• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Akili

Ti e kupton per ca po fasim?
Une them ku jane librat meqe e ditke dhe permendesh e ti me thua ishte bjond apo brun? Nejse.
Ti beson çfarë të duash, por une përmendësh e di gjithë Iliadën. E kam lexuar mbi 200 herë.
Iliada është bibla ime!
Nuk kam si e vërtetoj këtu.

Ti beson çfarë të duash, por une përmendësh e di gjithë Iliadën. E kam lexuar mbi 200 herë.
Iliada është bibla ime!
Nuk kam si e vërtetoj këtu.
Shiko, kjo eshte teme me vete besoj, se dalim jashte teme e pastaj behet si ne "parlament" nuk kuptohet asgje, te pakten ai qe do na lexoje me vone postimet tona, por nje gje do e them e mbase e hapim nje teme mbi te.
Librat e vjeter jane vec shkrim e rishkrim ne kohe, e secili ka futur ne ta cfare ka dashur. Iliada thone qe ka 24 libra, diku 15000 (versi) se ti italishten e kupto, po une dua te di ku jane ata libra e kur datojne ne shkrim, kaq. Pastaj i gjetem, i provuam qe jane efektivisht e pasqyrojne ate qe na kane thene deri sot, atehere une i bazohem teksit te tyre. Ne te gjithe librat e vjeter, e jo vec Iliada ske nje autor, nje date, nje prove, pervecse besimit se ai/ata kane dashur te thone ate qe (jo une) besojme sot.

Shiko, kjo eshte teme me vete besoj, se dalim jashte teme e pastaj behet si ne "parlament" nuk kuptohet asgje, te pakten ai qe do na lexoje me vone postimet tona, por nje gje do e them e mbase e hapim nje teme mbi te.
Librat e vjeter jane vec shkrim e rishkrim ne kohe, e secili ka futur ne ta cfare ka dashur. Iliada thone qe ka 24 libra, diku 15000 (versi) se ti italishten e kupto, po une dua te di ku jane ata libra e kur datojne ne shkrim, kaq. Pastaj i gjetem, i provuam qe jane efektivisht e pasqyrojne ate qe na kane thene deri sot, atehere une i bazohem teksit te tyre. Ne te gjithe librat e vjeter, e jo vec Iliada ske nje autor, nje date, nje prove, pervecse besimit se ai/ata kane dashur te thone ate qe (jo une) besojme sot.
Iliada është mit. Por shumë mite bazohen tek ngjarje të vërteta historike. Pra le te themi se Iliada është një histori e deformuar përmes mitit, për një qëllim të caktuar.
Ngjarjet zhvillohen në dy plane, aksioni dhe lufta( e Trojës) e të vdekshmeve, si dhe në planin hyjnor, zotat dhe perëndeshat. Natyrisht nuk kam sesi të besoj asnjë lloj religjioni. I shumezoj me zero religjionet politeiste dhe ato monoteiste. Por në planin njerëzor, miti duhet të ketë diçka të vërtetë. Lufta e Trojës ka ndodhur vërtet. Po deshe dhe Akili ka ekzistuar vërtet. Sigurisht jo vetëm me thembrën të vdekshme por të gjithë trupin!.

Last edited:
Iliada është mit. Por shumë mite bazohen tek ngjarje të vërteta historike. Pra le te themi se Iliada është një histori e deformuar përmes mitit.
Ngjarjet zhvillohen në dy plane, aksioni dhe lufta( e Trojës) e të vdekshmeve, si dhe në planin hyjnor, zotat dhe perëndeshat. Natyrisht duke qenë dhe fizikan, nuk kam sesi të besoj asnjë lloj religjioni. I shumezoj me zero religjionet politeiste dhe ato monoteiste. Por në planin njerëzor, miti duhet të ketë diçka të vërtetë. Lufta e Trojës ka ndodhur vërtet. Po deshe dhe Akili ka ekzistuar vërtet. Sigurisht jo vetëm me thembrën të vdekshme por të gjithë trupin!.
Jam dakord me ty, dhe une e besoj, e madje ne shkrimet e Homerit kur lexoj se Hera vishte sandalet e "kercente" nga qielli ne det (disa km ishte njesia se sme kujtohet tani) e kur kalonte siper maleve, majat e pemeve nga era perkuleshin e preknin token, e di shume mire sot se çfare "Sandalesh" ishin, por ajo qe dua te them eshte Libri, shkrimi, ku jane? Nuk bazohem dot ne nje liber i shkruar/treguar psh ne shekullin e 15, e qe me thote Iliada ishte para 25 shekujsh te tjere, kupton cfare dua te them?
Ka dicka qe nuk shkon ketu per mendimin tim, por sic thash meriton nje teme me vete per kte lloj diskutimi se besoj ka goxha argumente debati.

Jam dakord me ty, dhe une e besoj, e madje ne shkrimet e Homerit kur lexoj se Hera vishte sandalet e "kercente" nga qielli ne det (disa km ishte njesia se sme kujtohet tani) e kur kalonte siper maleve, majat e pemeve nga era perkuleshin e preknin token, e di shume mire sot se çfare "Sandalesh" ishin, por ajo qe dua te them eshte Libri, shkrimi, ku jane? Nuk bazohem dot ne nje liber i shkruar/treguar psh ne shekullin e 15, e qe me thote Iliada ishte para 25 shekujsh te tjere, kupton cfare dua te them?
Ka dicka qe nuk shkon ketu per mendimin tim, por sic thash meriton nje teme me vete per kte lloj diskutimi se besoj ka goxha argumente debati.
E kuptoj e kuptoj. Iliada me e vjetër është Venetus A. Une e kam pare me sy ate kopje. Tek ajo kopje bazohen përkthimet e Iliadës në gjithë gjuhët e botës. Ajo është e shekullit të X te erës tonë. Por për ekzistencën e mitit na e garantojnë shumë artefakte të lashta që nga shekulli i VII para Krishtit. Iliada është transmetuar përmes shekujve në formë rapsodike derisa mori formën e shkruar.
Tani përsa i përket Homerit. Vete ai vihet në pikyetje. Ka një Homeric question! Debat mbi identitetin e tij, ka ekzistuar ose jo!

Back