Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Globalizimi

iDeA

✨DiNaMiKe✨
Staff member
Anëtar
Nov 20, 2011
Postime
9,460
Pikët
113
Vendndodhja
⚡️BLITZi⚡️
Një nga proceset kryesore planetare te bashkëkohësit është globalizimi. Termi shfaqet në vitet '60 dhe shpërthen në të gjitha shkencat sociale në vitet '90, fjalimet transformohen fale kesaj fjale. Historia e kësaj fjale është përshkruar në 3 faza:
- Deri në 1980: zhvillimin e dy lëvizjeve paralele që nuk kanë një pikë takimi
lindjen e një shoqërie globale
paraqitja e një term apo pa konotacione të veçantë

- 1980-1995: Globalizimi zgjerohet ne analizat e tregjeve financiare. Lindin kompanjitë globale, që dalin nga korniza kombëtare, ndryshon funksionimi i botës së biznesit.

1990: Rritja e lëvizjes së kapitalit
 Exchange Perendim Veri Veri
 shtetet të heqë dorë nga kontrolli i kapitalit

- Që nga viti 1995: Globalizimi është term i nevojshme dhe janë 3 jane arsyet e perdorimit te tije :
1. Përshkruan evolucionin e globalizimit, ndryshimet dhe proceset e reja
2. Zhdukja e sistemeve të kapitalizmit si URSS .
3. Qarkullimin e kapitalit pa kufij të përcaktuar nga Shtete, por global dhe transnacional.
Nje date e rendesishme per Globalizmin eshte 26 dhjetor 2004 Cunami i cili perfshiu te gjithe qytetaret e botes, event i trasmetuar ne mbare boten , fale lidhjes teknologjike.

Globalizimi fillon me diferencimin e kuptimit gjeografik.Globalizimi aktuale fillonë në dekadat e fundit të shekullit të njëzetë me:
- Luftën e Vietnamit 1975
- Lindjen e Internetit 1982
- Rënia e Murit të Berlinit 1989

Fazat evolucionare të sistemit - botëror:
1. Raporti i shoqërive të ndryshme në Tokë 10.000 pes - në shekullin e pesëmbëdhjetë XV
- Udhetim i Marco Polo ne Rrugën e mëndafshit
- Zbulimet gjeografike

2. Perandorive të shkallës botërore në 1492 - 1885
- Zbulimi i Amerikës
- Blerja e tokave brenda shteteve dhe perandorive
- 1849 - Përfundimi i pushtimit të kontinentit Sub Indian
• Kjo lë një shenjë të pashlyeshme në proceset, shoqërinë laike
• shfrytëzimin e çështjes së parë për anëtarin e tjera
- 1885 - Kongresi i Berlinit - për ndarjen Afrikë me qëllim politik
Për të rritur fuqinë e shteteve

3. Rezistenca e Shteteve 1914 - 1989: negative për Globalizimi
- Mbyllja
- Ndërprerja e lëvizjeve
- Kristalizimi i Globalizimit

4. , Nxitimi Globalizimi, pakthyeshmërinë pas 1945
- Fundi Luftës së dytë botërore
- Bashkëveprimi midis zonave të krahasueshme SHBA, BE (perëndimor)
- Transformimi i kompanive kombëtare në kompanitë transnacionale
- Shkëmbimeve në bazë të urbanizimit
- Rritja e shpejtë
- Globalizimi prek të gjitha fushat e shoqërisë

5. Shoqëria - botërore si një rrezik në 1989
- Rënia e Murit të Berlinit
- Ndërvarësitë ndërmjet pjesëve të ndryshme të botës
- Formimi i shoqerise boterore me nje bashkim global

Këto te dhëna i kam marrë nga libri i ri i gjeografit Jacques Levy
Titullohet> Të shpikësh boten. Gjeografia e globalizmit .
E kam lexuar ne frengjisht dhe keto shenime dhe organizime i kam përkthyer në shqip.

http://www.cafe-geo.net/article.php3?id_article=2067

Përgjigje e: Globalizimi

Proces i rëndësishëm për ecjen e mbarë të afarizmit botërorë.

Është gjëja më e dëmshme.

Hm,,globalizmi eshte si te notosh ne oqean,ai qe nuk eshte notues i mire rrezikon te mbytet!..

Mos e keqkuptoni ju lutem Procesin botërorë ekonomik.Ai vetëvetiu vie me përparimin e teknologjisë bashkëkohore dhe trurit të njeriut.Më të zotë le t'shkojnë përpara,bota ashtu e ka,s'bënë të kënaqemi me atë që është,sepse do t'mungojë zhvillimi i hovshëm.

Është gjëja më e dëmshme.

...dhe, nese vazhdon me gjithe kete hov...con deri ne shkaterrim total.

Globalizimi sic quhet e kuptohet s'eshte gje tjeter pos komercializim apo totalitarizem ekonomik..

Ja, dhe, me ne fund, duhet paguar dhe uji, i cili eshte prone dhe e drejte elementare e gjithe njerezimit.

*

Ja, dhe, me ne fund, duhet paguar dhe uji, i cili eshte prone dhe e drejte elementare e gjithe njerezimit.

*

Ka vite qe ne e paguajme ujin! E duan te vene dhe sahat, se deri tani ka qene paguan nje shume vjetore dhe ke uje sa te duash...por sa duket kemi shpenzuar shume dhe duan te na kufizojne edhe ketu.

Globalizim do te thote Konsolidim kontrolle mbi te gjitha psurit Boterore ne nje kupole te veteme nga nje rrethe i ngushte i njezve te cilet deshirojn te ken kontrolle mbi gjdo gje ne Bote ,

Konkretisht Globalizim do te thote kontrolle i gjdo pasurie Boterore ne nje kupol Koncern-Korporate te Vetem,

Shembulle konkret "Glencore* esht korporata me e fuqishme ne Bote ne lemin e Mineraleve dhe Minierave e cila tashme ka arritur Globalizimin Konsolidimin e te gjitha Minierave ne Bote ne nje kupole korporate te vetme pasiqe kontrollone mbi 60% te te gjitha mineraleve ne Bote me nje gjiro vjetore prej 144,98 Mrd. USD,

Glencore

http://de.wikipedia.org/wiki/Glencore

Mos e keqkuptoni ju lutem Procesin botërorë ekonomik.Ai vetëvetiu vie me përparimin e teknologjisë bashkëkohore dhe trurit të njeriut.Më të zotë le t'shkojnë përpara,bota ashtu e ka,s'bënë të kënaqemi me atë që është,sepse do t'mungojë zhvillimi i hovshëm.

E ke thone, Irfan, si ni kapitalist i vertete ! ``fumato``

Ka vite qe ne e paguajme ujin! E duan te vene dhe sahat, se deri tani ka qene paguan nje shume vjetore dhe ke uje sa te duash...por sa duket kemi shpenzuar shume dhe duan te na kufizojne edhe ketu.

Diellza,
une, kur e permenda ujin, e kisha fjalen tjeterku. Kurse ti po flet per ujesjellesin, gje qe eshte dicka tjeter. Sepse ketu hyjne dhe shpenzime tjera qe nuk kane te bejne me shitje…
Shitje, sot, quhet kur dikush vie ne vendin tend, e blene ujin (burimin), e hap fabriken, e ambalazhon dhe e shet… qe d.t.th. ta shet ujin tend…

*

Shum ketu nuk e dine ase qfare esht Globalizimi ndersa ja fusin kote me lavdata e komplimente,

Globalizimi esht qnjerzim Sllaverim moderne i ter njerzimit nga nje grushte njerzish super te fuqishem ne Bote,

Globalizimi pretendeone Konsolidimin e ter pasuris Boterore ne vetem disa Korporata super te fuqishme Boterore me seli dhe qendra vetem ne disa vende te fuqishme Botrore ,

Pershembulle

1) Ky esht Globalizimi ter rrjeti i telekomunikacioni dhe telefonis Botrore duhet te kontrollohet vetem nga nje Korporat e fuqishme Botrore me qender ne Amerike dhe Gjermani eventualish edhe ne Angli pershembulle Telekomi Gjermane vjen e Blen ter rrjetin e telefonis ne Ballkane Aje amerikane ate te Azise ndersa aje Angleze ate te Afrikes ky esht Globalizimi dy tri Korporata te kontrollijn nje lemi te ter Boterore ne ket raste Telekomunkacionin.

2) Ky esht Globalizimi kur nje apo dy korporata si Glencore arrijne te jene super te fuqishme dhe Kontrollojne me ter mineralet Boterore ne ket aspekte dua te permende edhe Feronikelin e kosoves i cili ju shite atyre te cilet kane monopolin e nikelit ne bote ne te kunderten nuk mund te funksiononte ndryshe sps struktura Boterore esht krijuar e tille qe nuk te len te funkisonoshe perveqe se nen Ombrellen e tyre

3) Ky esht Globalizimi kur tre kater Banka super te fuqishme Boterore kontrollojne Komplet sisitemin financiar dhe Bankar te Botes dhe ky esht rreztike per mbare njerzimin pershembulle ne Zvicerre kane nje Banke super te fuqsihme UBS dhe ne raste se bjen kjo banke bine te gjitha Financat dhe Bankat e Zvicrres e njeta eshete edhe me ate qe pertendohet te krijohet ne bote po rane keto dy tre banka bjer Bota

Shum ketu nuk e dine ase qfare esht Globalizimi ndersa ja fusin kote me lavdata e komplimente,

Globalizimi esht qnjerzim Sllaverim moderne i ter njerzimit nga nje grushte njerzish super te fuqishem ne Bote,

Globalizimi pretendeone Konsolidimin e ter pasuris Boterore ne vetem disa Korporata super te fuqishme Boterore me seli dhe qendra vetem ne disa vende te fuqishme Botrore ,

Pershembulle

1) Ky esht Globalizimi ter rrjeti i telekomunikacioni dhe telefonis Botrore duhet te kontrollohet vetem nga nje Korporat e fuqishme Botrore me qender ne Amerike dhe Gjermani eventualish edhe ne Angli pershembulle Telekomi Gjermane vjen e Blen ter rrjetin e telefonis ne Ballkane Aje amerikane ate te Azise ndersa aje Angleze ate te Afrikes ky esht Globalizimi dy tri Korporata te kontrollijn nje lemi te ter Boterore ne ket raste Telekomunkacionin.

2) Ky esht Globalizimi kur nje apo dy korporata si Glencore arrijne te jene super te fuqishme dhe Kontrollojne me ter mineralet Boterore ne ket aspekte dua te permende edhe Feronikelin e kosoves i cili ju shite atyre te cilet kane monopolin e nikelit ne bote ne te kunderten nuk mund te funksiononte ndryshe sps struktura Boterore esht krijuar e tille qe nuk te len te funkisonoshe perveqe se nen Ombrellen e tyre

3) Ky esht Globalizimi kur tre kater Banka super te fuqishme Boterore kontrollojne Komplet sisitemin financiar dhe Bankar te Botes dhe ky esht rreztike per mbare njerzimin pershembulle ne Zvicerre kane nje Banke super te fuqsihme UBS dhe ne raste se bjen kjo banke bine te gjitha Financat dhe Bankat e Zvicrres e njeta eshete edhe me ate qe pertendohet te krijohet ne bote po rane keto dy tre banka bjer Bota
Sot apo dje u be fusion: Porsche VW.
Si reaguan bursat,se ti je ekonomist???

Sot apo dje u be fusion: Porsche VW.
Si reaguan bursat,se ti je ekonomist???

Nuk e di se qfare ka ndodhe me porshen dhe VW, por e di se ka tendenca per unifikimin e ter industris automobilistike ne bote ne nje strukture te vetme veprimi ky esht Globalizimi i cili krijon monopole Boteror dhe bllokon zhvillimin e me tejshem Botrore duke shuar shpresat e vendeve ne zhvillim,

Diellza,
une, kur e permenda ujin, e kisha fjalen tjeterku. Kurse ti po flet per ujesjellesin …*

Edhe ajo flet per ujin, megjithate une po cuditem pse vetem dimensionin ekonomik te globalizimit po e diskutoni ?!!

Me mire do te ishte kjo teme te vendoset ne forumin shoqeror - sociologji.

Edhe ajo flet per ujin, megjithate une po cuditem pse vetem dimensionin ekonomik te globalizimit po e diskutoni ?!!

Me mire do te ishte kjo teme te vendoset ne forumin shoqeror - sociologji.

I nderuari Socio

Une e permenda/saktesova per cilin uje e kam fjalen.

Perse po flasim per dimenzionin ekonomik?

Pikerisht pse eshte problemi Nr. 1. sot ne rruzull.

Natyrisht qe, kur eshte fjala per globalizimin (si term), ka dhe anet pozitive te saja.

Me t'mira.

*

Back