Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fakte rreth vërtetësisë së shkrimeve të Biblës

daniel00

(ノ˵ ͡• ͜ʖ ͡•˵)ノ♡*
Anëtar
Aug 31, 2010
Postime
15,843
Pikët
113
Vendndodhja
Diktatrojska
Bibla nuk është një akt i verbër besimi - ajo bazohet në histori reale.
Ekzistojnë mbi 5,800 dorëshkrime greke të Dhiatës së Re, duke demonstruar se teksti i saj është ruajtur në mënyrë të jashtëzakonshme gjatë shekujve.
Historianë jo të krishterë si Flavius Jozefi, Taciti dhe Plini i Riu konfirmojnë detaje kyçe rreth Jezusit dhe lëvizjes së hershme të krishterë, duke ofruar dëshmi të pavarura jashtë Shkrimit të Shenjtë.
Arkeologjia vazhdon të pohojë besueshmërinë e Biblës, duke zbuluar vazhdimisht prova të njerëzve, vendeve dhe ngjarjeve që ajo regjistron. Një shembull i fuqishëm është Guri i Pilatit, i cili verifikon ekzistencën historike të Ponc Pilatit, guvernatorit romak të përfshirë në gjyqin e Jezusit.
672678964_4423018381251874_2677100728148464301_n.jpg

Rrotullat e Argjendta të Ketef Hinnomit: Dëshmi e Bekimit Priftëror në Izraelin e Lashtë

Në vitin 1979, arkeologët që gërmonin një vend varrimi në Ketef Hinnom, pak jashtë Jerusalemit të lashtë, zbuluan dy rrotulla të vogla argjendi të mbështjella të fshehura brenda një varri. Të ruajtura në mënyrë të jashtëzakonshme për më shumë se dy mijëvjeçarë e gjysmë, këto objekte - të njohura si rrotullat e argjendta të Ketef Hinnomit - janë datuar në shekullin e 7-të-6-të para Krishtit, duke i vendosur ato në periudhën e Tempullit të Parë. Ato janë ndër mbishkrimet më të hershme të njohura që përmbajnë tekst të ngjashëm me Biblën Hebraike, duke i paraprirë Rrotullat e Detit të Vdekur me disa shekuj.
Analiza e kujdesshme e argjendit të brishtë zgjati me vite, pasi studiuesit duhej të hapnin dhe deshifronin me kujdes mbishkrimet delikate. Ajo që zbuluan ishte mbresëlënëse: një version i shkurtuar i bekimit priftëror që gjendet në Numrat 6:24-26. Më e rëndësishmja është prania e emrit hyjnor YHWH, që tregon se emri i besëlidhjes së Izraelit për Perëndinë ishte tashmë në përdorim aktiv gjatë kësaj periudhe të hershme, jo një zhvillim i mëvonshëm. Ky zbulim ofron prova të rëndësishme se pjesë të tekstit biblik ishin tashmë në qarkullim shumë kohë para mërgimit babilonas. Ai mbështet pikëpamjen se tradita e Dhiatës së Vjetër është e rrënjosur në një histori të hershme dhe të qëndrueshme tekstuale dhe jo në një shpikje të vonë letrare.

Për më tepër, përdorimi i bekimit priftëror në një kontekst varrimi sugjeron që këto fjalë jo vetëm që u shkruan, por edhe u jetuan - u përdorën në përkushtim dhe besim personal. Larg nga dobësimi i besimit në Shkrimin e Shenjtë, rrotullat e Ketef Hinnomit forcojnë argumentin se teksti biblik pasqyron besimin autentik të lashtë izraelit dhe ruan traditat që arrijnë thellë në historinë e hershme të Izraelit.

671189523_4421216858098693_234294106921410970_n.jpg

Nga Skeptik në Besimtar: Udhëtimi i Arkeologut William Ramsay përmes Provave

William Mitchell Ramsay ishte një arkeolog i shquar britanik. Ai e filloi karrierën e tij si ateist dhe skeptik i hapur, i ndikuar fuqimisht nga konsensusi akademik i kohës së tij se Dhiata e Re - veçanërisht Libri i Veprave - ishte historikisht i pabesueshëm. Si arkeolog, ai u nis me qëllimin për të hedhur poshtë besueshmërinë e saj përmes hetimeve historike dhe arkeologjike. Duke udhëtuar gjerësisht nëpër Azinë e Vogël, Ramsay fillimisht kërkoi të ekspozonte ato që ai besonte se ishin gabime në rrëfimin biblik të shkruar nga Luka. Në vend të kësaj, gjetjet e tij i përmbysën vazhdimisht pritjet e tij.
Ndërsa shqyrtoi qytetet e lashta, mbishkrimet dhe të dhënat rajonale, Ramsay zbuloi se Veprat e Apostujve vazhdimisht tregonin saktësi të jashtëzakonshme historike në detaje kyçe, duke përfshirë titujt politikë, zakonet lokale dhe referencat gjeografike. Pretendimet që dikur hidheshin poshtë si gabime u konfirmuan vazhdimisht nga zbulimet arkeologjike. Sa më shumë prova zbuloi, aq më shumë skepticizmi i tij u shemb nën peshën e të dhënave historike. Në fund të fundit, Ramsay braktisi ateizmin dhe u konvertua në Krishterim, duke u bindur për besueshmërinë e Dhiatës së Re dhe të vërtetën e mesazhit të saj. Ai madje arriti në përfundimin se Luka ishte një historian jashtëzakonisht i besueshëm, duke e përshkruar atë si "një historian të rangut të parë".
Transformimi i Ramsay-t citohet shpesh si një shembull i fuqishëm se ku mund të çojë një hetim rigoroz historik. Ndërsa arkeologjia nuk mund ta provojë drejtpërdrejt ringjalljen e Jezusit, ajo mund të vlerësojë besueshmërinë e të dhënave historike që e rrethojnë atë. Në rastin e Ramsay-t, provat për saktësinë e Veprave luajtën një rol vendimtar në konvertimin e tij në Krishterim. Udhëtimi i tij qëndron si një kujtesë bindëse se besimi i krishterë nuk është kundër provave, por shpesh forcohet prej tyre.

669445585_4419398611613851_2858471262402131255_n.jpg

Arkeologët në Izraelin verior kanë zbuluar prova bindëse të një beteje historike në Megido, një vend që shpesh shoqërohet me "Armagedonin" biblik.

Ndërsa emri Armagedon sjell në mendje betejën e fundit të kohërave të përshkruar në Librin e Zbulesës, vetë Megido ishte një qytet i vërtetë dhe strategjik që dëshmoi shumë konflikte gjatë historisë. Ky zbulim i fundit tregon betejën midis Mbretit Josiah të Judës dhe Faraonit egjiptian Neko II, të regjistruar në 2 Mbretërve 23 dhe 2 Kronikave 35.
Gërmimi zbuloi qindra fragmente qeramike, shumë prej të cilave vinin nga Egjipti dhe duket se lidhen me aktivitetin ushtarak dhe jo me tregtinë. U gjet gjithashtu qeramikë nga Greqia lindore, duke sugjeruar se mercenarë grekë mund të kenë qenë pjesë e ushtrisë egjiptiane. Së bashku, këto gjetje mbështesin idenë se rrëfimi biblik pasqyron ngjarje të vërteta historike.
Ndërsa "Armagedoni" është një term i njohur, është e rëndësishme të kuptohet ndryshimi. Në Zbulesë, i referohet një beteje të ardhshme simbolike midis së mirës dhe së keqes. Megido, megjithatë, ishte një qytet i vërtetë në Izraelin verior ku u zhvilluan beteja të vërteta, përfshirë përplasjen midis Josiah dhe Neko II rreth vitit 609 para Krishtit. Këto zbulime nxjerrin në pah se kjo nuk ishte vetëm një histori, por një konflikt historik i dokumentuar.
Vendndodhja e Megidos me pamje nga Lugina e Jezreelit e bëri atë një qendër të rëndësishme ushtarake dhe tregtare, gjë që shpjegon pse kaq shumë beteja u zhvilluan atje. Prania e artefakteve egjiptiane përputhet mirë me të dhënat biblike, duke ofruar një shembull të qartë se si arkeologjia mund të përputhet me Shkrimin e Shenjtë.
Ky zbulim jo vetëm që thellon kuptimin tonë për botën e lashtë, por edhe forcon besimin në besueshmërinë e historisë biblike. Duke zbuluar prova fizike që përputhen me rrëfimet historike, arkeologët vazhdojnë të zbulojnë vlerën e qëndrueshme të Biblës si një burim i besueshëm historie.

669656197_4419107741642938_619296656106962065_n.jpg

Dëshmia Jo-e Krishterë Konfirmon ekzistencën e Jezusit

Besimi tek Jezusi nuk është vetëm një pretendim në Dhiatën e Re; Jezusi u njoh gjerësisht nga historianët jo të krishterë në shekullin e parë dhe të fillimit të shekullit të dytë. Historiani hebre Jozef vëren se Jezusi u kryqëzua nën Ponc Pilatin dhe se ndjekësit e Tij pretenduan se Ai u shfaq i gjallë në ditën e tretë. Historiani romak Taciti konfirmon ekzekutimin e Jezusit nën Pilatin, dhe Plini i Riu shënon se të krishterët e hershëm adhuronin Krishtin, duke e njohur Atë si hyjnor. Këta shkrimtarë nuk kishin arsye për të promovuar Krishterimin, megjithatë ata dokumentuan shpalljen publike se Jezusi ishte ringjallur.

Ky pranim i jashtëm është thelbësor. Nëse besimi tek Jezusi do të ishte një mit, historianë kundërshtarë ose neutralë si Taciti, Jozefi dhe Plini do ta kishin injoruar atë. Në vend të kësaj, ata tregojnë se të krishterët e hershëm ishin dëshmitarë të guximshëm të një ngjarjeje të jashtëzakonshme që transformoi komunitetet e tyre, alarmoi autoritetet dhe u përhap me shpejtësi në të gjithë botën romake. Këto rrëfime të pavarura përputhen me rrëfimet e Ungjillit, duke konfirmuar se pretendimi i ringjalljes ishte i njohur dhe i besueshëm në kohën dhe vendet ku ndodhi.

Provat çojnë në një përfundim: Ekzistenca e Jezusit ishte një realitet historik. Burime jo të krishtera vërtetojnë besimin e jashtëzakonshëm që shkaktoi një lëvizje që nuk mund të injorohej. Bindja e këtyre ithtarëve të hershëm, e kombinuar me të dhëna të pavarura nga të huaj, lë pak shpjegime të besueshme përveçse se Jezusi u ringjall vërtet nga varri - një fakt që ndryshoi historinë dhe vazhdon t'i sfidojë skeptikët edhe sot.

Mbishkrimi i Nazaretit: Prova që Mbështetin Ringjalljen e Jezusit

Mbishkrimi i Nazaretit është një pllakë mermeri me shkrim grek, që thuhet se është zbuluar në Nazaret dhe tani mbahet në Bibliotekën Kombëtare Franceze në Paris. Në shikim të parë, duket si një ligj standard romak nga Cezari që paralajmëron kundër grabitjes së varreve. Por një vështrim më i afërt zbulon diçka të jashtëzakonshme. Ligji trajton praktikat e varrimit hebraik, jo ato romake ose greke. Hebrenjtë i varrosnin të vdekurit e tyre në varre të gdhendura në shkëmb të projektuara për akses të përkohshëm: pasi trupi dekompozohej, anëtarët e familjes mblidhnin kockat dhe i vendosnin në një eshtërore, duke ndjekur një zakon të njohur si varrim dytësor. Këto varre shpesh vuloseshin me gurë të mëdhenj që rrotulloheshin, gjë që i bënte ato të sigurta, por prapëseprapë të arritshme për familjen për të kryer këto rite. Në të kundërt, romakët zakonisht praktikonin kremimin ose varrosnin të vdekurit e tyre në arkivole brenda varreve të përhershme, dhe grekët i vendosnin të vdekurit e tyre në varre ose varre guri të ndërtuara për varrim të përhershëm. Varret romake dhe greke ishin të vështira për t'u aksesuar dhe nuk ishin të projektuara për hyrje të përsëritur, duke e bërë vjedhjen shumë të pamundur - ndryshe nga varret hebraike, të cilat ishin më të lehta për t'u arritur. Edhe më mbresëlënëse është se Mbishkrimi i Nazaretit nuk përqendrohet në vjedhjen e sendeve me vlerë - ai vendos dënimin me vdekje për heqjen e një trupi, duke treguar se Roma po reagonte ndaj një ngjarjeje shumë më serioze sesa grabitja e zakonshme e varreve.
Studiuesit e kanë gjurmuar mermerin në ishullin grek të Kosit, megjithëse vetë mbishkrimi është përdorur qartë në Izrael. Mermeri ishte një material i shtrenjtë dhe i rrallë, i rezervuar për dekrete të rëndësishme zyrtare. Disa analiza të hershme e lidhën Mbishkrimin e Nazaretit me mbretërimin e Cezar Augustit (27 p.e.s. - 14 pas Krishtit). Megjithatë, shumica e studimeve moderne e datojnë pllakën në shekullin e parë pas Krishtit, me shumë ekspertë që e vendosin atë nën Perandorin Klaud (41-54 pas Krishtit) - një periudhë që përputhet me vitet pas vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit të Nazaretit, kur autoritetet romake do të ishin të shqetësuara për trupat e humbur nga varret hebraike.
Mbishkrimi i Nazaretit është veçanërisht i rëndësishëm sepse pasqyron shqetësimin e Romës për trupat e humbur. Të krishterët e hershëm shpallën me guxim se Jezusi ishte ringjallur nga të vdekurit, ndërsa autoritetet hebraike pretenduan se dishepujt e kishin vjedhur trupin. Për Romën, ky nuk ishte një debat teologjik - ishte një kërcënim potencial për rendin publik. Duke e bërë heqjen e një trupi një shkelje që dënohet me vdekje, Cezari e njohu qartë rëndësinë e ngjarjeve që po zhvilloheshin në Jude. Mbishkrimi tregon se historia e varrit të zbrazët të Jezusit u mor seriozisht në nivelet më të larta të autoritetit romak.
Si përfundim, Mbishkrimi i Nazaretit ofron prova historike bindëse për ringjalljen e Jezusit. Fokusi i tij në varret hebraike dhe dënimi i rëndë për heqjen e një trupi konfirmon se diçka e jashtëzakonshme ndodhi - diçka që alarmoi si udhëheqësit hebrenj ashtu edhe Perandorinë Romake. Këto prova mbështesin drejtpërdrejt rrëfimet e Ungjillit dhe kundërshtojnë fuqimisht pretendimet se ringjallja ishte e sajuar. Për këdo që shqyrton të dhënat historike, Mbishkrimi i Nazaretit konfirmon se ngjarjet që rrethonin varrin e zbrazët të Jezusit ishin të vërteta, domethënëse dhe të marra seriozisht nga bashkëkohësit.
666056477_4417083271845385_2257323775675067300_n.jpg

Kur Historia e Lashtë e Pranuar Përputhet me Historinë Biblike të Përmbytjes

Kur Bibla kryqëzohet me historinë e lashtë, provat janë shpesh më të forta nga sa janë të gatshëm të pranojnë kritikët. Një shembull bindës vjen nga qyteti i lashtë i Kishit në Sumeri - i njohur si një nga qendrat më të hershme të qytetërimit pas përmbytjes. Sipas Shkrimit të Shenjtë, pasardhësit e Noeut u përhapën dhe themeluan kombe pas Përmbytjes (Zanafilla 10). Midis tyre ishte Kushi. Ngjashmëria në emër, rajon dhe kohë midis Kushit dhe Kishit i ka bërë shumë njerëz të shohin një lidhje kuptimplote dhe jo rastësi.
Arkeologjia shton një shtresë tjetër në këtë diskutim. Lista e Mbretërve Sumerianë - një pllakë argjile e njohur - regjistron një sekuencë mbretërish që sunduan para dhe pas një përmbytjeje të madhe. Ndërsa nuk është një dokument biblik, ajo është shumë paralele me strukturën e rrëfimit të Zanafillës. Ajo përshkruan sundimtarë me jetëgjatësi jashtëzakonisht të gjatë para Përmbytjes, e ndjekur nga një zhvendosje e dukshme në jetëgjatësi më të shkurtër dhe më realiste më pas. Në mënyrë domethënëse, ajo gjithashtu thotë se mbretëria u vendos në Kish pas Përmbytjes, duke u përputhur me portretizimin e Biblës për qytetërimin që po rivendoset përmes pasardhësve të Noeut. Skeptikët shpesh pretendojnë se të dhëna të tilla janë thjesht një përzierje miti dhe legjende me fragmente historie. Megjithatë, provat tregojnë një histori tjetër: mbi 200 kultura në mbarë botën kanë rrëfime përmbytjesh, që përfshijnë çdo kontinent të banuar. Në pothuajse të gjitha këto rrëfime, një i mbijetuar i drejtë ose një grup i vogël ruan jetën, përmbytja shkatërron një botë të korruptuar ose kaotike dhe qytetërimi rinovohet më pas. Konsistenca e këtyre rrëfimeve, së bashku me të dhëna si Lista e Mbretërve Sumerianë, mbështet fuqimisht realitetin e një Përmbytjeje katastrofike globale të kujtuar në të gjitha qytetërimet.

Së bashku, rrëfimi biblik dhe të dhënat e hershme mesopotamike tregojnë në të njëjtin drejtim. Referencat për Kishin si një qytet themelor pas përmbytjes dhe paralelet e gjetura në Listën e Mbretërve Sumerianë përforcojnë atë që Shkrimi i Shenjtë ka regjistruar gjatë gjithë kohës. Bibla nuk qëndron larg historisë - ajo përshtatet brenda saj. Ajo që shpesh etiketohet si mit gjithnjë e më shumë tregon se është e rrënjosur në ngjarje reale, të ruajtura si në Shkrimin e Shenjtë ashtu edhe në të dhënat më të hershme të qytetërimit njerëzor.

1.jpg2.jpg

Tre profeci të përmbushura në kryqëzimin e Jezusit

Vdekja e Jezu Krishtit nuk ishte një moment i zakonshëm në histori - ishte përmbushja e saktë e profecive të shkruara shekuj para lindjes së Tij. Tre parashikime të lashta, të shkruara midis 500 dhe 1,000 vjet më parë, përputhen me saktësi të habitshme me atë që ndodhi gjatë ekzekutimit të Tij.

Psalmet 22:16-18 parashikuan shpimin e duarve dhe të këmbëve dhe hedhjen e shortit për rrobat. Zakaria 12:10 parashikoi se Mesia do të shpohej. Çdo profeci është e detajuar, specifike dhe historikisht e verifikueshme - aq specifike, në fakt, saqë gjasat e rastësisë bëhen praktikisht të pamundura.

Merrni Psalmet 22:16-18, të shkruara nga Mbreti David afërsisht 1,000 vjet para kryqëzimit: "Ata shpuan duart dhe këmbët e mia... ata ndanë rrobat e mia midis tyre dhe hodhën short për rrobat e mia." Kur Davidi e shkroi këtë, kryqëzimi nuk ekzistonte. Izraeli i lashtë përdorte vrasjen me gurë, ekzekutimet me shpatë, asnjëra prej të cilave nuk shponte duart ose këmbët në mënyrën e përshkruar. Vdekja që Jezusi duroi nuk ishte vetëm një realitet i tmerrshëm, por edhe një mrekulli profetike që nuk mund të parashikohej nga imagjinata njerëzore. Edhe ushtarët që hidhnin short për tunikën e Tij, të regjistruar te Gjoni 19:23-24, e përmbushin profecinë me një saktësi të çuditshme.
Zakaria 12:10 shton një detaj të tretë të jashtëzakonshëm: "Ata do të më shikojnë mua, atë që e kanë shpuar". E shkruar 500 vjet para Jezusit, kjo profeci u realizua kur një ushtar romak i shpoi brinjën Jezusit, duke bërë që të rrjedhë gjak dhe ujë (Gjoni 19:34-37). Çdo element - shpimi, dëshmia, koha - është e saktë. Specifikimi i këtyre profecive shkon shumë përtej parashikimeve të përgjithshme; ato përshkruajnë ngjarje që historikisht ishin të pamundura të parashikoheshin.
Matematikisht, shanset që të tre profecitë të përmbushen gjatë kryqëzimit janë të jashtëzakonshme. Përmbushja e këtyre profecive nuk është thjesht një kuriozitet historik; është një dëshmi e thellë e frymëzimit hyjnor të Shkrimit të Shenjtë dhe identitetit të Jezusit si Mesia i premtuar. Vdekja e tij sakrifikuese nuk ishte vetëm një akt shpengimi - ishte përmbushja e pagabueshme e profecisë hyjnore, një realitet historik që e hedh poshtë rastësinë dhe konfirmon planin e përsosur të Perëndisë.

Problemi me keto profeci, eshte ne faktin e thjeshte se behen dhe permbushen vetem ne bibel.

Me poshte keni, mbase njeriun qe di me shume per biblen dhe te gjitha tekstet nga te cilet eshte mbledhur bibla, sesa cdo teolog ne bote.

Edhe kanali youtube

Justin Martiri (rreth 100–165 pas Krishtit)

— Dëshmitar para Cezarit —

Një filozof, i veshur me mantelin e arsyes, Justini kërkoi të vërtetën midis shkollave të njerëzve - por i gjeti ato të zbrazëta. Më në fund, ai dëgjoi për Krishtin… dhe mendimtari eremit u bë një dëshmitar i palëkundur.
Në Romë, nën sundimin e Mark Aurelit, ai u soll para prefektit Junius Rusticus. Atje, jo me frikë, por me qartësi, ai rrëfeu:
"Askush që ka mendje të drejtë nuk kthehet nga besimi i vërtetë në të rremë."
Ata e nxitën - të sakrifikojë kafshë tek hyjnitë… dhe të jetojë.
Por Justini nuk do të blinte jetën e vet me çmimin e së vërtetës.
I pyetur se çfarë doktrine mbante, ai u përgjigj qartë:
"Unë ndjek mësimet e Jezu Krishtit."
I kërcënuar me fshikullim dhe vdekje, ai nuk u tërhoq.
Ai nuk argumentoi për t'u arratisur - por për të dëshmuar.
Dënimi erdhi shpejt:
Ai dhe shokët e tij u rrahën… dhe pastaj u prenë kokat.
Asnjë flakë. Asnjë kafshë. Asnjë spektakël në arenë.
Vetëm goditja e shpatës—
dhe një zë që në botë u hesht,
që të fliste më fort në përjetësi.
Kështu vdiq Justini—
jo thjesht një filozof,
por një martir i Krishtit—
i cili shkëmbeu mençurinë e njerëzve
për të vërtetën që i kushtoi jetën.
7.jpg

Nuk egzistojne fakte bindese mbi vertetesine e shkrimeve te Bibles, vete emri seshte korrekt perderisa ai libri vogel qe mbajne ne dore sipas teologeve ka 24 libra ne te, normalisht shume te seleksionuar sipas pelqimit e interesit te klerit, kuptohet kjo.
Besoj se fakti qe ska burime te vertetuara ne nje fare menyre eshte gje shume pozitive per besimtaret, sepse te ishte e vertete ajo qe shkruhet aty, Zoti i madherishem, i meshires, i dashurise e faljes etj etj, ne te ka vrare te numeruar diku 700mije njerez, ndaj me mire te rrije mister per shume arsye.
Ah po, kjo per Danielin, te vraret ne 90% te rasteve jane hebrenj.

images

Në ishullin grek të Patmosit, një shpellë e vogël gëlqerore është vendi ku u shkrua Libri i Zbulesës.

Rreth vitit 95 pas Krishtit, Apostulli Gjon u internua në Patmos nga autoritetet romake, me shumë mundësi gjatë mbretërimit të Perandorit Domician, një periudhë e shënuar nga presioni mbi komunitetet e hershme të krishtera. Në rreshtat hapës të Zbulesës, vetë Gjoni pohon se ishte në Patmos "për shkak të fjalës së Perëndisë dhe dëshmisë së Jezusit". Tradita e hershme e krishterë e vendos shkrimin e tekstit brenda kësaj shpelle, ku Gjoni përjetoi vizione intensive dhe dëgjoi atë që ai e përshkroi si një zë hyjnor që i fliste.

Sipas këtyre rrëfimeve, Gjoni nuk e shkroi librin vetëm. Ai ia diktoi vizionet e tij dishepullit të tij Prochoros, i cili regjistroi mesazhet drejtuar shtatë kishave të Azisë së Vogël. Këto vizione përfshinin imazhe dramatike të gjykimit, trazirave kozmike, krijesave simbolike dhe triumfit përfundimtar të Perëndisë, imazhe që kanë formësuar teologjinë, artin dhe mendimin e kohërave të fundit të krishterë për gati dy mijë vjet.

Sot, vendi njihet si Shpella e Apokalipsit. Ajo që e bën të jashtëzakonshme është se nuk shoqërohet thjesht me një figurë biblike, por me përbërjen aktuale të një teksti kanonik, të lidhur me një vend, moment dhe përvojë specifike të përshkruar nga autori i tij.

672687728_970243289331402_5578649830457853725_n.jpg

Në një shpellë me pluhur pranë Detit të Vdekur, arkeologët bënë një nga zbulimet më të mëdha të historisë - rrotulla të fshehura për më shumë se 2,000 vjet, që përmbanin pothuajse çdo libër të Dhiatës së Vjetër, përfshirë Isainë, të shkruar shekuj para Biblave tona moderne.
Për vite me radhë, skeptikët thanë se Bibla ishte rishkruar dhe shtrembëruar nga koha. Por kur Rrotullat e Detit të Vdekur u krahasuan me Shkrimin e Shenjtë të sotëm, ato përputheshin - 95% fjalë për fjalë, me vetëm ndryshime të vogla drejtshkrimore.
Bibla nuk u ndryshua. Ajo u ruajt.
E vërteta nuk zbehet. Ajo zgjat.

674249562_1469352951868095_3375609663510354582_n.jpg

Një nga faktet më të forta historike rreth Jezusit është se jeta e Tij mbështetet nga një numër i pakrahasueshëm dorëshkrimesh të lashta.

Sot, studiuesit kanë identifikuar më shumë se 25,000 dorëshkrime dhe pjesë dorëshkrimesh të Dhiatës së Re që kanë mbijetuar në greqisht, latinisht dhe gjuhë të tjera të lashta. Asnjë figurë tjetër nga antikiteti nuk i afrohet këtij niveli të provave të dorëshkrimeve.

Për krahasim:
• Jul Cezari — rreth 250 dorëshkrime të mbijetuara të Luftërave Galike.
• Aleksandri i Madh — asnjë shkrim nga vetë Aleksandri nuk ka mbijetuar, dhe biografitë më të hershme u shkruan më shumë se 400 vjet pas vdekjes së tij.
• Xhenxhis Khan — ekzistojnë të dhëna historike, por ato janë shumë më të pakta dhe shpesh vijnë nga kronika të mëvonshme në vend të mijëra dorëshkrimeve të ruajtura.
Të kesh mijëra dorëshkrime, në vetvete, nuk vërteton pretendimet teologjike të Krishterimit. Ajo që tregon është se Dhiata e Re është koleksioni më i ruajtur i shkrimeve nga bota e lashtë, duke u dhënë historianëve një aftësi të jashtëzakonshme për të krahasuar kopjet dhe për të rindërtuar tekstin origjinal me besim të jashtëzakonshëm.

Për të krishterët, ky është një tjetër kujtesë se besimi ynë është i rrënjosur në historinë reale, jo në mitologji. Mesazhi i Jezusit është kopjuar, ruajtur, përkthyer dhe transmetuar brez pas brezi në mënyrë që njerëzit në mbarë botën të mund të takohen me Ungjillin.
1.jpg
2.jpg3.jpg4.jpg“Qielli dhe toka do të kalojnë, por fjalët e mia nuk do të kalojnë kurrë.” — Mateu 24:35

Te shkosh ne parajse nepermjet krishtit nuk eshte e sigurte. keta engjej qe sigurojne fene e krishtere sikur te ishin italjane te qiellit i fusin hundet kudo dhe jane ne konflikt me engjejt perendimore qe e duan zotin te balsamosur ne akuarium diamanti dhe ti pijne lengun pasi kjo i ben te pavdekshem. lufta mes tyre eshte e padiskutueshme dhe parajsat italjane heret a vone do mbyllen. ky eshte nje perfitim jo i plote per ne parajse

Një nga faktet më të forta historike rreth Jezusit është se jeta e Tij mbështetet nga një numër i pakrahasueshëm dorëshkrimesh të lashta.

Sot, studiuesit kanë identifikuar më shumë se 25,000 dorëshkrime dhe pjesë dorëshkrimesh të Dhiatës së Re që kanë mbijetuar në greqisht, latinisht dhe gjuhë të tjera të lashta. Asnjë figurë tjetër nga antikiteti nuk i afrohet këtij niveli të provave të dorëshkrimeve.

Për krahasim:
• Jul Cezari — rreth 250 dorëshkrime të mbijetuara të Luftërave Galike.
• Aleksandri i Madh — asnjë shkrim nga vetë Aleksandri nuk ka mbijetuar, dhe biografitë më të hershme u shkruan më shumë se 400 vjet pas vdekjes së tij.
• Xhenxhis Khan — ekzistojnë të dhëna historike, por ato janë shumë më të pakta dhe shpesh vijnë nga kronika të mëvonshme në vend të mijëra dorëshkrimeve të ruajtura.
Të kesh mijëra dorëshkrime, në vetvete, nuk vërteton pretendimet teologjike të Krishterimit. Ajo që tregon është se Dhiata e Re është koleksioni më i ruajtur i shkrimeve nga bota e lashtë, duke u dhënë historianëve një aftësi të jashtëzakonshme për të krahasuar kopjet dhe për të rindërtuar tekstin origjinal me besim të jashtëzakonshëm.

Për të krishterët, ky është një tjetër kujtesë se besimi ynë është i rrënjosur në historinë reale, jo në mitologji. Mesazhi i Jezusit është kopjuar, ruajtur, përkthyer dhe transmetuar brez pas brezi në mënyrë që njerëzit në mbarë botën të mund të takohen me Ungjillin.
View attachment 360349
View attachment 360346View attachment 360347View attachment 360348“Qielli dhe toka do të kalojnë, por fjalët e mia nuk do të kalojnë kurrë.” — Mateu 24:35
Une them te kunderten ama.
Une them qe te gjithe Ungjillët jane te manipuluar, e vete autoret kane shkruar çfare kane dashur, dhe imagjino me vone sesi jane zbukuruar per publikun injorant.
Edhe dicka tjeter mos harro si shumica, feja e krishtere apo muslimane, jane te imponuara me tehun e shpates te populli, e jo fe dashurie e perralla me mbret qe tregojne tani.

Back