• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kapela....'Frigjiane'?

Përgjigje e: Kapela....'Frigjiane'?

Ajnej, kur lexoj te pika 4, pyetja që lind natyrshëm mund të jetë:
Përse sot e kësaj e dite plisin e dioskurëve e hasim rëndom të përdoret ndër shqiptarë ndërsa atë të modifikuar ku i është shtuar "bishti i dardhës" nuk e hasim gjëkundi sot. Vetëm po të pranohet se njerëzit pasi e provuan plisin me bisht dardhe nuk iu pëlqeu dhe vazhduan të mbanin plisin pa bishtin e dardhës.

jam plotesisht i bindur se e kam arsyetuar kete gje 5 here deri me sot, dhe per kete arsye nuk shoh dobi qe ta bej per te 6-shten. Ka edhe disa arsye shtese por qe nuk eshte vendi as kunvendi qe tua sqaroj...

volsci kane qene shume te afert me osci dhe ne gjuhe dhe etnikisht, kryesisht jane shtrire ne campania( napoli ne rrethina), por dhe ne lazio(velletri), kane qene gjithashtu te afert me umbret, gjuhe dhe etni.
ne substratum-in e dialektit napoletan(napoleanet sot e konsiderojne gjuhe me vete, jo dialekt italian) ka akoma shume fjale te volsci.

nuk di qe volsci-osci dhe umbret te jene konsideruar kelte, ne itali konsiderohen si autoktone italike ! per liguret e veriut eshte e sigurt qe ishin kelte, shtriheshin siper etruskeve.

pompei ka qene nje qytet i banuar nga volsci. disa mbishkrime te gjuhes volsci jane gjetur aty, jane ne muzeun e napolit.

personazhja e virgjilit, virgjeresha luftetare camilla tek eneide eshte e etnise volsci, camilla eshte bija e Metabos, mbreti i qytetit privernum(sot priverno, provincia di latina, eshte ne lazio)

ka te ngjare te kene qene kelte, thjesht duhen krahasuar fjalet arkaike qe jane ne dialektin e sotem ligurian( te cilin une e kuptoj, per shkak se kam jetuar per vite te tera ne liguria) me fjale arkaike qe jane ne dialektin napoletan(te cilin nuk e njoh), kuptoj vetem italishten napoletane jo dialektin.

nje gje dihet, roma ka luftuar kunder tyre(volsci) me egersi te madhe.

perqasja wales-volsci duket mjaft interesante, s'me kishte vajtur mendja.....wales-wallachia-vllehet po.

Keta jane aq autoktone sac jane "keltet" ne Shqiperi. Mirepo, ne se keta cilesohen si te ardhur, nuk mbetet asnje "Italik". Na del Italia vec me japige dhe dardane.

Pervec Diododorit qe jep pershkrimin me lart per luften mes Romakeve dhe "Kelteve" ne 385 BC, me gjej me kend tjeter kane luftuar Romaket pos Volscheve? Me askend. Qe do te thote se "keltet" nuk jane pos Volschet e ardhur nga stepat. Fakti qe Kamilla, tip amazone, eshte nga keta, perfocon faktin qe Volscet jane nga etnite qe kam permendur qe adhuronin mother goddess.

Po te gjesh dicka ndryshe me thuaj, ose te me thone kushdo qofte, se kam interes te di.

PS.
1.Si i thone 39 ne ate dialekt? :)
2. Sikur kishte permendur ca "flokebardhe" Kadareja? Mos jane te njejte me keta "keltet" qe i shuajne floket me gelqere?!
3. Po ashtu, dhe kjo ka rendesi. Cfare sistem germash perdornin keta?

Bijte e pushkes...frengj e ruso-akhaze-afrikane.

Umbrian phonetics lost some of Indo-European vowels, practically all diphthongs, and it had a strong tendency for disappearance of final consonants. Final -d was lost, s between vowels and in final position became r under the rotacism law (it was much stronger than in Latin). Two strange sounds were invented, which are still being discussed by linguistics: a sibilant which was used instead of k between vowels, and a peculiar sound which was transliterated by Romans as rs - maybe like in Chech diacritical r. This sound was sometimed used in intervocal position (between vowels) instead of original d.

Fonetika Umbriane i humbet disa zanore indo-europiane, praktikisht tere diftongjet [keto jane dy-zanoret si psh ae ne gengnisht - shenim i Zet], dhe ka nje tendence te forte te mos shqiptoje bashketingelloret e fundit. d-ja fundore humbet, s- ndermjet dy zanoreve dhe nund te fjales behet -r sipas ligjeve te rotacizmit dhe eshte shume me e forte se ne Latinisht. Dy tinguj te cuditshem shpiken, te cilat ende po diskutohen nga linguistika, nje sibilante [psh. S, Z, Sh etj- shenimi Zet] qe perdorej ne vend te -k ndermjet zanoreve, dhe nje tingull i vecante qe u transliterua nga Romanet si -rs, mbase si ne -r e Cekise. Ky tingull perdorej disa here m dy zanoreve ne vend te -d.

The Umbrian alphabet is likewise of Etruscan origin. The letters T and K served for the /t/ and /k/ sounds as well as the /d/ and /g/ ones. A modified R, much like a capital P, denoted a sound which was transliterated in Latin as RS. One new symbol was used for a sibilant Ç.

Alfabeti Umbrian eshte i Etruskeve (pra Umbrianet nuk kishin germa te tyre). Germat T dhe K sherbejne per tingujt /t/ dhe /k/ por edhe per /d/ dhe /g/. Nje R e modifikuar, njelloj si P e madhe e shtypit, shenon nje germe qe perkthehet nga Latinet si RS. Nje symbol I ri perdorek per sibilanten Ç, [ja ku ja gjetem edhe origjinen Ç, qe na dilka Vllehe-shenim i Zet]

Tashi nisur nga rotacizmi vllah kemi keto rotacizma:

TarTa[r] - [t] Arta
DarDa[r] - [d] Arda
GarGa[r] - [g] Arga

Nje symbol I ri perdorek per sibilanten Ç, [ja ku ja gjetem edhe origjinen Ç, qe na dilka Vllehe-shenim i Zet]

Tashi nisur nga rotacizmi vllah kemi keto rotacizma:

TarTa[r] - [t] Arta
DarDa[r] - [d] Arda
GarGa[r] - [g] Arga

Mbeshtetur ne ?

Ç eshte e Malcise, apo saktesisht e shqiptareve bregdetar.
Mbahet se doje me than Q, demek [kj].

Mbeshtetur ne ?

Ç eshte e Malcise, apo saktesisht e shqiptareve bregdetar.
Mbahet se doje me than Q, demek [kj].

1. Mbeshtetur ne rotacizmin permbi shkrimin e cituar.
The letters T and K served for the /t/ and /k/ sounds as well as the /d/ and /g/ ones.

2. Qekiq apo ÇekiÇ i thote/shkruan malcia?

Keta jane aq autoktone sac jane "keltet" ne Shqiperi. Mirepo, ne se keta cilesohen si te ardhur, nuk mbetet asnje "Italik". Na del Italia vec me japige dhe dardane.
Plinio il Vecchio thote
« Umbrorum gens antiquissima Italiae existimatur, ut quos Ombrios a Graecis putent dictos, quod in inundatione terrarum imbribus superfuissent. Trecenta eorum oppida Tusci debellasse reperiuntur. » (IT)
(Plinio il Vecchio, Naturalis historia, III, 112-113)

--------------------------------------------------------------
Popullata e umbreve mbahet si me e lashta e italise, besohet ne fakt se jane quajtur ombrios nga greket, sepse i kane mbijetuar shirave kur toka ka qene e permbytur. thuhet qe etrusket nenshtruan 300 qytete umbre.
(Plinio il Vecchio, Naturalis historia, III, 112-113)

Pervec Diododorit qe jep pershkrimin me lart per luften mes Romakeve dhe "Kelteve" ne 385 BC, me gjej me kend tjeter kane luftuar Romaket pos Volscheve? Me askend. Qe do te thote se "keltet" nuk jane pos Volschet e ardhur nga stepat. Fakti qe Kamilla, tip amazone, eshte nga keta, perfocon faktin qe Volscet jane nga etnite qe kam permendur qe adhuronin mother goddess.

Po te gjesh dicka ndryshe me thuaj, ose te me thone kushdo qofte, se kam interes te di.
ashtu eshte s'ka te dhena per konflikte kelto-romake para shekullit te IV. B.C.
por keltet permenden mjaft me vone ne historine e italise, ne krahasim me umbret, volsci, osci.
persa i perket religjionit te umbreve, volsci, osci deshmia me e mire jane Tavole eugubine, per te cilat ne mos gaboj kemi diskutuar diku tjeter para ca vitesh, keto tavole percjellin tekste shume me te lashta se datimit qe i perkasin.
tregojne pershkrime per kolegjin sacerdotal( te prifterinjve) te cilet ishin 12 dhe i ishin perkushtuar ju-pater(ekuivalent i zeusit dhe jupiterit). ne krah te ju-pater-it qendronte perendesha cupra(cubrar ne gjuhen umbre) e cila nuk eshte gje tjeter pos Grande Madre ose Mother Goddess, romaket e quanin Bona Dea.
PS.
1.Si i thone 39 ne ate dialekt? :)
2. Sikur kishte permendur ca "flokebardhe" Kadareja? Mos jane te njejte me keta "keltet" qe i shuajne floket me gelqere?!
3. Po ashtu, dhe kjo ka rendesi. Cfare sistem germash perdornin keta?
tavole eugubie jane te rendesishme dhe persa i preket gjuhes umbre.

ne krahasim me gjuhen e osci-volsci gjuha umbre ka disa vecori, humbja e germes d ne fund, rotacizmin e s, kalimin e ns ne f, nç ne umbro eshte tt ne gjuhen osci-volsci.

pra germa ç nuk eshte vllehe, eshte shume e lashte umbre dhe shqiptohej si tingulli ç ne italishten dhe shqipen e sotme(perjashto dialektin geg qe ka tendence ta shqiptoje si q).

poshte po jap alfabetet mesap, umbro, osco, picen, faliscan per te bere krahasime.

http://www.omniglot.com/writing/olditalic.htm#umbrian

Zet, cupra( cubrar)...

cuprum i korespondon latinishtes bonum, po a nuk eshte dhe bakri cuprum. numrin atomik e ka 29. pse pyete per 39?

sa gjasa ka qe mother goddess te jete aferdita?a nuk i shoqerohet bakri aferdites per shkak te aspektit shkelqyes ne mitologji dhe alkimi? simboli qe perdorin alkimistet per bakrin eshte gjithashtu ekzakt po ai qe perdorin astrologet per planetin aferdite.

cubrar(nena perendeshe)....baker....cuprum.

ne italisht eshte rame, ne anglisht copper....per metalin kam fjalen.

baker dhe hekur duhet te jene fjale shume te lashta shqipe, shume shume.

Zet, cupra( cubrar)...

cuprum i korespondon latinishtes bonum, po a nuk eshte dhe bakri cuprum. numrin atomik e ka 29. pse pyete per 39?

sa gjasa ka qe mother goddess te jete aferdita?a nuk i shoqerohet bakri aferdites per shkak te aspektit shkelqyes ne mitologji dhe alkimi?

cubrar(nena perendeshe)....baker....cuprum.

ne italisht eshte rame, ne anglisht copper....per metalin kam fjalen.

baker dhe hekur duhet te jene fjale shume te lashta shqipe, shume shume.

Ajnej said:
Malcia nuk ka Q "hiç".
Edhe qebapit te bute - tri here te bluar - i thone: çebap!
Nuk e di pse behet rremuaje atu ku nuk ka.

One new symbol was used for a sibilant Ç.
Po thoja qe keta perdoren nje simbol te ri te SHKRUAR per nje tingull te vjeter sibilant. Simboli i ri qe Ç, tingulli qe thoni ju i vjeter sa jeta. Cfare ka ketu per baker apo maloke?

Ndersa per malsoret e "detit" qe kishe shkruar me pare qe i thokan qebabit çebap, do flas pas ca kohe.

Tashi per tashi do citoje tri pika kyce qe jane permendur ne kete teme:
Posti 163 said:
" Sa per shpendet te quajtur Pegasi, me koke si te kalit; dhe per Grifffonet te sillet presupozohet te kene veshe te gjate e sqep te perkulur, un e konsideroj keto thjesht fabula; por perseri thone qe Pegasi duhet te ekzistoje ne Skythi ndersa Griffoni ne Aethiopi." Plini i Ri, Historia Natyres, lib 10, XLIX

Posti 165 said:
Sipas Herodotit, Gjeorgjia, Albanet e Kaukazit dhe te Azise flisnin nje gjuhe te ngjashme me te Egjiptit.

Posti 117 said:
Me poshte po huaj pa leje keto citate nga postimet e Baptistit ne nje forum tjeter. Materiali nuk qe po vendos eshte marre nga dy postime te ndryshme:
Citim:
Baptist said:
Nuk ka gje, dardha eshte nyje me rendesi
sepse Frig ka rrjedhur doemos nga dardha [Pry] kete e verteton kapela frigjiane e cila eshte bisht dardhe dhe dardania e dikurshme atje - pastaj vet Bryget....
Citim:
Baptist said:
4. Plisi i dioskureve me kohe modifikohet duke fituar "bishtin" e dardhes, ky lloj plisi qe tani simbolizon dardhen shnderohet ne ate qe sot njihet kapele e frigjise.
5. Kulti i dardhes se arte eshte i lidhur me Hermesin (Hermesi gjithesesi eshte dashur ta kete pasur edhe nje vella binak apo nje seri te tyre)...
Ne "Dictionary of languages: The definitive reference for more than 400 languages..." Andrew Dalby f.295 lexojme:
...huazimet latine nga koha e Peranadorise Romake perfshijne 'tifirest' ose 'dru dardhe' nga Latinishtja "Pirus" duke i shtuar parashtesat berbere femerore t---t...

me fal qe ta bem temen kaos.

por kaosi pjell rregullin.

ndoshta umbret, volsci, osci, nuk ishi kelte, por kane shkuar atje nga krahu jone i adriatikut.

duhet pare dhe aspekti mitologjik, prejardhja e fjaleve, simbolet etj etj.

me fal qe ta bem temen kaos.

por kaosi pjell rregullin.

ndoshta umbret, volsci, osci, nuk ishi kelte, por kane shkuar atje nga krahu jone i adriatikut.

duhet pare dhe aspekti mitologjik, prejardhja e fjaleve, simbolet etj etj.

Ah, jo, une nuk merzitem per kaosin te teme. ne se behen komente inteligjente, ka hapesire, pasi nuk eshte problem te kthehesh perseri ne baze. Thjesht nuk mora vesh ne kisha shkruajtur paqartesisht, pasi pergjigjet nuk m'u duken te lidhura me ate qe kisha thene, ose cituar.

Pikerisht kete po bej per keltet. Por Dionisi i Sirakuzes na thote qe Keltet luftuan rreptesisht me Romen pikerisht ne vitin ne fjale kur Volscit luftojne kunder Romes.

Dhe nuk ka luftera te tjera. Dje jo vetem kaq. Invazioni kelt ne ballkan, me sakte Maqedoni e Greqi, rakordon me kete kohe, rreth shekullit III BC. Shenohet sikur keltet nuk kane kaluar shume nga Dardania, por nuk kam gjetur ndonje prove te shkruar qe te mbroje ose kundershtoje kete thenie arbitrare. Per te shkuar me tej duhet te mbaroj ate qe kam nisur.

Si sipar paraprak mund te them qe greket (keta kane edhe ca perzierje te tjera), bavarezet, suedezet, thrakasit, dacianet, pjesa maqedone llacifac, volschet, galet, hebrenjt, ruset akhaze, dhe wellshianet dhe familja e Balshave jane kryesisht nga nje trung.

Nuk e di pse behet rremuaje atu ku nuk ka.
ate pyetje kisha une saktesisht, "perse?".

Po thoja qe keta perdoren nje simbol te ri te SHKRUAR per nje tingull te vjeter sibilant.
he pra, pse po e thoje - perse nuk the se kinezet e hane orizin me shkopinje.
Apo me mire perse u dashka te na hyj ne pune neve cfar kan bere ata me gjuhen e tyre?

Simboli i ri qe Ç, tingulli qe thoni ju i vjeter sa jeta. Cfare ka ketu per baker apo maloke?
Ajo qe ke cituar tui po thonte "i ri" por une nuk po them;
me duket se maloket me shkronja bakri i ke hedhur zet ti.

Ndersa per malsoret e "detit" qe kishe shkruar me pare qe i thokan qebabit çebap, do flas pas ca kohe.

ne fak s'u desh ti kapje per goje as me pare.

he pra, pse po e thoje - perse nuk the se kinezet e hane orizin me shkopinje.
Apo me mire perse u dashka te na hyj ne pune neve cfar kan bere ata me gjuhen e tyre?

Me qe nuk e paske gjetur se perse me duhen mua "kinezet" qe kane banuar aty ku eshte molepsur historia jone, do duhet te lexosh deri kur te jete finalizuar tema.

Me duket e bera deri diku te qarte ne paragrafin e fundit te postit tim para ketij. Nuk kam mbaruar ende, pasi e tera do kthehet perseri tek kapela, ose me sakte Bryget, fisi ne te cilin u martua Dardani, dhe qe megjithekete udhehiqej nga vellai i Bateas(?!)

Ne se te duket kinezerisht cdo gje qe shkruaj une, mos lexo. Ka tema te tjera sa te duash, dhe shume me interesante se te mijat. Po qe se mund te ndihmesosh me dicka, te falemderit paraprakisht. Une nuk ta ha hakun dhe te kam dhene gjithnje ate qe te perket. Per aq sa di, dhe me kujtohet.

as kjo nuk eshte e vertete, ne cka e bazon kete ?

Atehere, ne se e ke fjalen per perkembimet e TR- VR-Dr e me radhe, i kam cituar tekstualisht nga ti ne nje teme tjeter. Keto qe solla tashi solidifikojne ato qe ke shkruar, me ndryshimin se tregojne qe arsye e perkembimit nuk ka qene "rotacizem" gjuhesor, por mbivendosje gjuhesh aziatike/afrikane (mendoj tani per tani).

Me qe nuk e paske gjetur se perse me duhen mua "kinezet" qe kane banuar aty ku eshte molepsur historia jone, do duhet te lexosh deri kur te jete finalizuar tema.
nuk e kam kerkuar sepse nuk jan ne kuiz une.
e shikoj ekspozene, dhe ai nuk lidhe me kinezet.

Me duket e bera deri diku te qarte ne paragrafin e fundit te postit tim para ketij. Nuk kam mbaruar ende, pasi e tera do kthehet perseri tek kapela, ose me sakte Bryget, fisi ne te cilin u martua Dardani, dhe qe megjithekete udhehiqej nga vellai i Bateas(?!)

Ne kohen e Dardanit Nuk ekzistonin as friget as frigjia
as pas kohes se dardanit Nuk ekzistonin.
Friget apo Frigjia "ekziston" ndoshta ne periudhen e Herodotit, dmth e shumta nga 2-3-qind vite me pare. (Herodoti nuk u ven data "shpernguljeve" te peoneve dhe brigeve ne azi.)

Ne se te duket kinezerisht cdo gje qe shkruaj une, mos lexo. Ka tema te tjera sa te duash, dhe shume me interesante se te mijat. Po qe se mund te ndihmesosh me dicka, te falemderit paraprakisht. Une nuk ta ha hakun dhe te kam dhene gjithnje ate qe te perket. Per aq sa di, dhe me kujtohet.
sa i perket kesaj teme
une mendoj se kam ndihmuar me teper se c'duhej vite me pare
per disa here me radhe madje shume me gjere se kaq.

e per ta permbledhur te teren me nje fjale, do te perseris edhe nje here se:
"kapela frigjiane" eshte "kapela dardhecke".

Per ta kuptuar kete ne tere plotesine e vet duhet kuptuar idiomatiken shqipe.
Shprehja "dardhe" ne diskursin e kultures dhe tradites shqiptare jep nje kuptim dhe nje koncept shume te pasur e te zhvilluar semantik.
Nga tanet para 50-100 vjetesh eshte quajtur "kapuc-kuq".

images
renegat; rrebel; i panenshtruar.

GreekHelmet_HS3673.jpg

nuk me duket bisht dardhe, ne kete foto, duket grifin.

por kjo eshte ceremoniale e ptolemit.

kapela frigjiane eshte me e vjeter se kjo helmete.

pra cka qene origjinalisht! bisht dardhe, grifin, bri!!!....briget.

Back