzhavna bezbednost = sigurimi i shtetit), ata s’paguanin rrymë, as ujë, as kontribute të çfarëdo natyre. Nuk ka pasur birë nëne që ka guxuar t’ua çonte faturat e ahengjeve, ngrënieve dhe pijeve të konsumuara. Ata s’paguanin as orët, as netët e kaluara nëpër hotele, me vajza të reja. Ata s’i paguanin as bukën, as vezet, as djathin, as mazën, as specat, nëpër tregjet e Kosovës. Ata s’paguanin as kredi, as veturat, as shtëpitë, as tokat… pra ishin thjeshtë zotër të vegjël, që kthjellnin dhe vranin nëpër Kosovë, madje edhe jashtë saj, nëpër tërë jugosllavinë, pa paguar as buleta treni, as buletë aeroplani, mjaftonte libreza e DB-së për të udhëtuar nëpër botë, ‘zyrtarisht’ për të ruajtur shëndetin e shtetit që i kishte ngritë në pozitat e zotërve.

Nuk ka pasur vajzë të bukur që s’iu kanë vënë pas, bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, ose e kanë gjunjëzuar ose e kanë çmendur, madje edhe i kanë likuiduar. Nusja e bukur, të cilës ia kishte falë Zoti bukurinë ishte më shumë barrë se fat, ngase burri i saj përndiqej, burgosej por edhe vritej; nga epshet shtazarake të disa bashkëpunëtorëve të shokut mehmet loci… këta pervers dhe maniak seksual u sillnin madje edhe shkijeve mish mëshqerrash të trembura. Megjithatë ka pasur raste të rralla kur vajza u kishte rezistuar me sukses joshjeve të tyre, vetëm ato e njohin atë mund… Dhe kjo bandë maniakësh seksual krijonin edhe familje, shtoheshin… fara e tyre trashëgoi gati të njëjtat privilegje… vijuan shkollimin… me banesa të mira, me bollëk buke… me anë të një telefonate siguronin notat në shkolla fillore, në shkolla të mesme dhe në Universitetin e Kosovës… me një telefonatë të punëtorëve operativë siguroheshin madje edhe magjistraturat dhe doktoranturat, po si sot… këta dinin të ndikonin edhe në keqësimin e notave dhe humbje të viteve atyre që nuk iu nënshtronin.

Askush në këtë botë nuk ka qenë më i interesuar për një Kosovë të shtypur, për një zgjatje në infinit të robërisë së saj dhe për ta mbajtur nën thundrën e shkaut se sa bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, këta zotra të vegjël.

Bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci, janë të zotë, e ndërtojnë jetën edhe në rrasë të gurit. Largimi i serbisë ua ka përgjysmuar përfitimet, por ata ditën dhe patën sukses të ndërrojnë lëkuren e vet - pak para orës 12, duke e braktisur me masë DB-në, duke formuar sigurimin e ri të Kosovës.

Kuptohet se tash pas lufte, sërish janë njerëz më profesional, gëzojnë përgatitje të shkollave të djallit dhe dinë t’i qojnë njerëzit për të pirë ujë… dhe ujin s’ua japin. Këta e njohin atë anën më të errët dhe më misterioze të njeriut, i njohin bashkëpunëtorët, i njohin ata që sot e asaj dite marrin honorare e paga nga beligradi… dhe i mbajnë nënë kërcënimin se do t’iu dalin me fakte… këta i njohin të gjithë vrasësit, të cilët i ruajnë me kujdes, ngase kështu mendojnë se e ruajnë jetën e tyre… Prandaj luajnë, si macja me miun.

Ka ndër këta bashkëpunëtorë të shokut mehmet loci të tillë që janë ngritur në pozita të këshilltarëve të partive politike… dhe këta ua mësojnë ligjshkelësve rrugët e mbajtjes së pushtetit me dhunë… rrugët e krimit të organizuar… rrugët e haraçit… të hajnisë… rrugët e tradhtisë… ngase i mbajnë të mbyllura dosjet, për të cilat betohen se i kanë marrë shkijet në beligrad, gjë që s’është e vërtetë… dhe bëhen sikur s’e dinë se çdonjëri nga ta është nga një dosje e gjallë dhe me vdekjen e tyre vetëm sa kanë mundësi t’i komplikojnë dhe t’i shtyejnë sqarimet aq me vlerë për lirinë e Kosovës… këtë do ta bëjnë vetëm edhe për një kohë… se dosjet do të dalin, patjetër një ditë.

Këta janë infuzioni i vetëm që i mbanë në këmbë strukturat qeveritare të cilat me veprim armiqësor sillen ndaj shqiptarëve duke ushqyer varfëri, skamje, vjedhje, burgosje e vrasje. Qeveria e Kosovës e ka dëshmuar aftësinë e dhunës ndaj shqiptarëve aq sa ka dëshmuar inferioritetin e vet ndaj shkijeve.

Ish UDB-ashët janë shndërruar në nyje, në peng të lirisë së Kosovës dhe janë të përkëdhelurit e qeverisë, të parlamentit, të administratës, ngase UDB-ashët ua mbajnë dosjet e hapura dhe i kërcënojnë natën, në terr.

Por a ka pasur të mirë ndër bashkëpunëtorët e shokut mehmet loci? Po... ka pasur… ka pasur të tillë që mbi ligjin politik – kolonizues e kanë përdorur edukatën dhe traditën e mbarë që binte ndesh me interesat e shkaut, por ata shpejtë i largonin… ka pasur rrallë, shumë rrallë... dhe ata, në momente vetëdijeje, s’janë përzier në mëkatet e përmendura më sipër… Po, po, ka pasur të tillë që nuk janë pajtuar me masa të dhunës, por puna e tyre nuk ka zgjatur shumë...ka pasur edhe gardianë që, në heshtje dhe me veprime, kanë qëndruar në anën e të rebeluarve, të atyre që kërkonin liri, por shumë pak, fare pak punëtorë operativë dhe gjykatës.

Dhe unë jam i bindur, se dikush nga ata do të dalë, do t’i ndihmojë kësaj përthurjeje shekspiriane. Do të dal dikush dhe do të dëshmojë se është bir i tokës shqiptare… për të na sqaruar se kush ha ende me dy lugë.

Gjenevë, më 1 shkurt 2014

Mashtrimet e dy UDB-shëve
Bota Sot | 01.02.2014 10:59 • Nga Asllan Dibrani

Mashtrimet e dy UDB-shëve

Deklaratat e dy udbashëve të Serbisë në emisionin Rubikom spekulim hipokrit apo devijim i shqiptarëve?! Tradhtia dhe spiunimi nuk janë fenomen i panjohur për shkencën, regjimet dhe shtetet e botës.
Tek shqiptaret sikur ka mbetur një lakmi patologjike nga trashëgimia otomane qe sundoj 500 vjet mbi këtë popull .Tradhtia dhe spiunimi sikur ka nxënë vend ma tepër në shtratin e kombit shqiptar!?Si shembull marrim shkakun e lakmisë dhe të përfitimit Sulltan Sylejmani ja preu kokën babës së vet për të hipë në postin e frontit !!!.Shembull i dytë është Hamza Kastrioti ishte nipi dhe bashkëpunëtori më i ngushtë i Skënderbeut , i cili e humbi shpresën për t'i zënë vendin ungjit të vet kur këtij i lindi djali trashëgimtar, kaloi në anën e sulltanit e tradhtoj Skënderbeun . Ai udhëhoqi trupat në mbështetje të osmanëve kundër Skënderbeut në 1457.
Vet faktorët kryesor dëshmojnë se burimin dhe trashëgiminë nga ai pushtues ne mbrapshtitë të këtij kombi është feja ku i fut hundët ajo fabrikon prova se tek popujt aziatik tradhtia, mashtrimi , terrorizmi dhe shumë gjera po pjellin nga atje .Ky fenomen po i qëndron besnik kohës edhe sot ndër shqiptarë të përzier , jo qe tu përkulem, apo ti marrë si serioze deklaratat e këtyre bashkëpunëtoreve të Serbisë, Mehmet Locit dhe deklaruesit tjetër Fadil Kajtazit , po nuk janë as për ti anashkaluar nga këndi se i thane dy udëbash të shërbimit serb, të cilët përmes këtyre ,njeriu përfiton një bindje se shumë gjëra këtu janë një hipokrizi spekulative qe të krijohet një huti paqartësi dhe një mjegull (përçajë e sundo) Ky shtet në sendërtimin e vet po i kalon sfida të ndryshme edhe sakrifica duke e përvjedhur me pushkë në dorë "lirinë" nga pushtuesi serb , por tash nga vet lidershipi shqiptar me vetëdije apo pa te, në bashkëveprim me raca tjera për çdo ditë përpiqen t'i mihin varrin Kosovës, Shqipërisë dhe kombit shqiptar në tërësi!
Këto ditë jemi në prag të një mjegulle të re qe po përpiqet UDB-ja të shpërndaj nëpërmjet mjeteve televizive, portaleve, gazetave dhe ish UDB-asheve shqipfolës siç është rasti i fundit në emisionin Rubikon, ku qëllimi ishte që të mbrohej UDB-ashi siç ishte rasti Jusuf Buxhovit nga UDB-ashët Loci, dhe Kajtazi si dhe Adriatiku Kelmendi gazetar i cili ka krijuar diversion mbi mediat shqiptare në Kosovë , përmes spiunëve apo bashkëpunëtorëve të Serbisë. Serbia vazhdon propagandën dhe veprimet e veta me të gjitha mjetet dhe në jetën institucionale të Kosovës dhe këtë drejtpërdrejt përmes bashkëpunëtorëve të saj, të cilët janë të përfshirë në të gjitha institucionet relevante të vendit nga mercenar dhe lakmitar që qojnë ujë në mullirin e armikut shekullor.
Këto sikur i krijojnë poligon monitorimi , manipulimeve të dhunshme të UDB-ës, apo bashkëpunëtoreve të tyre që thirren në rolin organeve legjitime në stilin e aktrimit të gjyqtarëve ekzekutive , karshi lumit të viktimave te të vrarëve, ish të burgosurve, të helmuarve, të masakruarve , të zhdukurve , të luftëtarëve , kjo s'ka dyshim këtu po luhet me vlerat e kombit në promovimin e baraspeshimit të patriotit me tradhtarin, të kriminelit me viktimën , të çlirimtarit me okupuesin !!!
-Fadil Kajtazi derdhi lot krokodili që ta luaj rolin e komisarit politik si prokuror i regjimit diktatorial duke i ndarë ne dysh ish të burgosurit politik apo njerëzit e vrarë qoftë edhe të strukturave ushtarake , apo politike me orientime, pro Enver Hoxhës apo Titos i cili varrosi për së gjalli Kosovën nen regjimin barbar jugosllav pas luftës së dytë botërore me çka nuk ka të bëjë me realitetin !
-Ai ma tutje ne deklaratë, ceku se 740 bashkëpunëtor apo agjent janë ,qe secili ka pas vetes një batalion gjë qe këtu vërtetohet që ta fut një frikë në popull dhe në institucionet e shtetit të Kosovës ?
Heshtja e deri tashme e këtyre spiunëve , kujt i shkoj për shtati qe u fshehën, por mos kallëzim, mos kallëzimi duhet ndëshkuar. Këta zotërinjtë kanë pas fakte dhe vet janë të involvuar në këtë proces antikombëtar, përse nuk i treguan ma herët, po tash kësaj i thonë " llaf mbas darke" Nuk besoj që në Republikën e Kosovës ka shqiptarë,(në kuptimin e plotë të fjalës) të cilët jetojnë në Kosovë dhe punojnë për shërbimet sekrete serbe! Por,nëse vërtet ka të tillë që punojnë ende për Udbën serbe,atëherë lind pyetja se kush janӕ ata te cilit nacionalitet i përkasin?. Ku është shteti i ynë ?.
-Ku janë organet tona që të mbrojnë sekretin shtetëror?. A thua jemi shtet apo nuk jemi ?!. Në saje të këtyre prognozave politike është e dyshimtë vrasja e disa udb-ashave me "letra" menjëherë pas lufte,por megjithatë ishte gjendje lufte tradhtari duhet të vritet në luftë. Lufta është për atë të vritet kundërshtari dhe tradhtarët që bashkëpunojnë me armikun. Lojnat qe po bëhen në kurrizin e pjesëtarëve të UÇK-së një pjesë të fajit e kanë edhe këto kritere. Gabimet po na kushtojnë se ata udbash ma se miri i kishin treguar të bërat dhe të pa bërat faktike të Serbisë ndaj shqiptarëve. Bie fjala spiunët dhe bashkëpunëtorët e deri atëhershëm që riokupoj Serbia Kosovën, janë , ishin dhe do të jenë faktorët ma të mirë për tu shfrytëzuar , qoftë si të burgosur apo të izoluar për interesat e shtetit tonë të Kosovës. Veprimtarinë ,terrorin , vrasjet dhe dëmet qe i ka krijuar Udëbëja ma se miri e dinë bashkëpunëtoret shqiptarë të udhës serbe. Unë si ish i burgosur politik ,Adem Demaqi , Hysen Gega , Sylë Muja ,Hydajet Hyseni , Jakup Krasniqi apo vëllezërit Gervalla , komandantët që u vranë në front të luftës, nuk i dimë ato fshehtësi siç i dinë ata , sepse kemi qene në luftë frontale me pushtuesin . Nuk përjashtohet fakti se bashkëpunimi i shqiptarëve me ta edhe na burgosen , na torturuan , na vranë dhe sot , lloj lloj matrapazësh dalin kokrrizën me opinione të ndryshme për vrasjet e shumta , por edhe të vëllezërve Gervalla e Kadri Zekën duke u përpjekur ti humbin gjurmët e krimit të organizuar të udbës ,por mos qoftë realitet që ishin edhe shqiptarët në shërbimin e tyre... Nga kjo mjegulli , opinionesh nga këta udbash , organet e shtetit të Kosovës janë të shantazhuara, të diskriminuara dhe të gjitha institucionet e Kosovës duke përfshirë edhe strukturat ma të larta duhet të mobilizohen dhe tu përgjigjen këtyre provokimeve, duke i shpallur vetës detyra mesa vijon:
1 . Janë mjaft deklarata konfuze për numrin e dhënë , prandaj këta lajmëtarë të UDB-ës duhet të arrestohen dhe të nxirren të dhënat e sakta me emër dhe mbiemër se kush janë 740 veta, që po punojnë në interesin e Serbisë?!.
2. Këta dy udbash të rangut të lart do t'i sillnin informacionet ma me vlera të çmuara që do të shërbenin për të nisur bazat e shëndosha të shtetit të Kosoves qoftë në shërbimin informativ të Kosovës që asnjë shtet nuk ka pa te , sado që duan disa parti, apo grupe ta injorojnë një strukturë të një ShIK-ku të mirëfilltë të Kosovës , duke i marrë në thumb te kritikes dobësitë e ish ShIK-ut që ka vepruar në Kosovë .
3. Të formohet një (Shërbim Informativ i Kosovës ) me njerëzit ma të devotshëm që i kanë shërbyer vendit deri me tash, të tillë ka mjaft në Kosovë, me qellim që t'i kundërvihemi Shërbimit Informativ të Serbisë apo UDB-ës famëkeqe për shqiptarët.
4. Kosova duhet të ndryshojë sa ma shpejt rrjetin telefonik dhe të shkëputet nga Serbia qoftë me numër të vetin ndërkombëtar , qoftë me u lidhur me rrjetin e Telekomit të Shqipërisë, që t'u shmangemi përgjimeve nga Beogradi , që as edhe një bisedë nuk munden kosovarët me zhvilluar pa përgjimin e Serbisë .
5. Thirrja nga udbashit e lartpërmendur, apo mënyra e shkarkimit siç pretendojnë largimin nga organet qeveritare, të atyre që mendohet se janë agjentë të Serbisë, është " qesharake "dhe e pa presidencë. Ata duhet të arrestohen dhe të përgjigjen pran organeve gjegjëse për dëmin dhe tradhtinë . Tradhtinë e gjithë bota e dënon dhe spiunazhin edhe ato me regjime të hekurta. por edhe ato shtete demokratike .
6 . Shtohet pyetja të shifra sipas deklaratave të tyre 740 veta është numër skandaloz fatal, për shtetin e vogël të Kosovës. Ta imagjinojmë një shtet të madh siç është Rusia me mbi 250 milion banorë, po t'i ketë 740 spiun për Amerikën,besoj se do të jetë e rrezikuar Rusia si shtet?!.
7. Është shokuese se si mediumet televizive ju japin aq hapësirë njerëzve që natë e ditë veprojnë kundër Kosovës, siç janë këta matrapaz spiunë qe përmes duarve të tyre janë përgatitur dosjet e mijëra shqiptareve qe ishim të parët në rrënimin e ish Jugosllavisë . Tetë muaj ditë u zhvilluan hetimet kundër meje , nga inspektoret shqiptar siç ishin , Xhavit Kuqi, Jakup Hoti , Ibush Kllokoqi , Lutfi Ajvazi, Hasan Shahini, Jusuf Karakushi që kanë përdorë dajak tortura dhe dhunë me mjete ma çnjerëzore , duke më torturuar barbarisht për me mbrojë Jugosllavinë, dhe Rrahman Morina që nuk ka bërë dhunë ndaj meje, por vetëm me mjete psikologjike dhe taktike ka ushtruar presion për plotësimin e procedurës hetimore për zbulime gjatë veprimtarisë time ilegale. Në zhvillimin e hetuesisë asnjëherë skam pas inspektor serb, pos atyre shqiptar që i përmenda ma lart.
Ata që përbënin strukturat udhëheqëse të këtij shërbimi famëkeq dhe që përgatitën mijëra procese gjyqësore, në bashkëpunim me strukturat politike në Kosovë,kundër studenteve , intelektualëve , profesorëve dhe atdhetarëve shqiptarë, që synim kishim rrënimin e regjimit jugosllave dhe heqjen e çizmes serbe nga Kosova për krijimin e Republikës së Kosovës. Në ish Udbën jugosllave ishin emra të ndryshëm, këtë duhet ta dinë zyrtarët e Kosovës , apo fatkeqësisht udbashit shqiptarë qe ishin në shërbimin e tyre.
-Mediat e televizioneve shpesh i përzgjedhin këto figura për intervista dhe prononcime të ndryshme nga fusha politike, po edhe ajo ekstremiste fetare siç është Shefqet Krasniqi ,Gezim Kelmendit, Fuad Ramiqin,si piun sllavo - turko- arab , aq gjakftohte deklarohen si bashkëpunëtor të okupatorit shekullor, aq pa turpshëm, apo siç veproj gazetari i emisionit Adriatik Kelmendi, është për tu hamendur. Të tmerron gjakftohtësia e të shprehurit si kuisling dhe bashkëpunëtorë të armikut me që njeriu çuditet sikur me qenë në krye të shtetit, e jo aq komoditet të shprehur nga një pozitë e tradhtarëve ska koment!?. Jemi ne njerëz apo kafshë me figurë njeriu në këto forma që sulmohet shteti dhe nuk reagojmë , nuk e luftojmë të keqen ?.
Ku janë ata atdhetarë që flejnë , ku janë rinia studenteske dhe përparimtare që hesht para këtyre informacioneve poshtëruese!? Çfarë bënë Presidenca, çfarë bënë Qeveria dhe çfarë bënë Parlamenti si institucioni më i lartë i shtetit?
- Si nuk kanë turp përfaqësuesit e popullit të ushqehen me djersën e tij dhe mos të bëjnë as minimumin e asaj për çfarë thirrën!? Me të vërtetë ne na duhen jo vite e dekada por, shekuj për tu bërë njerëz, komb apo popull me avazin dhe politiken qe ndiqet karshi tradhtarëve dhe kuislingëve me trup në Kosovë dhe me kokë në Serbi,Arabi -Turqi e Siri.
8. Citojmë të dhënat e këtyre dy "eksperteve " të lartshënuar , kur thonë gjatë kohës së viteve të 90-ta ishin të përfshirë direkt në shërbimin sekret të Republikës së atëhershme të Kosovës,por edhe sot në Republikën e Kosovës ka shumë bashkëpunëtorë të Shërbimit Inteligjent serb (BIA).
“Unë njoh njerëz që vazhdojnë t’i shërbejnë shërbimit sekret serb (BIA). Ata janë profesorë që respektohen, kanë tituj shkencorë, janë pjesë e institucioneve të Kosovës. Serbia aktualisht në Kosovë, ka rreth 740 bashkëpunëtorë shqiptarë”, thotë Fadil Kajtazi.
Ai thekson se 140 agjentët shqiptarë që spiunonin për Serbinë ishin të përfshirë edhe në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, ndërsa 740 janë që kanë punuar për Serbinë.
- Pas kësaj informate kërkohet urgjentisht të burgosen këta agjent dhe të alarmohen në forma urgjente ,Shoqatat e dala nga lufta ,veteranet e luftës, spektri i UÇK-së, ish të burgosurit politik , institucionet qeveritarët dhe jo qeveritarë të kërkojnë në mënyrë ultimative që këta dhe jo vetëm këta të sjellin emrat e të gjithë atyre bashkëpunëtorëve të okupatorit serb për t'i publikuar dhe shënuar me qellim që hitia në popull të përfundoj një orë e me parë , po qe nuk janë të sakta atëherë ta informojnë popullin.
9. Kërkohet gjithashtu nga shteti dhe qeveria për të vënë në funksion ligjin shtetëror mbi propagandën , urrejtjen , shantazhet , dezinformimet dhe tradhtia përfundimisht të ndahet "shapi prej sheqeri".
10. Mos të nëpërkëmbet gjaku , lufta , veprimtaria , vlerat dhe synimet e dëshmorëve , luftëtarëve, ish të burgosurve politik , veprimtarëve dhe patriotëve për interesat e armiqve tanë apo interesat personale , po të goditën të rrënohen për interesin e shtetit tone respektivisht t'i qojmë synimet tona drejt krijimit të një uniteti dhe të një klime kombëtare drejt bashkimit të kombit tonë që mos të përbaltemi ma nga karagjoz , kuisling e tradhtar! Nga autori i shkrimit ish i burgosur politik , dhe anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve.

oht2flw

(Pjesa e tretë)
Në internet ka kohë që qarkullojën disa lista me pjestar të UDB-së nga Kosova, po publikojëna edhe ne këtu.

UDB-ashat qe torturonin të burgosurit:

1.Bafti Jakupi,
2.Lutfi Ajvazi
3. Ejup Bajgora
4.Mehmet Haskaj
5. Ibush Kllokoqi
5.Drago Dragojeviq
6.Muharrem Dana
7.Sllobodan Mijoviq
8.Asllan Sllamniku
9.Shefqet Hashani
12.Zenun Shala
13.Naip Hoxha
14.Refik Tashi
15.Metush Sadiku
16.Zejnullah Shala
17.Hasan Mehmeti
18.Shefqet Obria
19.Faik Nura
21.Metë Kuqi
".. Pak a shume te gjithe keta gjenden edhe te" Dosja e Adem Demaçit ".

Te tjere:

1.Metush latifi - gjyqtarë
2. tadej Rodiqi - gjyqtarë
3. Hilmi Zhitia - gjyqtarë
4. Nexhat Ajro - prokuror
5. Mehmet Maliqi - ministër i udbes (babai i Skëlzen maliqit)
6. Flori Bruqi - gauetar i tanjugut (lexo Ninit)
7. Isak Nishevci - gjyqtarë ..

nkdfagb

(Pjesa e katërtë)
Në internet ka kohë që qarkullojën disa lista me pjestar të UDB-së nga Kosova, po publikojëna edhe ne këtu.

Ata që i bënë kurtha rinisë dhe studentave:

1. Rrahman Kastrati (oficer jugosllav ka dorë në burgosjen e Gjyle Krasniqit-Shota e Llapit),
2.Adem Ymeri arsimtar, shkolla e mesme Shtime
3. Hasan Murena, fshati Hade Obiliq spiunoi 29 veta të gjithë ushtarë shqiptarë (Zëri I Kosovës numri 6 viti 1983 faqe 15).
4. Sadik Blakaj nga Komuna e Istogut në bashkëpunim me udbashët Selim Brosha e Jusuf Karakushi i ka qitur në kurthe dhe plakun Qazim Sabit Tahir Demajn, të dy nga Gjilani ... Më vonë ky Sadik Blakaj ka shkuar në Paris i cili ma vonë e ka qitur në kuthë Hysen Gegen i cili u dënua me 13 vjet Burgë ..
5. Hasan Cervadiku - profesor udbash në Prishtinë (profesor në shkollën kulturologjike ku qenë burgosur dy nxënës të asaj shkolle Afrim Zhitia dhe Esat Brajshori)
6.Halil Mujë Kabashi i fshatit Gjurakoc
7. Ismail Horri - nga Istogu
Sami Alickaj fshati Carrabreg
(Të dhëna më të hollësishme rreth bëmave të tyre mund të gjenden te (Zëri I Kosovës numer 5 viti 1983 faqe 15)
8. Isuf Pllana fshati Shtitaricë ish-arsimtar i historisë në Obiliq (Zëri I Kosovës numer 7 / 1983 faqe 14
9. **** Shoshi dhe Hajdar Shoshi (babë e bir) fshati Staradran Komuna e Istogut
10. Istref Sadiku udbash - Ozdrim (7 / 83 Zëri i Kosovës).
11.Zenun Çelaj, profesor i kimisë dhe Rrahim Përçuku (qė tė dy profesor të QAMO "Muharrem Bekteshi. Vushtrri) (Zëri I Kosovës numer 7 viti 1983
12. Rexhë Zeqiraj nga Pasjaki afėr Gjilanit i njohur si Rexhë pasjaku vegël e Selim Broshës

13. Bajram Troshupa, - arsimtar i fiskulltures në Prishtinë
14. Klodin Shiroka, arsimtare e Matematikës (mbesa e Kolë Shirokes)
15: Fatmir Rexhepi, - aktivist i LSP punonjes të Prishtinës (ish- ministër i punëve të brendshme, deputet I LDK-së)
16. Jonuz Salihu, arsimtar i kimis (ish-ministër i drejtsisë, i kualicionit LDK-AAK) dhe aktivist i Lidhjes Komuniste (Sekretar në Qamo "Milladin popoviq (normalja e Prishtinës)
17.Hasim Milici fshati papaz komuna e Ferizajt
18. Januz Loshi udbash Skënderaj
19. Bahtir Asllani i Makermalit (Zëri i Kosovës numer 4 viti 1983 faqe 15)
20.Vuksan Vuksanaj, udbash qė emigracionin përcillte në Nju Jork
21. ZYHRA Kurteshi (ZYHRA KASTRATI) fshati Lebushë Komuna e Deçanit.
22. Demë Muja Pejë, udbash për plagos vdekje tre fshatarë të Radavcit dhe për këtë, si edhe një ditë nuk mbanë burgë.
23. Bajram Fazliu, Bajram ose çarraniku ose PATLIGJANI, fshati Iligje Pejë
24. Izet Imeri Komogllav ferizaj
25. Hasan Lekiqi, udbash Gadime Komuna e Lipjanit
26. Asllan Hetem Ibrahimi Gadime e Epërme me vajzën e gruas XHEVAHIREN .. Kjo punonte në udbë ...
27. Agim Tasholli - Gadime e Ulët, kafshim i kryeudbashit faik Dudushi
28. Faik Dudushi. kryeudbash
29. Ejup Kamerolli nga Llapashtica
Ahmet Deliu, Podujevë
30. Gjykatės Ahmet Ahmeti (dënopi kadri osmanin).
31. Sokol Osman oruqi - Turiqevc Skënderaj
32. Maliq dhe Fatmir Sheholli (babë e bir), - ky i dyti edhe sot punon për UNMIKUN ..
33.Nijazi Hasani fshati Rakovicë ose qysh e kanė quajtur ndryshe Nijazi Kisha (pėr tė gjithė mund tė lexohet nė kėta zërin e Kosovës numer 10 viti 1984 si dhe në Zik numer 5 viti 1985).
34. Fehmi Shabani-Luki nga Bradashi, profesor i gjeografis në shkollën e mesme 8 Nëntori në Podujevë
35. Ramiz Shehu "Hitleri" mësues
Ukë Muçaj, - gjykatės në Pejë
36. Nezir Sherifi udbash në Ferizaj
37. Shaqir Uka dhe Vahide Uka (burrë e grua njeri Dhender i Halit Ternavcit e tjetra e motra) ..
38.Xhafer Qorri (një polic magjup I vrar gjatë luftes se fundit ne trafastacionin e Drenasit, përndryshe ky kishte dorë ne masakrat e Qirezit, Likoshanit dhe Abrisë).
39.Hamze Shtutica (njejte sikur Xhafer Qorri, por ky i vrarë pas luftës nga Trimi Burim Ramadani me shokë i cili u denua para ca javeve me 30 vjet burg-apo cudi)
40.Zenel Hoti nga fshati Godanc i Drenasit EMRA tjere te SPIUNËVE
41.Zymer Maqastena - spiun
42.Ibush Arifi - bashkpuntor i udbes me të bijtë nga bakshia
43.Murat Zhevelli
44.Ibër Hasku - udbash (vrau Haxhi Tishakun)
45.Januz Haklaj, - spiun
46.Hysen prushi - bashkëpunëtor
47.Shaban Abazi
48.Agim Muhagjiri (I aferem I Gazmend Muhaxherit te LDK-se) - gazetar (ky në vitin 1990 publikisht në gazetën Rilindja kishte kėrkuar falje për bëmat e tija dhe natyrisht .. hm .. ishte falur sepse megjithat e kishte kuptuar gabimin që kishte bërë punën e dreqit)
49.Ramë Ademaj - udbashë Pejë
50.Istref Sadikaj - udbashë Pejë
51.Ramë Ademi - kryeudbashë Pejë
52.Rrahman Zylfiu - udbashë Kumanova
53.Rabit Zylfiu (ishte dërguar në Turqi për të bërë atentat në Sabri Novosellen dhe pasi e kishte burgosur policia turke ky në një proqes gjyqësor edhe kishte pohuar këtë gjë se: "ishte dërguar për të përcjellë njė emigrant shqiptar nga Jugosllavia) - për këtë më hollësisht "shkruan Zëri I Kosovës" numër 6 viti 1983 ..
54.Behxhet Jashari - hajdut udbash
55.Behxhet Behxheti - Shkup
56.Januz Panjolli - Shkup (Zëri I Kosovës numer 7 vitit 1983
57.Rexhep Musliu - Shkup
58.Hasan Abazi - historian Kërçovë
59.Selman Sadiku --
60.Nexhemedin Rustemi - Kërçovë
61.Hamit Hamiti (dëbëhet nga Shqipëria si agjent i udbes dhe vazhdon punėn nė Maqedoni, pra kjo verteton qė tentonte Jugosllavia tė spiun qonte në Shqipëri të cilët gjoja si të përndjekur nga serbet ... pra shifet se si ky spiun ishte zbuluar nga Tirana dhe me kthaer ta ky kishte vazhduar punėn e tij nė SPb të Maqedonisë).
62.Zylal Abedini - udbash SPb Maqedonis
63.Abdyl Zhuta - udbash Ohër
64.Edin Marku - udbashDibër
65.Ajrush Toska - udbash Struge
66.Sherif Trema - udbash Kërçovë
67.Kaim Murtishi (Zik numer 3 viti 1984).
68.Mehmet Hasku - udbash Pejë
69.Halit Deliu - spiun nga majaci
70.Xheladin Beqiri - udbash
71Kristë Gegaj - Istog (personalisht shkon dhe burgosë Emine Mahmutajn)
72.Xhelil Shala - Hade
73.Nijazi Limanowski (Limani)
74.Xhabir Alija (Ilijowski) (Zik numer 3 viti 1985 faqe 19)
75.Esat limani - arsimtar bilologji
76.Mustafa Abedinoski
77.Qamil Muhagjeri (udbash në ambasaden ee Jugosllavis në Tiranë - ma vonë e patën dërguar në Cyrih për të emigracionin përcjellur (Zëri i Kosovës 7-8 gusht-shtator) 1986
78.Nezir Sherifi - udbash Ferizaj
79Enver Gashi - diplomat Cyrih
80.Sali Bajrami,
81.Ibush Maraj,
82.Sinan Blakaj,
83.Nimon Blaka të gjithë nga Vrella (Zëri I Kosovës 4 prill 1987) ...
84.Murat shevelli .. më pastaj pasojne.
85.Shevelli Enver
86.Naser Shevelli (inspektor),
87.Ramadan Sermagjaj (kryudbash) Ne Gjilan

UDB-ja e ndyrë është aktive akoma me hafijet shqipfolësa
Shkurt 01

http://splashurl.com/nqqlopr
Erald Selca

Jemi shumë euforik si popull ne ekzaltohem kollaj herë për mirë e herë për keq ,kohëve të fundit u aktualizua tema UDB-së dhe bashkëpuntorëve të saj ndër vite ,pasi dihet mirë se nga viti 1844 Serbia ka pasur piunat e vetë në cdo pore të jetës dhe ka akoma vegla të saj në hapësiren shqiptare .Serbia ka kryer gjenocid mbi ne tash e mbi 150 vite ,spastroi etnikisht qindra fshatra shqiptare nga Toplica dhe okupatori serb vrau mbi 600 mijë shqiptarë ,në luftën e parë ,ato ballkanike dhe në ato të mëvonshme nuk duhet të harrohen kurrë.
Po thuhet nëpër debate tv ,analiza kolumne dhe opinione se duhet të denohen krimet e Komunizmit Jugosllavë dhe tmerret e Titos ,Rankovicit dhe shqipfolësave shqiptarë,kjo është mirë por nuk mjafton pajtohem me mikun tim të idealeve veprimtarin e shquar Xhevat Bislimin i cili më të drejte kërkon të mos harrohen vuajtjet dhe maskrat e terrori serb ndaj ne shqipëtarëve të ndodhura gjatë gjithë historisë.
UDB-ja ka berë terror të paparë mbi ne mbi të burgosurit politik Adem Demacin ,e mijera te tjerë torturat më makabre perveq serbomalazezeve keto tortura ikane kryer edhe shumë proserb shqipfolesa argat të Titos dhe këta faqezi s,kanë lenë gjë pa berë ndaj populli të tyre të pushtuar nën Jugosllavi .Tipat si Jusuf Buxhovi tash tentojnë mes KTV-së dhe mediave tjera jugonostalgjike ta paraqesin luftën tonë kundër okupatorit si luftë ideologjike sa e turpshme ,tash së fundi gazetari i prokurorit serb me porosi për ta rehabilituar UDB-në i ftoi në KTV në Rubikon një kriminel famëkeq si njeriu-torturë Mehmet Locit ,Adriatiku i Flamur Këlmendit mezi priste në emision të anatemohet UCK-ja patriotët i qeshëj fytyra horrit ,Mehmet Locin nga të parët që e kanë demasku është ish i burgosuri politik me familje dhe ish Komandanti i lartë i UÇK-s ē Nasim Haradinaj te cilin ky horr e ka terrorizuar me familje dhe kercenuar ,tipa kriminele si Mehmet Loci ,Sherif Sllamniku ,Deme Muja etj kane shkaktuar shume plage patrioteve ,keta udbash i pate denoncuar ne TV perveq Nasimit edhe ish i burgosuri politik dhe pajtimtari i gjaqeve Ibrahim Dreshaj .Zemra e madhe e Nasimit e fali kete horre ,ashtu vepruam te gjithe treguam meshire por paskemi gabuar nuk durohet dot zgerdhirja espiunave ne vitin 2014-te .
Me paten quajtur Enveriste e cdo gje anarkiste e njeri pa shpirt ,pata thene a mos ke budall Gjenerali fitimtar francez Sharl De Gol qe pas LDB i cili i pate vrare mbi 12.500 Intelektuale dhe kuinslinge francez ,dhe ne pas lufte meshiruam por UDBASHET ne vend qe te kerkojne falje ata u riorganizuan dhe u futen kudo ne cdo institucion,parti ,shoqate ojq u rehabilituan fatkeqesisht nga politika ditore .Cdo here eshte thene se armiku i brendshem eshte me i rrezikshem se i jashtem ,keshillat e mia u injoruan atebote por koha me dha te drejte .
UDBASHAT i rehabilituan partite tona ,iniciativat e Nait Hasanit ,Nasimit u injoruan nga te ,moderuarit tone zemermire ,tash jane que peshe keta e po sterpilagin kedo me flliqtihonet e tyre ,daljet e diteve te fundit publike te ish burgosurve politik kunder UDB-se riaktivizuar jane te vona teper ,nuk ka me fatkeqesi se bij udbashash e nipa ti kemi ne cdo segment te jetes .
Avni Rrustemi ka thenien e tij profetike ,tradhtaret plumbin e kane hak .

Liria mediale e shpërdoruar dhe revani i UDB-së
01.02.2014 | 10:04

Lulëzim Etemaj

Është bërë një javë (29 janar 2014) qëkur Jusuf Buxhovi, një nga themeluesit kryesor të LDK-së, ka qenë mysafir i Adriatik Kelmendit në emisionin “Rubikon” të KTV-së.
Terrorist, marksist-leninist, të lidhur me KGB-në, njerëz që kanë vrarë njëri-tjetrin, madje që kanë vrarë edhe vëllezërit Gërvalla dhe Kadri Zekën më 17 janar 1982 në Untergruppenbach të Gjermanisë, këto janë vetëm disa nga akuzat e shumta që Buxhovi bëri me këtë rast në adresë të kundërshtarëve të tij politikë, ish të burgosurit politik Hysen Gega, si dhe organizatave të caktuara politike të viteve të ’80-ta të Lëvizjes Kombëtare Çlirimtare të shqiptarëve të Kosovës dhe viseve të tjera shqiptare të mbetura pa vullnetin e tyre nën ish-Jugosllavi.
Akuzat e tilla i kanë hedhur poshtë kategorikisht edhe nëpërmjet kundërakuzave, duke e cilësuar Buxhovin udbash, manipulant e pseudohistorian, si i apostrofuari Hysen Gega ashtu edhe ish-krerë të tjerë të Lëvizjes Popullore të Kosovës (LPK), si Ibrahim Kelmendi, Bedri Islami, Muhamet Kelmendi etj. Por, të gjithë këta të fundit kanë pasur mundësinë t’i paraqesin pikëpamjet kundërshtuese të tyre vetëm nëpër mediet e tjera, të shtypura dhe online, e kurrsesi aty ku faktikisht ishte hapur dhe do të duhej të përmbyllej debati, në KTV.
Entuziastë, lërues dhe dashamirës të shumtë të fjalës dhe medieve të lira shqipe, jo vetëm në Kosovë, e kanë çmuar si të vetëkuptueshme që KTV, konkretisht autori i emisionit “Rubikon”, Adriatik Kelmendi, do të dëshmonte paanshmëri, e me këtë edhe profesionalizëm, duke ua dhënë shansin në rastin e parë të mundshëm edhe Gegës, Kelmendëve apo dhe Islamit, për t’i paraqitur pikëpamjet e tyre rreth akuzave të Buxhovit.
Ballafaqimi direkt do të ishte po ashtu një zgjidhje edhe më e avancuar.
Më kot, ishte Koha për udbash. “Rubikonin” e radhës KTV ia kishte rezervuar udbashit famëkeq, Mehmet Loci, ish të emëruarit si shef i shërbimit të fshehtë në “Qeverinë Bukoshi”, Fadil Kajtazit, i prezantuar nga autori i emisionit, Adriatik Kelmendi, si ekspert i shërbimeve të inteligjencës si dhe profesorit të kriminalistikës, Fatmir Qollakaj.
Dhe për gjithçka tjetër u pyet dhe u përgjigj udbashi Loci, përveç për krimet e tij të kryera kundër të rinjve e të rejave nxënës, studentë e intelektualë shqiptarë të Kosovës, që kishin guxuar të përkrahnin apo dhe të vepronin, qoftë në mënyrë të organizuar, qoftë në mënyrë individuale, për ta jetësuar kërkesën gjithëpopullore të vitit 1981, Kosova Republikë, kërkesë e cila u bë realitet pas luftës çlirimtare të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, pasrendëses së grupeve të tyre dhe të mëhershme të organizuara patriotike. Ndërkaq numri i këtyre personave, viktima të dhunës së Mehmet Locit dhe kolegëve të tij udbash, është tepër i madh dhe se pjesa dërrmuese e atyre që kanë mbijetuar burgjet e rënda politike, vuajnë edhe sot e kësaj dite pasojat.
Asfarë keqardhje, asnjë kërkim falje a pendesë për këto krime nuk u dëgjua nga udbashi Mehmet Loci.
Mohimi i tillë i vrazhdë nga ana e KTV-së i së drejtës dhe lirisë së të shprehurit, madje në funksion të mbrojtjes së dinjitetit dhe integritetit moral të cenuar nga akuzat e tjetrit, paraqet shkelje të rëndë të fjalës së lirë dhe të drejtave e lirive më elementare të njeriut. Për më tepër, ky veprim i KTV-së, me ose pas dashje, është edhe bashkëpjesëmarrje në etiketimin dhe eliminimin politik e moral të kundërshtarëve politikë të Jusuf Buxhovit.
Prandaj, para këtij akti nuk duhen mbyllur sytë institucionet dhe mekanizmat e thirrura për t’i mbrojtur dhe çuar përpara liritë, të drejtat e njeriut, avancuar lirinë e medieve si dhe bërë ato të përgjegjshme përpara ligjit, në raport me respektimin e këtyre të drejtave.
Duke përhapur dyshime e njollosur figura publike e shqiptarë të shumtë, të çdo lëmi e profili, si bashkëpunëtorë të UDB-së a BIA-s, këta udbash, përmes medieve shqiptare, fyejnë dhe poshtërojnë ndërgjegjen njerëzore e kombëtare të brezave të shumtë të shqiptarëve, edhe si Komb, që aq shumë sakrifikuan ndër decenie për të qenë të lirë dhe të pavarur.
Shpërdorimi i lirisë së medieve është po aq i rrezikshëm për shëndetin demokratik të shoqërisë dhe shtetit sa dhe mohimi i saj, prandaj duhet kundërshtuar e gjykuar në të njëjtën masë.
U fillua me Jusuf Buxhovin, u vazhdua me ish-kryeudbashin Dushan Spasiç dhe Locin. Cili udbash e ka tani radhën?
Disa media të Kosovës po rrezikojnë të shndërrohen në misionare të UDB-së dhe luftës së saj speciale të drejtuar kundër shqiptarëve të Kosovës dhe shtetësisë së saj.

q79jfhf

Nait Hasani: UDB'ashët dhe familjarët e tyre po krenohen sepse s'e kemi Ligjin për t'ua treguar turpin

Nga Express | 02 Shkurt 2014 16:59

Organet e drejtësisë s'janë të interesuara të merren me dënimin e UDB'ashëve që kanë vrarë, torturuar dhe burgosur shqiptarë. Familjarët e tyre po krenohen sepse s'e kemi Ligjin për t'ua treguar turpin. Ata kanë zënë pozita në Qeveri, Kuvend, Polici, Prokurori e Gjykata dhe s'lejojnë nxjerrjen e Ligjit për lustracion. Mehmet Loci përveç se e di numrin e UDB'ashëve në UÇK, i di edhe vrasjet që kanë ndodhur. Ish-i burgosuri politik, Nait Hasani flet për Express.

Katër vite më parë, ish i burgosuri politik, Nait Hasani kishte vendosur t'iu bëjë Kallëzim penal një pjesë të udhëheqësve komunistë, të cilët kishin vrarë, burgosur dhe torturuar shqiptarët e Kosovës për shkak se kishin kërkuar Republikë.

Prej asaj kohe deri më tash organet e drejtësisë s'kanë bërë asnjë veprim ndaj njerëzve të ish-sistemit, një pjesë e të cilëve janë ende gjallë dhe kanë funksione publike.

Tash, Nait Hasani thotë se jo vetëm UDB'ashët por edhe familjarët e tyre po krenohen me ta pasi s'kemi Ligj për lustracion, i cili do t'i penalizonte secilin UDB'ashë për vrasjet, torturat dhe burgosjet që kanë ndodhur në kohën e tyre.

"Fëmijët e UDB'ashëve ndihen krenar sepse nuk e kemi ligjin për me ua dhënë turpin edhe për me iu tregu se çka kanë bërë prindërit e tyre. Po ta kishim Ligjin për lustracionin secili që do të konkurronte për një vend pune, secili që do të ishte pjesë e një insitucioni publik, ai nuk do të pranohej dhe do t'i bëhej publike se pse nuk pranohet. Kjo do të kishte ndikuar te familjet e tyre për me tregue se ata kanë qenë pjesë e një sistemi që 250 mijë shqiptarë janë shpërngulë për Turqi. Pjesë e atij sistemi që 500 mijë njerëz janë pjesë e Europës për shkak të vuajtjeve dhe torturave. Pjesë e vrasjeve masive që kanë ndodh. Ata sot e kishin ndier vetën të turpëruar", ka thënë Hasani.

Debati për UDB'ashët dhe shqiptarët që kanë qenë në shërbim të Jugosllavisë dhe kundër shqiptarëve është hapur pas daljes publike të Mehmet Locit, i cili tha se 140 pjesëtarë të UÇK'së ishin pjesëtarë të Shërbimit Sekret Serb.

Nait Hasani thotë se meqë Mehmet Loci i di numrat, ai i di edhe se si kanë ndodhur vrasjet e ushtarëve të UÇK'së, pasi i ka komanduar spiunët brenda Ushtrisë Çlirimtare.

"Nuk është i vetmi Mehmet Loci. Ka shumë të tillë. Derisa ai i numëron se vetëm gjatë luftës i ka pas 140 bashkëpunëtor të vet ose spiujë në UÇK, ai do të thotë se është njeri që i dinë gjërat. Ai ka marrë pjesë edhe në ato krime. Ai ka marrë pjesë edhe në vrasjen e atyre ushtarëvedhe në prita të ushtarëve. Prandaj, derisa ai e di numrin 40, ai e di edhe se si kanë ndodhur vrasjet dhe torturat që ju kanë bërë njerëzve", ka thënë Hasani, për Express, të dielën.

Hasani kishte bërë Kallëzim Penal në Prokurorinë vendore dhe atë të EULEX'it, duke akuzuar UDB'ashët prej vitit 1945 e deri në fund të vitet e 90-ta. Në mesin e tyre edhe:

Fadil Hoxha, Sinan Hasani, Dushan Mugosha, Ali Shukriu, Rexhai Surroi, Imer Pula, Veli Deva, Xhevdet Hamza, Xhavit Nimani, Sahit Zatriqi, Mehmet Maliqi, Mehmet Shoshi, Jusuf Karakushi, Mahmut Bakalli, Azem Vllasi, Remzi Kolgeci, Rrahman Morina, Jusuf Zejnullahu, Hashim Rexhepi, Metë Kuçi, Mehmet Lumi, Hasan Mehmeti, Ibush Kllokoqi, Nazmi Mustafa, Xhemshit Gjuriqi, Hazër Susuri, Nikë Lumezi, Miftar Jasiqi, Hilmi Zhitia, Rexhep Haxhimusa dhe Vesel Latifi, Hivzi Sylejmani, Bajram Tmava, Bajram Maraj, Mehmet Hoxha, Kolë Shiroka, Syrja Popovci, Kurtesh Salihu, Riza Sapunxhiu.

Pavarësisht kësaj, Hasani thotë se organet e drejtësisë s'kanë bërë asnjë hap.

"Asnjë veprim s'është ndërramarrë prej momentit kur kam bërë kallëzimin penal për njerëzit që i kanë shërbyer komunizmit", thotë Hasani.

Nait Hasani thotë se edhe tash është vështirë të nxirret një Ligj apo Rezolutë pasi UDB'ashët janë në institucionet më të rëndësishme të Shtetit, siç është Parlamenti dhe Qeveria.

" Ne ende po i amnistojmë, po i rehabilitojmë sepse kanë zënë secilën pore të pushtetit. Ata boll mirë treguar se kemi UDB'ashë edhe në Kuvendin e Kosovës, edhe në Qeveri. Ata janë të koncentruar në Prokurori, në Gjykata dhe në Polici. Ligji për Lustracionin nuk është bërë për shkak se kur është një kërkesë për rezolutë në vitet 2006-2007 atëherë s'janë pajtuar ndërkombëtarët për shkak se me Ligjin e lustracionit shumë ish-funksionar, shumë gjykatës, shumë prokurorë nuk kishin të drejtë të punonin. Ai ligj nuk ka shansa me u ba për shkak se pozicionet e tilla janë të forcuar të ish-sistemit dhe UDB'ashëve".

Në këtë situatë, Hasani thotë se UDB'ashëve po iu jepet rasti të barazohen edhe me njerëzit që kanë rënë për të çliruar Kosovën.

"Ky është defekt i shoqërisë tonë që nuk e ka dënuar këtë pjesë dhe lufta jonë dhe liria jonë vuan pikërisht nga ata njerëz, ata kriminelë që kanë torturuar popullin. Në sot i thërrasim njerëzit heronj, edhe Jusuf Gërvallën, ndërsa njerëzit që e kanë vrarë janë gjallë. E kemi pasur Prokurorin Ilmi Zhitia, i cili është marrë drejpërdrejtë me lëndën e Afrim Zhitisë. Afrim Zhitia është hero.

oqext78

(Pjesa e pestë)

KUSH E PËRBËNTE STRUKTURËN E OZN-së-UDB-së NË KOSOVË NË VITET 1945-1990 ?!

Ata që përbënin strukturat udhëheqëse të këtij shërbimi famëkeq dhe që përgatitën mijëra procese gjyqësore, në bashkëpunim me strukturat politike në Kosovë,kundër atdhetarëve shqiptarë,

ishin:

1.Çedo Mijoviq
2.Sedo Topalloviq
3.Rajko Vidaçiq
4.Miqa Mijushkoviq
5.Lluka Tomanoviç
6.Vllado Shilegoviq
7.Budimir Gajiq
8.Milosllav Bllagojeviq
9.Andrija Vujoviq
10.Radomir Bojaniq
11.Novak Samargjiq
12..Kosta Mihajlloviq
13.Radovan Tapushkoviq
14.Jovan Rosandiq
15.Gojko Medenica
16.Mirko Iliq
17.Zhivko Gjurishiq
18.Vesho Cvetkoviq
19.Drago Cërnigiq
20.Angjellko Armush
21.Shaban Kajtazi
22.Xhevdet Hamza
23.Mehmet Shoshi
24.Jusuf Karakushi
25Mustafa Sefidini
26.Xheladin Beqiri
27.Istref Sadikaj
28.Bedrush Shala
29.Cvetko Llakoviq
30.Jakup Hoti
31Ahmet Asllani
32.Sahit Meraku
33.Bafti Jakupi,
34.Pavle Jelisaviq
35.Mehmet Haskaj
36.Ibush Kllokoqi
37.Drago Dragojeviq
38.Muharrem Dana
39.Sllobodan Mijoviq
40.Asllan Sllamniku
41.Shefqet Hashani
42.Svetisllav Dollasheviqi
43.Zenun Shala
44.Naip Hoxha
45.Refik Tashi
46.Metush Sadiku
47.Zejnullah Shala
48.Hasan Mehmeti
49.Shefqet Obria
50.Rajko Çalloviqi
51.Metë Kuqi
52.Ramçe nga Prizreni
53Ahmet Dobruna
54.Faruk Mehmeti
55.Mexhid Beqiri
56.Lutfi Ajvazi
57.Hajredin Bujupi
58.Ramush Isaku
59.Sahit Zogaj
60.Halim Hajdari
61Bashkim Qerkini
62.Osman Veliqi
63.Fahredin Sllamniku
64.Imer Sllamniku
65.Xhemajl Bilkiqi
66.Hyzer Ahmeti
67.Nexhmedin Mehmeti
68.Hasan Salihu
69.Nevzat Jashari
70.Ahmet Blakçori
71.Zenel Hoti
72.Ismet Haziri
73.Pal Selmani
74.Imer Kuçi
75.Naman Sijarina
76.Ejup Azemi
77.Ali Halili
78.Jusuf Hashani
79.Shaban Hoti
80.Shaqir Krasniqi
81.Pashk Berisha
82.Zeqir Hasangjekaj
83.Mustafë Aliu
84.Xhafer Kaliqani
85.Adem Ibishi
86.Ramadan Ferizi
87.Avni Sadriu
88.Nexhdet Gjoci
89.Sahit Ismajli
90.Ismail Gërbeshi
91.Ejup Bajgora
92.Sllobodan Mijoviq
93.Bejtush Beka
94.Ismet Baleci
95.Kemajl Shabani
96.Xhavit Kuçi
97.Isa Bunjaku
98.Zyber Zyberi
99.Sylejman Salihu
100.Hakif Latifi
101.Hashmet Baxhaku
102.Hilmi Syla
103.Rifat Berisha
104.Bajram Munishi
105.Haki Velija
106.Hasan Shahini
107.Muamer Novobërdaliu
108.Drita Novobërdaliu
109.Ahmet Delia
110.Ejup Kamerolli
111.Murat Tërnava
112.Ibush Kllokoçi
113.Lorenc Selmani
114.Refik Tashi
115.Faik Nura
116.Sabah Muhaxheri
117.Sabit Myftari
118.Ndrec Preni
119.Selim Ndrecaj
120.Ali Vllasi-vëllau i Azem Vllasit
121.Xhafer Bejiqi
122.Hajredin Bujupi
123.Bejtush Beka
124.Qerim Sllamniku
125.Abaz Ajvazi
126.Hajrulla Jashari
127.Zejnulla Hajrizi
128.Halit Hasani
129.Nexhmedin Ajeti
130.Hilmi Hasani
131.Dërgut Jakupi
132.Ilaz Maxhuni
133.Enver Dragusha
134.Demë Mujaj
135.Abdurrahman Mulla
136.Enver Kelmendi
137.Jakup Llonçari
138.Nazif Zymberi
139.Hasan Banushi
140.Kajtaz Bacaj
141.Halit Muhaxheri
142.Vesel Krasniqi
143.Latif Dulla
144.Daut Morina
145.Isa Kastrati
146.Glauk Dulla
147.Astrit Koshi
148.Zenel Celina
149.Musa Jorganxhiu
150Jusuf Konstandini
151.Kemajl Celina
152.Xhemali Shasivari
153.Hysen Bajrami
154.Qerim Buzhala
155.Hasan Rrystemi
156.Ilaz Vranovci
157.Shefazim Tërshnjaku
158.Lulëzim Neziri
159.Mustafë Maliqaj
160.Azem Haliti
161.Shaban Maloku
162.Hysni Topalli
163.Bajram Luri
164.Hebib Koka
165.Avdi Musa
166.Hamëz Shefkiu
167.Raif Sërmaxhaj
168.Xhavit Basha
169.Aliriza Osmani
170.Mehmet Neziri
171.Fatmir Dërmaku
172.Halim Hajdari
173.Naser Shavelli
174.Fadil Ibrahimi
175.Avdi Maliqi
176.Ramadan Sërmaxhaj
177.Sejdi Kastrati
178.Emin Kastrati
179.Haki Haziri
180.Ramadan Syla
181.Selim Brosha
182.Faik Nura
183.Musa Bajgora

..../..../...../

Kjo listë e gjatë nuk përfundon këtu...!!!

nvukpud

(Pjesa e gjashtë)

KUSH ISHIN EKZEKUTUESIT E DENIMEVE TË MIJËRA ATDHETARËVE SHQIPTARË- GJATË VITEVE 1950-1990

Gjyqtarët dhe prokurorët që vepruan me urdhëra të UDB-së dhe të strukturave politike e shtetërore të kohës,ishin:

1.Arif Korapi-gjyqtar
2.Ali Abdullahu
3.Ismail Xhemaili
4.Bozhidar Zuloviq
5.Dragolub Neshiq
6.Rexhep Kryeziu
7.Abdyl Demë Hoxha
8.Branko Zhuiq
9.Radosllav Cerovqanin-prokuror
10.Vasilije Gjorgjeviq
11.Vidak Petroviq-gjyqtar
12.Isa Omeragiq
13.Pavle Armush
14.Mirko Spasiq
15.Shaqir Zogaj
16.Ratomir Paternogiq
17.Mustafë Hoxha
18.Vebi Memeti
19.Sefë Sherifi
20.Tuna Tomiq
21.Millorad Llazareviq-prokuror
22.Tahir Ibrani-gjyqtar
23.Ramo Vodopiq-prokuror
24.Zhivojin Cvejiq-gjyqtar
25.Sahit Meraku
26.Sherif Boshnjaku
27.Trajko Angjelkoviq
28.Osman Bytyqi
29.Sefedin Bakalli
30.Lubomir Veloviq
31.Zyhdi Sadiku
32.Minush Xërxa
33.Hazir Haziri
34.Tefik Shala
35.Nebih Qena
36.Mirko Matoviq-prokuror
37.Nazmi Juniku-gjyqtar
38.Beqir Shehi
39.Mehmet Spanqaliu
40.Isak Nishevci
41.Durmish Koçinaj
42.Shefqet Bytyqi
43.Durak Jashari-gjykatës hetues
44.Mr.Halil Kelmendi-prokuror
45.Fehmi Gashi-gjyqtar
46.Hasan Berisha
47.Metush Sadiku
48.Azem Emini
49.Qazim Goxhufi
50.Maksimoviq Dojqin
51.Njazi Burgideva-prokuror
52.Riza Loci-gjyqtar
53.Orhan Basha
54.Bajram Blakaj
55.Orhan Rekathati
56.Ilaz Alija
57.Mentor Qoku
58.Verosllava Dimiq,
59.Reshat Millaku-prokuror
60.Ymer Osaj-gjyqtar
61.Sllobodan Zhivkoviq
62.Ukë Muçaj
63.Adem Gorani
64.Ibish Maraj
65.Kërsto Radoviq
66.Tadej Rodiqi
67.Nikë Lumezi
68.Refik Halili
69.Sabit Sylaj
70.Sherif Selishta
71.Qerim Metaj
72.Ndue Selmanaj
73.Ismet Emra
74.Riza Fazlu
75.Metush Latifi
76.Xhevat Halili
77.Halil Halilaj
78.Miftar Jasiqi-prokuror
79.Qazim Tolaj-gjyqtar
80.Masar Pirana
81.Aqif Tuhina
82.Nekibe Kelmendi
83.Bujar Juniku
84.Aziz Rexha
85.Kapllan Baruti-prokuror
86.Ruzhdi Kozmaçi
87.Flamur Kelmendi
88.Hamit Gashi
89.Jakup Gurmani
90.Selman Ukaj
91.Xhemajlije Mustafa
92.Zeqir Bërdynaj
93.Muharrem Skënderi-gjyqtar
94.Jusuf Mejzini
95.Sylejman Limani
96.Ahmet Ahmeti
97.Bajrak Kadriu
98.Sali Duja
99.Safet Gorani
100.Pjetër Përgjokaj
101.Skënder Morina-gjykatës hetues
102.Nikollë Vazura-gjyqtar
103.Shefki Sylaj
104.Abdylselam Seladini
105.Mahmut Halimi
106.Kadri Sylaj
107.Shefki Sylaj
108.Nikollë Gegaj
109.**** Rexha
110.Rifat Abdullahu
111.Sudan Gorani
112.Hilmi Zhitia
113.Shaban Berisha
114.Shyqri Qerimi
115.Bejtë Alidemaj
116.Qazim Goxhufi
117.Osman Sylejmani
118.Miftar Jasiqi,
119.Spasoje Zamfiroviq-prokuror
120.Ramadan Vraniqi......

..../..../..../...

Kjo listë nuk është e përkryer!

naxmwd8

(Pjesa e shtatë)

EMRI -----------------------------------EMIN
MBIEMRI--------------------------------UKA
DATLINJA-------------------------------TASH DIKU 55-60 VJEQAR
VENDLINDJA----------------------------BLAQ
VENDQENDRIMI------------------------PRIZREN/I PANJOHUR...
PROFESIONI----------------------------MESUES
PUNOI NE SPB--------------------------PRIZREN NE VITET E TETDHJETA

EMIN UKA ka punuar ne vitet e tetdhjeta ne SPB-en e Prizrenit .Mjaft te rinje Shqiptar kan ren viktim nga ky Spiun.
EMRI -----------------------------------LULI
PRINDI----------------------------------NAZIFI
MBIEMRI--------------------------------xxxx
DATLINJA-------------------------------XXX VJEQAR
VENDLINDJA----------------------------XXX
VENDQENDRIMI------------------------KRAGUJEVC/SERBI /I PANJOHUR...
PROFESIONI----------------------------XXXX
PUNOI NE SMP--------------------------XXXX

Ky ka braktis Kosoven me Kapitullimin e Serbis dhe simbas informacioneve qe qarkullojn, jeton tash ne Serbi...
Aktiviteti i tij i tashem:
1.Pajis me Pasaporta Serbe -Shqiptaret ...
2. Pajis me Diploma Universiteti te Falsifikuar dhe te ndryshme personelin e UDBES .

- Enver Krasniqi.
Ky UDB-ash ka qenë i punësuar deri në fillim të viteve ´90-ta në stacionin e milicisë së Klinës, edhe atë si pasardhës i famkeqit, krye-UDB-ashit Ajet Gashi. (Këtë të fundit e ka likujduar fizikisht UÇK-ja gjatë luftës, për të cilin as familja e tij nuk ka treguar ndonjë interesim që "fajtorët të gjinden e vëhen para drejtësisë UNMIK-istaneze, ashtu siq ka ndodhur me familjet e disa ish UDB-ashëve tjerë).
Ish UDB-ashi Enver Krasniqi sot është në detyrën e Sekretarit të Përhershëm në MSHP, pra është në shërbim të Melihate Tërmkollit.
Nese dikush ka dyshim në këtë fakt që e solla anë këtu, atëherë lirisht mund të pyes banorët e Klinës, dhe me siguri që ata do ti tregojnë se kush ishte Enver Krasniqi para luftës në Kosovë, dhe çka u ka bërë ai atyre atdhetarëve shqiptar që i binin në dorë këtij kriminelí.

- Zymer Zymeri.
Para se të punësohej si UDB-ash, ky bashkpuntor i pushtuesit serb ka qenë arsimtar i shkollës së mesme, ku ka dhënë lëndën e gjeografisë ekonomike. Më vonë Zamer Zameri vëhet këmb e krye në sherbim të Sherbimit të Sigurimit Shtetror (UDB), ku dallohet nga të gjithë kolegët e tij për dhunën fizike dhe terrorin që e shkaktoj mbi të burgosurit politik në Prishtinë e gjetiu nëpër Kosovë.
Siq duket, pas luftës ky UDB-ash i egër së bashku me forcat serbe arratiset nga Kosova.

- Ajet Istogu.
Ky ishte njëri ndër UDB-ashët që ka vepruar në Drenicë, rajon ky ku kishte edhe numrin më të madh të burgosurëve politik të Kosovës. për dhunën dhe terrorin e shkaktuar ish të burgosurve nga ky bastard, as që ja vlenë të hargjohet kohë, sepse janë qindra e qindra dëshmitar të gjallë, të cilët ishin "klient" (kupto viktima) të këtij tradhtari.
Edhe ky pis e ka gjetur atë që e ka kërkuar.

Disa nga puntorët e UDB-së në Pejë, të cilët burgosën dhe torturuan mizorishtë me mijëra atdhetar shqiptar të Pejës, Klinës, Deqanit, Gjakovës dhe Burimit, janë:

- Demë Muja,
- Xheladin Beqiri,
- Asllan Sllamniku,
- Qazim Masdreku,
- Ajet Gashi,
- Ramë Bala,
- Enver Krasniqi (e përshkrova më lartë se ku ndodhet ky pis njeri!)
- Jakup Llonqari,
..........e tjerë, shumica nga të cilët sot janë strukur nëpër skuta, por disa edhe nuk fshihen fare. Përjashtim bënë Demë Muja e ndonjë tjetër si ai, i cili pas luftës së bashku me ushtrinë dhe policinë serbe është larguar në drejtim të Serbsisë ose Malit të Zi.
- Murat Ajvazit..
Ai ka qenë sekretar shkolle në shkollën " Ismail Qemali" të Prishtines. Në vitet e 90-ta qe bërë inspektor shkolle i vënë nga serbet si " Drejtori e Dhunshme" ndersa më vonë e kishin emeruar në SPB të punonte si inspektor...
Gjatë atyre viteve ka qenë i njohur për tërë qytetin e prishtines si " spiun " i rrezikshum...

Pas lufte mendohet që edhe ai për një kohë ka shkuar në Serbi por që pastaj serish është kthyer në Kosovë...
- Në Ferizaj inspektorë të sigurimit serb :
Fadil Hyseni me profesion profesor i filoz.Marksiste,i vjetër rreth 55 vjet.
Adem Ibrahimi ,ish profesor i gjuhës ruse,nese jeton duhet te jet mbi 60 vjet.
Qenan Hajdini ,prof i anglishtes nga Kumanova ,ka vdekur.
I poshtri Halit Loku mesues nga Kaqaniku qe ende shetite poshte e larte i lire.
- Fehmi Tashollin.Është edhe sot shumë aktiv.
- ISUF PLLANA nga ish SHtitarica-tash Shtrojera,ka punue në Fushë-Kosovë-mësimdhënës,ekan përdorë nëpër dhoma të burgjeve.Diplomat dhe shpiun me namë.
- Kush është RRAHMAN KASTRATI.

Ai është një ish oficer i APJ-ës i cili sherbente si spiun në KOS. Ai pas demonstratave të vitit 1981 u dergua me detyrë të veçant për të përcjellë rininë shqiptare dhe për të inskenuar ngjarje që pastaj të mund të intervenonte policia dhe ushtria serbe..

Ky oficer shqiptar me emrin Rrahman Kastrati kishte spiunuar dhe burgosur Xhyle Krasniqin e njohur në vitin 1981 si Shota e Llapit...... Ata që spiunimin e kanë pas me tradit, babë e babëgjysh e kanë vazhduar edhe bijet e tyre.. fatkeqesisht këtyre hijenave zoti u fal gjithnjë pas-ardhës...
- Misin Canolli nga Prishtina... i cili në vitin 1990 - 1992 kA QENË i veshur me uniformed he eshte plaguar ne Vukovar. Këtë informacion e kam nga TV i Prishtines i cili në vitin 1992, në emisionin e lajmeve" e pat qit ketë farë personi si " Poshteni Albanac" që ka luftuar në Vukovar e që ishte plagosur....
- Vëllezërit Shaban,Qazim dhe Azem-nuk jau di mbiemrin-nga Stanovci i Poshtëm.Kan pasë depo -shitje të materjalit ndërtimor në Stanovc e pastj në Vushtrri në lokalet e koperativës Bujqësore.
Dallohet Shabani i cili ishte i lidhur këmbë e krye me shkje:Qytetaret e ati rrethi e dinë fare mirë se deri para lufte ai ka shërby,bile gjat fushatës së kërkimit të armëve, ai gjithë ka qenë si ndermjetsues.Pra shqiptaret ose i ka detyrue me i dorzue armet ose i ka shtie me pague sipas takatit-1500DM,1000,ose 2000DM.Ai është profesionist.
- Vllezërit Avdi dhe Ilmi Azemi nga Mihaliqi i Ultë-kan pasur shitore të tregu i bagëtive-te Ura e gurit,tash shitore dhe pompë derivatesh(naftë,Benzin)në rrugën që qon për Mitrovicë,pasi ta kalosh,kazermën e shkollës se policisë.Jan të bijt e Sadriut një bashkëpuntor i vjetër-ka vdekë.
- Rrahman Syla nga Mihaliqi i Ultë-ka qenë zv. drejtor në shkollën "Vuk Karagjiq" në Prilluzhë-popullsi edhe sot vetëm me serb dhe Malazez.Ka pasur shitore në Mihaliq,tash ka braktisë fshatin dhe është diku në Mitrovicë-e ka më lehtë për tregëti dhe marifete tjera,edhe për të humbur gjurmë natyrisht sepse është i rangut shumë të lartë,projugosllav i tmerrshëm.
- Jonuz Tërstena-inspektor në Mitrovicë

Sylejman Arifi-inspektor në Mitrovicë-nga Zasella

Abedin Syla-inspektor-Prishtinë nga Mihaliqi i Vushtrrisë edhe ;

Basri Pllana nga Kqiqi-mjek me profesion.

Harrova t'u them se Burhan Prishtina ka qenë edhe inspektor Federativ dmth prej profesionit të mesuesit-hop e sa nalt.Po ja ka pasë zanatë sepse mik shtëpie ka pasur Lah Gelën i cili ka ardhë në pushtet duke vëra njerëz të kombit dhe këtë zeje Lahu ia la djalit Agimit-ishdrejtor shumëvjeçar i shtëpisë se Kulturës"Hasan Prishtina" dhe dhëndrrit Burhanit.Ja kështu është mbajtë pushteti në Kosovë dhe fajet doemos i ka populli dhe "Zëri i Kosovës" që dikur ka publikue emra UDB-ashësh sepse Burhani e ka pasë mbiemrin Prishtina,e bacit a e dini ju kush u kanë H.Prishtina qysh mos me i besue Byrhanit."S'ka pasë më trim -ka këputë djem me dajak e që besa edhe i ka gjymtue dhe për këtë dikush këtu mund t'i këndoi rahmet se ka punue për komb"
- "X.Y" NGA FASHATI HOGOSHT KOMUNA E KAMENICES DEKLARON SE; ME DATEN 4 TE MUAJIT PRILL DERI ME DATEN 11 TE MUAJIT PRILL (VITI NUK ESHTE CEKUR) PERDERISA ISHA I BURGOSUR NGA GJYKATA USHTARAKE E SHKUPIT, POS MALTRETIMEVE FIZIKE QE KISHA NGA ROGANET E SHERBIMIT SEKRET TE USHTRISE SE ATEHERSHME NJERI NDER TA ISHTE EDHE ISMET KASTRATI NGA FSHATRI MIRRESH (DOBERQAN) ICILI U PREZENTUA NE CILESINE E USHTARAKUT ME GRADEN "MAJOR" KU PLOT 7 DITE ME KA MARRE ME NYETJE DHE ME KA MALLTRETUAR FIZIKISHT, SA PER ILUSTRIM PO E CEKI RASTIN SE SI ISMET KASTRATI ME DETYRONTE TE SHKROJ TI PASTROJ SYTE DHE TA SHIKOJ VETEN NE PASQYRE SE SI JAME BERE NGA MALLTRETIMET E TIJ. PERSOIN NE FJALE EMRIN DHE MBIEMRI I TECILIT DIHET KA QENE I DENUAR 13 VITE BURG.

ISMET KASTRATI, TANI PUNON NE SHPK-E NE GJILAN DHE ESHTE KRYEMTAR I SINDIKATES SE SHPK-SE, PER REGJIONIN E GJILANIT. SHUM ANTARE TE FORUMIT E NJOHIN, DISA PREJ TE CILEVE KANE KALUAR NEPER DUART E TI SHUMHER. ME VJEN KEQ NESE DIKUSH PREJ JUVE NUK E NDIME MIRE VETEN NE MOMENTIN KUR TA LEXON KETE SHKRIM, POR UNE NUK JAME FAJTOR PSE JU E KENI LENE ENDE ISMET KASTRATIN, TE PUNOJ NE SHPK.

o7s2m6j

(Pjesa e tetë)

Në internet ka kohë që qarkullojën disa lista me pjestar të UDB-së nga Kosova, po publikojëna edhe ne këtu

UDBEJA ISHTE E NDERTUAR NE SISTEM PRIAMIDË!

1.Sektori i Politikes dhe Propagandes !
a)Politikan Aktiv...
Ali Shukria - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1981-1982),
Nebih Gashi - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1982-1983),
Shefqet Jashari - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1983-1984),
Ymer Pula - kryetar i KE të KSA të Kosovës (1982-1986),
Kolë Shiroka - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1984-1985), dhe Kryetar i KK të KSA të Kosovës në periudhën (1985-1986),
Nazmi Mustafa - Kryetar i KE të KSA të Kosovës (1986-1989),
Jusuf Zejnullahu - Kryetar i KE të KSA të Kosovës ( 1989-1990),
Bajram Selani - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1986-1987),
Remzi Kolgeci - Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës (1987-1988),
Luba Popoviqin (anëtar i Kryesisë së KK të LK të Kosovës)
Rade Zvicerin (kryetar i Komisionit Legjislativ Juridik të Kuvendit të Kosovës)
Hazër Susuri (nënkryetar i KE të Kosovës);
Nikë Lumezi (anëtar i KE),
Shefqet Musatafa (anëtar i Kryesisë së Kosovës dhe anëtar i komisionit Kushtetues të Kosovës);
Vesel Latifi (sekretar Krahinor i Judikaturës)
Pjetër Kola ( kryetar i Gjykatës Supreme të Kosovës),
Ahmet Omeragiqi, zëvendës sekretar Krahinor i Mbrojtjes Popullore. (Z.Cana - Apeli 215 i intelektualëve shqiptarë, Prishtinë 2001, fq.174 -175)
Isen Kajdomçaj, Kryetar i Kryesisë së KSA të Kosovës,
Gjorgje Bozhoviq, Kryetar i Kuvendit të KSA të Kosovës
Jusuf Zejnullahu, Kryetar i Këshillit Ekzekutiv të Kuvendit të KSA të Kosovës,
Jusuf Karakushi, Sekretar krahinor i Punëve të Brendshme,
Mr.Rifat Zulfiu, sekretar krahinor i Judikaturës,
Shefqet Cana sekretar krahinor i Financave,
Radman Milosavleviqi, sekretar krahinor për Ekonomi,
Lekë Berisha sekretar krahinor për Bujqësi dhe Pylltari,
Selajdin Skeja, sekretar krahinor për Komunikacion dhe lidhje,
Dr.Muhamet Bicaj sekretar krahinor për Arsim dhe Kulurë,
Lekë Vuksani sekretar krahinor për Punë, Shëndetësi dhe Politikë Sociale, dhe për çështjet e luftëtarëve e të invalidëve,
Radovan Vujoviqi, sekretar krahinor për Urbanizëm dhe Çështje Komunale-Banesore,
Mr.Isa Mustafa, sekretar krahinor për Zhvillim, Shkencë, Informatikë dhe Bashkëpunim Shkencor - teknik me botën. Për katër vjet rresht (1984-1988) si Kryetar i Këshillit Ekzekutiv të kryeqytetit të Kosovës - Prishtinës (ku përfshiheshin edhe komunat: Fushë Kosovë, Obiliq dhe Novobërdë) dhe njëkohësisht të qenit “drejtor i Entit për Plan dhe Zhvillim të Kosovës.
Azem Vllasi - Kryetar i KK të KSA të Kosovës (1986-1988) dhe
Husamedin Azemi, kryetar i Kryesisë së Komitetit Komunal të LK të Prishtinës
Rrahman Morina - Kryetar i KK të KSA të Kosovës (1988-1990).
etj

Back