• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Etimologji e fjaleve shqip

Boreas, perendia Greke e dimrit, i cili erdhi nga malet e Thrakise posht.

rbi4TD2.jpg

boreas, ka shume gjasa te kete rrenjet ne fjalen Shqipe bore/bora nese Shqipja nuk e ka huazuar kete term nga vete Greqishtja. Po si duket, mund te jete e kunderta.

Perdoret shume termi ne Anglisht: hyperborea, qe asocon nje vend ekstrem ne veri, vend i ftohet, ku dimri dominon sezonet e vitit.

Ne disa harta antike Malet e Sharrit shfaqen me emrin BOREA... dhe ne disa tjera BORA.

Qarkullojne ilustrime te ndryshme te gjuheve IE, por kete e hasa per here te pare sot.

IMG-08f2ba8daff0ad7dc7ccb2a43cadd6b2-V.jpg

Be e besë rrjedhin nga rrenja indoevropianishte : *beidh- (be).
Keshtu e shpjegojne gjuhetaret : Eqrem Çabej, Emile Benveniste dhe Albert Doja(antropolog, sociolog).

Nuk ka gjuhe IE. Eshte koncept is sajuar per t'i dhene emer te panjohures.

Shumica e ketyre fjaleve PIE (proto-indo-europiane' egzistojne me shqipen e sotme fare pak te ndryshuara. Pretendohet se kjo gjuhe eshte folur 3000 vjete me pare.

Eqerem Cabej kanqene albanolog shume i mire por teper i rezervuar, ka pas frike te dali jasht korrnizes konvencionale. Mesiguri ka patur edhe udhezime nga politika e kohes per te mos perkrahur teorine e pellazgeve per hir te vellezerve tane ideollogjike Jugosllave!

Shumica e ketyre fjaleve PIE (proto-indo-europiane' egzistojne me shqipen e sotme fare pak te ndryshuara. Pretendohet se kjo gjuhe eshte folur 3000 vjete me pare.

Eqerem Cabej kanqene albanolog shume i mire por teper i rezervuar, ka pas frike te dali jasht korrnizes konvencionale. Mesiguri ka patur edhe udhezime nga politika e kohes per te mos perkrahur teorine e pellazgeve per hir te vellezerve tane ideollogjike Jugosllave!

A e sjelle ketu listen e fjaleve PIE se jane interesant te diskutohen.

A e sjelle ketu listen e fjaleve PIE se jane interesant te diskutohen.
Jane fjale te sajuara sipas nje formula qe kan shpikur gjuhetaret. Dhe pa dashje kane vertetuar se nje pjese e mire e rrenjeve PIE gjehen sot shume pak te ndryshuara ne nje gjuhe qe shumica e tyre ose nuk e kane degjuar kurre ose nuk e marin seriozisht.

Nuk eshte kollaj ti gjesh ato fjale nga nje burim serioz. Une kam gjetur shume duke kerkuar fjale qe me kane ren ndermend te cilat i kame gjurmuar tek tuk. Mund t'i kerkosh ne internet por zor se i gjen.

Eshte nje pacavure qe ska kuptim fare. Edhe po i gjete nuk aq ashiqare sa te deshifrohen me shikim te pare. Ndodh nga nje here qe jane ashiqare fare si fjala 'Dhe' e cila gjendet edhe ne anglisht Earth. Dhe eshte i thate=Terra=toka. Ne PIE eshte ne formen Dhe njesoj si e perdorim ne.

Nese seriozisht mendon keshtu, nuk di cka te them. Tashme, te refuzojsh qe egziston familje e gjuheve Indo-Europjane eshte njejte sikur te refuzojsh se 2 + 2 = 4.

Nese seriozisht mendon keshtu, nuk di cka te them. Tashme, te refuzojsh qe egziston familje e gjuheve Indo-Europjane eshte njejte sikur te refuzojsh se 2 + 2 = 4.
Eshte marveshje fjale midis studiueseve te asaj kohe kur pane ngjashmerine e disa fjaleve ne diaa gjuhe te ndryshme. Dhe e quajten gjuhet indoeuropiane,pra gjuhet qe fliten nga India,Persia e deri ne Skoci e Islande. Por nuk ka nje gjuhe indoeuropiane. Nuk ka asnje dokument. Eshte thjeshte nje lloj kalendari gjuhësor por me shume pasaktesi.mos u habit. Shpesh ne histori pranohet ajo qe eshte vendosur per shume arsye. Kjo nuk donte thote qe gjithcka mer fund me keto konstatime. Edhe Freund ishte gabim ne disa teori te tija. Si te bejme sot,mos studiojme me meqe Freud mbahet si babai i psikologjise?

1596639131099.png

"Duke u transformuar ne kale me lele te erreta, ai mbarsi 12 pela nga 3000 qe i takonin Erikthonit, te cilat po kullosnin pergjate Skamandrit. Dymbedhjete kuaj linden nga ky bashkim, te cilet mund te fluturonin permby kallinjte e misrit ne fushe pa i prekur, ose permbi kreshten e valeve."

Ok deri ketu, por fjala bè, nga del, nga e ka prejardhjen, cfare kuptimi ka?
Është shpjeguar në komentet më lart Kitty kjo fjalë. Unë u bëra kurioze për fjalën "syri/syni" ,është e veçantë . Nga e ka prejardhjen?

Mbase jam gabim, por mendoj se fjala lopë rrjedh nga llop llop - ha llop llop, e kullufit, llup llup llup....nga ku del dhe fjala llupës.

Gjithashtu mendoj se fjala/folja HA (ha buke) rrjedh nga tingulli A, kur hap gojen dhe ja ben aaaa se do te hash.

Mos u tallni, ëh.

Mbase jam gabim, por mendoj se fjala lopë rrjedh nga llop llop - ha llop llop, e kullufit, llup llup llup....nga ku del dhe fjala llupës.

Gjithashtu mendoj se fjala/folja HA (ha buke) rrjedh nga tingulli A, kur hap gojen dhe ja ben aaaa se do te hash.

Mos u tallni, ëh.
Pra edhe shkijet e paskan vjedh fjalen nga llop, llopov, ose grabites, apo hajduk.

Është shpjeguar në komentet më lart Kitty kjo fjalë. Unë u bëra kurioze për fjalën "syri/syni" ,është e veçantë . Nga e ka prejardhjen?
Syni - se hyni, se nga jashte futet brenda.
Te pakten kete mendim te sygjeron.

Cdo fjale rrjedh dhe shpjegohet nga gegnishtja.

Back