• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Çfarë është më e rëndësishme për ju ?

Anëtar
Nov 18, 2025
Postime
4,256
Pikët
113
Nëse sot do vinte dikush dhe t'ju thoshte; ke dy zgjedhje; të bëhesh një njeri i ditur, ose të perfeksionosh arsyen dhe të bëhesh i logjikshëm. Kë do zgjidhnit ? Çfarë është më e rëndësishme për ju ? Dija e akumuluar apo arsyeja ?

Nëse sot do vinte dikush dhe t'ju thoshte; ke dy zgjedhje; të bëhesh një njeri i ditur, ose të perfeksionosh arsyen dhe të bëhesh i logjikshëm. Kë do zgjidhnit ? Çfarë është më e rëndësishme për ju ? Dija e akumuluar apo arsyeja ?
Logjika eshte caku qe na mban me kembe ne tokë. Dija e tepert, kur i humb rrënjët e arsyes, te ben te fluturosh drejt nje realiteti qe nuk ekziston.

Shoku @Xha Tani kam ca misra e do ti skuqja. A do vish ti hajme? 🌻🌻

A nuk jane e njenta gje k’to te dyja ?

I’m struggling to understand the difference ?
A mundet dikush qe ti ndaje qarte nga njera tjetra ?
Dija është akumulim informacioni, ti lexon një libër edhe akumulon, kurse arsyeja është aftësia për të dal në konkluzion nga premisat e dhënë. P.sh; ti mund të kesh informacion se Skëndërbeu ishte shqiptar, luftoj për shqipërinë kundër perandorisë osmane. Ose mund të kesh njohuri se turku e mbajti shqipërinë për 500 vjet në pushtim. Kurse arsyeja është krejt tjetër, është aftësia për të bërë inferencë logjike. P.sh; nëse bie shi atëhere do marr çadrën. Po bie shi, ndaj do marrë çadrën.

I’m struggling to understand the difference ?
A mundet dikush qe ti ndaje qarte nga njera tjetra ?

Reason and knowledge. You can know a lot of details without being too reasonable. But in order to know those details u have to be reasonable to a degree. Kshtu e shof, ndoshta edhe jam gabim.

Dija është akumulim informacioni, ti lexon një libër edhe akumulon, kurse arsyeja është aftësia për të dal në konkluzion nga premisat e dhënë. P.sh; ti mund të kesh informacion se Skëndërbeu ishte shqiptar, luftoj për shqipërinë kundër perandorisë osmane. Ose mund të kesh njohuri se turku e mbajti shqipërinë për 500 vjet në pushtim. Kurse arsyeja është krejt tjetër, është aftësia për të bërë inferencë logjike. P.sh; nëse bie shi atëhere do marr çadrën. Po bie shi, ndaj do marrë çadrën.

Po ne k’te rast te dyja anet dhe palet jane the same thing for me … sepse nje i ditur knows this already dhe nje qe perdor arsyen ( llogjiken ) knows this as well ?

Reason and knowledge. You can know a lot of details without being too reasonable. But in order to know those details u have to be reasonable to a degree. Kshtu e shof, ndoshta edhe jam gabim.

Maybe he means someone that lacks both of them .

Po ne k’te rast te dyja anet dhe palet jane the same thing for me … sepse nje i ditur knows this already dhe nje qe perdor arsyen ( llogjiken ) knows this as well ?
Doje të dije ndryshimin, dhe të thashë ndryshimin. Dija nuk është e barabartë me arsyen. Por mund të të jap të drejtë nëse thua që njerëzit e përdorin arsyen në jetën e përditshme, paçka që në disa raste e përdorin në mënyrën e gabuar. Raste ka plot në forum. Kur dikush thotë; ti je njeri i keq pse të besojmë në ato që thua ? Këtu është duke përdorur arsye të gabuar. Sepse të jesh njeri i keq ndryshon nga mënyra si arsyeton apo nga e vërteta që mund të thotë dikush. Dija = informacion, fakte. Arsyeja = premisa dhe konkluzion.

Të dyja së bashku nuk bëhet?... apo të dhëmb barku ti kesh të dyja.🥴

Të dyja së bashku nuk bëhet?... apo të dhëmb barku ti kesh të dyja.🥴
Ti kesh të dyja, bëhesh super intelektual. Por kërkon shumë kohë. P.sh; nëse lexon tekste akademike çdo ditë për 30 vite. Zotësi që pak e kanë. Shumica e njerëzve mbarojnë universitetin s'lexojnë më. Ose lexojnë vetëm gjërat që kanë lidhje me punën. Sipas mendimimit tim, ushtrimi i arsyes kërkon të paktën 1-5 vjet. Të bësh ushtrime, të gjesh gabimet e të tjerëve dhe të vetes në arsyetim kërkon kohë, vullnet, dhe këmbëngulje. S'është e lehtë.

Back