• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

Përgjigje e: Re: Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

qe ta gjejmi shipen e vjeter, ne duhet ti lemi ti harrojmi

Hajt ti mos ki dert se:

ta gjejmi shipen

e ti lemi

e ti harrojmi

Mas teje dot shkona edhe na.

Ate ''shipen''fute atje ku e di ti o kelysh qe vjen dhe ofendon shqiptaret ketu!.

Përgjigje e: Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

shqip-- suedisht
ra-------ramla
le-------lemna

Përgjigje e: Re: Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

Hajt ti mos ki dert se:

ta gjejmi shipen

e ti lemi

e ti harrojmi

Mas teje dot shkona edhe na.

Ate ''shipen''fute atje ku e di ti o kelysh qe vjen dhe ofendon shqiptaret ketu!.
IKHTHUS, aha paskam pas te drejte une per kte Kreksin qe kerkon te sllavizoje cdo gje dhe nuk e ka idene se cfar flet dhe as nivelin intelektual ne perballjet e tij me gjuhen.

Përgjigje e: Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

Shikoni se sa interesante jane keto dy fjale qe kam gjetur une:

E para eshte fjala 'Dharma' qe perdoret ne hinduizem dhe budizem. Lexoni shpjegimin e kesja fjale.

dharma (n.) Look up dharma at Dictionary.com
1796, in secular sense, "caste custom, right behavior;" in Buddhism and Hinduism, "moral law," from Sanskrit, "law, right, justice," related to dharayati "holds," and cognate with Latin firmus, all from PIE root *dher- (2) "to hold firmly, support" (see firm (adj.))

Fjala baze *Dher i pershtatet dy fjaleve shqipe njera eshe Nder, dhe tjetri Nder-to. Besoj se te dyja fjalet si Nder si Nderto jane te nderlidhura me njeratjetren.

Sikoni tani Fjalen 'Firm' dhe si shpjegohet prejardhja e saj:

Pra sic e shikoni dhe vet eshte shume e perafert me fjalen Shqipe te Ndertosh-Nderton.
@Mano : <<Fjala baze *Dher i pershtatet dy fjaleve shqipe njera eshe Nder, dhe tjetri Nder-to. Besoj se te dyja fjalet si Nder si Nderto jane te nderlidhura me njeratjetren>>.

Kreksi: Mano, duhet të kemi kujdes se me shqipen e re të 1972- tes, në sot pas 60 vitesh nga kjo réforme nuk mund të shqyrtojmi asnjë fjalë në etimologji.
Duhet të hulumtojmi dhe t'iu besojmi lidhjeve te aferta mes gjuhëve balte që pa to nuk mund të themi se gjetem etimologji te fjalëve indoeuropiane po që se nuk e krahasuam me lituaishte qe në këtë rast fjala <nderto> për brezin e ri në Shqiperi JU kujtoni se kjo fjalë ishte kështu NDERTO ?!

Te ne në Kosovë nuk themi NDERTO por *NERTO* nd njesoj si lituanishtja që posedon këtë fjalë të posaçme per veprimin e kryerejes së një punes, *me nertu ni shpi* mirëpo për të bër <krrabëza> shqipes i mungon kjo fjala kryesore, <halla po trikoton çerape për mua > kurse në lituanishte është fjala *nerton* e jo nderton çorape.

Back