• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fundi andrres Gégé : nuk është gjuhë pellazge por gjuhë e coptume prej latinishtes ?

Në shkollat tona nuk thuhet asgjë nga këto, këtej nxënësit mësojnë se ndërsa perëndimi ishte në varfëri të thellë, pjesa lindore ishte jashtëzakonisht e pasur dhe kjo nxiti lakminë e tyre që nën petkun e kryqëzatave u lëshuan të rrëmbenin ç'të mundnin në viset tona...
Është një që s'ja mbaj mënd emrin.. dge thotë me bindje të dokumentuar se ... kryqtarët me arin dhe pasuritë e grabitura në ballkan themeluan Zvicrën, prandaj Zvicra është një shtet shumëkombësh kryqtar i mbështetur edhe nga Vatikani për të fshehur vjedhjen e madhe...
Nëpërmjet Zvicrës ligjërojnë paratë e vjedhura në viset tona... njëjtë siç bën Dubai sot me paratë e pista
Kam mbi 15 vjet material dhe gjerat (hiq ca dokumenta te pakta nga arkivat e Napolit dhe nga Talotzcy, Jirecek e Sufflay nga Venediku) jane bere lemsh. Serbia ka paturpesine dhe i ka bere princa te Napolit, Nemanjat, ose u ka dhene emblemat e perandoreve tane duke perfituar nga fakti se keto familje jane shuar me Skenderbeun.

Mund te them se tere 'Albanologet' e medhej qe na kane mesuar ne shkolla, domethene keta me siper plus Hopf e Hahn, na kane bere dem kolosal. Pikerisht ketyre dy te fundmeve ja u kemi borxh Skenderbene sllav.

Imagjino tani tani te hedhesh poshte nje industri te tere me fakte historike shumica e te cilave eshte falsifikuar. Kjo eshte nje percapje qe me tremb. Eshte e sigurte se ato qe do shkruaj do i zhdukin. Por mbase do shpetoje ndonje kopje per ata qe do vijne pas nesh. Sikunder une kam gjetur aty ketu ndonje autor te papermendur qe shkruan disa rreshta te verteta.

PS. Kam blere nje liber qe as ja mbaj mend titullin por e kam ne shtepi. Aty thoshte qe kryqtaret ja kane vjedhur edhe zbukurimet e arta pallateve ne lindje. Turqia nuk ka bere asnje dem krahasuar me Europen qe eshte ngjitur mbi kurrizin e Perandorise se Lindjes. Ne dokumentat e Librarise se Kongreseve kam gjetur qe kryqtari i pare i Flandres ka marre stemen e mbretit te Albanise pasi e vrau kete ne duel. Sot Belgjika. Selia e tij? Qyteti Gent., domethene Zenta e diteve tona.

Last edited:
Po ç'janë këto që thoni ... ju vini në diskutim AI ...
Ku të fal inteligjenca artificiale...
Apo jo @kreksi ... ça bëjnë këta o @Petrit Kola
Inteligjenca Artificiale mbledh infromacionin qe egziston ne internet. Pjesa me e madhe e keti informacioni sidomos ne fushen e historis dhe gjuhesise se Balkanit eshte teresisht antishqiptar, dhe me qellim. Keshtu qe nuk mund te merret seriozisht.

Last edited:
Lidhja Pellazge me Shqipen gjithmone eshte konsideru pseudo-shkence dhe nuk eshte mare serioze nga askush ne Perendim.

Lidhja Pellazge me Shqipen gjithmone eshte konsideru pseudo-shkence dhe nuk eshte mare serioze nga askush ne Perendim.
Problemi eshte se nuk ekziston asnje dokument i njohur i shkruar ne pellazgjisht. Dhe kjo vlen per hapesin e temes. Ku e ka dokumentin me shkrim pellasg qe ja paraqit AI-se per ta krahasuar me gegnishten? Garbage in- garbage out.

Pershendetje mis e vellezer shqiptar e kalimtar te huaj, MIRSEVINI në këtë boten e re, jo Kontinentin e ri se, edhe Kolombo kur e zbuloi këtë boten e re, njerëzimi e kritikuan, dikush e shau se si besoin, te tjerët e perkrahen dhe vetë u orientuan keq se, rrefuzonte se kjo bote e re qe ai vete e kishte zbuluar e jo shpikur, në mendje kishte Infin dhe indianet, derisa vdiç me keto ide fikse !

Une këtu Po ju propozoj, të më shani sa të keni mundesi mos kurseni por kjo është e verteta si një e një që bëjnë dy !

E leshoj këtë Ftes, ejani e zbrisni 10 minuta në boten e shkences, lexone mbyllne deren dhe ditën e mirë !
Nuk me keni borxh as nuk ju kam.
Pot e verteta shkencore duhet të triufoje !

MESHARI 1555 GJUHA GEGE

Pershendetje mis e vellezer shqiptar e kalimtar te huaj, MIRSEVINI në këtë boten e re, jo Kontinentin e ri se, edhe Kolombo kur e zbuloi këtë boten e re, njerëzimi e kritikuan, dikush e shau se si besoin, te tjerët e perkrahen dhe vetë u orientuan keq se, rrefuzonte se kjo bote e re qe ai vete e kishte zbuluar e jo shpikur, në mendje kishte Infin dhe indianet, derisa vdiç me keto ide fikse !

Une këtu Po ju propozoj, të më shani sa të keni mundesi mos kurseni por kjo është e verteta si një e një që bëjnë dy !

E leshoj këtë Ftes, ejani e zbrisni 10 minuta në boten e shkences, lexone mbyllne deren dhe ditën e mirë !
Nuk me keni borxh as nuk ju kam.
Pot e verteta shkencore duhet të triufoje !

MESHARI 1555 GJUHA GEGE
Ore, gjuhen gege ja ke dhene Chatgpts, per kete nuk kishim dyshim. Por cfare ke futur si gjuhe pellazge ishte pyetja.
Borxh na ke, sepse deshe te na mbushesh mendjen se gjuha gege eshte balltike pellazge franceze.

Ja cfar thot Chatgpt-ja ime per pjerardhjen e gegnishtes.

"Paraardhësi i dialektit Gegë në përgjithësi kuptohet nga gjuhëtarët si një degë veriore e Proto-Shqipes — forma e përbashkët stërgjyshore e shqipes para ndarjes në dy grupet kryesore dialektore: Gegë dhe Toskë.
Shumica e gjuhëtarëve historikë besojnë se:
  • Shqipja fillimisht ka ekzistuar si një gjuhë e unifikuar Proto-Shqipe.
  • Rreth periudhës së vonë romake ose pasromake (afërsisht para ose rreth shekujve VI–VII pas Krishtit), Proto-Shqipja u nda në:
    • Gegërishten (në veri të lumit Shkumbin)
    • Toskërishten (në jug të lumit Shkumbin).
Pra, paraardhësi i drejtpërdrejtë i gegërishtes nuk konsiderohet një gjuhë e veçantë me emër të njohur antik, por:
Proto-Shqipja Veriore (ose Proto-Gegërishtja e hershme), që rrjedh nga Proto-Shqipja.
Shumë studiues e lidhin më tej vetë Proto-Shqipen me një gjuhë paleo-ballkanike antike — më së shumti me ilirishten ose me një grup gjuhësh të afërta me të. Megjithatë, kjo mbetet e debatueshme sepse nga ilirishtja kanë mbijetuar shumë pak dëshmi të shkruara.
Disa pika të rëndësishme për gegërishten:
  • Gegërishtja ruan disa veçori arkaike indo-evropiane dhe të shqipes së vjetër, të cilat toskërishtja më vonë i ndryshoi ose i humbi.
  • Zanoret hundore dhe format më të vjetra të paskajores kanë mbijetuar më fort në gegërisht.
  • Shumë gjuhëtarë e konsiderojnë gegërishten më konservative nga ana fonologjike në disa aspekte, ndërsa toskërishtja ka pësuar më shumë risi (si p.sh. rotacizmi: kalimi i “n” në “r” në disa pozicione).
Për shembull:
  • Gegë: “zana”
  • Toskë: zhvillime të tipit “zëra” në modele të ngjashme.
Mendohet se ndarja dialektore është shumë e lashtë — ndoshta para migrimeve sllave në Ballkan.
Një paraqitje e thjeshtuar e zhvillimit do të ishte:

Proto-Indo-Evropianishtja

Faza Proto-Albanoide / Paleo-Ballkanike

Proto-Shqipja

┌────────────────┬────────────────┐
Gegërishtja e hershme Toskërishtja e hershme
↓ ↓
Gegërishtja moderne Toskërishtja moderne

Ekziston gjithashtu një vëzhgim interesant shkencor se shumë tipare arkaike të ruajtura në gegërishten mesjetare dhe veriore ndihmojnë në rindërtimin më të qartë të fazave më të hershme të shqipes sesa shqipja standarde e bazuar kryesisht në toskërisht."

Ore, gjuhen gege ja ke dhene Chatgpts, per kete nuk kishim dyshim. Por cfare ke futur si gjuhe pellazge ishte pyetja.
Borxh na ke, sepse deshe te na mbushesh mendjen se gjuha gege eshte balltike pellazge franceze.

Oré,
Nuk është këtu në pyetje mbushje as zbrazje mendjesh, nëse ke tepēr mend shko sh'prazi, une nuk te ndali...

Oré,
Nuk është këtu në pyetje mbushje as zbrazje mendjesh, nëse ke tepēr mend shko sh'prazi, une nuk te ndali...
I zbraza kur te ktheva pergjigjen qe ke cituar.

Kam nje pyetje, se ne kete fushe patjeter di me shume se une. A di gje se cila eshte dhe kur eshte printuar monedha e pare e ndonje krali serb ne ekzistence? Deri tash me e vjetra me del me e vjetra nje monedhe e Stefan Radoslavit (1227-1234) e stilit Bizantin dhe reflekton 'prejardhjen' e Radoslavit nga familja... e Dukave. Nuk dua te na dale ndonje serb neser e te thote, prit se eshte edhe kjo tjetra nga familja e Nemanja e Muzakeve.

Po te dije ndonej tjeter, ju lutem silleni informacionin.

Ore gegnishtja nuk është gjuhë se na e hoqet petllen 😬
Është dialekt i gjuhës shqipe me shumë të folme brenda, të cilat përfshihen në tre grupe. Gegnishtja jugore, gegnishtja veriore, dhe gegnishtja verilindore.
Për pellazgjishten nuk dihet asgjë. Asnjë dokument apo mbishkrim.
Kur them gegnishtja jugore, kam parasysh të folmet e Elbasan Tiranë Durrës.
Mësoni ca gjëra elementare dreqi e mori. Te tipit çfarë është gjuhë dhe çfarë është dialekt.

Last edited:
ca idiotlleku

chatgdp a si e ka sdi gje

Shqipja ka shume fjale latine por rrenja eshte vendase, eshte ndrsyhe nga latinishitja,

Gegenishtja seshte gjuhe e coptuar e latinishtes por shqipja eshte gjuhe e coptuar nga trungu i vete dhe shartuar gjate historise se saj me gjuhe te huaja,

Pershendetje une jam Thirsty jetoj ne tirane jam njezet vjec dhe kam gjitone zonjen @Xhina. Kur nisem heret per ne pune e shikoj zonjen Xhina duke zbritur shkallet nje nga nje dhe. Ajo eshte e gjate 180 me taka dy pellembe dhei ka floket e erret edhe syte e kafte. NE doren e majte Xhina mban plehrat dhe i ndan ato, plehrat qe treten ne nje ane dhe ato qe nuk treten ne anen tjeter. Xhina eshte nje goce e mire edukuar dhe ne dijeni te demit qe shkaktojne kur mbeturinat nuk ndahe...

etj

E foluar e thjeshte e shqipse ka shume pak fjale te huaja,
Por kur Shqipja flet nje gjuhe moderne atehere vec shqip qe nuk eshte.

E gjitha vare te cilat fjale perdor ;)

nese 25 perqind e fjaleve qe kam perdor une ne kete postim te ceket jane te ardhura nga latinishtija atehere i bie qe ne flasim nje gjuhe latine ;)

Po me kreksin nerreni akoma ju...
Aq nivel ka sa i thotë dialektit gjuhë... ose e bën qëllimisht...

Si po më thoshte njëri sot në mëngjes.. ne italianët kështu e ashtu..
Cilët italianët? Ju ?
Ju keni ardhur këtu kur erdhën serbët tek ne, bëheni zotlr më toka të tjetërkujt...
Prandaj i thoni kreksit si kompani e patate... e di vetë ai pastaj

Pershendetje une jam Thirsty jetoj ne tirane jam njezet vjec dhe kam gjitone zonjen @Xhina. Kur nisem heret per ne pune e shikoj zonjen Xhina duke zbritur shkallet nje nga nje dhe. Ajo eshte e gjate 180 me taka dy pellembe dhei ka floket e erret edhe syte e kafte. NE doren e majte Xhina mban plehrat dhe i ndan ato, plehrat qe treten ne nje ane dhe ato qe nuk treten ne anen tjeter. Xhina eshte nje goce e mire edukuar dhe ne dijeni te demit qe shkaktojne kur mbeturinat nuk ndahe...

etj

E foluar e thjeshte e shqipse ka shume pak fjale te huaja,
Por kur Shqipja flet nje gjuhe moderne atehere vec shqip qe nuk eshte.

E gjitha vare te cilat fjale perdor ;)

nese 25 perqind e fjaleve qe kam perdor une ne kete postim te ceket jane te ardhura nga latinishtija atehere i bie qe ne flasim nje gjuhe latine ;)
Doren në zemēr, me pak rreshta se i shkruajten por qe ke fol te verteten, çfarë te mbrojmi ne sot te pa verteten ?
Një analiz te thjeshtë tekstit tuaj:
Kur
I zbraza kur te ktheva pergjigjen qe ke cituar.

Kam nje pyetje, se ne kete fushe patjeter di me shume se une. A di gje se cila eshte dhe kur eshte printuar monedha e pare e ndonje krali serb ne ekzistence? Deri tash me e vjetra me del me e vjetra nje monedhe e Stefan Radoslavit (1227-1234) e stilit Bizantin dhe reflekton 'prejardhjen' e Radoslavit nga familja... e Dukave. Nuk dua te na dale ndonje serb neser e te thote, prit se eshte edhe kjo tjetra nga familja e Nemanja e Muzakeve.

Po te dije ndonej tjeter, ju lutem silleni informacionin.
Ka plot tema tjera të ngjajshme ...ne kemi hallet tona ata te vetat...ktu është në pyetje problemi joni jo i tyne

Ka plot tema tjera të ngjajshme ...ne kemi hallet tona ata te vetat...ktu është në pyetje problemi joni jo i tyne
Halli i Serbeve eshte te mashtrojne dhe te fusin gjurmen e tyre ne histori aty ku nuk ekziston. Halli yt eshte si t'u a besh me te lehte, nderkohe qe tund flamurin e kombit. C'i do armiqte, kur ke miq si ty?

Ore gegnishtja nuk është gjuhë se na e hoqet petllen 😬
Është dialekt i gjuhës shqipe me shumë të folme brenda, të cilat përfshihen në tre grupe. Gegnishtja jugore, gegnishtja veriore, dhe gegnishtja verilindore.
Për pellazgjishten nuk dihet asgjë. Asnjë dokument apo mbishkrim.
Kur them gegnishtja jugore, kam parasysh të folmet e Elbasan Tiranë Durrës.
Mësoni ca gjëra elementare dreqi e mori. Te tipit çfarë është gjuhë dhe çfarë është dialekt.
Tirane,Durrës,Elbasan gegnishte jugore?
Po ata nga Shkumbini e deri ne preveze cfare dialekti flasin?

Halli i Serbeve eshte te mashtrojne dhe te fusin gjurmen e tyre ne histori aty ku nuk ekziston. Halli yt eshte si t'u a besh me te lehte, nderkohe qe tund flamurin e kombit. C'i do armiqte, kur ke miq si ty?
Krejt bota e din edhe Wikipédia në tana guht e botes tregon se nga erdhen prej Ku erdhen dhe kush jan e se prej kur janë te vebdosun në Ilirikum

Krejt bota e din edhe Wikipédia në tana guht e botes tregon se nga erdhen prej Ku erdhen dhe kush jan e se prej kur janë te vebdosun në Ilirikum
Perkundrazi, krej bota, duke filluar nga Vatikani e Europa u njeh nje dinasti te plote nga 1100AD e ketej te Nemanja e Dushaneve qe nuk kane ekzistuar. Kan marre persona krejt te tjera, ja u kane nderuuar data me 1-3 vjet dhe disi emrat e krushqeve dhe kane ndertuar histori. Te tere quhen Stefane ose Lazare.

Last edited:
Nuk mund te thuhet me sakte.

Nje nga keta pinjollet e perandoreve per te cilet po shkruaj, i zene mes disa lufterave, ku me kryesorja ishte ajo e mbretit grek te Nikese qe me dredhi kishtare ngjitet ne fronin perandorak, detyrohet te beje krushqi me kryqtaret qe sulmonin nga Perendimi. Ai i jep nje vajze, njerit nga keta. Prika e saj ishte tere Shqiperia dhe Korfuzi. Tjetrit i jep ne martese vajzen tjeter me prike Athinen e Akajen. Kryqtari i pare gjerman vritet nga nje kryqtar francez dhe prika, domethene Shqiperia i kalojne Francezit. Djali i ketij fitimtari marton mbesen e familjes se tone dhe shton nga prika e kesaj Etoline dhe Lepantin.
Kryqtari Athines vdes dhe gruaja e tij dhe zonja e prikes martohet me dy kryqtare te tjere secili duke ardhur e duke shkuar ne Athine e Akaje. Me nje nga keta pati dy vajza. E para leshon trashegime ballkanike shqiptare per t'u martuar ne Burgonje. E dyta marton vajzen me nje Katalan te Maderes qe kishte pushtuar Morene dhe keshtu rimerr tokat e familjes

Ne permbledhje, Shqiperia ka rene tek Frengu, Maqedonia eshte ne duart e vlleheve qe kane martuar mbretin e tyre me hallen e ketyre cupave me siper dhe jane bere zot ne pjesen sllavisht folese, Maqedonia e sotme. Morene e kane Katalanet, dhe Athinen Normanet e Francezet. Ne keto te fundit dhe ne zoterimet kryqtare, fut turinjte Venediku sepse ka besnikerine e Papes. Kosova, Serbia dhe Dalmacine ishin ende nden Shqiptaret por me gjase martesat e tyre me shtepite e Spanjes dhe ato Bizantine judaike ben te nderrohen emrat e pasardhesve me gjak te perzier.

Kjo eshte gjendja para se vijne Osmanet te cilet here pas here ndihmojne bizantin grek dhe here sllavet. Shqiptaret qe nuk duan as kryqtaret, as Bizantin dhe as Osmanet e pesojne nga te tera krahet. Vllehet Greke i atashohen kryqtareve dhe keshtu kemi Greqine Europiane. Bullgaret e Serbet i atashohen Bizantit dhe keshtu kane perkrahjen e Qishes se Greqise Europiane. Turqit nuk kan besnikeri ndaj ndonjerit.
Shqiptaret jane populli qe bezdis: Sllavet, Europen, dhe Turqit. Me mire te mos jene.

Me vjen keq qe e shkruajta kete koment ne nje teme qe duhet shpene ne kosh.
U shofte krejt Bota , Rruzulli , Planeti , Kontinenti , nese gjallesat me emertimin Shqiptar nuk frymojne ne te..😇🦊

Tirane,Durrës,Elbasan gegnishte jugore?
Po ata nga Shkumbini e deri ne preveze cfare dialekti flasin?
Kam harruar pa përmendur dialektin tranzicional/kalimtar, geg/tosk, i cili shtrihet 10/20 km gjerësi përgjatë gjithë lumit shkumbin

Last edited:
Back