• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Biznes i Përgjakshëm: Si Makina Luftarake e Izraelit i Shndërron Konfliktet në Fitim

Vanitas

V.I.P
Anëtar
Sep 17, 2021
Postime
13,701
Pikët
113
Vendndodhja
Proletarë të të gjitha vendeve, bashkohuni!
Që nga tetori i vitit 2023, operacionet ushtarake janë shtrirë në Gaza, Bregun Perëndimor, Liban, Siri, Jemen dhe Iran, duke shndërruar rajone të tëra në një terren testimi të gjallë për armët e eksportuara globalisht.

Çdo betejë e ushqen industrinë. Raketat, dronët, sistemet e mbrojtjes ajrore, radarët dhe mjetet e mbikëqyrjes përdoren në luftime dhe më pas tregtohen si "të testuara në betejë" - një pikë kyçe shitjeje që rrit shitjet dhe justifikon çmimet më të larta.

Në vitin 2025, eksportet e mbrojtjes së Izraelit arritën një rekord prej 19.2 miliardë dollarësh, viti i pestë radhazi i rritjes. Mbi gjysma e këtyre marrëveshjeve ishin marrëveshje qeveri-me-qeveri, duke treguar se eksportet e armëve janë thellësisht të ngulitura në lidhjet politike dhe të sigurisë. Lufta nuk e ka ngadalësuar prodhimin; ajo e ka mbajtur prodhimin të lartë dhe kërkesën të fortë. Kompanitë e mëdha si Elbit Systems kanë parë rritje të të ardhurave. Në vitin 2025, të ardhurat e Elbit u rritën në 17.8 miliardë dollarë, nga 15.1 miliardë dollarë në vitin 2022.

Normalizimi është bërë pjesë e këtij zinxhiri fitimi. Vendet e Marrëveshjes së Abrahamit - Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini dhe Maroku - kanë blerë gjithnjë e më shumë teknologji ushtarake izraelite. Pavarësisht zemërimit publik për Gazën, pjesa e tyre e eksporteve u rrit nga 3% në vitin 2023 në 12% në vitin 2024 dhe më vonë në 15% në vitin 2025. Ajo që filloi si normalizim diplomatik ka evoluar në siguri dhe integrim financiar.

Eksportet e mbrojtjes janë një mjet i qëllimshëm për të financuar rritjen industriale dhe për të rritur buxhetin e mbrojtjes. Paratë nga aleatët perëndimorë dhe shtetet arabe bashkëpunuese nxisin drejtpërdrejt dhunën e vazhdueshme ushtarake të Izraelit. Marrëveshjet qeveritare fshijnë vijën ndarëse midis blerësit dhe partnerit, duke i shndërruar fondet e huaja në gjakun e armëve të përdorura për të terrorizuar rajonin.

Shoku @MR ZEID ma shpjegon pak sesi disa nga keto vendet arabe blejne armet izrealite? 🐺🦊
Keto jane genjeshtra. Vendet Arabe kan bler dhe blejn arme vetem nga USA, per shkak se jane armet me te forta ne bote. Izraeli cdo arme e ka te importuar nga amerika. Nuk kan se cfar te blejn te izraeli, sepse ato arme qe izraeli prodhon, i prodhoin vet vendet Arabe.
Nuk e tradhjtojne vendet Arabe kur Palestinen, kete ta dish ti, dhe te gjith ata qe mendojne ndryshe. Eshte vetem politik, vendet Arabe do ta zhdukin izraelin kur te vij momenti i duhur..

Keto jane genjeshtra. Vendet Arabe kan bler dhe blejn arme vetem nga USA, per shkak se jane armet me te forta ne bote. Izraeli cdo arme e ka te importuar nga amerika. Nuk kan se cfar te blejn te izraeli, sepse ato arme qe izraeli prodhon, i prodhoin vet vendet Arabe.
Nuk e tradhjtojne vendet Arabe kur Palestinen, kete ta dish ti, dhe te gjith ata qe mendojne ndryshe. Eshte vetem politik, vendet Arabe do ta zhdukin izraelin kur te vij momenti i duhur..

@Vanitas Un gjithmon ju referohem ketyre websitve
Arab news dhe emirates news po te jet e vertet do ta kishte dhene al jazira.
Tani edhe sikur UAE te ket bler arme nga izraeli ku qendron e keqa ketu? Eshte bisnes mor djal. ata shikojne interesat e tyre. Sikur UAE mos te kishte bler sistemin mbrojtes nga USA do ishte shkateruar nga Irani.

Back