Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Etimologji e fjaleve shqip

Bej 'be' per koken e nenes
Betohem

Nga kjo fjale dueht te vi edhe fjala e anglishte "Bet" qe do te thote ve bast!

Edhe Bast mund te vi nga be, bej be (bast) qe nese jam gabim te jam 100 leke a dicka keshtu!

Edhe Bast mund te vi nga be, bej be (bast) qe nese jam gabim te jam 100 leke a dicka keshtu!
Edhe unë e kam menduar shpesh këtë fjalë?

Edhe unë e kam menduar shpesh këtë fjalë?

E di, por nuk eshte kaq e thjeshte. Nga nje here ato fjale qe duken ashiqare jane ato qe te ngaterrojne. Etimologjia eshte shkence me vete e cila kerkon disipline dhe njohuri jo vetem te gjuheve por edhe historine e gjuhes, phonetiken e keshtu me rradhe.

Be eshte rrenja e fjales bese. Bese eshte emer Be eshte folje. Emrat vine nga foljet! Nji rrokshja eshte karakeristike e gjuheve shume te vjetra, sic eshte edhe shqipja!
Be është po emër, pastaj me zhvillimin e artikulimin e gjuhës besoj është shëndrruar në besë e më vonë në betim

Ama nuk jane e njenta fjale .. Besa dhe Be ?!
569. Maja e bes asht sedija (mosditja).

Be- Lakimi
Beja
i/e bes
bese
beses
prej bese

Forma gjinore, dhanore, kallzore dhe rrjedhore, te tera lakohen si 'Bese'.

Po. I kemi cekur keto disa here. Kjo mund te jete e katerta, duke filluar nga forumi tjeter.

Be është po emër, pastaj me zhvillimin e artikulimin e gjuhës besoj është shëndrruar në besë e më vonë në betim

Be ka thene foljen Betohem, emrin Betim, Bej Be dhe jap Besen, Besoje. Eshte e njejta fjale me perdorime te ndryshme.
Mendoj se Be vjen nga Ba me e ba/ me Be dicka. Te jam fjalen, besen betohem qe eshte e bame kjo pune! Nuk jam i sigurt por mendoj se keshtu duhet te jete.

Last edited:
Po. I kemi cekur keto disa here. Kjo mund te jete e katerta, duke filluar nga forumi tjeter.

Te them te drejten Zet, jo per ti dhene hov vetes, por une per vete nuk i kam trajtuar keto fjale me pare. Une mendoj se kam nje fare dhuntie per te zberthyer fjalet. Edhe ne qoftese e kam bere e kam harruar.

Mjaftoj postimi jote me rrenjen Be dhe pastaj gjithcka tjeter ishte e lehte per t'u zberthyer.

Merita eshte e jotja, te pakten ne kete teme!

Be ka thene foljen Betohem, emrin Betim, Bej Be dhe jap Besen, Besoje. Eshte e njejta fjale me perdorime te ndryshme.
Mendoj se Be vjen nga Ba me e ba dicka. Te jam fjalen, besen betohem qe eshte e bame kjo pune! Nuk jam i sigurt por mendoj se keshtu duhet te jete.
Nuk jam i sigurt si është krijuar dhe nga se është krijuar si fjalë 'be' por derisa gjithmonë është përdorur me një folje përpara si "bëj" atëherë ka kuptimin e emrit

Te them te drejten Zet, jo per ti dhene hov vetes, por une per vete nuk i kam trajtuar keto fjale me pare. Une mendoj se kam nje fare dhuntie per te zberthyer fjalet.

Mjaftoj postimi jote Be dhe pastaj gjithcka tjeter ishte e lehte per t'u zberthyer.

Merita eshte e jotja, te pakten ne kete teme!

Nuk e kisha per ndonje merite; sepse me thene te drejten te tere ndikohemi nga dicka per ta shtyre mendimin personal me thelle. Per kete arsye edhe diskutojme (diskutohet). Por nga ana tjeter, te thuash dicka 2 here, eshte shume. Imagjino 4 here. Dhe kjo sepse audienca ndryshon.
Po, kam vene re se ke qasje interesante here pas here.
Pershendetje.

Nuk jam i sigurt si është krijuar dhe nga se është krijuar si fjalë 'be' por derisa gjithmonë është përdorur me një folje përpara si "bëj" atëherë ka kuptimin e emrit
Ajo eshte "me bo". Tashi s'kemi cfare t'i bejme Androkli Kostallareve e me the te thashe.
Kush ka dyshime, te hapi Kanunin tek kapitulli i Bese per te lexuar perkufizimin.

Ajo eshte "me bo". Tashi s'kemi cfare t'i bejme Androkli Kostallareve e me the te thashe.
Bëj be' toskërisht e ban be' gegërisht, apo me ba be' ...edhe vetë e lakuat, pra be' është emër

Bëj be' toskërisht e ban be' gegërisht, apo me ba be' ...edhe vetë e lakuat, pra be' është emër
Ne postimin e fundit e kisha fjalen per foljen "me be", 'bera' ose 'bona' (geg.). Kjo nuk ka asnje lidhje me Besa/Bene.

• Like
Reactions: JAM
Po pra,është emër që mendohet që ka ardhur nga folja me ba,me bo ( cit.Mano)...toskërishtja i ka ngatërruar içik punët kur vjen puna për të shpjeguar shumë fjalë që shpjegohen me gegnishten.

Simbas Trumper fjala besa eshte isogloss me fjalen po te njejte bess ne Keltisht/Celtic, ka shume gjasa se eshte e vertet sepse nese Shqipja eshte pasardhese e Ilirishtes ateher gjate kohes Bronzit te vonshem Proto-Ilirishitja dhe Proto-Keltishtja kane qene pjes e Kultures Urnfield ne Europen Qendrore. Eshte univerzalisht e njohur arkeologjikisht qe Iliret kane qene de fakto pasardhes te East Urnfield Culture ndersa Keltet West Urnfield Culture. Kjo nuk don te thote qe Shqipja dhe Keltishtja jane gjuhe te ngjashme, por kane patur kontakte ngaqe Shqipja si duket ne deget Indo-Europjane disa here eshte tentuar te pozicionohet ne nje peme me gjuhet Gjermanike, nje lidhje e sterlashte.

UrnfieldCulture.jpg

HD1aUXS.png

Burimi

Nice @Hawk .. interesante .?
( I’m aware dmth kam lexuar similarities mes Albanian & Celtic )

Keltet dhe balltiket kane ruajtur format arkaike te fjaleve te tyre nga qe kane qene zonat me Pak te pushtuara dhe te influencuara nga kultura te huaja. Edhe shqipja ka ruajtur goxha fjake duke marr parasyshe historine. Serbo-sllavet dhe Greket u rrin larg burimeve te tilla verteton qe jemi ketu me mijera vite. Keltishtja dhe shqipja ka shume fjale te perbashketa. Mos harroni se Iliret dhe Keltet kane qene fqinje, gjate perjudhes ose civilizimit Ilir.

Nje fjake e Shqipes qe gjendet edhe ne gjuhet balltike, por jo vetem eshte fjala ' me mat' qe ka dhene mendje, motin(kohen). Eshte fjale rrenje e Shqipes e cila ne gjuhe te tjera njihet si Meteo( koha), meter. Jane ndertuar gjuhe te tera te reja mbi keto rrenje, mos te ju duket e pamundur. Shqipja eshte me e vjeter se Greqishtja dhe Latinishtja!

Dmth është shkurtim i fjalës "besë"
Enisa,
Ne shekullin e 13-të franket kishin pishtua Albanin qe nga Durresi e deri ne More, te gjithe popujt qe jetonin nr keto vende numrohen, pa dilema, ka patur velleh qe njiheshin dhe ishte e regjistruuar ne harta me emrin ''blankowle achia''...me tej kemi fise te terbuara ndoshta bulgare avare me emren ''zakoniti'' do thote te perbetuarit, keta benin ''be'' /obé/čanje = premtimin ''ô-bé čanje'' obesanje=varje/di tek samurajt ne Jamoni, nje kult, nje tradit, nje betim, premtim deri ne vdekje=obesanje do thote me varje/furje ne litar.
Kjo ishte nje kontrat, nje fjale nderi tek keta popuj apo fis/ tribu Zakoniti, me zakone, ligje te perbetuara qe ne gjuhen e tyre dp thote ''kuniti se'' ( betohem) gati se primitiv por fise te organizuara qe i rezistuan edhe bizantit edhe latinve frank.
Une s kam pse te mbushi ketu postimin me referanca....ju mbetet juve se ta vertetoni nese keni shpirtin e ëmbël, te pezmatuarit i urrej !

Shendet, me rrespekt; kreksi

Back