Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Etimologji e fjaleve shqip

Enisa,
Ne shekullin e 13-të franket kishin pishtua Albanin qe nga Durresi e deri ne More, te gjithe popujt qe jetonin nr keto vende numrohen, pa dilema, ka patur velleh qe njiheshin dhe ishte e regjistruuar ne harta me emrin ''blankowle achia''...me tej kemi fise te terbuara ndoshta bulgare avare me emren ''zakoniti'' do thote te perbetuarit, keta benin ''be'' /obé/čanje = premtimin ''ô-bé čanje'' obesanje=varje/di tek samurajt ne Jamoni, nje kult, nje tradit, nje betim, premtim deri ne vdekje=obesanje do thote me varje/furje ne litar.
Kjo ishte nje kontrat, nje fjale nderi tek keta popuj apo fis/ tribu Zakoniti, me zakone, ligje te perbetuara qe ne gjuhen e tyre dp thote ''kuniti se'' ( betohem) gati se primitiv por fise te organizuara qe i rezistuan edhe bizantit edhe latinve frank.
Une s kam pse te mbushi ketu postimin me referanca....ju mbetet juve se ta vertetoni nese keni shpirtin e ëmbël, te pezmatuarit i urrej !

Shendet, me rrespekt; kreksi

Betimi ishte i zakonshëm në Judaizëm. Abrahami tashmë bëri betimin për besnikëri «ndaj Zotit», të cilën e kërkoi mbreti Abimelech. (Zan 21.22–24)

Në Ungjillin e Mateut (5: 17-35) Jezui thotë se.... nuk duhet të betohet.

Pastaj dardan bjond ne me bishta flokesh kaqurrel.... Një premtim nuk ka pse të konfirmohet me një betim, por duhet të mbahet pa një betim.

Ku mund ta kqyrim MBAJTJEN e FJALES se PREMTUAR?

Konstandini dhe Do-run-ti-na.

Llakunoq KEKS,ne te ka shkruajtur nje TJETER(pra Jo veda)....S´je ti per kshu ....gjonash.Dhe shko MESO SHQIP....gjallIC

AGRE.

Haha...tu ka
Fjala bese ka te beje me judaizmin.
Ty tu ka mbushur(muj me than mush/mouš) kryt/koka ju-da/žuda, ô hebré jazék t koft/kjost/koft/košte/košta te te kushtoje shtrejte....lol !..??????
Krejte ata buzukjant kan maru....me kete ((kofte)košt-a =kushton !
Te kushtoft * shpirti me rahmet....
Te š'kofte/ shpirti ne paqe.
Da ti se duh vrjedi (košta) mir u raj.
Te škoft/košta (vleft) shpirti ne parajse.

Betimi ishte i zakonshëm në Judaizëm. Abrahami tashmë bëri betimin për besnikëri «ndaj Zotit», të cilën e kërkoi mbreti Abimelech. (Zan 21.22–24)

Në Ungjillin e Mateut (5: 17-35) Jezui thotë se.... nuk duhet të betohet.

Pastaj dardan bjond ne me bishta flokesh kaqurrel.... Një premtim nuk ka pse të konfirmohet me një betim, por duhet të mbahet pa një betim.

Ku mund ta kqyrim MBAJTJEN e FJALES se PREMTUAR?

Konstandini dhe Do-run-ti-na.

Llakunoq KEKS,ne te ka shkruajtur nje TJETER(pra Jo veda)....S´je ti per kshu ....gjonash.Dhe shko MESO SHQIP....gjallIC

AGRE.
Hahaha....ti pom kallxon fillin per rrefimet arbereshe Kostandini e Gerantina....?!!...lol !

Konstandini, tri ditë para se të martohëj e shef një ëndërr, një ëndërr të tmerrueshme...!
Zgjohët nga gjumi me një klithmë aqë të lartë sa që i zoti i tij e dëgjoj:
"Dhe mënjëherë i zoti i tij urdhëron të rrihën tupanat, i tuboi skllavërit në oborr rreth tij e û tha atyre.
-Cili prej juve e lëshoj atë britmë aqë të madhe ?
-Unë kam bërtitur, pergjigjet Konstandini: se, sot e shtunë, e nesër, e dile, martohet e fejuara ime, e fejuara e zëmrës s'ime, Getantina."

-Merri pra ti këta nënt qelsa e shko në ahur: aty janë nënt kuaj, zgjidhe atë që të pelqen:
-- i bardhi si albatri,
--- i kuqi si lulkuqja,
---i ziu si ulliri, i shpejt si shqiponja.

Konstandini shkoi dhe zgjodhi këtë të mramin dhe shkoi, shkoi me vrap te madh....!

Gjatë rrugës e takoi motren e tij, Florentinën.
-Ku shkon kështu- ôj vajzë e re ?
-Dua të hidhem në një humner, se nesër, e diele, martohët reja, e fejuara e vëllaut tim Konstandinit !
-Po unë jam Konstandini,- i thotë ai.
-Vrapo, vrapo nëse doni te arrini me kohë,- ia ktheu Florentina dhe...

...Në rrugëtim, e takoi babain.
-Ku shkon kështu ô plaku i mirë ?
-Dua të hidhem prej një shkëmbi, sepse nesër, e dile, martohët reja ime, e fejuara e birit tim, Konstandinit.- i thotë plaku.
-Po unë jam Konstandini, biri yti, -i thotë ai !
-Vrapo, vrapo, që don t'arrijsh me kohë.-ia kthen plaku.
Gjatë rrugës e takon mëmën e tij.
-Ku shkon, ô gruaja e mirë ?
-Dua te hidhem nga shkëmbi, se nesër, e dile, martohët réjâ, e fejuara e birit tim, Konstandinit !
-Po unë jam Konstandini, biri yti, -i thotë ai !
-Vrapo ! Vrapo ! nëse do t'arrijsh me kohë !
Konstandini vraponte pra, pa u ndalur derisa arrijti para shtëpisë së fejuares së tij.
E lidhi kalin e tij mjëdis sheshit ku ishin tubuar qytetarët, -e u tha:
Zotrinjë, dêgjoni këtej !
E fejuara ime nuk i takon askujt tjetër peveç meje dhe ua thëm të vërtetën, sepse po e sjelli këtu në shesh para juve dëshmin, kurorën e martesës !
Qe pra, -e nxori ai dhe ua tregoj -unë jam i fejuari i saj !

I fejuari i rrejshëm, i turpëruar largohët nga qyteti e Konstandini u nis me te fejuaren në kish, të fejuaren e zëmres së tij.

Last edited:
Pra kjo eshte ''besa'' (parole donnee) premtimi /da ti se kunem....obečavam ti se da....

Simbas Trumper fjala besa eshte isogloss me fjalen po te njejte bess ne Keltisht/Celtic, ka shume gjasa se eshte e vertet sepse nese Shqipja eshte pasardhese e Ilirishtes ateher gjate kohes Bronzit te vonshem Proto-Ilirishitja dhe Proto-Keltishtja kane qene pjes e Kultures Urnfield ne Europen Qendrore. Eshte univerzalisht e njohur arkeologjikisht qe Iliret kane qene de fakto pasardhes te East Urnfield Culture ndersa Keltet West Urnfield Culture. Kjo nuk don te thote qe Shqipja dhe Keltishtja jane gjuhe te ngjashme, por kane patur kontakte ngaqe Shqipja si duket ne deget Indo-Europjane disa here eshte tentuar te pozicionohet ne nje peme me gjuhet Gjermanike, nje lidhje e sterlashte.

UrnfieldCulture.jpg

HD1aUXS.png

Burimi

E kane qare.
Paskan harruar pa shtuar 'besame' span.

Së pari ju faleminderit @kreksi !
Tregimi i mësipërm më duket i ngjashëm me legjendën e Ago Ymerit apo Ymer Agës ku flitet për besën e dhënë e të mbajtur,pavarësisht çdo rrethane e kushti.
Me gjithë respektin Kreksi,më pëlqen më shumë varianti i Kostandinit si vëlla i Doruntinës,sesa ky më lart.?

E kane qare.
Paskan harruar pa shtuar 'besame' span.

Trumper eshte profesor univerzitar, Cabej ka qene Albanologu me i mire deri tani, Eric Hamp nje nder linguistet me te respektuar ne bote. Po ty ZET do citojsh ndonje linguist ketu, mendimet e tij apo ti ke burime sekrete qe asnje prej neve nuk ka qasje?!

Ore Kreksi, perse ti ke tendencen qe cdo fjale shqipe ti bashkangjitesh nje fjale sllave dhe ta kerkosh shpjegimin e fjales shqipe duke bere analogji te tilla?
Nuk e shoh si metodologji te sakte dhe korrekte!
Besoj se dëshiron të provojë të kundërtën Babë; çdo fjalë sllave e shpjegon me shqipen?

Zotimi mund te kete. Kurse Besa jo.

Qe zanafillen cdo fjale e ka nga trojet,me eshte bere e qarte mua.Tashti pula apo veza?
Veza supozohet se mbron............................
te korrat kunder bresherit,
bagetine kunder semundjeve,
dhe shtepine kunder shpirtrave te keqij.
Kshu besojne ruset....................... ne kohen e pashkeve.

Besoj se dëshiron të provojë të kundërtën Babë; çdo fjalë sllave e shpjegon me shqipen?
Nuk e di, ndoshta eshte ashtu si thua ti por meqenese nuk arrijme ta kuptojme do te thote qe nuk ja ka dale mbane ne qellimin e ndershem te tij, ndoshta ka gabuar menyren, targetin, etj...
Perderisa arsyetimi i perdorur nga ai krijon ekuivoke dhe dualizem do te thote qe ndoshta metodologjia eshte e gabuar.
Nejse, ky eshte perceptim personal, nuk jam expert i fushes dhe nuk po shtyhem me shume.
Pershendetje ty dhe Kreksit ?️?

Nuk e di, ndoshta eshte ashtu si thua ti por meqenese nuk arrijme ta kuptojme do te thote qe nuk ja ka dale mbane ne qellimin e ndershem te tij, ndoshta ka gabuar menyren, targetin, etj...
Perderisa arsyetimi i perdorur nga ai krijon ekuivoke dhe dualizem do te thote qe ndoshta metodologjia eshte e gabuar.
Nejse, ky eshte perceptim personal, nuk jam expert i fushes dhe nuk po shtyhem me shume.
Pershendetje ty dhe Kreksit ??

Nga arsimimi lind madheshtia e nje kombi....ka ky DARI si firme.
Perfytyro druzhet e tjere,por kjo ashtna..................drugi mesele.

Pershendetje ty dhe Kreksit ??
Pse nuk ju pelqen akademia franceze?

Trumper eshte profesor univerzitar, Cabej ka qene Albanologu me i mire deri tani, Eric Hamp nje nder linguistet me te respektuar ne bote. Po ty ZET do citojsh ndonje linguist ketu, mendimet e tij apo ti ke burime sekrete qe asnje prej neve nuk ka qasje?!

E pra ... e cuditshme kjo .... fshehin burimin.?

Në qoftë se qëllimi është ky që po thoni ju atëherë fillimisht duhet të mësojë që të flasë Shqip në mënyrë që të shmangi këtë paqartësi që ka krijuar me postimet e tija.
Shqipen e flet sikur ka arra ne fyt,si Hajdar Matoshi i kombit kosovar ?

Po secili ka te drejte ne ate qe ka thene. Por ai qe i mbledh te tera keto, u fut nje mesatare nga ku rezulton se rrenja bes do te thote varg qepesh, eshte me i afti nga te gjithe.

Last edited:
Qe zanafillen cdo fjale e ka nga trojet,me eshte bere e qarte mua.Tashti pula apo veza?
Veza supozohet se mbron............................
te korrat kunder bresherit,
bagetine kunder semundjeve,
dhe shtepine kunder shpirtrave te keqij.
Kshu besojne ruset....................... ne kohen e pashkeve.
Shume fjale te thella. Por me je drejtuar gabimisht. Vetem nje autor i lashte ilir qe eshte grabitur si skllav nga romaket ne vegjeli, permend hyjnine Bes. Biri i tij e ka faltoren ne Dodone.

Back