Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

A ka fund, Universi?

Valët gravitacionale ndihmojnë në zbulimin e kandidatëve për vrima të zeza 'të ndërmjetme'​

Sot, në Univers njihen vetëm dy lloje vrimash të zeza: masa yjore (nga disa në dhjetëra, rrallë qindra masa diellore) dhe supermasive (nga qindra mijëra në miliarda masa diellore). Por, meqenëse Teoria e Përgjithshme e Relativitetit lejon ekzistencën e vrimave të zeza me pothuajse çdo masë, shkencëtarët vazhdojnë të kërkojnë objekte "të ndërmjetme". Kohët e fundit, pas analizimit të të dhënave nga 11 ngjarje valësh gravitacionale, astrofizikanët raportuan zbulimin e pesë kandidatëve për vrima të tilla të zeza.

Krahasimi i pjesëve të të vrimave të supermasive dhe objekteve me masë të ndërmjetme. Në të lartë është një vrimë e zezë supermasive me një disk grumbullimi. Në të janë objekte më pak masive. Një vrimë e zezë e ndërmjetme është aq e vogël në këtë shkallë sa mbetet e padukshme kundrejt gjigantëve / © Laboratori i Imazheve Konceptuale të Qendrës së Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA's Krahasimi i madhësive të vrimave të zeza supermasive dhe objekteve me masë të ndërmjetme. Në të majtë është një vrimë e zezë supermasive me një disk grumbullimi. Në të djathtë janë objekte më pak masive. Një vrimë e zezë "e ndërmjetme" është aq e vogël në këtë shkallë sa mbetet e padukshme kundrejt gjigantëve / © Laboratori i Imazheve Konceptuale të Qendrës së Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s

Vrimat e zeza "të ndërmjetme" ose "të lehta" janë objekte me një masë prej 100-350 masash diellore. Më parë, Naked Science raportoi për zbulimin e dy objekteve të tilla "të mesme" në zemër të Rrugës së Qumështit. Edhe pse mekanizmat e saktë të formimit të tyre janë ende të panjohura, supozohet se ato mund të kenë lindur përmes kolapsit gravitacional të një ylli të vetëm - njësoj si vrimat e zeza me masë yjore. E vetmja ndryshim është se ato formohen në kushte të ndryshme nga qendrat e galaktikave, ku lindin vrimat e zeza supermasive.

Tani një ekip ndërkombëtar astrofizikanësh nga Universiteti Vanderbilt (SHBA) i udhëhequr nga Karen Jani dhe Krystal Ruiz-Rocha kanë analizuar të dhënat e marra nga detektorët e valëve gravitacionale LIGO (SHBA) dhe Virgo (Itali) dhe kanë identifikuar 11 bashkime vrimash të zeza me masa prej 100-300 masash diellore. Këto janë ngjarjet më të rënda të valëve gravitacionale të regjistruara ndonjëherë. Rezultatet e studimit të ri janë botuarThe Astrophysical Journal Letters .

Meqenëse LIGO dhe Virgo regjistrojnë vetëm momentin e fundit para bashkimit, është e vështirë të merren më shumë informacione rreth formimit të vrimave të zeza me masë të ndërmjetme, astrofizikanët iu drejtuan të dhënave nga dy studime të botuara më parë. Autorët e tyre treguan dhe vërtetuan se LISA (Laser Interferometer Space Antena) - një mision i përbashkët i NASA-s dhe Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) - do të jetë në gjendje të gjurmojë vrimat e zeza "të ndërmjetme" vite para bashkimit. Misioni është planifikuar të nisë në fund të viteve 2030.

Duke përdorur algoritmin Bayesian (një metodë statistikore e përdorur për të përcaktuar probabilitetin e ngjarjeve bazuar në njohuritë e mëparshme rreth tyre) dhe tre modele të përpunimit të sinjalit të valëve gravitacionale - SEOBNRv4PHM, IMRPhenomXPHM dhe NRSur7dq4 - autorët e punimit të ri shkencor vlerësuan parametrat e secilës ngjarje, duke përfshirë masën dhe spinin e vrimave të zeza para dhe pas bashkimit.

Rezultatet treguan se në pesë nga 11 përplasjet e regjistruara (GW191223, GW191225, GW190426, GW200114 dhe GW200214), një vrimë e zezë me një masë më të madhe se 100 masa diellore u formua me një probabilitet prej 90%. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ngjarjet GW191223 dhe GW191225, në të cilat vrima e zezë primare ka shumë të ngjarë të tejkalonte 120 masa diellore. Kjo do të thotë që "përbindëshat" kozmikë me masë të ndërmjetme mund të formohen përmes përplasjeve të organizuara në grupe të dendura yjore ose në afërsi të bërthamave aktive të galaktikave.

Megjithatë, pasi kontrolluan konsistencën e modeleve, studiuesit zbuluan se rezultatet e marra në një numër rastesh ndryshonin ndjeshëm. Arsyet e mundshme mund të jenë si karakteristikat fizike të vrimave të zeza (për shembull, orientimi i boshtit dhe rrotullimi), ashtu edhe kufizimet e modeleve, veçanërisht në diapazonin e frekuencave të ulëta.

Megjithatë, studimi i ri përfaqëson analizën e parë gjithëpërfshirëse Bayesian të 11 ngjarjeve të valëve gravitacionale duke përdorur tre modele të pavarura. Astrofizikanët jo vetëm që kanë identifikuar pesë kandidatë bindës për vrimat e zeza "të ndërmjetme", por ata gjithashtu nxjerrin në pah nevojën për të rafinuar modelet aktuale.

Shoqëruesi i Betelgeuse rezulton të jetë një protoyll - i vetmi rast i njohur i këtij lloji.​

Supergjigandi i kuq Betelgeuse në yjësinë Orion njihet më së miri për shenjat e tij të një shpërthimi të afërt të supernovës, por kohët e fundit i janë shtuar dyshime të reja: se mund të jetë një yll binar. Tani astronomët po përpiqen të kuptojnë se cili është shoqëruesi i tij. Vëzhgimet e fundit kanë çuar në përfundimin se nuk është qartësisht një xhuxh i bardhë apo një yll neutronesh. Besohet të jetë një protoyll.

Betelgeuse / © Adam Block/Observatori Steward/Universiteti i Arizonës Betelgeuse / © Adam Block/Observatori Steward/Universiteti i Arizonës

Pas "errësimit të madh" të Betelgeuse në fund të vitit 2019, shumë filluan ta shikonin me interes të veçantë këtë yll të kuqërremtë në "shpatullën" e Orionit - ai papritmas u bë një errësim i tretë, dhe shumë e morën këtë si një shenjë të grahmave të tij të vdekjes. Sipas parashikimeve të përafërta, në disa mijëra vitet e ardhshme, ky supergjigant i kuq do të arrijë në fund të fazës kryesore të evolucionit të tij dhe do të shpërthejë si një supernova - duke hedhur shtresat e tij të jashtme të fryra në hapësirën përreth.

Siç rezulton, gjatë asaj errësimi, drita e yllit u errësua pjesërisht nga një re e trashë pluhuri. Kjo tërhoqi vëmendje shtesë ndaj mjedisit përreth tij, dhe astronomët kohët e fundit vunë re dy karakteristika interesante të "sjelljes" së tij.

Së pari, këto janë afërsisht të njëjtat luhatje të vogla në shkëlqim, të cilat përsëriten mesatarisht çdo 5.7 vjet (2100 ditë Tokësore), dhe së dyti, ndryshime në natyrën e lëvizjes së yllit në lidhje me Tokën, që ndodhin me të njëjtën periodicitet.
            Krahasimi i imazheve të Betelgeuse nga viti 2019, që ilustrojnë ngjarjen e 'errësimit të madh' / © ESO/M. Montargès et al.           Krahasimi i imazheve të Betelgeuse nga viti 2019, që ilustrojnë ngjarjen e 'errësimit të madh' / © ESO/M. Montargès et al.
Çështja është se, nga karakteristikat e dritës që vjen nga një yll, astronomët mund të përcaktojnë nëse ai po fluturon drejt nesh apo larg nesh. Nëse po largohet, valët e tij të dritës zgjaten dhe ai fiton një nuancë më të kuqe. Kur afrohet, valët e dritës, përkundrazi, shkurtohen dhe kjo i jep një "kaltërsi" më të madhe. Ky efekt quhet, përkatësisht, zhvendosje e kuqe dhe blu. Falë kësaj, kur vëzhgohet Betelgeuse, shihet se në fillim ai lëviz drejt nesh për pak më pak se tre vjet rresht, dhe pastaj larg nesh për saktësisht të njëjtën kohë.

E gjithë kjo i dha shkas hipotezës se Betelgeuse nuk është një yll i vetëm: ndoshta ka një shoqërues, dhe është ky shoqërues që e vë në lëvizje - e bën të bëjë rrotullime të rregullta rreth qendrës së tij të përbashkët të masës. Sa i përket mënyrës se si mund të shkaktojë luhatje në shkëlqimin e Betelgeuse, supozohet e mëposhtme: kur shoqëruesi hipotetik i afrohet yllit të plakur ndërsa rrotullohet, graviteti i tij tërheq shtresat e tij të jashtme të fryra dhe të rralluara drejt vetes. Kjo mund të provokojë emetime pluhuri nga supergjigandi. Edhe një deformim i lehtë i Betelgeuse konsiderohet i mundur - shfaqja e një fryrjeje të caktuar në të që është e kthyer drejt shoqëruesit.

Zbulimi i drejtpërdrejtë i yllit të supozuar α Ori B nuk ka qenë ende i mundur - padyshim, drita e ndritshme e Betelgeuse ndërhyn. Përveç kësaj, shoqëruesi mund të jetë i rrethuar nga një disk gazi dhe pluhuri. Sipas llogaritjeve, ai duhet të jetë afërsisht në të njëjtën distancë nga Betelgeuse sa Saturni është nga Dielli. Në të njëjtën kohë, në madhësi, krahasuar me supergjigantin e kuq, është afërsisht si një top futbolli krahasuar me një fushë futbolli, nëse jo më i vogël. Ylli miniaturë vlerësohet të përmbajë nga gjysma deri në dy masa diellore. Betelgeuse është afërsisht 18 herë më masiv se Dielli.

Edhe pse skica e yllit shoqërues nuk është drejtpërdrejt e dukshme, teleskopët mund të përdoren për të krijuar një ide për të, siç bëri së fundmi një ekip ndërkombëtar studiuesish. Astronomët i ndanë vëzhgimet e tyre në një punim të botuar në serverin e paraprintimit arXiv.org .

Ata arsyetuan se shumë mund të kuptohej nga rrezatimi me rreze X: nëse vinte nga afërsia e menjëhershme e Betelgeuse, atëherë një yll neutron ose një xhuxh i bardhë mund të fshihej atje - një bërthamë kaq kompakte e një ylli "të vdekur" me siguri do të thithte materien përreth në afërsi të një supergjigandi të kuq dhe do të lëshonte rreze X të dukshme.

Nga ana tjetër, një rrezatim i tillë mund të tregojë gjithashtu praninë e një objekti krejtësisht të ndryshëm - një yll i ri që është ende duke u formuar, duke fituar masë dhe duke u tkurrur. Nukleosinteza as nuk ka filluar në bërthamën e tij, por ajo është tashmë e aftë të prodhojë shpërthime me energji të lartë.

Betelgeuse është rreth 10 milionë vjeç. Yje të tillë "të rëndë" arrijnë ta përdorin pothuajse plotësisht karburantin e tyre termonuklear, "të digjen" në një periudhë të tillë kohore, por për një yll me masë të ulët si Dielli, ky është vetëm fillimi i "jetës".

https://naked--science-ru.translate...tr_sl=ru&_x_tr_tl=sq&_x_tr_hl=sq&_x_tr_pto=sc

Shkencëtarët vendosën ta vëzhgonin Betelgeuse me Teleskopin Hapësinor me Rreze X Chandra dhe "shikuan" saktësisht se ku, sipas llogaritjeve të tyre, duhej të ndodhej shoqëruesi në atë moment. Rezultatet ishin disi të papritura: atje nuk u zbulua asnjë rrezatim i rëndësishëm me rreze X.

Astronomët shpjeguan se kjo eliminon ekzistencën e një ylli neutron ose xhuxhi të bardhë pranë Betelgeuse, por prania e një protoylli është ende e mundur: është e mundur që thjesht të mos jetë më aq aktiv. Vlen të përmendet se ende nuk janë hasur në hapësirë shembuj të tjerë të një bashkimi kaq të veçantë të një ylli "që po vdes" dhe një ylli "që mezi ka lindur".

@OldSport

Tre vrima të zeza supermasive u gjetën në galaktikë, njëra prej të cilave u formua nga kolapsi i drejtpërdrejtë i materies​

Astronomët vëzhgojnë një galaktikë të pazakontë miliarda vite dritë larg me dy bërthama, që do të thotë dy vrima të zeza supermasive. Pas një shqyrtimi më të afërt, një e tretë u vu re midis tyre. Shkencëtarët tani besojnë se ajo u ngrit në të njëjtën mënyrë që me sa duket lindën vrimat e para të zeza supermasive në Univers: si rezultat i shembjes së një mpiksjeje të dendur materie.

Përshtypja e artistit për bashkëveprimet e vrimave të zeza supermasive Përshtypja e artistit për bashkëveprimet e vrimave të zeza supermasive / © NASA

Kohët e fundit, në hapësirë u zbulua një shembull i një rastësie jashtëzakonisht të rrallë : dy galaktika disku u përplasën pothuajse ballë për ballë, secila duke formuar një unazë rreth vetes si rezultat i këtij ndikimi, dhe u mor një pamje piktoreske që u kujtoi shkencëtarëve sytë e një bufi. Tani, në thellësitë e Universit, është gjetur një rast tjetër shumë i ngjashëm, dhe madje edhe më interesant. Shkencëtarët e përshkruan atë në një artikull të disponueshëm në serverin e para-printimit arXiv.org .

Për shkak të formës karakteristike të kësaj galaktike të re, astronomët kanë vendosur ta quajnë atë "Shenja e Pafundësisë" - ∞ galaktikë. Drita e saj ka fluturuar drejt nesh për rreth tetë miliardë vjet. Prandaj, ajo shfaqet para nesh në formën në të cilën ishte në Universin relativisht të ri - pesë miliardë vjet pas Shpërthimit të Madh.

Është një galaktikë me dy bërthama, të ndara nga një distancë prej pak më shumë se 30 mijë vitesh dritë. Kjo është rreth pesë herë më afër sesa është Rruga e Qumështit me galaktikën e saj më të madhe satelitore, Renë e Madhe të Magelanit. Në fakt, "Shenja e Pafundësisë" është në fakt dy galaktika që u përplasën gjithashtu me njëra-tjetrën dhe u bënë galaktika unazore, prandaj ngjashmëria me "tetën e përmbysur".
            Imazhe të galaktikës Infinity (galaktika ∞), e cila ka tre vrima të zeza supermasive / © Pieter van Dokkum et al., 2025           Imazhe të galaktikës Infinity (galaktika ∞), e cila përmban tre vrima të zeza supermasive / © Pieter van Dokkum et al., 2025
Sidoqoftë, supozohet se secila bërthamë përmban një vrimë të zezë supermasive. Masa e secilës nuk specifikohet, por është e qartë se të dyja po thithin shumë aktivisht materien përreth - kjo është e dukshme nga rrezatimi i ndritshëm që vjen nga bërthamat galaktike.

Siç theksuan shkencëtarët, siguria e pranisë së këtyre dy vrimave të zeza qendrore është e rëndësishme për arsyen e mëposhtme: në pikën e kontaktit të unazave të "përplasjes" midis dy bërthamave galaktike, mund të gjurmohet një vrimë e tretë e zezë supermasive. Kështu, mund të themi se kemi një galaktikë "të trefishtë" para nesh.

Në fillim u supozua se nuk ishte një vrimë e tretë e zezë që ishte vendosur në mes, por vetëm një nga të dyja, e zhvendosur si rezultat i përplasjes. Por kur doli që të dyja mbetën në vendet e tyre, u shfaq një version i ri: vrima e zezë supermasive "shtesë" u formua jo si rezultat i bashkimit të shumë yjeve, por direkt gjatë rënies së një sasie të madhe gazi në një mpiksje të dendur. Kjo duket të jetë e vërtetë, për shembull, sepse dy valë kundërgoditjeje krijuan vërtet një akumulim shumë të dendur të materies.

Për të testuar këtë version, studiuesit u përpoqën të matnin shpejtësinë e rrotullimit të vetë vrimës së zezë dhe të gazit që e rrethon atë bazuar në karakteristikat e spektrit të dritës. Ata shpjeguan se nëse ajo do të kishte lindur brenda një mpiksjeje të dendur të materies ndërgalaktike, shpejtësitë e tyre duhet të ishin afërsisht të njëjta. Kjo doli të ishte e vërtetë.

Shkencëtarët kanë mbledhur prej kohësh prova se vrimat e zeza supermasive në galaktika mund të formohen përmes kolapsit të drejtpërdrejtë të materies. Ky skenar shpjegon mirë vëzhgimet e shumta të Universit të hershëm që janë grumbulluar vitet e fundit: disa qindra miliona vjet pas Big Bengut, galaktikat ishin tashmë mjaft masive dhe përmbanin bërthama mbresëlënëse. Fitimi i masës përmes bashkimit dhe thithjes së yjeve është një proces shumë i ngadaltë për të arritur një rezultat të tillë në një kohë kaq të shkurtër.

Cmimi nobel i ardhshem: Cfare ndodhe mbrenda vrimave te zeza? Cka jane ata ne saktesi?!

Cmimi nobel i ardhshem: Cfare ndodhe mbrenda vrimave te zeza? Cka jane ata ne saktesi?!
Vrimat e zeza nuk janë as vrima as të zeza!

Vrimat e zeza janë thjesht super yje që kanë një gravitet dhe elektromagnetizëm më të fuqishëm sa yjet normale.
Aq të fuqishëm e ka forcën tërheqëse sa as dritën e saj nuk e lejon të largohet prej saj.

Pra, vrimat e zeza janë thjesht super yje që duken të zeza sepse drita e tyre nuk largohet nga t'a për shkak të tërheqjes gravitacionale shumë të fuqishme që kanë. ;)

Vrimat e zeza nuk janë as vrima as të zeza!

Vrimat e zeza janë thjesht super yje që kanë një gravitet dhe elektromagnetizëm më të fuqishëm sa yjet normale.
Aq të fuqishëm e ka forcën tërheqëse sa as dritën e saj nuk e lejon të largohet prej saj.

Pra, vrimat e zeza janë thjesht super yje që duken të zeza sepse drita e tyre nuk largohet nga t'a për shkak të tërheqjes gravitacionale shumë të fuqishme që kanë. ;)

Po, ajo eshte e ditur, mirepo nuk e dijm cfar ndodhe mbrenda. Ligjet e relativitetit gjeneral dhe kuantum mekanikes nuk funksionojn mbrenda vrimes se zeze. Kjo eshte pyetja e madhe.

Yjet me proporcione shume me te medha se dielli kur humbin burimin e energjis ateher forca e gravitetit fiton dhe materja krijon aq shume denzitet saqe forca e gravitetit eshte tejet mbi normale me cka cdo objekt apo materje ne afersi do tretet nga vrima e zeze ( edhe pse literalisht nuk eshte vrime).

Po, ajo eshte e ditur, mirepo nuk e dijm cfar ndodhe mbrenda. Ligjet e relativitetit gjeneral dhe kuantum mekanikes nuk funksionojn mbrenda vrimes se zeze. Kjo eshte pyetja e madhe.

Yjet me proporcione shume me te medha se dielli kur humbin burimin e energjis ateher forca e gravitetit fiton dhe materja krijon aq shume denzitet saqe forca e gravitetit eshte tejet mbi normale me cka cdo objekt apo materje ne afersi do tretet nga vrima e zeze ( edhe pse literalisht nuk eshte vrime).
Ne shoku Oldsport nuk dim akoma asgjë se çfar ndodh brënda Tokës ton të dashur, e jo më pastaj të dim se çfar ndodh brënda super yjeve të largët që neve na duken akoma si vrima të zeza.

Kto lloj yjesh shoku Oldsport mund të jenë edhe yje të vdekur, që do të thotë që e kanë konsumuar karburantin e tyre që është hidrogjeni, sepse e kanë konvertuar atë vazhdimisht në elemente më të rënda.
Kto lloj yjesh jetojnë ca kohë në ktë gjëndje deri sa shpërthejnë në supernova duke hapur rrugën kështu për lindjen e yjeve të reja në të ardhmen.

Ne shoku Oldsport nuk dim akoma asgjë se çfar ndodh brënda Tokës ton të dashur, e jo më pastaj të dim se çfar ndodh brënda super yjeve të largët që neve na duken akoma si vrima të zeza.

Kto lloj yjesh shoku Oldsport mund të jenë edhe yje të vdekur, që do të thotë që e kanë konsumuar karburantin e tyre që është hidrogjeni, sepse e kanë konvertuar atë vazhdimisht në elemente më të rënda.
Kto lloj yjesh jetojnë ca kohë në ktë gjëndje deri sa shpërthejnë në supernova duke hapur rrugën kështu për lindjen e yjeve të reja në të ardhmen.

Jo, jo Trendafil, ka nje strukture te qarte per kete. Ne varesi te mases te nje ylli, e dijme mjaft mire se si perfundon jeta e tij.

Nese eshte masiv, por jo teper masiv, ai shperthen ne nje supernove dhe le pas nje yll neutroni. Por nese eshte jashtezakonisht masiv, kolapsi nuk ndalet aty, formohet nje vrime e zeze.

Ne ate pike, nuk eshte me nje yll ne kuptimin klasik. Materia behet aq e dendur, sa ende nuk e kuptojme plotesisht se si shtremberon hapesire-kohen apo spacetime, lakimi mund te shkoje deri ne pafundesi. Nuk eshte thjesht nje “yll i vdekur”, eshte dicka krejt tjeter.

Nje fakt interesant, ne 90-at me duket, duke u mundu me i detektu keto vrimat e zeza ne menyre te rastesishme u shpik teknologjia e wirelessit apo wifi.

Jo, jo Trendafil, ka nje strukture te qarte per kete. Ne varesi te mases te nje ylli, e dijme mjaft mire se si perfundon jeta e tij.

Nese eshte masiv, por jo teper masiv, ai shperthen ne nje supernove dhe le pas nje yll neutroni. Por nese eshte jashtezakonisht masiv, kolapsi nuk ndalet aty, formohet nje vrime e zeze.

Ne ate pike, nuk eshte me nje yll ne kuptimin klasik. Materia behet aq e dendur, sa ende nuk e kuptojme plotesisht se si shtremberon hapesire-kohen apo spacetime, lakimi mund te shkoje deri ne pafundesi. Nuk eshte thjesht nje “yll i vdekur”, eshte dicka krejt tjeter.

Nje fakt interesant, ne 90-at me duket, duke u mundu me i detektu keto vrimat e zeza ne menyre te rastesishme u shpik teknologjia e wirelessit apo wifi.
Shoku Oldsport edhe fizikantët njërëz janë si puna jonë, edhe ata fantazojnë edhe gabojnë si puna jonë.
Pra mos i merrni për të vërteta 100% të hipotezave për universin që ata shtrojnë në tavolinë.

Me ç'kam kuptuar unë shoku Oldsport yjet lindin dhe vdesin njësoj si ne.
Ndryshimi i vetëm është që yjet që kanë më shumë masë vdesin më shpejtë se ata që kanë më pakë, sepse ata që kanë më shumë e djegin hidrogjenin e tyre më shpejtë dhe ata që kanë më pakë e djegin më ngadalë.

Pra shoku Oldsport masa apo energjia e shtrëmbëronë hapsirën dhe kohën sado pak që të jetë.
Edhe një guralec i vogël mund t'a përthyej hapsirën dhe kohën, por e përthyhen atë aq shumë pak sa nuk bie fare në sy.
Muabetin këtu është që sa më shumë masë apo energji të ketë një trup qiellor aq më shumë do e përthyente hapsirën dhe kohën, dhe vrimat e zeza kanë aq shumë masë apo energji brënda tyre sa e përthyejnë atë më shumë seç duhet.

Paradoksi i origjinës së oqeaneve të Tokës është shpjeguar​

Deri më tani, besohej se Toka ndodhej shumë larg "vijës së borës" në Sistemin Diellor, ku uji mund të ishte ruajtur në mënyrë të qëndrueshme gjatë formimit të planetëve në diskun e gazit-pluhurit. Prandaj supozimi se Oqeani Botëror është rezultat i mbërritjes së shumë trupave qiellorë të akullt nga periferitë e largëta të sistemit. Tani rezulton se ky bombardim masiv kometar nuk ishte i nevojshëm.

Përshtypja artistike e një vije dëbore në një disk protoplanetar / © A. Angelich (NRAO/AUI/NSF)/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) Përshtypja artistike e një "vije dëbore" në një disk protoplanetar / © A. Angelich (NRAO/AUI/NSF)/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Qindra yje të rinj të rrethuar nga disqe protoplanetarë vërehen në Galaktikën tonë. Shkencëtarët po përpiqen të kuptojnë se si lindin botë të reja në këto grumbuj gazi dhe pluhuri. Është zhvilluar ideja se çdo sistem ka një "vijë dëbore" - kufiri përtej të cilit akulli mund të qëndrojë në mënyrë të qëndrueshme dhe afatgjatë në grimca të vogla të ngurta. Prandaj, më afër Diellit, ky akull duhet të avullojë.

Një përpjekje për të përcaktuar këtë kufi krijoi një paradoks interesant: në Sistemin tonë Diellor, zona e "borës" së diskut protoplanetar duhet të ketë filluar në një distancë prej rreth tre njësive astronomike nga ylli, domethënë, tre herë më larg se Toka dhe madje përtej orbitës së Marsit. Prandaj lind pyetja se si planeti ynë e fitoi bollëkun e tij të ujit. Le të kujtojmë se ka shenja të shumta gjeologjike të ekzistencës së oqeaneve në Mars në të kaluarën e largët.

Në këtë drejtim, skenari i ngjarjeve më të hershme në historinë e Sistemit Diellor duhej të përfshinte një episod të migrimit masiv të blloqeve të akullit nga pjesa e jashtme e sistemit. Supozohej se vetë planeti ynë ishte formuar nga material "i thatë", por më pas u mbulua me shumë kometa. Tani rezulton se Toka mund të kishte grumbulluar ujë pa ndihmën e tyre. Shkencëtarë nga Franca dhe Italia folën për këtë në një artikull të kohëve të fundit për The Astrophysical Journal Letters .

Ata modeluan një disk protoplanetar duke marrë parasysh se si ndryshon energjia e lidhjes së molekulave të ujit me grimcat e pluhurit në varësi të distancës nga ylli. Sipas studiuesve, edhe për grimcat e pluhurit aty pranë, kjo lidhje me ujin mund të ndryshojë, qoftë edhe vetëm sepse vetë grimcat nuk mund të kenë pasur forma të ndryshme, të jenë të orientuara ndryshe e kështu me radhë. Prandaj, shkalla e ndjeshmërisë së akullit ndaj avullimit gjithashtu nuk duhet të ketë qenë krejt e njëjtë për të gjitha grimcat dhe e shpërndarë sipas parimit të kurbës Gaussian - një grafik që tregon devijimet e mundshme nga vlera mesatare më e mundshme.

Kjo i çoi studiuesit në përfundimin se "vija e borës" në diskun protoplanetar nuk është një kufi aq i ngurtë dhe i dallueshëm sa ishte supozuar deri më tani: më afër Diellit, uji me të vërtetë filloi të avullohej, por jo menjëherë dhe plotësisht, por gradualisht. Sipas llogaritjeve, Toka përfundoi në një "zonë tranzicioni" të favorshme ku një pjesë e ujit mund të ruhej ende.

https://naked--science-ru.translate...tr_sl=ru&_x_tr_tl=sq&_x_tr_hl=sq&_x_tr_pto=sc

Shkencëtarët vunë re se ky version shpjegon mjaft mirë sasinë e vëzhguar të ujit në meteoritë të ndryshëm. Për shembull, kondritët e enstatitit konsiderohen kandidatët kryesorë për rolin e blloqeve ndërtuese të Tokës, dhe pak ujë ende mund të gjurmohet në to.

Sipas vlerësimeve të përafërta, formimi i botës sonë zgjati disa dhjetëra miliona vjet. Tani shkencëtarët besojnë se kjo kohë ishte e mjaftueshme që Toka të grumbullonte Oqeanin Botëror të ardhshëm. Megjithatë, kontributi i kometave nuk përjashtohet mbi këtë bazë, por, sipas astronomëve, ishte relativisht i vogël.

Kalimet e vrimave të zeza primordiale mund të ndryshojnë orbitat e ekzoplanetëve​

Fizikanët nga Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara kanë modeluar për herë të parë fluturimet e të ashtuquajturave vrima të zeza primordiale - objekte hipotetike që dolën në fraksionet e para të sekondës pas Big Bengut - përmes sistemeve planetare. Takime të tilla, siç rezulton, janë të afta të shtrembërojnë orbitat e ekzoplanetëve dhe potencialisht mund të ndihmojnë në kërkimin e këtyre "fantazmave" kozmike.

Përshtypja e artistit për vrimat e zeza primordiale. / © Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard e NASA-s Përshtypja e artistit për vrimat e zeza primordiale. / © Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard e NASA-s

Ndryshe nga vrimat e zeza të zakonshme, të cilat formohen kur yjet masivë shemben, vrimat e zeza primordiale mund të kenë dalë nga materia super e dendur në universin e hershëm. Ato mund të kenë masa të krahasueshme me ato të asteroideve dhe madhësi të krahasueshme me atomet. Këto objekte shpesh lëvizin me shpejtësi që tejkalojnë 200 kilometra në sekondë, gjë që, sipas autorëve të punimit të ri shkencor, bën të mundur "ndikime" gravitacionale afatshkurtra, por të fuqishme, në orbitat e ekzoplanetëve.

Për të zbuluar se sa shpesh mund të ndodhin përplasje të tilla në Galaktikën tonë, studiues nga Universitetet e Harvardit dhe Illinoisit (të dyja në SHBA), me pjesëmarrjen e Garett Brown nga Xanadu Quantum Technologies (Kanada), modeluan më shumë se 100,000 sisteme planetare të ngjashme me diellin. Secili prej tyre përmbante një gjigant gazi të ngjashëm me Jupiterin. Shkelësi i mundshëm i "paqes orbitale" ishte një popullsi prej tre milionë vrimash të zeza primordiale - ky është numri që vlerësohet të ekzistojë në Rrugën e Qumështit.

Çdo kalim pranë në simulim u trajtua si një ngjarje e njëhershme, impulsive: vrima e zezë primordiale do të kalonte shpejt përmes sistemit planetar, duke ndryshuar ndjeshëm orbitën e ekzoplanetit (deri në pikën e humbjes së plotë të stabilitetit orbital). Studiuesit i kushtuan vëmendje të veçantë kalimeve pranë në një distancë mjaft të afërt me yllin mëmë - brenda 2.25 miliardë kilometrave - pasi ky është rajoni ku efektet gravitacionale mund të jenë më të rëndësishme.

Rezultatet treguan se me kalimin e kohës, edhe fluturimet e rralla mund të grumbullojnë një efekt statistikisht të rëndësishëm në orbitat e ekzoplanetëve: anomalitë në format ose pjerrësitë e tyre mund të jenë pikërisht "gjurma gravitacionale" e vrimave të zeza primordiale. Planetët dhe sistemet më pak masive të vendosura më afër qendrës së Galaktikës, ku dendësia e vrimave të zeza primordiale është teorikisht më e lartë, ishin veçanërisht të prekshme.

Por ka probleme: së pari, teleskopët modernë nuk na lejojnë të matim orbitat e shumicës së ekzoplanetëve me saktësi të lartë. Edhe në sistemet më të studiuara mirë, gabimet në përcaktimin e ekscentricitetit ose gjysmë-boshtit mund të jenë shumë të mëdha për t'i lidhur ato në mënyrë të besueshme me kalimin e vrimave të zeza primordiale.

Së dyti, në vëzhgime nuk u gjetën gjurmë të të zinjve të lashtë, pavarësisht shumë përpjekjeve. Së treti, studimi i ri është paraqitur në serverin e paraprintimit të Universitetit Cornell dhe nuk është rishikuar nga kolegët. Prandaj, rezultatet duhet të interpretohen me kujdes.

Xhuxhi i kuq 'djeg' atmosferën e një planeti të porsalindur​

Xhuxhi i kuq TOI 1227, i vendosur në një distancë prej rreth 330 vitesh dritë nga Toka, doli të ishte një "laborator" kozmik për të studiuar fazat e para të jetës së planetëve. Analiza e të dhënave vëzhguese të marra duke përdorur Observatorin e Rrezeve X Chandra tregoi se rrezatimi intensiv i yllit "djeg" atmosferën e ekzoplanetit të ri.

Përshtypja e një artisti për një ekzoplanetë për të humbur atmosferën e tij nën rrezatimin e tij të plotë TOI 1227. / © X-ray: NASA/CXC/RIT/A. Varga et al.; Ilustrim: NASA/CXC/SAO/M. Weiss; Përpunimi i imazhit: NASA/CXC/SAO/N. Wolk Përshtypja e një artisti për një ekzoplanetë të ri që humbet atmosferën e tij nën rrezatimin e fuqishëm të yllit të tij mëmë TOI 1227. / © X-ray: NASA/CXC/RIT/A. Varga et al.; Ilustrim: NASA/CXC/SAO/M. Weiss; Përpunimi i imazhit: NASA/CXC/SAO/N. Wolk

Një nga ekzoplanetët më të rinj të njohur sot, TOI 1227 b, orbiton xhuxhin e kuq TOI 1227. Bota është rreth tetë milionë vjeç, gati gjysmë mijë herë më e re se Toka. Vetë ylli më parë vlerësohej të ishte 11 milionë vjeç, por një studim i ri i botuar në serverin e paraprintimit të Universitetit Cornell dhe i pranuar për botim në The Astrophysical Journal ka treguar se nuk është kështu.

Për të vlerësuar moshën e saktë të sistemit dhe për të kuptuar se si rrezatimi me energji të lartë i yllit ndikon në planetin e ri, një ekip ndërkombëtar kërkimor i udhëhequr nga Attila Varga i Institutit të Teknologjisë Rochester (SHBA) vëzhgoi objektet duke përdorur teleskopin 2.3 metra të Universitetit Kombëtar Australian (ANU) në Observatorin Siding Spring dhe teleskopin me rreze X Chandra.

Rezultatet treguan se TOI 1227 ndodhet në kufirin e dy popullatave të reja yjore - Epsilon Chamaeleontis dhe pjesë e shoqatës Scorpius-Centaurus OB (Lower Centaurus Crux). Në të njëjtën kohë, vetë ekzoplaneti është fjalë për fjalë "i shtypur" yllit, duke e orbituar atë në një distancë prej rreth 13 milionë kilometrash - kjo është afërsisht 11 herë më afër sesa Toka është me Diellin. Diametri i TOI 1227 b është afërsisht tre herë më i madh se diametri i Neptunit, megjithëse masat e tyre janë me sa duket të ngjashme (masa e ekzoplanetit është rreth 17 masa të Tokës).

Astronomët kanë arritur në përfundimin se atmosfera jashtëzakonisht e rrallë dhe "e fryrë" e ekzoplanetit është e ndjeshme ndaj rrezatimit të fuqishëm me rreze X të yllit: ky i fundit e tejkalon shumë shkëlqimin e Diellit, duke avulluar fjalë për fjalë atmosferën e ekzoplanetit. Sipas llogaritjeve, në një miliard vjet TOI 1227 b mund të humbasë më shumë se 10 përqind të masës së tij dhe të zvogëlohet shumë në madhësi.

"Vështirë se mund ta imagjinojmë se çfarë po i ndodh këtij planeti. Atmosfera e tij nuk është në gjendje t'i rezistojë ndikimit të fuqishëm të rrezeve X të yllit mëmë", vuri në dukje Varga .

Rezultatet e simulimit treguan gjithashtu se nëse TOI 1227 b ka një masë thelbësore prej rreth pesë masash të Tokës, planeti do ta humbasë plotësisht atmosferën e tij brenda disa qindra milion vjetësh. Me një bërthamë më masive (10 masa të Tokës), procesi do të jetë më i ngadaltë, por nuk do të ndalet. Zbulimi do të na ndihmojë të kuptojmë se si rrezatimi i fuqishëm me rreze X formon dhe deformon planetët e rinj.

Gjurmët e litiumit në Merkur lidhen me ndikimin e meteoritëve​

Analiza e të dhënave nga një magnetometër i instaluar në stacionin ndërplanetar Messenger të NASA-s ka zbuluar gjurmë litiumi, një element që prej kohësh nuk është vëzhguar, në ekzosferën e Mërkurit. Shkencëtarët e kanë lidhur origjinën e tij me ndikimet e meteoritëve në sipërfaqen e planetit.

Një fotografi e Mërkurit është bërë nga anija kozmike Messenger / © NASA/JPL. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury_in_color_-_Prockter07_centered.jpg. Një fotografi e Mërkurit e bërë nga anija kozmike Messenger / © NASA/JPL. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury_in_color_-_Prockter07_centered.jpg.

Mërkuri është një nga botët më pak të studiuara në sistemin diellor. Është eksploruar vetëm nga dy anije kozmike: e para ishte Mariner 10, e cila fluturoi pranë planetit tre herë në vitet 1974-1975 dhe fotografoi më pak se gjysmën e sipërfaqes së tij. E dyta ishte Messenger, e cila u nis në orbitë në mars 2011 dhe operoi atje deri në prill 2015. Stacioni e përfundoi misionin e tij duke rënë në sipërfaqe, duke mbledhur të dhëna mbi përbërjen kimike, strukturën dhe evolucionin e Mërkurit.

Pastaj, gjurmë hidrogjeni, natriumi, kaliumi, magnezi dhe hekuri u regjistruan në ekzosferën e planetit - pjesën e jashtme të atmosferës së sipërme. Edhe pse u supozua prania e litiumit, nuk ishte e mundur të zbulohej duke përdorur të dhëna optike dhe spektrometri.

Tani, pasi ka analizuar të dhënat nga magnetometri MAG, i projektuar për të studiuar anomalitë magnetike në sipërfaqen e Mërkurit, si dhe dinamikën dhe strukturën e fushës së tij magnetike, një ekip ndërkombëtar kërkimor i udhëhequr nga Daniel Schmid nga Akademia Austriake e Shkencave ka regjistruar gjurmë litiumi në ekzosferën e planetit, duke vënë në dukje se ai shfaqet në mënyrë sporadike dhe në sasi jashtëzakonisht të vogla.

Në total, magnetometri regjistroi 12 ngjarje të ndara karakteristike të të ashtuquajturave valë ciklotronike jonike (ICW) - një shenjë e sigurt e pranisë së joneve të litiumit "të freskëta" në hapësirën afër planetarit, të formuara nga atome neutrale të avulluara nga sipërfaqja e Mërkurit si rezultat i ndikimeve të meteoritëve.

Sipas llogaritjeve, secila prej emetimeve të regjistruara u ngrit si rezultat i një përplasjeje me një trup me një diametër prej 13-21 centimetrash, dhe në total 25-77 gram litium hynë në ekzosferë, kjo sasi ishte e mjaftueshme për të formuar valë ciklotronike të regjistruara nga magnetometri.

Autorët e një punimi të ri shkencor të botuar në revistën Nature Communications arritën në përfundimin se litiumi mund të ketë hyrë në ekzosferë si nga vetë materiali i meteoritit ashtu edhe nga shtresa e sipërme e regolitit të Mërkurit, ku mund të jetë grumbulluar gjatë miliarda viteve të ndikimeve të tilla. Meqenëse litiumi, ndryshe nga natriumi ose kaliumi, është i pranishëm në ekzosferë në mënyrë episodike, probabiliteti i origjinës së tij nga ngjarjet e ndikimit është më i lartë sesa nga efektet termike ose fotonike.

Shkencëtarët demonstruan kështu se bombardimi me meteorite mund të luajë një rol të rëndësishëm në formimin e substancave të paqëndrueshme në trupa si Mërkuri. Studiuesit shpresojnë që misioni i ardhshëm BepiColombo , i pajisur me instrumente më të ndjeshme, do të konfirmojë gjetjet e tyre dhe gjithashtu do të ndihmojë në zbulimin e më shumë elementëve "të fshehur" në ekzosferën e planetit të parë nga Dielli.

Retë e gazit të ftohtë që mbijetuan u gjetën në flluskat Fermi​

Re hidrogjeni të ftohtë janë zbuluar brenda flluskave të Fermit, re simetrike të plazmës së nxehtë që shtrihen 25,000 vite dritë mbi dhe poshtë planit të Rrugës së Qumështit. Ky është një zbulim i habitshëm sepse në kushte të tilla ekstreme retë duhet të kenë avulluar.

Flluskat veriore dhe jugore të Fermit shtrihen 25,000 vite dritë mbi dhe poshtë planit të Rrugës së Qumështit / © NASA Goddard Flluskat veriore dhe jugore të Fermit shtrihen 25,000 vite dritë mbi dhe poshtë planit të Rrugës së Qumështit / © NASA Goddard

Të ashtuquajturat flluska Fermi - veriore dhe jugore - u zbuluan nga shkencëtarët në vitin 2010. Besohet se ato janë formuar si rezultat i një shpërthimi aktiviteti nga vrima e zezë supermasive në qendër të Galaktikës. Çdo flluskë shtrihet për 25 mijë vjet dritë dhe së bashku formojnë një strukturë gjigante me dy anë që i ngjan një ore me rërë. Temperatura brenda flluskës arrin një milion gradë Celsius. Në kushte të tilla, strukturat e gazit të ftohtë, në teori, nuk mund të ekzistojnë.

Megjithatë, autorët e një studimi të ri të botuarThe Astrophysical Journal Letters raportuan zbulimin e 11 reve të hidrogjenit neutral (HI) të fshehura brenda flluskës veriore të Fermit. Struktura të ngjashme ishin vërejtur më parë më afër planit të Galaktikës, dhe ekzistenca e tyre në një lartësi prej rreth 13,000 vitesh dritë mbi planin e Rrugës së Qumështit konsiderohej e dyshimtë (për shkak të kushteve jashtëzakonisht të ashpra).

Një ekip astronomësh të udhëhequr nga Rongmon Bordoloi nga Universiteti Shtetëror i Karolinës së Veriut (SHBA) studioi një copë qielli pranë kuazarit të ndritshëm QSQ 1H1613-097, një objekt në drejtimin e të cilit gjurmë të gazit të nxehtë jonizues ishin zbuluar më parë duke përdorur Teleskopin Hapësinor Hubble. Tani, duke përdorur radioteleskopin 100 metra Green Bank, shkencëtarët kanë zbuluar re të ftohta me një temperaturë prej afërsisht 9,700 °C dhe masa deri në 1,470 masa diellore.

Këto objekte duket se janë fragmente të strukturave më të mëdha të nxjerra nga qendra e Rrugës së Qumështit disa milion vjet më parë gjatë një shpërthimi aktiviteti nga një vrimë e zezë supermasive. Meqenëse shumica e reve nuk ishin statike, studiuesit sugjeruan që ato u kapën dhe u deformuan nga era galaktike, një rrjedhë e fuqishme materiali që buron nga qendra e galaktikës.

Besohet se në kushte të dominuara nga plazma super e nxehtë, gazi i ftohtë duhet të avullojë brenda disa qindra mijëra vjetësh. Megjithatë, llogaritjet kanë treguar se nëse retë fillimisht do të ishin të mëdha dhe të dendura, dhe gjithashtu të mbrojtura nga fushat magnetike ose të afta për t'u ftohur, atëherë "jeta" e tyre mund të zgjaste rreth tetë milionë vjet, që është e krahasueshme me moshën e supozuar të flluskave të Fermit.

Kështu, retë neutrale të hidrogjenit rezultuan të ishin një lloj "dëshmitarësh" të një kataklizme të lashtë në zemër të Rrugës së Qumështit. Autorët e punës së re shkencore vunë re se "mbijetesa" e tyre brenda flluskës veriore të Fermit kërkon një rishikim të teorive të formimit të erërave galaktike dhe bashkëveprimit të gazit të ftohtë dhe të nxehtë në halo.

Zbulimi gjithashtu konfirmon statusin aktiv dhe të paqëndrueshëm të vrimës së zezë supermasive qendrore - ky "përbindësh" kozmik është treguar se ndikon në strukturën dhe përbërjen e të gjithë Galaktikës.

Konsorciumi Euklid ka publikuar simulimin më të madh të Universit, me 3.4 miliardë galaktika.​

Studiuesit kanë zbuluar Flagship 2, simulimin më të madh të Universit të krijuar ndonjëherë. Ai përmban mbi 3.4 miliardë galaktika dhe përfshin mbi 400 parametra për secilën, nga shkëlqimi dhe pozicioni te forma dhe shpejtësia. Ky "sandbox virtual" do t'i lejojë simulimit të riprodhojë të dhënat që observatori hapësinor Euklid do të mbledhë në vitet e ardhshme.

Imazhi u krijua duke përdorur simul Flagship 2. Çdo pikë pikën e një galaktike të veçantë: bluja tregon galaktikën në qendrat e grumbujve të materies së errët, ndërsa e kuqja tregon satellite tire. Së bashku, ato formojnë një strukturë gjigante kozmike, duke formuar nyje, fije dhe boshllëqe - të tjeraën rrjet kozmik, e cila pasqyron analizën e masave në Univers. / © Port d'Informació Científica / Konsorciumi Euclid Imazhi u krijua duke përdorur simulimin Flagship 2. Çdo pikë përfaqëson një galaktikë të veçantë: bluja tregon galaktikat në qendrat e grumbujve të materies së errët, ndërsa e kuqja tregon satelitët e tyre. Së bashku, ato formojnë një strukturë gjigante kozmike, duke formuar nyje, fije dhe boshllëqe - të ashtuquajturën "rrjet kozmik", e cila pasqyron shpërndarjen e masës në Univers. / © Port d'Informació Científica / Euclid Consortium

Në vitin 2023, Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) lëshoi teleskopin hapësinor Euclid në orbitën e ulët të Tokës. Misioni i tij është të skanojë një të tretën e qiellit brenda gjashtë viteve dhe të krijojë një hartë të detajuar 3D të Universit. Anija kozmike është e pajisur me një pasqyrë 1.2 metra, kamerën optike Visible Imager (VIS), një fotometër dhe Spektrometrin Nisferik të Imazheve (NISP), i cili i lejon asaj të vëzhgojë miliarda galaktika në distanca deri në 10 miliardë vjet dritë në diapazonin optik dhe infra të kuq të afërt.

Qëllimi kryesor i misionit është të kuptojë natyrën e materies së errët dhe energjisë së errët, si dhe të gjurmojë formimin dhe evolucionin e "rrjetit kozmik" - rrjeti i galaktikave dhe grumbujve që përcakton strukturën në shkallë të gjerë të Universit. Euklidi më parë ka ndihmuar astronomët të fotografojnë 26 milionë galaktika dhe të zbulojnë 1.5 trilion yje midis galaktikave të grumbullit Perseus.

Simulimi i ri, i prezantuar nga konsorciumi Euclid, bazohet në modele llogaritëse të zhvilluara në Universitetin e Cyrihut që përshkruajnë lëvizjen e katër trilion grimcave që bashkëveprojnë nën ndikimin e gravitetit. Kjo qasje lejoi identifikimin e afërsisht 16 miliardë halo të materies së errët, të cilat përmbajnë galaktika virtuale. Parametrat e këtyre galaktikave u kalibruan kundrejt rezultateve të studimeve të mëparshme, të tilla si Sloan Digital Sky Survey (SDSS) dhe misioni COSMOS i Teleskopit Hapësinor Hubble.

Meqenëse simulimet janë sa më realiste të jetë e mundur dhe riprodhojnë rrjetën kozmike, Flagship 2, përveç përgatitjes për vëzhgime të ardhshme, do të na lejojë të studiojmë evolucionin e galaktikave (gjatë më shumë se 10 miliardë viteve), të testojmë parashikimet e modelit standard kozmologjik (ΛCDM ) dhe të zhvillojmë strategji për analizimin e studimeve të ardhshme të qiellit. Burimi është i hapur për shkencëtarët në platformën CosmoHub dhe mund të përdoret përtej Euklidit, duke u bërë një simulim referimi për projekte të tjera astronomike.

Katalogu përmban një grup kaq të pasur vetish të galaktikave sa shumë prej tyre mund të krahasohen tashmë me vëzhgime reale, dhe potenciali për zbulime të ardhshme është i madh. Shkencëtarët besojnë se Flagship 2 do të bëhet një mjet thelbësor në astronominë moderne dhe do të sjellë një epokë të re në eksplorimin e Universit dhe përbërësve të tij të fshehur.

Harta më e madhe 3D e Universit ka konfirmuar problemet me energjinë e errët.​

Bashkëpunimi ndërkombëtar DESI ka publikuar hartën më të detajuar tre-dimensionale të Universit, që përmban të dhëna mbi 18.7 milionë objekte. Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu shenja se energjia e errët - forca misterioze që përshpejton zgjerimin e kozmosit - mund të jetë duke evoluar, duke sfiduar modelin standard të kozmologjisë.

Fragmenti i të dhënave DESI shfaq objekte qiellore që variojnë nga Toka (qendër) deri në miliarda vite dritë larg. Këto objekte kuqe galaktika të gjenden aty pranë (të verdha), galaktika të ndezura (portokalli), galaktika të vijës së emetimit (blu) dhe kuazare (jeshile). Struktura në shkallë të gjerë e Universit është në imazhin e futur, i cili tregon rajonin më të dendur të imazhit, që duket më pak se 0.1% të vëllimit total. / @Claire Lamman, bashki DESI Fragmenti i të dhënave DESI shfaq objekte qiellore që variojnë nga Toka (qendër) deri në miliarda vite dritë larg. Këto objekte përfshijnë galaktika të ndritshme aty pranë (të verdha), galaktika të kuqe të ndezura (portokalli), galaktika të vijës së emetimit (blu) dhe kuazare (jeshile). Struktura në shkallë të gjerë e Universit është e dukshme në imazhin e futur, i cili tregon rajonin më të dendur të imazhit, që përfaqëson më pak se 0.1% të vëllimit total. / @Claire Lamman, bashkëpunimi DESI

Sipas kuptimit aktual, energjia e errët përbën 68% të të gjithë energjisë në univers, por natyra e saj mbetet e pashpjegueshme. Modeli standard Lambda-CDM e përshkruan atë si një konstante kozmologjike të pandryshueshme. Megjithatë, matjet në vitet e fundit kanë zbuluar mospërputhje: për shembull, shkalla e zgjerimit të universit në epoka të ndryshme nuk përputhet me parashikimet.

Projekti DESI (Instrumenti Spektroskopik i Energjisë së Errët), i nisur në vitin 2021, synon të zgjidhë këto mistere duke krijuar një hartë të detajuar të shpërndarjes së galaktikave dhe kuazarëve gjatë 11 miliardë viteve të historisë kozmike. Më shumë se 900 studiues nga mbi 70 institucione po marrin pjesë në projekt.

Instrumenti spektroskopik DESI është montuar në teleskopin 4-metërsh Nicholas Mayall në Arizona. Karakteristika e tij kryesore është një sistem prej 5,000 fibrash optike që rreshtohen automatikisht. Çdo fibër, me trashësinë e një floku njeriu, pozicionohet saktësisht nga aktivizues robotikë dhe kap dritën nga një galaktikë, kuazar ose yll i vetëm.

Gjatë një ekspozimi të vetëm 20-minutësh, DESI mbledh spektrat e 5,000 objekteve. Instrumenti mund të kryejë deri në 15 cikle të tilla për natë, duke rritur vëllimin total të të dhënave në 100,000 objekte në të njëjtën kohë. Spektrat e objekteve analizohen duke përdorur superkompjuterë në Qendrën Kombëtare të Superkompjuterëve ESA (NERSC), dhe distanca deri në secilin objekt përcaktohet me një saktësi prej 0.1%.

Siç raportoi më parë Naked Science , në vitin e parë të funksionimit, DESI u bë studimi më i madh spektroskopik i zhvendosjes së kuqe i kryer ndonjëherë, duke mbledhur ndonjëherë të dhëna për më shumë se një milion objekte në një muaj të vetëm. Në krahasim, paraardhësi i tij, Sloan Digital Sky Survey (SDSS), mblodhi të dhëna për nëntë milionë objekte unike gjatë 25 viteve të funksionimit të tij.

Këtë herë, studiuesit publikuan dy grupe të dhënash. I pari, DR1, përmban informacione nga 13 muaj vëzhgimesh: 13.1 milionë galaktika, 1.6 milionë kuazare dhe katër milionë yje. Vëllimi i të dhënave është 270 terabajt, 10 herë më i madh se publikimi i mëparshëm. Harta përfshin epoka nga dita e sotme deri në një kohë kur Universi ishte 2.5 miliardë vjeç.

Një animacion i thjeshtuar i hartës së universit të DESI-t. Toka është në qendër dhe pikat blu tregojnë objekte më të largëta. / @ Bashkëpunimi i DESI-t dhe KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/R. Proctor

Seti i dytë i të dhënave, DR2, shtoi 14 milionë galaktika dhe kuazare. Në të, shkencëtarët matën lëkundjet akustike të barioneve (BAO) - "gjurmët" e valëve të zërit nga universi i hershëm. Këto struktura, të cilat shtrihen në shkallë prej 500 milionë vitesh dritë, shërbejnë si një "vizor standard" për vlerësimin e shkallës së zgjerimit të universit. Saktësia e matjeve të BAO në DR2 arriti në 0.65% - dy herë më e lartë se ajo e projekteve të mëparshme si Sloan Digital Sky Survey (SDSS).

Studiuesit krahasuan gjithashtu të dhënat DESI me vëzhgimet e CMB-së, supernovave dhe lentes gravitacionale për të hetuar vetitë e energjisë së errët. Marrëdhëniet që rezultuan mbështetën gjetjet e mëparshme se ndikimi i energjisë së errët mund të dobësohet me kalimin e kohës. Analiza e kombinuar zbuloi devijime nga Lambda-CDM deri në 4.2 sigma, që është ende nën pesë sigma - standardi i artë në fizikë, një lloj pragu për një zbulim të konfirmuar.

Edhe pse të dhënat e publikuara përfaqësojnë vetëm një pjesë të vogël të asaj që DESI do të japë në fund, ato tashmë përmbajnë më shumë se dyfishin e objekteve ekstragalaktike sesa të gjitha studimet e mëparshme 3D së bashku. DESI do të vazhdojë të mbledhë të dhëna deri në vitin 2026, duke rritur madhësinë e mostrës së saj në 50 milionë objekte. Është tashmë e qartë: nëse kjo prirje konfirmohet, modeli standard i kozmologjisë do të duhet të rishikohet.

Përbërja e galaktikave është lidhur me pozicionin e tyre në rrjetën kozmike.​

Galaktikat e vendosura në filamentet dhe nyjet e rrjetit të materies së errët në shkallë të gjerë përmbajnë më shumë elementë të rëndë dhe evoluojnë më shpejt se galaktikat që gjenden vetëm.

Rrjeta Kozmike: Përshtypja e një artisti / ©Volker Springel et al. / Autori: Regulus Tremerus "Rrjeta Kozmike": Përshtypja e një artisti / ©Volker Springel et al. / Autori: Regulus Tremerus

Në shkallët më të mëdha, Universi ynë i ngjan një rrjete të ngatërruar: materia e errët e padukshme formon fije të ndërthurura dhe kryqëzuese përgjatë të cilave janë përqendruar shumica e grumbujve të galaktikave. Kjo " rrjet kozmik " është themeli i strukturës së Universit, duke përcaktuar kryesisht evolucionin e gjithçkaje brenda tij. Astronomët zbuluan kohët e fundit se pozicioni i një galaktike brenda rrjetit të materies së errët përcakton përbërjen e saj. Ata e raportojnë këtë në një punim të ri të botuar në revistën Nature Astronomy .

Le të kujtojmë se Universi më i hershëm përbëhej nga elementët më të lehtë - kryesisht hidrogjen, me sasi shumë të vogla heliumi dhe litiumi. Të gjithë elementët e tjerë (astronomët, disi gabimisht, i quajnë metale) u formuan më vonë, në bërthamat e yjeve, gjatë shpërthimeve të supernovave e kështu me radhë. Prandaj, galaktikat dhe yjet më të reja zakonisht përmbajnë më pak metale sesa ato më të vjetrat, gjë që ndikon shumë në evolucionin e tyre.

Callum Donnan dhe kolegët e tij nga Universiteti i Edinburgut (Skoci) përdorën të dhëna nga studimi SDSS për të vlerësuar metalicitetin e hapësirës ndëryjore në galaktika të shumta të vendosura deri në një miliard vite dritë larg. Ata zbuluan se galaktikat e vendosura në nyjet e "rrjetës kozmike" përmbajnë elementë dukshëm më të rëndë. Një korrelacion i ngjashëm, megjithëse më pak i theksuar, u vu re për galaktikat e vendosura në fije individuale të "rrjetës" që shtrihen midis nyjeve. Këto vëzhgime u konfirmuan nga simulimet kompjuterike.

Shkencëtarët ia atribuojnë këtë veçori dy faktorëve. Së pari, çdo galaktikë shkëmben rëndësi me hapësirën ndërgalaktike përreth. Nëse ndodhet në një rajon bosh që praktikisht nuk përmban elementë të rëndë, metalet e saj do të "hollohen" vazhdimisht nga elementët më të lehtë dhe metaliciteti i saj do të reduktohet. Megjithatë, një galaktikë e vendosur pranë galaktikave të tjera do të marrë më shumë elementë të rëndë nga jashtë.

Për më tepër, galaktikat e vendosura në nyjet e "rrjetës kozmike" duket se evoluojnë më shpejt. Atje, si materia e errët ashtu edhe ajo normale formojnë grumbuj mjaft të dendur, duke përshpejtuar formimin e të dy galaktikave dhe yjeve të tyre. Ky evolucion i përshpejtuar gjithashtu përshpejton formimin dhe akumulimin e metaleve brenda tyre. Si rezultat, galaktikat e vendosura në nyjet dhe fijet e "rrjetës" grumbullojnë më shumë elementë të rëndë sesa galaktikat e ngjashme të vendosura në izolim relativ.

ky i erreti ku jemi ne vec zgjerohet
Për mendimin tim Marina Universi nuk po zgjerohet fare, por është injoranca jonë njerëzore që tani për tani mendonë që po zgjerohet.

Un për vete mendoj që universi ruan një rregull të tijin që nuk e lë të Dalë nga shinat e tijë.

Për mendimin tim Marina Universi nuk po zgjerohet fare, por është injoranca jonë njerëzore që tani për tani mendonë që po zgjerohet.

Un për vete mendoj që universi ruan një rregull të tijin që nuk e lë të Dalë nga shinat e tijë.
mendoj qe ka disa ane te medaljes .
pra e theksova ky i joni qe eshte vec 5 perqind mund te jet kaos dhe zgjerohet si materie e dendur
nese flasim per multiverse do llgarisim ate 95 perqindshin qe mund te jet light , dhe mund te kete rregull pra e kundrta e kaosit .. dhe vepron sipas ligjeve te universit . :)

Back