ZET
Cursum Perficio
- Anëtar
- Aug 31, 2011
- Postime
- 19,258
- Pikët
- 113
Përgjigje e: Kapelja....'Frigjiane'?
Pse i luftoi Trajani?
fis ilir, pse cfare u dashka te jene?
Pse i luftoi Trajani?
Ndiqni videon më poshtë për të parë se si ta instaloni faqen tonë si një aplikacion ueb në ekranin tuaj bazë.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Përshëndetje Vizitor!
Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.
Regjistrohu !fis ilir, pse cfare u dashka te jene?
Dakia eshte daki jo deki.'Bal' do te thote 'Prijes'
Decebalus = Prijes i Dacise
Edhe ne shqip e kemi ... 'Prijes' eshte ai qe qendron ne 'BALLE' te popullit.
... Balli i Kombit, Ballist etj
nuk e nisi traiani ate muhabet.Pse i luftoi Trajani?
nuk e nisi traiani ate muhabet.
daket ishin i vetmi popull qe i bene romes rezistence te gjate.
emertimi i tyre origjinal ishte geti, daci-daket eshte emertim romak.
saturnalet jane para krishtit, por une s'jam i sigurt kur eshte perdorur ajo kapele frigjiane tek saturnalet.
nuk besoj qe decibali ka qene skyth.....Herodotus (Histories Book IV XCIII: "[Getae] the noblest as well as the most just of all the Thracian tribes")
Thucydides (Peloponnesian Wars, Book II: "[Getae] border on the Scythians and are armed in the same manner, being all mounted archers")....pra kufizohen me skythet, por nuk kane qene skythe, dhe pse kishin armature te njejte.
PS. une sot vesh jeans amerikane, por s'jam amerikan.
ke fjalen per kete?
![]()
nje gje ben pershtypje, fiset me rezistente ndaj romes, ne vetem 168 vjet u romanizuan krejtesisht, kjo nuk ndodhi as me iliret-helenet qe njohen nje pushtim shume me te gjate.
daci eshte emertim roman, nje gje dihet mire straboni u integrua thellesisht me boten romane, ne rome qendroi per nje pjese te madhe te jetes."Strabo wrote that Daci spoke the same language as Getti. Dio Cassius confirmed that the people north of the Danube called themselves Daci, while Greeks called them Getti. He mentioned too, that their leader was called Decebalus by the Romans." f.66 i njejti liber si me lart.
te njejtat pyetje ti bej tyPo Traket cfare jane? Nga erdhen, cfare flisnin?
.
te njejtat pyetje ti bej ty.
daket-getet jane trake te veriut, pavarsisht kapeles frigjiane, pastaj duhet pare kush e ka emertuar kapele frigjiane? mund ta kene marre frigjet nga daket.Kshim nje te panjohur - Dacianet. Ti shtosh edhe nje te variabel tjeter- Tra/cianet nuk ndihmon. Andaj pyeta ne se e di/me se cilet qene keta te fundit.
daket-getet jane trake te veriut, pavarsisht kapeles frigjiane, pastaj duhet pare kush e ka emertuar kapele frigjiane? mund ta kene marre frigjet nga daket.
---------------------------------------------------------
laminat e pyrgi-t dygjuheshe(etruske dhe fenikase) tregojne prezence fenikasish afer romes, por ai ka qene qytet etrusk, bile porti me i rendesishem etrusk.