• Përshëndetje Vizitor!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. Ju lutem : REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

    Regjistrohu !

Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

PuffetiNa

V.I.P
Anëtar
Apr 28, 2010
Postime
14,105
Pikët
113
1. Besimi në botën e përtejme (ahiretin) nuk bazohet në besim të verbër
Shumë njerëz çuditen se si një person me përgatitje shken­core dhe logjike mund të ketë besim në botën e përtejme dhe jetën pas vdekjes. Njerëzit konsiderojnë se secili person që beson në botën tjetër beson duke u bazuar në besim të verbër. Besimi im në botën e përtejme (amshueshme) ba­zohet në argumente logjike.

2. Bota e amshueshme –besim logjik
Ekzistojnë më shumë se një mijë ajete në Kuranin famë­lartë që përmbajnë fakte shkencore (shih librin tim “Kurani dhe Shkenca Moderne-Pajtohen apo Nuk Pajtohen). Shu­më fakte të përmendura në Kuranin famëlartë u zbu­luan vetëm gjatë shekujve të fundit. Por shkenca nuk ka arri­tur deri në atë nivel sa që të vërtetoj çdo thënie të Ku­ranit famëlartë. Le të supozojmë se 80% e asaj që ka për­mendur Kurani është vërtetuar shkencërisht si 100% e saktë. Shken­ca nuk ka dhënë asnjë konstatim të prerë lidhur me 20% e mbetur të asaj që ka cekur Kurani pasi që shken­ca nuk ka arritur në atë nivel sa të mund ta argumentoj apo ta hedh poshtë ndonjë prej këtyre konstatimeve që i ka për­mendur Kurani. Prandaj me një njohuri të tillë të kufizuar ne nuk mund të pretendojmë madje as 1% qoftë edhe për një konstatim të vetëm të Kuranit nga 20% i mbetur se mund të jetë i gabuar. Kështu kur 80% e Kuranit është vërtetuar si 100% e saktë kurse 20%-shi i mbetur i tij nuk mund të de­mantohet shkencërisht, atëherë logjika na bënë të kuptoj­më se edhe ky 20%-sh i mbetur është i saktë 100%. Ndaj ekzistimi i botës së përtejme, e cila është përmendur në Kuran, mund të konsiderohet brenda këtij 20% të Kuranit që shkenca nuk ka mundur ta vërtetoj por as ta demantoj, andaj logjika ime si musliman thotë se kjo botë ekziston dhe se ky 20% është i saktë.

3. Koncepti i paqës dhe vlerave njerëzore është i pavlefshëm pa konceptin e besimit në botën e amshueshme
A është vjedhja një vepër e mirë apo e keqe? Njeriu normal i orientuar drejtë do të thoshte se vjedhja është e keqe. An­daj një person i cili nuk beson botën e përtejme (amshuesh­me) si do të mund ta bindte vallë një kriminel të fuqishëm dhe me ndikim në shoqëri se vjedhja është e keqe. Le të su­po­zojmë se unë (fjala është për autorin) jam krimineli më i fuqishëm dhe më me ndikim në botë, në të njëjtën kohë unë jam person intelektual dhe logjik; atëherë unë do të men­­doja se vjedhja është e mirë pasi që përmes vjedhjes unë arrij të kem një jetë mjaft luksoze. Kështu pra, për mua në këtë rast vjedhja është e mirë dhe nëse ndokush provon të sjellë madje qoftë edhe vetëm një fakt të vetëm se vjedhja është e keqe për mua, unë do ta ndaloja atë menjëherë. Nje­rë­zit zakonisht përdorin argumentet në vijim për të argumentuar se vjedhja është e keqe:
a. Personit të cilit i është vjedhur pasuria, do të për­ballet me shumë vështirësi
Disa njerëz mund të thonë se njeriut të cilit i është grabitur pasuria, do të has në shumë vështirësi. Sigu­risht se edhe unë pajtohem me atë se është shumë keq kur dikujt i është grabitur pasuria. Mirëpo, për mua kjo është një gjë shumë mirë, nëse unë plaçkit një­mijë dollar, unë mund të kënaqem duke ngrënë shuj­ta të mira në një restorant me pesë yje.
b. Ndokush mund t’ju plaçkit juve
Disa njerëz thonë se një ditë edhe unë mund të plaç­kitem. Mua askush nuk mundet të me plaçkit, për shkak se jam kriminal i fuqishëm dhe kam qindra roje personale. Unë jam në gjendje të plaçkit kënd te dua, por mua nuk mundet të me plaçkit askush. Për një njeri të rëndomtë vjedhja apo hajnia është një profe­sion jashtëzakonisht i rrezikshëm mirëpo për një njeri me ndikim të madh, sikur unë në këtë rast, nuk është aspak i rrezikshëm.
c. Policia mund t’ju arrestoj
Disa mund të thonë, po që se vjedh ju mund të arres­toheni. Policia nuk mund të me arrestoj mua për ar­sye se ata i kam në listën e pagave, gjithashtu në listën e pagave i kam edhe ministrat. Unë pajtohem me atë se nëse një njeri i rëndomtë do të grabiste (vidhte) ai automatikisht do të arrestohej dhe kjo do të ishte shumë keq për të, mirëpo unë jam një kriminel i fu­qi­shëm dhe jashtëzakonisht me ndikim të madh. Me sjell një arsye të logjikshme se përse është keq për mua të vjedh dhe unë menjëherë do ta braktis këtë zanat (vjedhjen).
d. Është para e marrë lehtë
Disa njerëz mund të thonë se vjedhja është para e fi­tuar lehtë dhe jo e fituar me vështirësi. Unë plotësisht pajtohem se kjo është para e fituar lehtë dhe kjo është njëra ndër arsyet kryesore që më ka shtyrë të vjedh. Nëse një njëri posedon zgjedhjen e fitimit të parave në formën e lehtë në vend se të fitoj në formën e vësh­tirë, atëherë secili njeri logjik, do të zgjidhte for­mën e lehtë të fitimit, respektivisht; vjedhjen-grabitjen.
e. Është kundër njerëzimit
Disa mund të thonë se kjo vepër është kundër nje­rëzimit dhe se njeriu duhet të kujdesët për qeniet tjera njerëzore. Unë jam kundër kësaj dhe pyes se kush e shkroi këtë ligj të quajtur `njerëzimi` dhe përse duhet ta pasoj atë?
Ky ligj mund të jetë i mirë dhe i përshtatshëm për nje­rëz emocional dhe të ndjeshëm – sentimental, mirëpo unë jam njeri logjik dhe nuk shoh asnjë dobi për t’u kujdesur për qeniet tjera njerëzore.
f. Është një vepër egoiste
Disa mund të thonë se të grabitësh d.m.th të qenit egoist. Është më të vërtetë një akt egoist; mirëpo përse të mos bëhem egoist? Kjo me ndihmon mua që ta gëzoj jetën.

4. Asnjë arsye/fakt logjik se vjedhja (grabitja) është veprim i keq
Së këndejmi të gjitha faktet për të argumentuar se vjedhja është veprim i keq janë të kota. Këto fakte mund ta bindin një njeri të rëndomtë por jo një kriminel të fuqishëm si­kur­se unë. Asnjëri prej fakteve nuk mund të mbrohet me forcën e arsyes apo logjikës. Pra, nuk është për çudi pse ekzistojnë shumë kriminelë në këtë botë. Po ashtu dhu­ni­met, mashtrimet, keqpërdorimet etj mund arsyetohen si veprime të mira nga një person sikurse unë, dhe nuk ekzis­ton asnjë fakt logjik që mund të me bind se këto gjëra janë të këqija.

5. Muslimani mund ta bind një kriminel të fuqishëm dhe më ndikim
Tani le t’i ndryshojmë anët e peshojës. Le të supozojmë se ju jeni krimineli më i fuqishëm dhe me më së shumti ndi­kim në botë, i cili në listën e atyre që i paguan ka policë dhe ministra. Ju keni madje edhe vrasës/bandë që ju mbrojnë. Unë jam musliman që vjen për t’ju bind juve se vjedhja, dhu­nimi, mashtrimi etj janë veprime të liga.
Nëse unë përmend të njëjtat fakte që u cekën më herët për të argumentuar se vjedhja është e keqe, krimineli do të përgjigjej me të njëjtën përgjigje të cilën e dha më herët. Ndaj unë pajtohem se krimineli është i logjikshëm dhe fak­tet e tij janë të vërteta vetëm kur ai është i fuqishëm dhe ka ndikim.

6. Çdo qenie njerëzore dëshiron drejtësi
Secili njeri pa dallim dëshiron drejtësi. Madje edhe nëse per­soni i tillë nuk dëshiron drejtësi për të tjerët ai dëshiron drej­tësi për vetën e tij. Disa njerëz janë të trullosur nga forca dhe ndikimi/influenca dhe shkaktimi i lëndimeve dhe vuajtjeve ndaj tjerëve. Të njëjtit njerëz në anën tjetër refu­zoj­në me çdo kusht nëse ndonjë padrejtësi u bëhet atyre. Arsyeja pse ky lloj i njerëzve janë të pandjenja ndaj vuaj­t­jeve të të tjerëve është se ata vet adhurojnë fuqinë dhe inf­luencën/ndikimin. Fuqia dhe ndikimi, sipas tyre, jo vetëm që u jep mundësi atyre tu bëjnë padrejtësi të tjerëve por fuqia dhe ndikimi gjithashtu i mbron ata që atyre të mos u bëhen të njëjtat padrejtësi nga të tjerët.

7. Zoti është më i fuqishmi dhe më i drejti
Si musliman që jam, do ta bindja kriminelin rreth ekzistimit të Allahut të Madhërishëm (shih Përgjigjet që Argumen­tojnë Ekzistencën e Zotit). Ky Zot është shumë më i fuqi­shëm se sa ju dhe njëkohësisht Ai është më i drejti. Kurani Famëmadh thotë:
“Me të vërtetë, Allahu nuk e dëmton asnjë njeri as sa një gri­më, por, nëse (dikush) bën mirësi, Allahu ia shumëfishon atë dhe i jep shpërblim të madh.”[1]

8. Përse Zoti nuk më ndëshkon mua?
Krimineli, si një person logjik dhe shkencor, pasi që ti pre­zan­tohen fakte shkencore nga Kurani pajtohet se Zoti ek­zis­ton. Ai mund të diskutoj se pse Zoti, nëse qenka kaq i Fuqishëm dhe i Drejtë, nuk po e dënon atë (kriminelin).

9. Njerëzit që bëjnë padrejtësi duhet të dënohen
Secili person që ka përjetuar një padrejtësi, pavarësisht fi­nan­ciare apo sociale, pa dyshim dëshiron që kryesi i padrej­të­sisë të dënohet. Çdo person normal dëshiron që hajnit apo dhunuesit ti jepet mësim. Edhe pse një numër i madh i kriminelëve dënohet megjithatë disa prej tyre shpëtojnë, bëjnë jetë luksoze madje kanë edhe jetë të qetë. Nëse pa­drej­tësia i bëhet një personi të fuqishëm dhe më ndikim nga një person më i fuqishëm dhe më me ndikim se ai, ky i fundit dëshiron që kryesi i padrejtësisë të nxirret para drej­të­sisë dhe të dënohet.

10. Kjo botë është një test për botën e amshueshme
Jeta në këtë botë është një provim për botën e fundit (Ahi­re­tin). Allahu i Gjithëdijshëm në librin e Tij, thotë:
“Ai e ka krijuar jetën dhe vdekjen, për t’ju provuar se kush prej jush do të veprojë më mirë; Ai është i Plotfuqishmi dhe Falësi i madh.”[2]

11. Drejtësia e fundit në Ditën e Llogarisë
Në Kuranin Famëlartë shkruan:
“Çdo shpirt do ta shijojë vdekjen. Shpërblimet do t’u plotë­so­hen vetëm në Ditën e Kiametit; kushdo që shpëton nga zjarri i Xhehenemit dhe hyn në Xhenet, ai ka fituar (gjithçka që mund të dëshirohet). Ndërsa jeta e kësaj bote është vetëm kë­na­qësi mashtruese.”[3]
Drejtësia e fundit do të plotësohet në Ditën e Llogarisë. Kur njeriu të ketë ndërruar jetë, ai do të ringjallet në Ditën e Gjykimit së bashku me të gjithë njerëzit e tjerë. Është e mundshme që njeriu një pjesë të ndëshkimit të tij ta pranojë në këtë botë, gjersa është gjallë. Ndërsa sa i përket shpër­blimit dhe ndëshkimit final, ato do të jepen vetëm në jetën pas vdekjes. Allahu i Gjithëmëshirshëm mund që të mos e zbresë ndëshkimin mbi grabitësin, hajdutin apo përdhu­nue­sin gjatë jetës së tij në këtë botë, mirëpo ai pa fije dyshimi do të mbajë përgjegjësi për atë që ka bërë ditën kur do të jepet llogaria, atëherë kur do të marrë dënimin e merituar, në ditën e fundit, përkatësisht në jetën pas vdekjes.
12. Çfarë ndëshkimi mund t’i japë Hitlerit ligji njerëzor?
Hitleri gjatë pushtetit të tij të egër, kishte djegur gjashtë mi­lion çifutë.
Edhe nëse do ta kishte arrestuar policia, çfarë ndëshkimi do t’i jepej Hitlerit, në mënyrë që drejtësia të triumfonte? Gjithçka që do të kishin mundësi të vepronin do të ishte dër­gimi i tij në dhomën e gazit. Mirëpo kjo masë e ndëshki­mit është ekuivalent vetëm me vrasjen e një çifuti. Çfarë të themi për numrin e mbetur, më saktë për pesë milion e nëntëqind e nëntëdhjetë mijë e nëntëqind e nëntëdhjetë e nëntë çifutë?

13. Allahu i Madhërishëm, Hitlerin mund ta djegë në xhehenem më shumë se gjashtë milion herë
Allahu Lavdiplotë në Librin e Tij Famëlartë thotë:
“Ata që s’besojnë në shenjat Tona, Ne padyshim, do t’i djegim në zjarr. Sapo atyre t’u digjet lëkura, Ne do t’ua ndërrojmë atë me lëkurë tjetër, për të përjetuar dënimin. Me të vërtetë, Alla­hu është i Plotfuqishëm dhe i Urtë.”[4]
Nëse dëshiron Allahu xh.sh., në botën tjetër, ai ka mun­dë­si që Hitlerin ta shkrumbojë me zjarr gjashtë milion herë.

14. Nuk kanë kuptim vlerat njerëzore, ose të mirat dhe të këqijat, pa pasur koncept rreth botës së amshueshme
Është më se e qartë se mosbindja e individit rreth botës së amshueshme, më saktë jetës pas vdekjes, humb kuptimin apo konceptin e vlerave njerëzore, e mirat ose natyra e veprimeve të këqija është e pamundshme që të vërtetohet të ndonjë individ, i cili është duke bërë padrejtësi, ve­ça­nërisht kur personi në fjalë është një njeri me ndikim të madh dhe i fuqishëm.
 

haxhiu

Anëtar i ri
Anëtar
Apr 20, 2011
Postime
19
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

e verteta e peste e besimit e besimit eshte besim ne jeten e pas vdekjes. Pejgamberi i Zotit Muhamedi s.a.v.s na ka udhezuar te besojm ne ringjallja pas vdekjes dhe ne Diten e Gjykimit. Elementet kryesore te ketij besimi jan siq vijon:
1. Jeta e kesaj bote dhe krejt asaj qe ekziston, do te prfundoj ne nje dit te caktuar. Kjo dit quhet Kijamet (ringjallja) dhe Ahireti (dita e fundit )
2. Te gjitha qeniet njerzore , te cilat kan jetuar ne ket bote, prej zanafilles se saj do te ringjallen dhe do te dalin para Zotit, i cili ate ditedo t'i gjykoj. Kjo quhet Hashr(mbledhje)
3. Matrijali i kompletuar per veprat e mira ose te kqija, te qdo prson , edhe te mashkullit edhe te femres do te sillen para Zotit per gjykimin definitiv
4. Zoti do te vendos per shprblimin prfundimtar te qdo prsoni. Ai do t'i mas veprat tona. Ai, veprat e te cilit do te rendojn per te mir do te shprblehet, kurse ai, veprat e te cilit do te rendojn te kqija do te denohet
5. Shprblimi dhe denimi do te jen te matura drejt. Ata, te cilet me sukses kalojn ne ket bot shkojn ne xhennet dhe para tyre do te hapen dyert e fatit te prhershm. Ata, te cilet do te gjykohen dhe kan merituar denimin do te drgohen ne xhehnnem - vendin e zjarrit dhe mundimit
- Keto jan elementet kryesore te besimit ne jeten pas vdekjes.
 

SystemA

V.I.P
Anëtar
Sep 14, 2010
Postime
59,912
Pikët
113
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Mua gjyshi me pati treguar(myslyman)
Biro,degjohe.
Nje vejushe ishte shterpe,ose hajvani impotent.
Vajti ne Xhami ,apo teqe dhe dervishi e kojti(ushqehu)me arra dhe mjalte.
Erdhi dita e xhuma.dhe vejusha hyri aty:
hiq poturet i tha dervishi(siper deres kishte varur brekushet) kjo gati ishte.
kaq.
 

haxhiu

Anëtar i ri
Anëtar
Apr 20, 2011
Postime
19
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

kjo osht nje shpifje e pa kuptimt se ALLAHU kuna don i fal fmi dhe kuj doj si fal e ku e ke ndegju ti pej gjyshitt ton nuk e di ka e ka shpik kt ............. a e din ka e ka mar ket thenje???????????
 

haxhiu

Anëtar i ri
Anëtar
Apr 20, 2011
Postime
19
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Besimi në jetën pas vdekjes
Me besimin në botën e ardhshme nënkuptohet të besuarit në tërë atë që na ka informuar All-llahu Xh.Sh. në Librin e Vet dhe i Dërguari i Tij në Hadithin e vet, mbi atë se çka do të ndodhë pas vdekjes, siç është: provimi dhe vuajtja apo kënaqësia në kabur (varr), ringjallja pas vdekjes, tubimi në një vend, parashtrimi i librit të veprave, llogaria, peshimi (matja) i veprave, Huvdi (Burimi), ura Sirat, shefa’ati, Xhenneti, Xhehennemi dhe çdo gjë tjetër që All-llahu Xh.Sh ka përgatitur në to për banorët e tyre.
 

haxhiu

Anëtar i ri
Anëtar
Apr 20, 2011
Postime
19
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Jeta Pas Vdekjes
Eshte fakt se shum njerez nuk Besojn ne jeten pass vdekjes si dhe eshte fakt se ka shume njerez qe besojn ne jeten pas vdekjes por besimi ne ket jet dallon dhe ndryshon sipas besimit-fes se atyre!
Se pari Islamit njeriu nuk vdes por ai ndron jeten qe d.m.th ne kuptimin bukfal se njeriu vdes nuk fiket-shum vazhdimi i jetese pas kesaj jete ne ket bot-total dhe oergjithmon-por-ndron-vazhdon jete ne formw dhe menure tjeter ne kushte dhe rethana tjera ashtu si deshiron Krijuesi she Jetedhenesi
Duhet cekur dhe pasë parasysh se njeriu eshtë i perberë prej Trupit dhe Shpirtit dhe duhet patur parasysh dhe te kuptojme se njeriu kur ndërron jetë ai vdes me trup ne kuptimin bukfal por kjo nuk do te thot se edhe shpirti i atij vdes por ndërron jete sepse shpirti nuk vdes por i rikthehet urdherit te Krijusit dhe urdherit te Tij te nenshtruar per ate qe deshiron
-----Allauh xh.sh. në Kur'anin famelarte thote: O shpirti i qetesuar kthehu te Zoti yt si kenaqes e i kenaqur. Hyr ne gjiun e roberve te Mi. Dhe hyr ne Xhennetin Tim !!

Ne kemi shembull konstant gjat jetes se perditeshme qe na jep te kujtojm se kur trupi i njeriut nuk eshte ne levizje- funksionon aktiv kjo nuk do te thot se njeriu eshte i vdekur>Shembulli i ketille eshte shmbulli i njeriut kur eshte ne gjumë, ne trans, ne shok, kur e humb vetedijen etj.....
----Allahu xh.sh. ne Kur'anin famelart thote:Allahu merr shpirtrat ne momentin e vdekjs se tyre si edhe ata qe nuk kan vdekur (ne gjum) dhe ia pengon atij qe ia ke caktuar te vdes dhe i dergon te tjeret deri ne afat te caktuar. Keto jan me te vertet argumente per ata qe mendojnë.

Zjarri qe i ekspozohet ne mengjes dhe ne mbremje e kur te vije momenti"Shtin familjen e Faraonit ne vuajtje me te renda"!

Sipas Islamit jo vetëm që mesojmë se njeriu kur nderron jetë pason jeta ne Berzah por ai ne jeten ne varreza-Brezah denohet apo shperblehet keshtu qe Allahu xh.sh ne nje ajet Kur'anor thote:"Dhe ne do te bëjmë gjithsesi që ta shijojnë denimin më të vogël para atij më të madhit ndoshta do te pendohen"

Ndersa Muhammedi a.s ne nje hadith thote:"Varri ose eshte nje kopsht prej kopshteve te xhenetit ose eshte nje gropë prej gropave te Zjarrit"
Nga Islami mesojm se para se te behet ky shperblim apo denim njeriu merret ne pyetje-pergjigje nga meleket Suhalxhijj-Munkiri dhe Nekiri per fenë qe ka, Zoti qe ka adhuruar, shpalljen qe ka percjell-librin, dhe te Derguarin e tij ( Pejgamberin-Profetin e tij )

Argumentet dhe shembujt per jeten ne varreza janë te shumta qe na ofron Islami(Kur'ani famelarte dhe Sunneti i Muhammedit a.s) sa qe nuk mund te i perfshijme te gjitha por shembulli me perfshires ilustrues dhe me i afert per jeten ne berzah i ngjan shembullit tonë kur jemi ne gjum kur jeta jone eshte gjysmake perjetimet tona janë te pjeserishme dhe te kufizuar si shembull kur jemi ne perjetimin e endrres ku me ata gëzohemi apo pikellohemi etj...
Per të gjitha qe thame favorizohemi edhe me këtë thenie Kur'anore dhe hadithe te Muhammedit a.s
"Dhe do ti fryhet surit dhe do të vdesin ne vend gjithëcka ka ne qiej edhe ne tokë pervec atyre që do Allahu, pastaj së dyti do të fryhet në sur edhe ata menjëherë do të ngrihen dhe të presin....

(((((((( o Zot mbrom prej denimit te varrit.....))))

Muhammedi a.s na meson se kur te kalojmë pranë varrezave te japim selam sepse ata e marrin selamin por nuk kan mundesi te na kthejn.
Gjithashtu na meson t'i vizitojm varret dhe te lutemi per te vdekurit tane gjat vizites dhe na meson se lutjet tona janë dhurata per te vdekurit dhe ju sjell Dobi
E lusim Allahun xh.sh qe vorrin ton ta bej nje kopsht prej kopshteve te Xhennetit e jo te na bej Gropë prej Gropave te Zjarrit
<<<<<<<<<<<<<Amin!!?>>>>>>>>>>>>>>
 

Conrad

Anëtar i ri
Anëtar
May 28, 2011
Postime
328
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

kjo osht nje shpifje e pa kuptimt se ALLAHU kuna don i fal fmi dhe kuj doj si fal e ku e ke ndegju ti pej gjyshitt ton nuk e di ka e ka shpik kt ............. a e din ka e ka mar ket thenje???????????
Pershendetje Haxhiu!
Une jam i mendimit se te metat dhe demtimet fizike qofshin keto edhe gjenetike nuk kane te bejne me Zotin. te gjitha demtimet fizike-gjenetike jane pasoje e gjynafeve ose mekateve, gabimeve qe njeriu kryen ne jete. Te pakten keshtu deshmojne shkrimet e shenjta.
Psh. a nuk ishte mekati i Havase (Eves) dhe i Ademit (Adamit)shkaktari i ketyre dryshimeve apo demtimeve fiziko-gjenetike qe e bene njeriun te papersusur dhe te konsumueshem (te vdekshem)?
Zoti ne kete rast nuk eshte fajtore. Ai thjeshte respektoje vullnetin e lire dhe lirine qe i kishte dhuruar Ademit dhe Havase. Me kete te fundit Zoti respektoj dhe mbajti premtimin e tij.
 

gurax

Super Moderator
Anëtar
Mar 19, 2011
Postime
3,030
Pikët
48
Vendndodhja
Virgo Supercluster, Local Group, Milky Way, Orion-
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Deshmite per boten imagjinare si perfundim i tere ketyre shkrimeve dolen te jene te tera 'Te lexojme ca vargje dhe keto jane deshmite se kshtu eshte shkruar ketu.'
Mos shpikni terma. Mos riperkufizoni ne delir kuptimin e fjales deshmi se eshte per te qeshur cfare eshte sjelle ketu si 'deshmi', dhe per me teper me pretendimin 'ja si mund te ..deshmoni.. secili prej jush, e thjeshte fare.'
Deshmite sipas kuptimit te vertete te fjales, ato ku jane. Se deri tashti tema emrin e sakte e ka 'pse duhet te *besojme* ne boten e pertejme', pergjigja e te ciles eshte e famshmja, klasikja, e dala boje dhe kryesorja me vertetesi te dyshimte 'Se keshtu shkruhet tek ky libri ku jane nryshuar paragrafet qe i referohen perendeshave arabe mijera vjecare me te vjetra se islami: Lat, Uzra dhe Manat, pa permendur qe eshte versioni qe i pelqeu me shume Uthman midis minimumi 5 ekzistues.'
 

Conrad

Anëtar i ri
Anëtar
May 28, 2011
Postime
328
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

1. Besimi në botën e përtejme (ahiretin) nuk bazohet në besim të verbër
Shumë njerëz çuditen se si një person me përgatitje shken*core dhe logjike mund të ketë besim në botën e përtejme dhe jetën pas vdekjes. Njerëzit konsiderojnë se secili person që beson në botën tjetër beson duke u bazuar në besim të verbër. Besimi im në botën e përtejme (amshueshme) ba*zohet në argumente logjike.

2. Bota e amshueshme –besim logjik
.
Tungjatjeta Pufetina!

Ashtu vertete besim logjik, por jo fakt llogjik.
Askush nuk eshte kthyer nga bote e pertejme (vdekja), dhe askush nuk na ka treguar nga pervoja e tij personale se si eshte ajo.
Vetem fjale dhe premtime te bujshme, asgje tjeter.
neqoftese ti di apo ke ndonje fakt se dikush u kthye nga ana e per tejme, urdhero dhe ndrico ne injorancen tone.


Miqesisht me respekt Conrad.
 

Conrad

Anëtar i ri
Anëtar
May 28, 2011
Postime
328
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Deshmite per boten imagjinare si perfundim i tere ketyre shkrimeve dolen te jene te tera 'Te lexojme ca vargje dhe keto jane deshmite se kshtu eshte shkruar ketu.'
Mos shpikni terma. Mos riperkufizoni ne delir kuptimin e fjales deshmi se eshte per te qeshur cfare eshte sjelle ketu si 'deshmi', dhe per me teper me pretendimin 'ja si mund te ..deshmoni.. secili prej jush, e thjeshte fare.'
Deshmite sipas kuptimit te vertete te fjales, ato ku jane. Se deri tashti tema emrin e sakte e ka 'pse duhet te *besojme* ne boten e pertejme', pergjigja e te ciles eshte e famshmja, klasikja, e dala boje dhe kryesorja me vertetesi te dyshimte 'Se keshtu shkruhet tek ky libri ku jane nryshuar paragrafet qe i referohen perendeshave arabe mijera vjecare me te vjetra se islami: Lat, Uzra dhe Manat, pa permendur qe eshte versioni qe i pelqeu me shume Uthman midis minimumi 5 ekzistues.'
Me vjen keq dhe mos me keqkupto, por kjo teme eshte vetem per besimtaret muslimane pra ke trokitur ne deren e gabuar.
Si thote meposhte:
Musliman
Këtu janë të ftuar të gjithë besimtarët muslimanë.

Mos ndodhta je mysliman dhe une s’e di?!!!

Ne nje nga temat Agnosticist & Ateist
Nje zonë e dedikuar për ata që nuk besojnë në fuqitë e mbinatyrshme. Të gjithë janë të mirëpritur, pasi "Ne jemi të tërë ateistë për shumicën e Perëndive që shoqeritë e ndryshme kanë besuar gjatë historisë. Disa prej nesh kanë një Perendi më shumë në atë listë." - Richard Dawkins

Me bere vrejtje mua qe padashur dhe paditur postova nje pergjigje te pjesshme. Ketu ti je duke beret e njejtin gabim me timin.
A po nga qe je moderator mund te marresh pjese ku te duash dhe s’ka ndalesa per ty???

Me respekt.
 

gurax

Super Moderator
Anëtar
Mar 19, 2011
Postime
3,030
Pikët
48
Vendndodhja
Virgo Supercluster, Local Group, Milky Way, Orion-
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Deri tani nuk me eshte kerkuar te mos vij ketu nga ndonje administrator apo moderator i ketij seksioni. Kur kjo te ndodhe, me kenaqesi do ta permbush kerkesen.
 

PuffetiNa

V.I.P
Anëtar
Apr 28, 2010
Postime
14,105
Pikët
113
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Tungjatjeta Pufetina!

Ashtu vertete besim logjik, por jo fakt llogjik.
Askush nuk eshte kthyer nga bote e pertejme (vdekja), dhe askush nuk na ka treguar nga pervoja e tij personale se si eshte ajo.
Vetem fjale dhe premtime te bujshme, asgje tjeter.
neqoftese ti di apo ke ndonje fakt se dikush u kthye nga ana e per tejme, urdhero dhe ndrico ne injorancen tone.


Miqesisht me respekt Conrad.
Pershendetje dhe per juve Conrad !

Nuk doja te pergjigjem fare ne kete teme meqe kam hap temen un vet personalisht, tem eshte marura prej web-faqeve pra ''copy past'' gje qe kam harru se ku e kam mar e se kam vendos si emrin aty se kush e ka shkrujt ....Te pergjigjem S'KAM ne teme eshte e gjitha qe tregon tash ju si filozof te ri ose si studiues moder mund te kerkoni ekzistec e fakte sa te doni. Po nje gje te dini aty cka shkruhet ne KURAN e gjitha ajo eshte nuk ka ndryshime aspak dhe as mos te mendoni qe nuk do i kalojme ato gjera qe jan then nga Zoti yne si per jeten pra (ahiretin) dhe Diten e Gjykimit ( ringjallja pas vdekjes) . Un edhe po te sjelli fakte e shenime tjera qofshin nga vet un qe kam lexu ose tjera shenime nga dijetaret e tjere eshte e KOT ...!!!!

PS: Mos e merni per terss po me te vertete i keni bo te gjitha temat lomsh , qofte ajo per FE si dhe per POLITIK .....Dakort jam qe jemi ktu per diskutimi po me vjen keq qe jeni duke ofendu fen- gje qe eshte personale dhe secili ka besimin e vet nuk duhet te lejome qe dikush te na e mohon ate gje si ato MUSLIMAN KRISHTER ORTODOKS E ATEIST etj etj

Ju kerkoj ndjes nese e mereni si ofendim kte ....`thankyou`

Po edhe nese nuk jam e qart ne shkrim ( fjal drejtshkrimore ) prap jam ktu do mundohem te sqarohem ....

Cdo te mire !
 

Conrad

Anëtar i ri
Anëtar
May 28, 2011
Postime
328
Pikët
0
Përgjigje e: Si mund të dëshmoni ekzistencën e botës së amshuar?

Pershendetje dhe per juve Conrad !

Nuk doja te pergjigjem fare ne kete teme meqe kam hap temen un vet personalisht, tem eshte marura prej web-faqeve pra ''copy past'' gje qe kam harru se ku e kam mar e se kam vendos si emrin aty se kush e ka shkrujt ....Te pergjigjem S'KAM ne teme eshte e gjitha qe tregon tash ju si filozof te ri ose si studiues moder mund te kerkoni ekzistec e fakte sa te doni. Po nje gje te dini aty cka shkruhet ne KURAN e gjitha ajo eshte nuk ka ndryshime aspak dhe as mos te mendoni qe nuk do i kalojme ato gjera qe jan then nga Zoti yne si per jeten pra (ahiretin) dhe Diten e Gjykimit ( ringjallja pas vdekjes) . Un edhe po te sjelli fakte e shenime tjera qofshin nga vet un qe kam lexu ose tjera shenime nga dijetaret e tjere eshte e KOT ...!!!!

PS: Mos e merni per terss po me te vertete i keni bo te gjitha temat lomsh , qofte ajo per FE si dhe per POLITIK .....Dakort jam qe jemi ktu per diskutimi po me vjen keq qe jeni duke ofendu fen- gje qe eshte personale dhe secili ka besimin e vet nuk duhet te lejome qe dikush te na e mohon ate gje si ato MUSLIMAN KRISHTER ORTODOKS E ATEIST etj etj

Ju kerkoj ndjes nese e mereni si ofendim kte ....`thankyou`

Po edhe nese nuk jam e qart ne shkrim ( fjal drejtshkrimore ) prap jam ktu do mundohem te sqarohem ....

Cdo te mire !
Ngajtjeta Puffetina!

Faleminderit per kohen e perkushtuar!

Ne Kuran pershkruahen aspekte nga bota e ameshueme.
Pershkruhen lumej mijalti dhe qumeshti dhe haremi i hurive.
A te duket ty kjo e logjikshme perkundrejt ligjeve morale qe kane shoqerite njerezore?
A nuk duken si endra te mishta te epshve njerezore dhe nje percmin dhe mosbarazi per femrat?
A po zoti i kuranit eshte mashkull?
C'mendon ti ne lidhje me ato pershkrimet kuranore per boten e ameshuar?
Po nuk je ne gjendje te pergjigjesh, te pakten na sill ndonje argumet nga dijetaret e Islamit ne lidhje me keto pershkrime.

Me keq ardhje te theme se jane pikerisht keto pershkrime qe me bejne te mos besoj ne nje transmetim te sakte te keshillave hyjnore, ndaj dhe s'jam fetar, por besoj ne nje Zot-Krijues edhe pse nuk e di as e imagjinoj dot si eshte dhe sa i drejte eshte.
Sipas mendimit tim Kurani dhe cilido liber apo shkrin i shenjte nuk eshte 100% fjala e Zotit dhe ka shume kundrathenie dhe antropomorfisma.

Te uroj gjithe te mirat!

Miqesisht me respekt Conrad.-shok-
 
Top