Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

A eshte lumturia çeshtje ndergjegjesimi?

Fqinje !😁
Jo mo lesht e Ganiut. 🤣
Per vjedhje Danimarka me numrin nga me te medhenjt ne Europe. Per 100,000 banor ka 4,000
Shkeljet më të zakonshme: Krimi ndaj pronës përbën shumicën dërrmuese të incidenteve të raportuara, me qindra mijëra krime ndaj pronës dhe vjedhje të regjistruara çdo vit.
...
Do kap disa nga keta, do behem famoz, do hap Kompanin ARNAUT SECURITY. 💪😁
Vetem fjala; Mbrohet nga ARNAUT SECURITY terrorizon hajdutet, garanton pronat.
Kur te na shikojn ne kafe bashk, automatikisht dhe ti behesh famoze. 🪐 😁
...
Nje shoku im ne Angli kur vajti vidhte leket, te hollat, coin qe len njerzit ne makin perpara, tek vendi gotes etj. Kish qen ne burg ne Greqi me para. 😱
Poshte dembelat qe jetojn ne meshire te qeveris! 🤣
Rroft dinjiteti dhe liria! :love:

View attachment 353801

Apapapa më habite 😂 sa shumë duhet të vuash që të ndjehesh i lumtur më 😁
Për mua shumë çka është e thjeshtë. Nëse bëhemi fqinjë një ditë, po e shoh që tani që do më “shurdhosh” veshët me ide, teori (konspirative), informacione, paralajmërime,…. 🫩 por miqtë unë i vlerësoj se më bëjnë të lumtur, pa pas nevojë për mbrojtje 😉😌

Apapapa më habite 😂 sa shumë duhet të vuash që të ndjehesh i lumtur më 😁
Për mua shumë çka është e thjeshtë. Nëse bëhemi fqinjë një ditë, po e shoh që tani që do më “shurdhosh” veshët me ide, teori (konspirative), informacione, paralajmërime,…. 🫩 por miqtë unë i vlerësoj se më bëjnë të lumtur, pa pas nevojë për mbrojtje 😉😌
Kur flas ose takohem me thone; eshte e pa mundur te jesh i njejti qe je ne linj. Fola nje her me nje ne tel dhe nuk besonte qe isha une.😁Nuk ka mundesi te jesh njejti ti thjesht edhe nga zeri qe ke.
Une kur fle, kur udhetoj, lexoj, shkoj ne koncerte, stervitem, vjedh😆 etj, jam "tjeter" njeri. Kur luaj, notoj etj, nuk i le femieve radhe te jen femi. Jam me femi se ata. Sikur le te themi luften, cdo gje tjeter e bej te plote dhe thelle, te bukur.
Mendoj se kam demostuar edhe ne temat qe kam hap dhe ne tema jo te miat qe kam komentuar, si https://www.forum-al.com/threads/moj-e-bukura-si-hena.53199/page-18
Eshte e pa sakt te idendifikohem me luften dhe BERTHAMOREN.
Por nuk ka dert, sikur nje artiste-pikturiste me kish be dhurat ne FB dhe kish shrkuar per mua; Eshte madheshtia e shpirtit qe duron, perballon me dinjitet padrejtesit.
...
Kete e ka shkru KURT;

Une njeriu me i mire. 😱😁

Do te behet mire vet-vetiu. Ka shpres. Nuk ka vend per veprim dhe deshperim.

View attachment 114028
I swear you must be the best human being,lol

• Hugs
Reactions: DUA
KOMPLEKSE, per gjeneraten e pest te luftes. Ne se din qe po zhvillohet kjo luft.
Po pra, virtuale, per ate e ke fjalen ti🙄
Ate thashe edhe une.

Kam nje shok e mik nga Kumanova.
Quhet Ismet Ajeti.
Ka vrare armiq i kane vrare shoke e miq.
Ka marre pjese ne tre luftra.
Kroaci, Kosove, Maqedoni, ka kater nenshtetesi.
Keto tre me lart plus nenshtetesine belge.
E di per çfare nuk ka qejf te flase kurre?
Per luftrat ne te cilat ka marre pjese!

Po pra, virtuale, per ate e ke fjalen ti🙄
Ate thashe edhe une.

Kam nje shok e mik nga Kumanova.
Quhet Ismet Ajeti.
Ka vrare armiq i kane vrare shoke e miq.
Ka marre pjese ne tre luftra.
Kroaci, Kosove, Maqedoni, ka kater nenshtetesi.
Keto tre me lart plus nenshtetesine belge.
E di per çfare nuk ka qejf te flase kurre?
Per luftrat ne te cilat ka marre pjese!
Sikur une. Jan te renda dhe sekrete, por ka edhe MARIFETE perse nuk flitet.
Punonte per ndonje sherbim sekret Perendimor apo MOSSAD apo ishte vertet luftetar qe pati fatin e mire te mos vras veten ne "liri" sikur e vran se paku 100 ish luftetar?
Eshte i LUMTUR per lirin qe kontriboi? Per Trepcen, LGBT, grabitjen e Kosoves, Maqedonis, shkatrimin e ekonomis dhe popullsis te Kosoves, Maqedonis?

Last edited:
Filozofe @DUA :)
Per temen; Mundet qe dhembja dhe luturia te jeten njekohesisht?
Per shembull, kur stervitesha rendshem, kishte edhe shume dhimbje por isha i lumtur.
Per ju femrat, a jan dhimbjet e lindjes lumturi?
...
Me qe jemi tek dhimbjet;
Parafytyroje veten ne nje sall akademiko-shkencore ku diskutohet se kush ka dhimbje me te medha ne jet, femra apo mashkulli.
Pasi ke veshtiresi ta mbash gojen mbyllur ``chairhide`` 😁,fillon dhe flet per dhimbjet gjat lindjes.
Por edhe une nuk mund ta mbaj gojen kycur, keshtu eshte tipi 😂. Cohem te drejtohem ty dhe te nderpres duke te thene; ulu moj shoqe se nuk ke provuar ndonje shkelm ne koqe. :eek:``chairhide``😁
Konferneca shkencore i mbylli punimet me sukses.✒️📖 🤣
...
Vjen @DUA dhe thote, jo mo, jo nuk eshte mbyllur. Degjo ketu ti qe te duket vetja i mencur😁 . Ai ka then kete, sipas atij qe ka thene kete dhe kete dhe kete. 😂 Ajo tjetra kishe mendime ndryshe kur vishej me fustani te bardha me topi te kuqe ddhe ndryshe kur vishej me fustani te kuqe me topi te bardha.

Last edited:
Lexojme se bashku nje fraze te Dostojevskit shkeputur nga nje prej kryeveprave te tij, 'Demonet' ku nepermjet personazhit Kirillov na flet mbi lumturine.

Ekziston nje fije e holle peri ndermjet ankthit dhe paqes shpirterore dhe eshte Ndergjegjesimi.
Lumturia nuk eshte gjithmone e lidhur me fitoret dhe arritjet ne jete por eshte nje zgjedhje radikale e çastit e ndergjegjes tone e cila eshte e afte te dalloje 'te miren' ne çdo gje.

Ne lidhje me kete Dostojevskij nepermjet fjaleve te Kirillovit na servir nje reflektim te thelle mbi natyren e lumturise njerezore.

"Gjithçka eshte e mire....gjithçka.
Njeriu vuan sepse nuk e di qe eshte i lumtur.Vetem kjo eshte arsyeja, kjo eshte e verteta, vetem kjo!
Kush e kupton kete gje do ndjehet menjehere i lumtur, menjehere, pikerisht ne çastin qe ndergjegjesohet se eshte keshtu.
Gjithçka eshte mire per ate qe eshte i ndergjegjshem se gjithçka eshte mire.
Nese njerezit do te ndergjegjesoheshin se jane mire do te ndjeheshin mire por deri ne momentin qe nuk e dine kete gje ata ndjehen dhe do ndjehen keq.

Kjo eshte e verteta, kjo, asgje tjeter veç kesaj"

Keto fjale , ne dukje te thjeshta e te rendomta permbledhin mendimin rrenjesor qe prek zemren e dilemes se njerezimit.
Lumturia nuk eshte qellim apo aspirate ku duhet patjeter te arrijme por eshte nje vendim i mendjes dhe ndergjegjesim i asaj qe jemi brenda nesh.

Njeriu nuk vuan sepse i mungon lumturia por sepse nuk eshte i afte ta njohe ate ne perditshmerine e tij.

Kirillovi pohon qe lumturia eshte e bashkengjitur dhe e nderthurur me jeten e njeriut por njeriu nuk e di kete gje.

Ky mendim na rikujton shume tradita filozofike dhe shpirterore, qe nga ato te lindjes (koncepti i iluminimit te budizmi) deri te idealizmi perendimor.

Bindja qe vuajtja vjen nga injoranca dhe jo nga nje mungese reale e nevojave tona eshte nje ide qe ka shoqeruar gjithmone mendimin filozofik njerezor.

Shoqeria e sotme me kerkesen e saj te pareshtur per sukses dhe pasuri eshte deshmi e gjalle e mendimit te Kirillovit.

Ne shpesh e kerkojme lumturine ne te ardhmen tone, duke e identifikuar me arritjen e objektivave dhe sukseseve personale pa e kuptuar qe lumturia ekziston ne perditshmerine tone sepse jemi ne qe zgjedhim si ta perceptojme realitetin.

Kirillovi eshte nje personazh emblematik qe misheron perplasjen mes racionalitetit dhe abisit shpirteror.

Vizioni i tij mbi lumturine duket si nje paradoks ne krahasim me ankthin dhe autolesionismin qe karakterizon "Demonet".
Dostojevskij perdor Kirillovin si nje ze qe del jashte korit, nje njeri qe ka arritur ndergjegjesimin absolut e per kete arsye ndjehet i izoluar dhe i perjashtuar nga nje bote qe nuk pranon thjeshtesine e te vertetes se tij.

Mendimi i tij filozofik ka edhe nje aspekt nihilist-
Nese gjithçka eshte mire atehere asgje tjeter nuk ka rendesi.
Ky qendrim ekstremist e çon ne nje konkluzion tragjik duke e shndrruar ne nje nga personazhet me komplekse te literatures dostojevskane.
Mendimi i tij filozofik bie ndesh me fatin e personazheve te romanit te shkaterruar nga ideologjiz revolucione dhe bindje personale.

Nje nga aspektet me interesante te frazes se tij eshte karakteri i saj paradoksal.
Nese lumturia eshte thjeshte çeshtje ndergjegjesimi atehere perse vetem shume pak njerez ndjehen vertete te lumtur?
Kjo dileme eshte ne qender te shume mendimeve filozofike.
Shopenhaueri psh e interpretonte jeten si dhimbje dhe pakenaqesi nderkohe qe Niçe fliste per rendesine e pranimit te fatit(amor fati) per te kapercyer vuajtjen.

Dostojevskij nepermjet Kirillovit sugjeron qe lumturia eshte çeshtje besimi, kush zgjedh te besoje se gjithçka eshte mire automatikisht do ndjehet i lumtur.
Ky mendim te sjell ndermend stoicizmin qe e fton njeriun te ndryshoje perceptimin e tij mbi realitetin dhe jo te perpiqet ta ndryshoje ate.

Por ky vizion na çon te nje dileme rrenjesore-

A eshte e mundur te bindesh veten qe je i lumtur apo kjo bindje vjen vete spontanisht?

Sot fjalet e Kirillovit jane me aktuale se kurre.Jetojme ne nje epoke ku perpjekja per te qene te lumtur eshte shndrruar ne obsesion, e ushqyer nga media sociale, reklamat dhe deshirat irealiste.

Paradoksi eshte i qarte-
Sa me shume ta kerkojme lumturine jashte vetes sone aq me te paafte jemi ta gjejme ate.

Dostojevskij na fton te ndryshojme perspektive-E nese jemi vertete te lumtur por nuk e dime as vete?
Kjo nuk do te thote te mohosh veshtiresite e jetes por te kuptosh qe shume shpesh vuajtjet tona vijne si pasoje e perceptimit te gabuar te realitetit.

Te pranosh realitetin pa pasur pritshmeri utopike mund te jete çelsi per nje lumturi te vertete dhe reale.
Fraza e Kirillovit eshte nje ftese per te reflektuar mbi menyren se si e konceptojme lumturine.

Dostojevskij nuk na jep nje zgjidhje definitive por ma detyron te perballemi me nje ide interesante-
Nese lumturia eshte ndergjegjesim atehere jemi ne vete pergjegjesit e gjendjes tone shpirterore.
Ky mendim mund te jete çlirues por njekohesisht edhe shqetesues sepse arrin ne perfundimin qe ankthi dhe mungesa e lumturise eshte zgjedhje dhe vendim yni.
Çfare nese vertete do mjaftonte vetem nje moment ndergjegjesimi per te qene te lumtur?

Si mendoni?
A ka Kirillovi te drejte?
Argumentoni mendimin tuaj

Fiks
Njerezit vuajne sepse nuk vleresojne ate qe kane ne jeten e tyre. Lunturia eshte ajo qe jetojme, e tashmja, e shkuara dhe e ardhmja krijon vuajtje pasiguri

FILOZOFE @Auroraa
Kam hap nje teme; Nevoja per te genjyer veten.
A mendon se njerezia shpik lloj-lloj lumturie qe i besojn ne menyre qe te mbajn petullen ne vend? E ke perdorur ndonje here kete teknik per te qen e sigurt, e qet, e gezuar, e lutmur?

FILOZOFE @Auroraa
Kam hap nje teme; Nevoja per te genjyer veten.
A mendon se njerezia shpik lloj-lloj lumturie qe i besojn ne menyre qe te mbajn petullen ne vend? E ke perdorur ndonje here kete teknik per te qen e sigurt, e qet, e gezuar, e lutmur?
Shiko,ne fund te fundit 80%e mendimeve njerzore,jan nje forme genjeshtre ne thonjeza.
Me mire lumturohesh duke ricikluar pozitivitetin,se sa mendon berthamoren dhe luften dhe lumturohesh ne kete forme lufte. :p

Shiko,ne fund te fundit 80%e mendimeve njerzore,jan nje forme genjeshtre ne thonjeza.
Me mire lumturohesh duke ricikluar pozitivitetin,se sa mendon berthamoren dhe luften dhe lumturohesh ne kete forme lufte. :p
Duhet te jesh super i fort te guxosh te mesosh te verteten, pale te biesh ne dashuri me BERTHAMOREN. :love:

Alo moj Manushaqe!
Une shkrova kete dhe jo ate qe ke ti ne mendje.
"Duhet te jesh super i fort te guxosh te mesosh te verteten"
...
Kerko falje! 😁
Une shkrova per mendjen tende ne fakt,qe e merr te verteten absolute si prone tenden.ahahahaga
Ne fal per te verteten e thene. :p

Back