• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

A eshte lumturia çeshtje ndergjegjesimi?

Kjo gje qe thua ti eshte meditim, por lumturia eshte e castit, e jeton dhe aq,besoj une!
Nuk e ke vene re qe ne çastin kur je e lumtur nuk e di se je e lumtur. Kalon ca kohë dhe ekzakt ajo ngjarje e të shkuarës të duket lumturi? Në fakt është iluzion. Nuk është koncept racional.

Cfar eshte lumturia, mund te perkufizosh?
Si e kupton se je e lumtur?
20260502_003752.jpg

Sa here puna shkon mire, komunikimi me njerez nga gjithe bota kur vijne te puna qe blejne gjera,kur dal nga shpia respekti i te folurit nga njerezit ketu ku jam rrit, cdo gje te ben te marresh fryme gjer ne themel te shpirtit eshte lumturi per mua, deti, qielli, hena, dielli, lulet, shiu, era, cdo gje qe me ben te ndjej dhe me trazon gjakun per mua eshte lumturi🙏

View attachment 350393View attachment 350394

Sa here puna shkon mire, komunikimi me njerez nga gjithe bota kur vijne te puna qe blejne gjera,kur dal nga shpia respekti i te folurit nga njerezit ketu ku jam rrit, cdo gje te ben te marresh fryme gjer ne themel te shpirtit eshte lumturi per mua, deti, qielli, hena, dielli, lulet, shiu, era, cdo gje qe me ben te ndjej dhe me trazon gjakun per mua eshte lumturi🙏
I pac gjithemon. I pac kahera.

Kant thoshte se lumturia nuk është një ideal i arsyes por një imagjinatë. Që do të thotë se lumturia është një projeksion personal dhe aspak një koncept racional.
Unë do shtyesha me tej. Lumturia është një iluzion i të shkuarës. Në çfarë kuptimi? Vetëm kënaqësia dhe komoditeti ekziston sipas meje. Lumturia ndoshta është thjesht nostalgji. Në momentin që e përjeton lumturinë ty nuk të duket qe je i lumtur, por vetëm i kenaqur. Vetëm me kalimin e kohes të krijohet iluzioni i lumturisë së një ngjarje të shkuar.
As nuk di ta ndash, ishte lumturi apo nostalgji.

Patjetër. Ka dhe filozof që kanë ndaluar te kënaqësia si definim i lumturisë.
Unë për vete hyj në kategorinë e ataraxisë.

Hmmmmm forma me e larte mentale è kënaqësisë dhe lumturisë :love:
A bëhemi shok e shoqe bashke?

Last edited:
  • Hugs
Reactions: DUA
Guximi moral si motivin nepermjet dhimbjes? BERTHAMORE ne se eshte e domosdoshme?
...
"Sfida është t'i rezistosh rrethanave. Çdo idiot mund të jetë i lumtur në një vend të lumtur. Por kërkohet guxim moral për të qenë i lumtur në një ferr."
— Joyce Carol Oates

Ka shumë pikëpamje për lumturinë, pavarësisht nëse është një moment i vetëm, një optimizëm në jetën e përditshme: Seneka (ataraxia); apo diçka krejtësisht tjetër: Søren Kierkegaard (një fantazmë që ekziston vetëm kur ka ekzistuar), Ingrid Bergmann (njerëzit kur janë të lumtur, duan të jenë edhe më të lumtur), Charles-Louis de Montesquieu (njeriu nuk dëshiron të jetë vetëm i lumtur, por më i lumtur se të tjerët), Wilhelm Busch (lumturia shpesh lind përmes vëmendjes ndaj gjërave të vogla), dhe në fund Aristoteli (lumturia është të mjaftosh për veten).

Pra koncepti i lumturisë është individual, në bazë të formimit, përvojave apo thjeshtë pritshmërive e kufijve personal.

Se nga e fute BËRTHAMOREN, mbetet filozofi Petritiane në vete.

p.s. peaceful mind is the key!

Ka shumë pikëpamje për lumturinë, pavarësisht nëse është një moment i vetëm, një optimizëm në jetën e përditshme: Seneka (ataraxia); apo diçka krejtësisht tjetër: Søren Kierkegaard (një fantazmë që ekziston vetëm kur ka ekzistuar), Ingrid Bergmann (njerëzit kur janë të lumtur, duan të jenë edhe më të lumtur), Charles-Louis de Montesquieu (njeriu nuk dëshiron të jetë vetëm i lumtur, por më i lumtur se të tjerët), Wilhelm Busch (lumturia shpesh lind përmes vëmendjes ndaj gjërave të vogla), dhe në fund Aristoteli (lumturia është të mjaftosh për veten).

Pra koncepti i lumturisë është individual, në bazë të formimit, përvojave apo thjeshtë pritshmërive e kufijve personal.

Se nga e fute BËRTHAMOREN, mbetet filozofi Petritiane në vete.

p.s. peaceful mind is the key!
BERTHAMORJA futet ne ate cka shkrove siper berthamores + religioni + njohuri, detaje qe ndoshta ti nuk i di.
Mendoj se ekuacioni eshte me i gjat.
Personalisht jam i lumtur qe shpirti im binjak, Putin u fut ne teritoret ruse ne Ukrahin, pasi shkaktoi lumturin qe te jemi gjalle dhe te njihemi dhe te duhemi dhe te ziemi.
Cfar mendon per KATECHON?
Po kafshet mund te lumturohen? Sot shume kafsh (pet) bejn te njejten jet sikur edhe pronaret qe mund te jen te lumtur.

1777812873434.png

Last edited:
Lumturia eshte ceshtje shpirti,arsyetimi, menyre.
p.s dikend e ben te lumtur dhe nje lule, nje fjale e mire, nje vleresim i sinqerte, e dikend nuk e ben te lumtur asgje ne bote, sepse ashtu ka shpirtin dhe ashtu i sheh gjerat besoj une.
Ka ndryshim midis GEZIMIT dhe LUMTURIS? E njejta gje?

Sigurisht qe eshte ceshtje ndergjegjsimi.
Nje qenie e lumtur pa ndergjegjsim.
Eshte nje qenie pa vetdije shpirtrore se pse dhe sa eshte e lumtur.
Gjithesesi ndergjegjsimi ka dy medalje.
Mjerimin dhe lumturin.
Zgjedhja individuale.

Mendon se rrethanat e jashtme materiale, standarti i jetesës përshëmbull, ndikojnë ke kënaqësia apo lumturia?

• Like
Reactions: DUA
Sigurisht qe eshte ceshtje ndergjegjsimi.
Nje qenie e lumtur pa ndergjegjsim.
Eshte nje qenie pa vetdije shpirtrore se pse dhe sa eshte e lumtur.
Gjithesesi ndergjegjsimi ka dy medalje.
Mjerimin dhe lumturin.
Zgjedhja individuale.
Mund te jen te lumtura kafshet?
Mund te jesh i lumtur ne gjume kur shef endra?

Shpata e bente te lumtur Skenderin

Njellon si ty berthamorja. :p
E vertet. Berthmorja me lumturon si mundesi per te ndeshkuar DJALLIN.
...
Sa plag ke? Sa histori/lumturi per te treguar ke? Mos me thuaj vetem Amazon dhe Netflix.
...
"I palumtur është njeriu që nuk është përballur kurrë me fatkeqësi dhe vuajtje, sepse nuk ka pasur kurrë mundësinë të testojë aftësitë e veta dhe t'i njohë ato. Njeriut i është dhënë diçka më shumë sesa përjashtim nga të këqijat: fuqia për të triumfuar brenda vetes."

— Seneka

Last edited:
Ekziston nje fije e holle peri ndermjet ankthit dhe paqes shpirterore dhe eshte Ndergjegjesimi.
Lumturia nuk eshte gjithmone e lidhur me fitoret dhe arritjet ne jete por eshte nje zgjedhje radikale e çastit e ndergjegjes tone e cila eshte e afte te dalloje 'te miren' ne çdo gje.
Ndergjegjsimi ne cfar kuptimi? Mundesh te shpjegohesh me gjate? Shumzmimi me -1 apo +1?
A duhet/mundet te jemi te lumtur me kete tekniken e ndergjegjesimit deri sa ata qe bejn seks me femi dhe i han, te jen te varur ne publik?
A mund te ishin kamikazet japoneze te lumtur, por familja e Adem Jasharit?
...
Mendoj se ne forum te jemi me konkret ose ti shoqerojm me shembuj qe te behemi te kuptueshem per te gjithe.

Back