Edhe emri Martinez, eshte shqip, Marr, pra e marr, edhe tinez, tinezisht, amo msheftas.Ua sa interesante,s'e kisha menduar,mbase mund të jetë ,por gjithsesi mendoj se mos ka lidhje me fjalën dritë
Amerike, pra Amer, nga Amel, ike, pra shko apo ike.
Ndiqni videon më poshtë për të parë se si ta instaloni faqen tonë si një aplikacion ueb në ekranin tuaj bazë.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Përshëndetje Vizitor!
Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.
Regjistrohu !Edhe emri Martinez, eshte shqip, Marr, pra e marr, edhe tinez, tinezisht, amo msheftas.Ua sa interesante,s'e kisha menduar,mbase mund të jetë ,por gjithsesi mendoj se mos ka lidhje me fjalën dritë
Pra fjala 'bet, let's bet' ne anglisht e ka prejardhjen nga bè ne shqipËshtë shpjeguar në komentet më lart Kitty kjo fjalë. Unë u bëra kurioze për fjalën "syri/syni" ,është e veçantë . Nga e ka prejardhjen?
Mbase si yni - si ylli qe ndriconUa sa interesante,s'e kisha menduar,mbase mund të jetë ,por gjithsesi mendoj se mos ka lidhje me fjalën dritë
Paskemi thene te njejten gje: bet ne anglisht vjen nga bé betohem, mbajtje fjalen derisa te verifikohet...Nga kjo fjale dueht te vi edhe fjala e anglishte "Bet" qe do te thote ve bast!
Edhe Bast mund te vi nga be, bej be (bast) qe nese jam gabim te jam 100 leke a dicka keshtu!
Bè - emer per cfare?Bëj be' toskërisht e ban be' gegërisht, apo me ba be' ...edhe vetë e lakuat, pra be' është emër
Kur bën një betim ,një përbetim,një premtim. Psh: kam bërë bè që nuk e marr... dmth jam betuarBè - emer per cfare?
...kam bërë bè që nuk e marr... kë ? lolKur bën një betim ,një përbetim,një premtim. Psh: kam bërë bè që nuk e marr... dmth jam betuar
Besa e ka lidhjen tek folja me bë - u tha, u bë - duhet te mbahet fjala me bëNe postimin e fundit e kisha fjalen per foljen "me be", 'bera' ose 'bona' (geg.). Kjo nuk ka asnje lidhje me Besa/Bene.
Bora - e bordha e bardha rà? Ose u bo u bë dhe ra?Ne disa harta antike Malet e Sharrit shfaqen me emrin BOREA... dhe ne disa tjera BORA.
Eshte marveshje fjale midis studiueseve te asaj kohe kur pane ngjashmerine e disa fjaleve ne diaa gjuhe te ndryshme. Dhe e quajten gjuhet indoeuropiane,pra gjuhet qe fliten nga India,Persia e deri ne Skoci e Islande. Por nuk ka nje gjuhe indoeuropiane. Nuk ka asnje dokument. Eshte thjeshte nje lloj kalendari gjuhësor por me shume pasaktesi.mos u habit. Shpesh ne histori pranohet ajo qe eshte vendosur per shume arsye. Kjo nuk donte thote qe gjithcka mer fund me keto konstatime. Edhe Freund ishte gabim ne disa teori te tija. Si te bejme sot,mos studiojme me meqe Freud mbahet si babai i psikologjise?
....
Dale te te them dicka une, dhe ta mbaje shenim gjithe forumi. Pjesa me e rendesishme e Historise se Shqiptareve nuk eshte Shkruar ende.
Shendet.
[PS. Me habite me ate postim!]
Nuk ka.asnje dokument qe verteton nje gjuhe te perbashket. Jane teori e asgje me teper. Hipotetike. Por qe eshte mare si e.mireqene per marveshje fjale. Mos kerce si gjeli se nuk ke ti monopolin e te vertetes universale. Me afer komunistave je ti qe ke vetem nje kendveshtrim dhe imponon mwndimin tend tek te tjeret. Une nuk po kerkoj aprovimin e askujt per ato qe them,por shprehem si njeri i lire dhe pa paragjykime.O zotni, kjo qe thua fantazohet mbrenda kufijve te Shqipnise ngaqe ju acaron propagandat komuniste te cmendura per gjuhen Pellazge. Teori obsolete, te skaduara.
Kemi shperndarje te linjes mashkullore prej stepeve ndermjet Rusise edhe Kavkazit gjate kohes bronzit drejt Europes, drejt Azise qendrore dhe drejt Anadollit, egzakt kur mendohet te jene shperndare gjuhet Indo-Europjane. Nuk eshte aspak rastesi se Sllavet, nje pjese e Iranianve, Indianve dhe Afganet ndajne nje linje te njejte mashkullore qe daton gjate kohes bronzit.
![]()
Nuk ka.asnje dokument qe verteton nje gjuhe te perbashket. Jane teori e asgje me teper. Hipotetike. Por qe eshte mare si e.mireqene per marveshje fjale. Mos kerce si gjeli se nuk ke ti monopolin e te vertetes universale. Me afer komunistave je ti qe ke vetem nje kendveshtrim dhe imponon mwndimin tend tek te tjeret. Une nuk po kerkoj aprovimin e askujt per ato qe them,por shprehem si njeri i lire dhe pa paragjykime.
Ok eshte e drejta jote te besosh ate version. Qe gjuhet kane afersi kjo nuk verteton se ka pas nje.gjuhe te perbashket. Ilirishtja me shqipen kane nje logjike gjeografike pervec lidhjeve gjuhesore. Ti thua qe nuk ka gjuhe ilirishte? Po shko dhe shiko shkrimet Mesape. Aty jane. Duhet vetem te shkojne studiuesit shqiptsre e ti nxjerrin me drite. Nuk pres nga te huajt. Ti vazhdo beso teorite serbe w greke eshte e drejta jote. Vetem mos shko ne kufinjte e tradhetise.
Indo-European Workshop
The Workshop in Indo-European and Historical Linguistics provides a stimulating environment for the exchange of ideas in all aspects of the historical study of language. In recent years, students and faculty members from the Departments of Classics, Near Eastern Languages, and South Asian Studies, as well as from other Boston area linguistics programs, have been active participants in the Workshop. Papers that engage with theoretical issues are no less welcome than discussions of problems in the history of specific languages and families.
https://linguistics.fas.harvard.edu/pages/indo-european-workshop