=Linear A&B a kuptohen në gjuhën shqipe ?
Nuk thëmi se këto fjalë mbi shkrime mioniane janë vetëm se shqip, por jemi munduar t'ua japim kuptimin në shqip pas 3400 vitësh por, edhe nëse nuk i afrohët fjalë për fjalë ky shkrim gjuhës së sotme shqipe duhet te guxojmi e të thëmi se, vështirë se ndonjëherë këto tableta do te deshifrohën në ndonjë gjuhë tjetër perpos perputhjes me gjuhën shqipe ! flm...
Do të shtrojmi një mendim tjetër rreth fjalëve;
1.=kowa,
2.=kowo,
3.=mul
=======
Mendoja para ca vitësh se kjo fjala enigmatike e cila është shumë herë e permendur në tabletat e Pylos si dhe të epokës së Linearve B rreth 1600- 1400 deri para krishti, pra fjala: =kowa= dhe =kowo= bëhëj fjalë për prodhime te ndryshme të jetës së perditshme për amvisni, si kofe, çypa, vegshi etj...
por, më në fund kam ardhur deri tek bindja tjetër se, "kowa" kowo" bëhët fjalë për tregti të kuajve, mazave, mushkave apo pelave ?
==================
Bennett & Olivier 1976: Scribe 4
PY Aa 62
Chadwick & Ventris 1973:
=me-re-ti-ri-ja MUL 7 ko-wa 10 ko-wo 6
=mérri té trija'at; maza 7, kû-âj 10, pêl-â 6 (shihet që ky është një propozim, pa kushte, as po as jo, si në burs ?...më tej e shohim se edeh shifrat perputhen perafersishte, 7, 6, 10, ;
=================
Chadwick 1988:
=me-re-ti-ri-ja= MUL (7) =ko-wa 13 =DA 1 TA 1
=Merre trijat: Maz 7, kûâj13, =dhâ/thâ=sa i kanë dhanë(fjala) shtyrja në pazar/tregëti..ose; sa i mban, e sa iu japin në shitje ?
To Do: double-check this transliteration in Chadwick 1988
=================
Bennett & Olivier 1973:
=me-re-ti-ri-ja MUL (7) ko-wa 10 ko-wo 6
=Merre t'rijâ't: maz 7, kûâ-j10, kôâ-j 6; (për pelâ perfundon me -ô = për kuaj (mashkullore). kurse për feminore perfundon me -â)
================
PY Aa 63
=ki-ma-ra MUL 3, ko-wa 5, ko-wo 4, DA 1 TA 1
=ki marr:
maza 3, kûa-j 5, kûâ-jâ 4,=(pêlä), : i dhâ/ lâ ose i mbajti..kaq ( psh; 10 euro..)(po ose jo) do ti marrish apo jo ?
================
PY Aa 76
=po-to-ro-wa-pi:
=MUL 4=mul duhet te ishin ose mushka ose gomar, mos te harrojmi ne gjuhen frenge(keltike kemi Mul pr mushken)
=ko-wa 4
=ko-wo 3
=DA=dhâ1 TA =lâ1(një blerës)
======================
=pot'ûa jâpi:
=maza 4,
=kûa-j 4,
=pela 3,
=dhâ/lâ=po ose jo(pajtoheni më këtë propozim ? ..do thotë se shkruhej nê tableta transakcioni si sot në qendrat e medhaja tregtare apo Burs) ?
======================
PY Aa 85
=a-ke-ti-ri-ja MUL 12, ko-wa 16, ko-wo 8, DA 1 TA 1
=â i kê trij-at: maz-â 12, kûa-j 16, pêla 8 dhâ/thâ=po ose jo ?
========================
PY Aa 89
=(a)-ra-ka-te-ja MUL 37 ko-wa 26 ko-wo 16 TA 1
=â= duhet te ishte; psh. a po i merrë/bleni ?
=mé-rré/merri këta janë:
mâz-â 37, kûâ-j 26, pêl-â 16,
=lâ=do thotë se: i mbajti kaqë e i lâ, ose u vendos shitja, shihet se këtu mungon:
=(DA),=dhâ kaq..(euro psh.) kuptojmi se janë në shitje:
37 mâz-a , 26 kû-aj, 16 pêl-â ...?
======================
DA=dhâ=i ka propozuar kaqë para, i dhâ fjalën, (si në burs)...?
TA=lâ, thâ= i tha apo i lâ/ i mbajti për kaqë, do thotë: fjala e fundit, =lâ= i lëni.;sa i mbani ?
= sa i lê'n-i kuajt ?
======================
P.S: Të kemi parasysh se: =MUL= në gjuhën frenge thuhet për mushkën, mirepo duhet te ishte nje keq interpretim, ose vertete është fjala per Mul-at, mushkën ? ..
Nuk duhet te jemi kategorik, te provojmi njehere keshtu .. poashtu edhe Pulé= i thonë kalit.. dy hipotezat afrohen e përputhen, mendoj se bëhët fjalë për tregti kuajsh ...?
======================
Ndonjëri do thoshte se kjo është vetëmse një rastësi, mirëpo, kemi edhe dëshmi tjera më të hershme, tek Liear A që janë më të vjetra për rreth 400 vite, (nga 2000-1700 para krishti) hasim poashtu fjalë shqipe në tabletat në Hagjia Triada.
Në këtë tablet nga Lin A, jemi munduar ti japim kuptim këtyre tri emrave te panjohura deri më sot, por, sipas studiuesit britanik John Young, i cili ka shprehur mendimin se, bëhët fjalë për prodhime kafshësh, dhe pa dyshim se, fjala:
==================== =============
=DI= na është e njohur edhe sot, pra, mund të thëmi se:
=DI=dhi, poashtu edhe fjala e siperme ?
=CAP= padyshim se spjegohet me
=Cjap apo Cap -in në gjuhën shqipe ?
=QE-KU-RE=lëkura te kafsheve ?
=============== ==============
Megjithëse, për deshifrimin e këtyre tabletave duhet një angazhim më i madh nga dijetarët tanë si dhe perpjekje te vijushme, shpresojmi se në t'ardhmen do arrihën rezultate të duhura me hulmutues të rinjë
================ ==============
Kur lexojmi këto tableta, nuk është vështirë të qellohet se për çka bëhët fjalë, secila tablet flet për një kategori mallrash, prodhime apo tregu i mallrave te kafshëve, i drithrave, dyçani i çypave etj.
================ =============
=FIC =Fiq/Fik?
=Vin-a Re = Vërë é Ré ?
=Vina Si=Vëna zi-h/zézë ?
=Vir = Birra = Biérre?
===============================
================================
Nuk thëmi se këto fjalë mbi shkrime mioniane janë vetëm se shqip, por jemi munduar t'ua japim kuptimin në shqip pas 3400 vitësh por, edhe nëse nuk i afrohët fjalë për fjalë ky shkrim gjuhës së sotme shqipe duhet te guxojmi e të thëmi se, vështirë se ndonjëherë këto tableta do te deshifrohën në ndonjë gjuhë tjetër perpos perputhjes me gjuhën shqipe ! flm...
Do të shtrojmi një mendim tjetër rreth fjalëve;
1.=kowa,
2.=kowo,
3.=mul
=======
Mendoja para ca vitësh se kjo fjala enigmatike e cila është shumë herë e permendur në tabletat e Pylos si dhe të epokës së Linearve B rreth 1600- 1400 deri para krishti, pra fjala: =kowa= dhe =kowo= bëhëj fjalë për prodhime te ndryshme të jetës së perditshme për amvisni, si kofe, çypa, vegshi etj...
por, më në fund kam ardhur deri tek bindja tjetër se, "kowa" kowo" bëhët fjalë për tregti të kuajve, mazave, mushkave apo pelave ?
==================
PY Aa 62
Chadwick & Ventris 1973:
=me-re-ti-ri-ja MUL 7 ko-wa 10 ko-wo 6
=mérri té trija'at; maza 7, kû-âj 10, pêl-â 6 (shihet që ky është një propozim, pa kushte, as po as jo, si në burs ?...më tej e shohim se edeh shifrat perputhen perafersishte, 7, 6, 10, ;
=================
Chadwick 1988:
=me-re-ti-ri-ja= MUL (7) =ko-wa 13 =DA 1 TA 1
=Merre trijat: Maz 7, kûâj13, =dhâ/thâ=sa i kanë dhanë(fjala) shtyrja në pazar/tregëti..ose; sa i mban, e sa iu japin në shitje ?
To Do: double-check this transliteration in Chadwick 1988
=================
Bennett & Olivier 1973:
=me-re-ti-ri-ja MUL (7) ko-wa 10 ko-wo 6
=Merre t'rijâ't: maz 7, kûâ-j10, kôâ-j 6; (për pelâ perfundon me -ô = për kuaj (mashkullore). kurse për feminore perfundon me -â)
================
PY Aa 63
=ki-ma-ra MUL 3, ko-wa 5, ko-wo 4, DA 1 TA 1
=ki marr:
maza 3, kûa-j 5, kûâ-jâ 4,=(pêlä), : i dhâ/ lâ ose i mbajti..kaq ( psh; 10 euro..)(po ose jo) do ti marrish apo jo ?
================
PY Aa 76
=po-to-ro-wa-pi:
=MUL 4=mul duhet te ishin ose mushka ose gomar, mos te harrojmi ne gjuhen frenge(keltike kemi Mul pr mushken)
=ko-wa 4
=ko-wo 3
=DA=dhâ1 TA =lâ1(një blerës)
======================
=pot'ûa jâpi:
=maza 4,
=kûa-j 4,
=pela 3,
=dhâ/lâ=po ose jo(pajtoheni më këtë propozim ? ..do thotë se shkruhej nê tableta transakcioni si sot në qendrat e medhaja tregtare apo Burs) ?
======================
PY Aa 85
=a-ke-ti-ri-ja MUL 12, ko-wa 16, ko-wo 8, DA 1 TA 1
=â i kê trij-at: maz-â 12, kûa-j 16, pêla 8 dhâ/thâ=po ose jo ?
========================
PY Aa 89
=(a)-ra-ka-te-ja MUL 37 ko-wa 26 ko-wo 16 TA 1
=â= duhet te ishte; psh. a po i merrë/bleni ?
=mé-rré/merri këta janë:
mâz-â 37, kûâ-j 26, pêl-â 16,
=lâ=do thotë se: i mbajti kaqë e i lâ, ose u vendos shitja, shihet se këtu mungon:
=(DA),=dhâ kaq..(euro psh.) kuptojmi se janë në shitje:
37 mâz-a , 26 kû-aj, 16 pêl-â ...?
======================
DA=dhâ=i ka propozuar kaqë para, i dhâ fjalën, (si në burs)...?
TA=lâ, thâ= i tha apo i lâ/ i mbajti për kaqë, do thotë: fjala e fundit, =lâ= i lëni.;sa i mbani ?
= sa i lê'n-i kuajt ?
======================
P.S: Të kemi parasysh se: =MUL= në gjuhën frenge thuhet për mushkën, mirepo duhet te ishte nje keq interpretim, ose vertete është fjala per Mul-at, mushkën ? ..
Nuk duhet te jemi kategorik, te provojmi njehere keshtu .. poashtu edhe Pulé= i thonë kalit.. dy hipotezat afrohen e përputhen, mendoj se bëhët fjalë për tregti kuajsh ...?
======================
Ndonjëri do thoshte se kjo është vetëmse një rastësi, mirëpo, kemi edhe dëshmi tjera më të hershme, tek Liear A që janë më të vjetra për rreth 400 vite, (nga 2000-1700 para krishti) hasim poashtu fjalë shqipe në tabletat në Hagjia Triada.
Në këtë tablet nga Lin A, jemi munduar ti japim kuptim këtyre tri emrave te panjohura deri më sot, por, sipas studiuesit britanik John Young, i cili ka shprehur mendimin se, bëhët fjalë për prodhime kafshësh, dhe pa dyshim se, fjala:
==================== =============
=DI= na është e njohur edhe sot, pra, mund të thëmi se:
=DI=dhi, poashtu edhe fjala e siperme ?
=CAP= padyshim se spjegohet me
=Cjap apo Cap -in në gjuhën shqipe ?
=QE-KU-RE=lëkura te kafsheve ?
=============== ==============
Megjithëse, për deshifrimin e këtyre tabletave duhet një angazhim më i madh nga dijetarët tanë si dhe perpjekje te vijushme, shpresojmi se në t'ardhmen do arrihën rezultate të duhura me hulmutues të rinjë
================ ==============
Kur lexojmi këto tableta, nuk është vështirë të qellohet se për çka bëhët fjalë, secila tablet flet për një kategori mallrash, prodhime apo tregu i mallrave te kafshëve, i drithrave, dyçani i çypave etj.
=FIC =Fiq/Fik?
=Vin-a Re = Vërë é Ré ?
=Vina Si=Vëna zi-h/zézë ?
=Vir = Birra = Biérre?