Markus
V.I.P
- Anëtar
- Nov 9, 2024
- Postime
- 5,554
- Pikët
- 113
Dua Lipa hap bibliotekën e saj me "libra të censuruar" në një librari në Portugali
Këngëtarja britanike hapi të shtunën një hapësirë letrare kushtuar librave të censuruar, brenda një librarie ikonike në Porto.
Artikull i shkruar nga franceinfo
Publikuar 29/06/2026
Këngëtarja britanike Dua Lipa, 14 shkurt 2026 në Berlin, Gjermani. (CHRISTOPH SOEDER / DPA)
Këngëtarja Dua Lipa hapi një hapësirë letrare të shtunën, më 27 qershor, në librarinë njëshekullore Livraria Lello në Porto. Kjo "Bibliotekë Manifesti", një instalacion i përhershëm, përfshin rreth njëqind libra që janë ndaluar ose censuruar në të gjithë botën.
"Këtu do të gjeni njëqind libra që ngrenë pyetje ose janë sfiduar. Disa janë ndaluar nga bordet e shkollave për shkak të temave që lidhen me racën ose seksualitetin", tha ylli britanik në një deklaratë. " Të tjerë, të shkruar për lexuesit LGBTQIA+, janë hequr nga raftet. Në disa raste, autori i pagoi fjalët e tij me jetën e tij."
Tregimet e Dua Lipës tregojnë "Bibliotekën e Manifestit", brenda librarisë Livraria Lello, në Porto (Portugali). (LLOGARIA DUA LIPA INSTAGRAM)
Kjo hapësirë është një lloj zgjatimi fizik i "klubit të saj të librit" Service95 , i krijuar në vitin 2023, në të cilin Dua Lipa rekomandon libra dhe bashkëvepron rregullisht me shkrimtarë. "Kur themelova klubin e librit Service95, doja që ai të bëhej një vend takimi për autorët dhe lexuesit, kudo që jetojnë dhe cilado qofshin rrethanat e tyre . Leximi i botës na afron më shumë, por për fat të keq, ideja nuk pranohet universalisht", vazhdon Dua Lipa .
"Biblioteka e Manifestit" në Porto është një "strehë kushtuar librave që janë zhdukur, autorëve, guximi i të cilëve ekspozon mekanizmat e pushtetit dhe kontrollit, dhe lexuesve që refuzojnë t'u thuhet se cilat libra kanë të drejtë të lexojnë", vazhdon këngëtari. "Ndonjëherë, akti më subversiv është thjesht të lexosh një libër dhe pastaj të flasësh për të."
france.info.fr
Këngëtarja britanike hapi të shtunën një hapësirë letrare kushtuar librave të censuruar, brenda një librarie ikonike në Porto.
Artikull i shkruar nga franceinfo
Publikuar 29/06/2026
Këngëtarja Dua Lipa hapi një hapësirë letrare të shtunën, më 27 qershor, në librarinë njëshekullore Livraria Lello në Porto. Kjo "Bibliotekë Manifesti", një instalacion i përhershëm, përfshin rreth njëqind libra që janë ndaluar ose censuruar në të gjithë botën.
"Këtu do të gjeni njëqind libra që ngrenë pyetje ose janë sfiduar. Disa janë ndaluar nga bordet e shkollave për shkak të temave që lidhen me racën ose seksualitetin", tha ylli britanik në një deklaratë. " Të tjerë, të shkruar për lexuesit LGBTQIA+, janë hequr nga raftet. Në disa raste, autori i pagoi fjalët e tij me jetën e tij."
Kjo hapësirë është një lloj zgjatimi fizik i "klubit të saj të librit" Service95 , i krijuar në vitin 2023, në të cilin Dua Lipa rekomandon libra dhe bashkëvepron rregullisht me shkrimtarë. "Kur themelova klubin e librit Service95, doja që ai të bëhej një vend takimi për autorët dhe lexuesit, kudo që jetojnë dhe cilado qofshin rrethanat e tyre . Leximi i botës na afron më shumë, por për fat të keq, ideja nuk pranohet universalisht", vazhdon Dua Lipa .
Përballja me obskurantizmin
Përzgjedhja e librave përfshin, ndër të tjera, *Rrëfimin e Shërbëtores * të Margaret Atwood dhe vepra nga Salman Rushdie, shënjestër e një fetvaje të lëshuar nga regjimi iranian . Por edhe në Shtetet e Bashkuara, obskurantizmi kërcënon, me ndalimet e librave (dhe përpjekjet për ndalime) që shumëfishohen në biblioteka dhe shkolla, sipas Shoqatës Amerikane të Bibliotekave, e cila parashikon një vit veçanërisht të errët për vitin 2025.(Dritare e re)Librat që trajtojnë temat LGBTQIA+, racizmin ose drejtësinë sociale janë ndër më të synuarit."Biblioteka e Manifestit" në Porto është një "strehë kushtuar librave që janë zhdukur, autorëve, guximi i të cilëve ekspozon mekanizmat e pushtetit dhe kontrollit, dhe lexuesve që refuzojnë t'u thuhet se cilat libra kanë të drejtë të lexojnë", vazhdon këngëtari. "Ndonjëherë, akti më subversiv është thjesht të lexosh një libër dhe pastaj të flasësh për të."
france.info.fr