Te kerkoj falje per repliken. Nga vjen emri Vardar ? Une di se eshte lumi i bardhe (Bardhari). Apo e kam gabim?
Sipas te huajve asgje nuk vjen nga shqipja. Sipas shqiptareve Vardar vjen nga bardhar. Ne nuk besojme asgje qe nuk vjen nga te huajt ose nga akademia e Skender Gjinushit.
Jo rastësisht …
Në Korçë, ndodhej kjo kisha e vjetër me emrin “Shën Gjergj” jo rastësisht lumi aty pranë prej nga buron emri i lumit “Devoll” dhe zonës përreth, dikur në lashtësi ky lumë zbritur prej maleve të larta “Bora-ava” quhej nga romakët “Erigion”, (Ergys) ndërkohë në periudhën bizantike dhe asaj perandorisë bullgare ky lum u quajt: “Eordei” dhe zona përreth sigurisht që mori këtë emër të shenjtë:”Di Eordei” – prej nga ku kemi, emrin më fillestar të qytetit “Korçë”
“Di-Eordei”, prej turqve u shkrua dhe u shqiptua “Djordjë” – kuptushëm aty llogjike kemi emrin më të parë shqip: “Xiorx” që do të thotë vend i begatë, i ulët, toka “Ar” – ara buke drithi, plot dritë, “Xixë” {x+or} ashtu fiks si emri i “shën Gjergjit”
Perikli Ikonomi, ne studimet e tij, na jep të njëjtin shpjegim: Sipas tij, Lumi i Devollit quhej “Lumi i Zotit”, sepse ky lumë shkonte në drejtim të malit të shenjtë të Tomorit dhe ka qënë i lavdëruar edhe nga perënditë e këtij mali.
Por une shtoj se ai “rridhte” -rrjedhë e maleve të zotit dhe shkonte sërish drejt malit të zotit “i bardhi At” (Berat) (La-bardh-at)
Në Devollin e Sipërm, buzë lumit Devoll, ende sot aty gjendet një fshat quajtur “Bozhigrad” (Mi/ra-s)- emërtim ky që në sllavobullgare do të thotë “Qytet i Zotit”. edhe kjo rastësi?
Gjithë lumenjtë e gjithë teritoreve e sidomos e banorëve folës të gjuhëve IE, krejt këta lumenjë pa përjashtim në mitologjitë e hershme i kanë quajtur si lumenjë “bir të zotit”- mbirë; rrjedhë prej maleve të larta të bardha-borë. “Ar dhe dritë-drin”
Kështu kemi lumin në Troje “Skamander”, lumin: Achelos – qiellor i shpejtë-Aspetos=Shqiponjë, pa haruar lumin me të madh të shpejtë të rrëmbyeshem, dritë “i Bardhë –
Bardhari”, (Vardari) dhe lumenjë të tjerë prej: “Scambit mbirë = Shkämbin; Shkumbin, Drini, Drilon; (Buna sot) etj.
Ps;Tek hartat e vjetra do mundeni të gjeni emrin e lumit “Eordei” si dhe malet e larta aty pranë të quajtur “Bora” gjatë pushtimeve barbare bullgare këto emërtime u përtshtatën në gjuhën e tyre sllavobullgare “Borava”; (Mali Morava sot) dhe Debora; Devolli sot..