• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Filmi "Skënderbeu"

Përgjigje e: Filmi "Skënderbeu" ridublohet në gjuhë letrare

pun boshe..

paskan gjet variant me rrrujt ca miliona ki pirro m.utkani me shok..

eshte vec ksaj dhe nje fyerje per ata qindra artiste e organizator e skenariste te viteve 50-ta qe e ben at film plot dashuri e perkushtim..

O Brar,nuk eshte se te gjitha te rrujtmet mund ti bej vetem Shkelzeni !Duhet ti mjaftojn dublimet ne arme,nafte,e energji.

Brar,eshte restaurim fonetik,i ridubluar ne nje shqipe letrare,qe edhe Zhozefina mund ta kuptoje.

Eshte njesoj sikur te bejne nje film per Ali Pashen ne gegerisht.Pse nuk bejne nje film te ri per Skenderbeun por shtremberojne origjinalet.

Eshte njesoj sikur te bejne nje film per Ali Pashen ne gegerisht.Pse nuk bejne nje film te ri per Skenderbeun por shtremberojne origjinalet.

Jo,po bene film me Ali Pashen do ta bejne me fjalorin e Epirit,ndersa filmin e ri te Skenderbeut do ta bejne ne Arberisht.Vetem dublimin e Vojsaves do ta bejne gegerisht me Zhozefinen.

Kush,do,mund te vazhdoje ta shikoj filmin edhe ne "gjuhen" origjinale,partia nuk ju a ndalon.

C'ja fusin pordhes edhe keta,po ai i dubluar ishte..nuk gjejne dot nje menyre tjeter per te shpenzuar leket e taksapguesve!

dmth tani e tutje magarve doi ju drejtohemi me... gomer! dhe kalas me kalushe!

Mire qe spo e bejne labce fare. Ere gjin ca bere ,do vish ikim ne pellgu mo ,tu bejme prite truqve .lol :p

Mire kan bere!
Te kuptojme dhe ne cfare thuhet.
C'faj kemi ne qe nuk dim gjuhe te huaja. 10 here e kam pare ate filem dhe akoma nuk ia kam thith kuptimin. Se ai nje kuptim e ka, apo jo?

epo tashi skemi faj neve qe skenderbeu nuk qelloj me origjon kucovare mo peshkaqeno qe ta kuptojsh dhe ti.

Deri te ai Venedikasi qe po bente shurren mbrapa pemes dhe ay prifti qe ia futi koken ne mes te bigaces prej druri e shau nga nena...ne dublin e viteve 50 i thoshte "te bafsha nanen"..ndersa ne kete dublin e tanishem.."a me te lerofsha tet eme"

tanku
sall i pyetje kam - kje gjall enver hoxhe moskoviti kur u ba kjo herezi e madhe e u gjirua ky film se po folet n'nji gjuhe rekacionare per t'cilen cohet njeri n'burg a te mrrelat e burrelit?

cka asht n'pyetje kshtu si nuk flet Gjergji gjuhen e partise, a s'ka ken ky "dreq" komunist si tan bota a cka ?
cila ka ken gjuha e letrave deri n'at vjet[?] e qi po dojne me e ba tash n'gjuh letrare sikur dojn me than si nuk a ken?!!

tanku
sall i pyetje kam - kje gjall enver hoxhe moskoviti kur u ba kjo herezi e madhe e u gjirua ky film se po folet n'nji gjuhe rekacionare per t'cilen cohet njeri n'burg a te mrrelat e burrelit?

cka asht n'pyetje kshtu si nuk flet Gjergji gjuhen e partise, a s'ka ken ky "dreq" komunist si tan bota a cka ?
cila ka ken gjuha e letrave deri n'at vjet[?] e qi po dojne me e ba tash n'gjuh letrare sikur dojn me than si nuk a ken?!!

Nuk ishte njehsuar akoma asokohe edhe artit nuk i ishte futur akoma xhaxhi me lopate xheniere...kishte pune te tjera me emergjente per te bere si te forconte pozitat ne pushtet...

Letrare? Sigurisht do jete gjysem Shqip e gjysem me fjale te huaja :)

Ndryshimi:

Si eshte conquer ne Shqip? Konkuer? Kur Perandoria Osman startoi te konkueri...Skenderbeu e stopoi.....Perandoria u shokua....etc etc

:)

Letrare? Sigurisht do jete gjysem Shqip e gjysem me fjale te huaja :)

Ndryshimi:

Si eshte conquer ne Shqip? Konkuer? Kur Perandoria Osman startoi te konkueri...Skenderbeu e stopoi.....Perandoria u shokua....etc etc

:)
Kjo nuk është letrarja, kjo është "sallata" e sotme shqipe.
Hajt gëzuar thirsty.-gezuar-

tanku

O Ajnej, nese deshiron, hajde te mesoj une nja dy gjera te vogla, qe te mesosh te flasesh(shkruash) dhe qe ata, qe te degjojne(lexojne), te te marrin seriozisht.
Ti or miku im flet, sikur vjen nga shekulli i XV.
Po pse ne shekullin e XV do na kthesh ti ne?!

Respekt per Ajnej made in XV century!

Te te marrin seriozisht njerzit kur te degjojne(lexojne).

Miku im une per ty jam shekulli XXVI
Andaj mos u impenjo kaq shume se mund fitosh kallje truri.

Ajnej said:
Miku im une per ty jam shekulli XXVI
Andaj mos u impenjo kaq shume se mund fitosh kallje truri.

Nuk e ve ne dyshim qe je dhe i zgjuar dhe i bukur!

Thuaj dhe... "Une jam Skenderbeu", dhe tá mbyllim kete kapitull.

Me keto qe me thua, po me shton merakun per brezat e ardheshem. Une gjithmon kam besuar qe njerzit sa vijne e evolojne. Nuk e dija qe ndodh e kunderta. Domethen e neshekullin e XXVI(26) njerzit do katandisen si ti?!

Me shaka peshkaqeni33!

Filmi është i vjetër dhe jo të gjithë e kuptojnë atë gjuhë sot, kështu që përshtatja në gjuhën letrare është një domosdoshmëri..

Përshtatja nuk do të thotë se filmi i vjetër do të zhduket. Ata që duan të shohin të vjetrin, le të shohin të vjetrin.

Duhet të dimë që Skënderbeu fliste arbërisht, dhe arbërishtja nuk është si gegërishtja e sotme. Duhej përshtatur edhe në gjuhë letrare, sepse Skënderbeu nuk është vetëm i gegëve, por i të gjithë shqiptarëve.

Filmi duhet përshtatur në sa më shumë gjuhë të botës, që të shihet edhe nga popuj të tjerë.

Filmi është i vjetër dhe jo të gjithë e kuptojnë atë gjuhë sot, kështu që përshtatja në gjuhën letrare është një domosdoshmëri..

Përshtatja nuk do të thotë se filmi i vjetër do të zhduket. Ata që duan të shohin të vjetrin, le të shohin të vjetrin.

Duhet të dimë që Skënderbeu fliste arbërisht, dhe arbërishtja nuk është si gegërishtja e sotme. Duhej përshtatur edhe në gjuhë letrare, sepse Skënderbeu nuk është vetëm i gegëve, por i të gjithë shqiptarëve.

Filmi duhet përshtatur në sa më shumë gjuhë të botës, që të shihet edhe nga popuj të tjerë.

Gjuha qe flitet aty eshte gjuha e arberit dhe ate gjuhe e flisnin gjithe shqiptaret pa dallim - dhe po ate gjuhe e kuptonin gjithe partizanet padallim qe kur e finansoi enveri.
Se cfare urdherash morri ai pastaj nga akademia serbe e beogradit dhe ajo e moskovitit per ti rene gjuhes sepate ne rrenje ca vite me pas eshte krejtesisht e paqarte. Asnjehere ne historine e ketij kombi e prej se ekziston ky film enverik nuk eshte ankuar njeri i gjalle se ka ndonje problem.

Gjuha qe flitet aty eshte gjuha e arberit dhe ate gjuhe e flisnin gjithe shqiptaret pa dallim - dhe po ate gjuhe e kuptonin gjithe partizanet padallim qe kur e finansoi enveri.
Se cfare urdherash morri ai pastaj nga akademia serbe e beogradit dhe ajo e moskovitit per ti rene gjuhes sepate ne rrenje ca vite me pas eshte krejtesisht e paqarte. Asnjehere ne historine e ketij kombi e prej se ekziston ky film enverik nuk eshte ankuar njeri i gjalle se ka ndonje problem.

Ajnej, nuk pres që ne të dy të merremi vesh ndonjëherë. Përpara se ti të flasësh për gjuhën letrare, mësoje njëherë, se vajte 10 vjet që flet me shqiptarë nëpër forume, e akoma s'e mësove. Gjuhë shqipe nuk është vetëm ajo e fshatit tënd. Veç kësaj, përdori edhe shkronjat ë dhe ç, si dhe mos ngatërro ç-në me q-në, e xh-në me gj-në.

Back