Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fiset e Gegnise.

Ata qe luftuan ne Kosove kunder Osmanet ne anen e Austriakeve shumica kane qene Shqiptar, drejtuar nga Pjeter Bogdani dhe Toma Raspasani, Shqiptar Katolik nga Prizreni dhe Shkupi qe i mbeshteten Austriaket. Gjithashtu fis Malsoret dhe Malsia e Gjakoves edhe ne Has dhe ne Rrafshin e Dukagjinit Gashi, Krasniqi, Morina, Mazreku, Fandi etj Sa per Gash, ka pas ne Kosove para 1690. Edhe ne Gjinovci ne Skenderaj e mbajn veten si Gash edhe jane E-PH2180, ne kete raste jane me afer me Berishe e Kuqen ne Skenderaj, Shipshanin dhe Gashin e Bardhe sesa Gashi i Gurit. Fshati Gjinovci / Gjinoc permendet ne Rrafshin e Dukagjinit ne Suhareke ne vitin 1348. Dalin edhe banor ne shekullin 16 ne Trepc me emra si Gjin Gashi, Mazarek etj. Mazrek permendet si fshat ne Prizren ne 1452 dhe Gregor Mazreku edhe Pjeter Mazreku qe kane jetu ne shekullin 16-17 sigurisht qe jane kane nga ky fshati. Ky Pjeter Bogdani ka qene ndoshta nga fshati Gjonaj ne Has, Prizren ose nga Gur i Hasit. Nje Pjeter Bogdani permendet edhe me heret ne Peje qe ka ba revolt kunder Osmanet ne shekullin 16. Territorit i Gashit konsiderohet zona Tropoje-Gjakove dhe i perfshin Gash i Gurit, Bardhi, Shipshani qe deri tash jane J-PH1751 + E-PH2180. Berisha e Kuqe ne Drenice skane asnje nje lidhje me Berishe-Sopin por jane me afer me Gashin e Bardh, Shipshani etj.

Sa per kete J-PH4679 > J-PH1751, nuk e di ku po e merr qe po thu paska qene pjes e fiseve ne Dalmaci ose ne Kroaci kur asnje anej nuk eshte J-PH4679+ edhe ajo qe eshte gjetur ne Itali nga koha e hekurit e ka IBD sharing me te lart me nje R-Z2103 ne Cinamak, Kukes edhe nje Messapic sample ne Itali jugore. Edhe nga diversiteti dihet qe kjo linje ka qene pjese te Ilireve ne zonen Mat-Diber-Martanesh-Puke nga kjo zone ka leviz kjo linje nga koha e hekurit, antikteti i vone, mesjeta dhe periudha osmane , nje nendeg qe eshte ndare nga nendega veriore qe nga koha e Bronzit i takojn edhe do Vlleh ne Jugun e Shqiperise. Ata malazez nen J-PH1751 jane thjesht me origjine shqiptar, eshte edhe nje Rus nen J-PH1751, nje Turk, Italian (Arbereshe nga Palermo) edhe nje Grek sigurisht me origjine Arvanite.

Sa per kete E-V13, kjo ka ardhur nga Dardania lindore Nish-Shtip pastaj u fut ne Shqiperi. Dihet shume mir nendegat me te vjetra nen E-PH2180 jane nga zona Tropoje-Kukes-Gjakove-Prizren-Decan ne Rrafshin e Dukagjinit dhe Kosove ne pergjithesi. Nga Dardania kjo u fut ne Veriun e Shqiperise, sidomos ne Kukes pastaj ka levize ne bregdet si ne Shkoder etj. Eshte pjes e E-BY5617 aty e ki nje nga Vlora, kjo thjesht eshte futur ne Jug. Edhe nen E-BY4465 nendega me e vjeter eshte ne Tetove sipas yfull. Kto jane linje qe jane fut ne Shqiperi, do kane mbetur ne Dardanine
perendimore ndoshta ne kufirin me Shqiperine sidomos ne zonat Gjakove, Prizren, Has, Tetove etj sigurisht kjo ka qene proto-Shqiptare.
Edhe kjo R-Z2705 ka ardh nga Dardania , nga veriu ka emigruar ne jug.
Gashi i Rrezalles, bashke me rrethinen dhe vellazerine Dobra te Carrabregut qe vijne prej te njejtit bajrak - jane vendosur aty nga Malesia, e jo anasjelltas. Pra kjo vellazeri rrjedh ose nga Bardhajt, ose nga Shipshani.

Edhe ekzistenca e Halil Gashlise apo ekspeditat e tij ne Kosove kunder serbeve nuk e bejne automatikisht fisin Gash aleat te Begollit. Po flasim per figura individuale, per te cilat madje dim shume pak. Nuk mundet nje individ me percaktu marredhanien historike mes nje fisi te tere dhe Mahmut Begollit.
Nga e nxjerre kete Halil Gashin / Gashli Pasha ne kete teme diskutimi, sepse une, ketu, ne kete forum nuk e kom permend asnjehere!! 😅

Nga e nxjerre kete Halil Gashin / Gashli Pasha ne kete teme diskutimi, sepse une, ketu, ne kete forum nuk e kom permend asnjehere!! 😅
Ju permndet Gashli Pashen, eshte i njejti person. Halil Pasha Gashlija permendet ne librin e Tatjana Kantic (Tursko Osvajanje Srbije 1690 Godine). Aty e kam lexu per here te pare!

Gashi i Rrezalles, bashke me rrethinen dhe vellazerine Dobra te Carrabregut qe vijne prej te njejtit bajrak - jane vendosur aty nga Malesia, e jo anasjelltas. Pra kjo vellazeri rrjedh ose nga Bardhajt, ose nga Shipshani.

E-PH2180 eshte linje Thrakas, nuk eshte linje e Ilireve nga Shqiperia. Sigurisht qe kjo linje ka qene ne Kosove ose ne Dardani para qe u ardh ne Malesi pastaj jane kthy, do ma heret, do ma vone, a jane mbet do ne Dardani apo ne zonen Gjakove-Junik-Prizren etj eshte nje pyetje tjeter. Ne R-Z2705 ka edhe Rumun, Bulgar, Serb etj. Gjithashtu ne E-BY4465. Edhe nga ana linguistike gjuha Shqipe ka pas kontakt me Rumune, Arumun. Gjuha Shqipe eshte edhe ne Balkan-Sprachbund ku perfshihet edhe Bulgarishtja etj https://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_sprachbund

E-PH2180 eshte shumice ne Veriun e Shqiperise , Kosove edhe ne Gheg ne pergjithesi, ska gati asnje nga jugu por eshte nje nga Vlora ne E-BY5617 ku eshte pjes edhe E-PH2180. Kjo linje kur ka ardh ne Shqiperi
ka ardh nga Rrafshi i Dukagjinit pastaj ne Kukes etj ... edhe ai nga Vlora ne E-BY5617 eshte fut direkt nga Dardania direkt ne jug. Shipshani si fshat permenden ne 1485, nga emrat ndikim sllav gjithashtu permendet Morina sipas regjistrimit Tropoje-Gjakove-Junik ne 1485. Nese po fol per Gjinovcin, eshte mbiemer qe ndodh me shume ne Kosove se ne Malesi, Gjinovci permendet edhe si fshat ne Suhareke ne 1348. A e kane marr thjesht kete mbiemer apo rrjedhin nga ky fshat nuk e di.

Sot, haplogrupi E-V13 ka dendësinë më të lartë në botë në trojet shqiptare. Përqindja më e lartë gjendet në Kosovë, Malësi, Labëri, Tiranë/Durrës. Shumica e degëve kryesore, si psh: E-BY4459, E-Y146085, E-PH2180, etj., kanë nisur të përhapen që në periudhën e etnogjenezës shqiptare, në antikitetin e vonë dhe mesjetën e hershme. Me qenë se origjina e E-V13 në përgjithësi nuk është përcaktuar ende me saktësi, edhe vendosja e shumicës së degëve të E-V13 në trojet shqiptare mbetet e diskutueshme. Megjithatë, mes Panonisë dhe Bullgarisë, nga cilido rajon të ketë nisur përhapja e E-V13, lidhja më e afërt me trojet shqiptare është ish-territori i lashtë i Dardanisë. Me shumë gjasë, shumë linja të sotshme E-V13 mes shqiptarëve ose kanë zanafillën e tyre rreth zonës së Dardanisë, ose janë vendosur fillimisht në Dardani (nga veriu ose lindja) dhe më pas janë përhapur më gjerësisht edhe në troje të tjera.

Duhet thënë se koha dhe rruga e përhapjes mund të dallojnë nga një degë në tjetrën, por periudhat kryesore ka mundësi që kanë qene Epoka e Hekurit dhe periudha mes Antikitetit dhe Mesjetës. Siç përmendëm më lart, që në periudhën para-romake, E-V13 duhet të ketë qenë e pranishme në popujt paleo-Ballkanikë nga Adriatiku deri në Detin e Zi. Konkretisht në Dardani, prova më e fortë për prani të lashtë, janë rezultatet e shek.3-5 nga Nishi dhe nga Timacum Minus.
Në nivel degësh, ka dallime mjaft të mëdha në shpërndarjen e sotshme në trojet shqiptare. Një numër i madh degësh të E-V13 mund të gjendet në krahina të ndryshme, gjë që sugjeron prani në popullatën arbërore/shqiptare që në periudhën e etnogjenezës. Mes këtyre janë E-Y173822, E-Y146085, E-BY4459, E-PH2180, E-FT17132, E-Y159601, etj. Larmia e sotshme sugjeron se shumica e këtyre linjave duhet të jenë përhapur nga verilindja para rreth 1400-1800 vjetësh.

Ka shumë mundësi që edhe një numër i madh degësh të tjera të kenë qenë pjesë e etnogjenezës arbërore/shqiptare pavarësisht shpërndarjes më të vonë ose më të kufizuar gjeografikisht. Për secilën prej degëve kryesore të E-V13 mes shqiptarëve kemi publikuar artikuj të veçantë ku secila shqyrtohet me më shumë hollësi: E-BY4459, E-Y173822, E-Y146085, E-Y93102, E-PH2180, E-BY168279. Artikujt do të rifreskohen vazhdimisht me shtimin e të dhënave. Ndërkohë, theksojmë se E-V13 është haplogrui shqiptar me numrin më të lartë të rezultateve me cilësi të pamjaftueshme për përcaktimin e nëndegës, me rreth 80 rezultate të tilla. Ftojmë anëtarët e haplogrupit E-V13 që të përmirësojnë cilësinë e analizës, që larmia dhe shpërndarja e degëve të E-V13 mes shqiptarëve të kuptohet më thellësisht.

Nje nga kto Cinamak, ne Kukes nga koha e hekurit ose bronzit, eshte J-FGC64043 https://www.yfull.com/tree/J-FGC64043/
Eshte nje shqiptar aty ose po thote nje nga vlora me flamur shqiptar. pra linja e tij mundet me pas ardh nga Iliret qe kane jetu ne Rrafshin e Dukagjinit ose ne Kukes-Prizren. Ka nje pakice shqiptar qe munden me pas origjinen prej Iliret qe kane jetu ne Kroaci, Bosnje, Mali zi etj por per kete J-PH4679+ me duket qe eshte linje nga Pukë-Mat-Mirditë-Martanesh anej dikun por ka degezime te ndryshme por kjo J-Z28300 me duket nga atje, per degezime tjera ne J-L283 nuk e di, ndoshta do kane qene ne Dardani. Interesant qe ne J-PH4679 ka edhe Vlleh. Edhe kjo J-FT144865 ka Vlleh edhe Shqiptar nga jugu . https://www.yfull.com/tree/J-Y80036/ edhe to tjera , J-L283 ne jug me duket qe ka ardh nga brenda Balkanit ose nga veriu ose nga verilindja , nuk me duket lokal gjithashtu kjo E-v13 edhe R-Z2705 per keto tjera r1b nuk e di. Ato nga Kamenica nuk kane qene J-L283

Ju permndet Gashli Pashen, eshte i njejti person. Halil Pasha Gashlija permendet ne librin e Tatjana Kantic (Tursko Osvajanje Srbije 1690 Godine). Aty e kam lexu per here te pare!
A mind te ma gjesh kete pjese, cfare shkruan rreth tij aty?

Back