Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kapela....'Frigjiane'?

Përgjigje e: Kapela....'Frigjiane'?

hej, bute djema, kane nisur qe ne lashtesi sherret-luftrat dardanet dhe maqedonet, te cilet praktikisht ishin te njejtet.

sot, sherr Ajnej dardan dhe Socio maqedon.

kur s'kemi patur armik kemi luftuar njeri tjetrin.

ka nisur qe nga troja ky muhabet.

Land, lexo me kujdes, kapela brige ishte e kuqe, skllever kishte si me kapele, si pa te apo me cfardo lloj kapele tjeter, por sklleverve te liruar u jepej plisi.

Pileus Libertatis

brutus_pileus2.jpg

Lexo poashtu me kujdes pohimin e Zetit ne postimin e tij.

Kapela brige ngaterrohet me plisin ne kohen e romanticismit, pra burimin qe e solli Zeti eshte nje burim romantik, eshte i ngaterruar.

Ketu: http://books.google.co.uk/books?id=...Q#v=onepage&q=phrygian cap and pileus&f=false

I lutem moderatorit te mos i fshij postimet.

Burimi im [qe citova]eshte i sakte dhe ka disa te tille. Amerikanet nuk para ngaterrohen ne romanticizma kur bejne histori. Dhe ky postim qe ke bere eshte bajat dhe nden nivelin e diskutimit. Postimet le te mbeten, derisa nuk shesin mend si moderohet apo sa te shquar jemi ne luften kunder armikut e ne thellesine e inteligjences qe pershkon gjenerata. Secili qe lexon temen, lexon ato gjera qe kupton vete dhe sipas aftesise ben zgjedhjet personale. Ky eshte mendimi im. Ky post mund te fshihet.

hej, bute djema, ka nisur qe ne lashtesi sherret-luftrat dardanet dhe maqedonet, te cilet praktikisht ishin te njejtet.

sot, sherr Ajnej dardan dhe Socio maqedon.

Tung Land

Une nuk jam maqedon. Une jam Peon, jam Ilir. Edhe ti e shkreton me histori shpesh

Tung e befsh :)

Cfare te ka thene Land eshte edhe pergjigja ime. Ndersa kur zihemi disa nga ne te skotes te vjeter zakonisht i japim rruge problemit me argumenta e kunderagumenta. Po te mendonim se nuk kishte tjetri nivelin perkates te dijes dhe kuptimit, as do lodheshim te shkruanim. Une se paku.

Per kapelen. Ne se kapelja eshte "pryghiane" pse regjistrohet ne koke te koke te Dakeve/Geteve, Thrakeve, Grekeve, Weshianeve, Volcianeve, Frengjve etc.? Nuk mund te themi qe eshte renaissance sepse gjendet e gdhendur ne panelet e kolones se Trajanit, tek armiqte e Romes.

Tung edhe ty Zet,

Ate cka ke pohuar e ke ne citim. Nuk i ik dot asaj. kjo tash eshte tjeter. Por eshte shprehi e zakonte e jotja. shpresoj te permiresohesh. Metutje libri mbi flamurin amrikan nuk eshte historik, nuk bazohet ne asnje burim antik, eshte thjeshte nje trillim modern.
Lexo burimin tim me kujdes dhe e kupton.

Gjithe te mirat

Tung edhe ty Zet,

Ate cka ke pohuar e ke ne citim. Nuk i ik dot asaj. kjo tash eshte tjeter. Por eshte shprehi e zakonte e jotja. shpresoj te permiresohesh. Metutje libri mbi flamurin amrikan nuk eshte historik, nuk bazohet ne asnje burim antik, eshte thjeshte nje trillim modern.
Lexo burimin tim me kujdes dhe e kupton.

Gjithe te mirat

Shendet. Dhe mos shpif.

Tung Land

Une nuk jam maqedon. Une jam Peon, jam Ilir. Edhe ti e shkreton me histori shpesh

Tung e befsh :)
Socio, maqedonet-emathiotet e vertete ne maqedoni jane shqiptaret, jo sllavo-bullgaro-mongolet qe vetquhen maqedone sot.

ku te them maqedon, nuk po te them sllav-maqedon, po te them shqiptar autokton atje.

mos keqkupto pls

rrenje nga maqedonia kam dhe vete, gjyshja ime eshte nga fshatrat shqiptare te prespes, ne pjesen maqedone.

Land, lexo me kujdes, kapela brige ishte e kuqe, skllever kishte si me kapele, si pa te apo me cfardo lloj kapele tjeter, por sklleverve te liruar u jepej plisi.

Kapela brige ngaterrohet me plisin ne kohen e romanticismit, pra burimin qe e solli Zeti eshte nje burim romantik, eshte i ngaterruar.

Ketu: http://books.google.co.uk/books?id=r...pileus&f=false

Nuk eshte hera e pare qe ky kontrabandon teorite antishqiptare e moduse te ketij lloji per te brejtur imazhin e parardhesve tane te lavdishem.

Sipas tentimit te tij per te implantuar kete "logjike: "se gjithe ata qe bartin plis, jane ne fakt skllever apo rober" dhe se Plisi "eshte thjeshte nje lloj kapele qe romaket ua ipnin roberve te tyre ne raste lirimi"

Gje qe nuk eshte hera e pare qe e perserit por duke e ditur se sehte shume i paftyre dhe i paparshetshem ne diskutim e kam lene pa ia terhequr verejtjen dhe pa e demantuar kete tendence mitomanie antishqiptare te tij.
Shrtremberime te tilla imbecilesh qe perdorin literaturen e huaj pavaresisht sa te pavlefshme dhe joshkencore e joautoritetive, burim ne te cilin ky gjoja thirret sikur ne bibel, -
Pra, Por ku e mbeshtet ky mashtues e kontrabandist dezinformatash kete? -Askund! Ne neoanalfabetizmin e tij te mjere ose thjeshte ne blof te rrugacit.
Posa te kemi hapur linkun dhe te kemi lexuar prej ku shtrydh ky gjithe injorancen e vet vertetojme se aty shkruan dicka me kuptim diametralisht te kundert:

25jcwo8.png

Pra, kapelen [plisin] qe eshte >>simbol i qytetarit*<<, ky njeri mundohet te na e kontrabandoje per >>simbol te skllavit<< me qellim qe te na e mbjell faren e dyshimit "se te gjithe ata qe bartin Plis jane ne fakt skllav te romes; rober te liruar."​
* qytetar == njeri i lire; me te drejte vote, banor legal i vendit.

Ne cka bazohesh qe sklleverit e Romes paska bart kapuc kuq !?

Metutje, plisi i lirise ishte i bardhe, ishte kapele nderi, nje kohe edhe perandoret romake e bartnin ate dhe nuk ka lidhje me kapelen bryge. Ngaterrimi mes tyre behet vetem ne periudhen e romanticizmit.

P.S. Mua po me fshihen postimet pa paralajmerim. Ja, por nuk postoj me keshtu une.

Ju faleminderit.

Ajnej, shiko vete dhe vertetohu sa i dobet je, sa gabim je, sa i mjere je ... o sa i gjore je.

Me liru ti dikend me nje kapele hyjnore, qe eshte bartur edhe nga Perandoret, edhe eshte shtypur ne monedha qenka tipar skllavi, dhe kapelen po e beka te skllaveve .... dhe mua ne rradh mashtrues e anti-shqiptar.

Domethone me ndrite dikend me liri, me ja dhane shtetesine, me plis hyjnor, po e felliqka kapelen po e bojka te skllaveve, edhe demtojka neve.

O, nuk je ne nivel as te debatit, e as te moderimit. Me mire e ke largohu me kete fytyre prej rolit te moderatorit. Te pakten moderoje vetem ate forum gjuhe se aty mun rren sa te dush.

Ik Ajnej Ik.

P.S> PILEUS LIBERTATIS

Plisi i LiRISE njeqinde here te thashe ore rrencan. A ka gje me te cmueshme e me qytetnuese.

Ajnej, shiko vete dhe vertetohu sa i dobet je, sa gabim je, sa i mjere je ... o sa i gjore je.

Me liru ti dikend me nje kapele hyjnore, qe eshte bartur edhe nga Perandoret, edhe eshte shtypur ne monedha qenka tipar skllavi, dhe kapelen po e beka te skllaveve .... dhe mua ne rradh mashtrues e anti-shqiptar.

Ajnej, nuk je ne nivel as te debatit, e as te moderimit. Me mire e ke largohu me kete fytyre prej rolit te moderatorit. Te pakten moderoje vetem ate forum gjuhe se aty mun rren sa te dush.

Ik Ajnej Ik.
Nuk eshte hera e pare qe po e thua, dhe uk eshte as vendi i par qe po e thua te njejten gje.
Dhe po thua literalisht se plisi eshte simbol i skllavit te liruar.
Ti mua tani mos me trego cfare kam shkruar une per plisin e bardhe hemisferik tash e 10 vite ne vazhdim.
Sepse cdo gje me relevance kulturore e historike qe ti di per plisin e bardhe shqiptar e ke lexuar nga dora ime ose nga dora e trete qe per burim ka prap doren time.

Ti per plisin tone ke ditur ate qe po shkruan tash e 'di sa here me radhe, se eshte simbol i roberve te cliruar. E une po te them se nuk eshte. Pike.

Dhe po ta ridokumentoj prej fillimit pikerisht me serbinterpretimin tend te burimit qe ke sjelle ti vet. Pa humbur kohe. Dhe ti ke ftyre te maresh dhe te ri interpretosh ato qe kam thene une e qe jane rezultate te punes sime teper te djersitshme jetesore, i merr gatshem dhe thua duke coroditur gjoja po interpreton ti tani diturine e pervetsuar (5 minuta me heret se ti je papagall gjeni) siur dicka qe e ke shpikur vet, si dicka qe ti e ke ditur mete lidnur dhe duke futur gabime qe nuk falen sepse njuk ekzistojne ne burimin origjinal e as nuk ke se si i mbron - sepse thua eshte zeusi ne ate linje kur zeusi as qe ka qene i lindur. Zeusi ka qene akoma ne pelena kur Kastori e Pluksi kane shetitur boten me gerzhojat e vese nga e cila jane linnur ne koke. Apo me sakte me Plisat e bardhe mbi koke more shtisi plak. More rrencan.

Nuk eshte hera e pare qe ky kontrabandon teorite antishqiptare e moduse te ketij lloji per te brejtur imazhin e parardhesve tane te lavdishem.

Sipas tentimit te tij per te implantuar kete "logjike: "se gjithe ata qe bartin plis, jane ne fakt skllever apo rober" dhe se Plisi "eshte thjeshte nje lloj kapele qe romaket ua ipnin roberve te tyre ne raste lirimi"

Gje qe nuk eshte hera e pare qe e perserit por duke e ditur se sehte shume i paftyre dhe i paparshetshem ne diskutim e kam lene pa ia terhequr verejtjen dhe pa e demantuar kete tendence mitomanie antishqiptare te tij.
Shrtremberime te tilla imbecilesh qe perdorin literaturen e huaj pavaresisht sa te pavlefshme dhe joshkencore e joautoritetive, burim ne te cilin ky gjoja thirret sikur ne bibel, -
Pra, Por ku e mbeshtet ky mashtues e kontrabandist dezinformatash kete? -Askund! Ne neoanalfabetizmin e tij te mjere ose thjeshte ne blof te rrugacit.
Posa te kemi hapur linkun dhe te kemi lexuar prej ku shtrydh ky gjithe injorancen e vet vertetojme se aty shkruan dicka me kuptim diametralisht te kundert:

25jcwo8.png

Pra, kapelen [plisin] qe eshte >>simbol i qytetarit*<<, ky njeri mundohet te na e kontrabandoje per >>simbol te skllavit<< me qellim qe te na e mbjell faren e dyshimit "se te gjithe ata qe bartin Plis jane ne fakt skllav te romes; rober te liruar."​
* qytetar == njeri i lire; me te drejte vote, banor legal i vendit.

Kete e thashe une. I atribuohet Saturnianit i cili duke ngulur nje kapele te tille te kuqe ne shkop, i premtoi pavaresine sklleverve qe do ta pasonin. Kjo nuk do te thote qe kapela origjinon nga skelleverit, por se ai qe e mbante ate kthehej ne qytetar te lire. Pra qe simbol i fitimit te lirise.

Kapela kishte se paku 200 vjet qe qe skalit ne panelet e Trajanit.

Plisi nuk ka lidhje me kete teme, te pakten per mua.

Kete e thashe une. I atribuohet Saturnianit i cili duke ngulur nje kapele te tille te kuqe ne shkop, i premtoi pavaresine sklleverve qe do ta pasonin. Kjo nuk do te thote qe kapela origjinon nga skelleverit, por se ai qe e mbante ate kthehej ne qytetar te lire. Pra qe simbol i fitimit te lirise.

Kapela kishte se paku 200 vjet qe qe skalit ne panelet e Trajanit.

Plisi nuk ka lidhje me kete teme, te pakten per mua.

Nuk i atribuohet askujte fare, te drejte ne bartjen e plisit kishin vetem qytetaret. Kjo eshte e tera qe njeriu mesatar ka nevoje te per te ditur.

Nga kjo informate i kupton gjithe te tjerat. Kuptohet ai qe ka edukate te njemendte ne kete fushe. Prandaj ata qe nuk e kane, duhet te pyesin: "pse thuani 'qytetaret', kur vetem katundaret bartin plisin?!"

Nuk i atribuohet askujte fare, te drejte ne bartjen e plisit kishin vetem qytetaret. Kjo eshte e tera qe njeriu mesatar ka nevoje te per te ditur.

Nga kjo informate i kupton gjithe te tjerat. Kuptohet ai qe ka edukate te njemendte ne kete fushe. Prandaj ata qe nuk e kane, duhet te pyesin: "pse thuani 'qytetaret', kur vetem katundaret bartin plisin?!"

Mos u ngaterro me fjale. Saturnianit i atribuohet simbolika e kapeles si shenje e dhenies se lirise permes abolicionit te skllaverise. Qe do te thote se kapelen e kishin mbajtur vec ate qe ishin lindur te lire, me pare. Per te tjerat, per kete pike vetem, te njejten gje kemi thene.

Mos u ngaterro me fjale. Saturnianit i atribuohet simbolika e kapeles si shenje e dhenies se lirise permes abolicionit te skllaverise. Qe do te thote se kapelen e kishin mbajtur vec ate qe ishin lindur te lire, me pare. Per te tjerat te njejten gje kemi thene.
A ke mundesi te me sjellesh ndonje date e fakt historik kur Roma ka abolicionu skllaverine.

A ke mundesi te me sjellesh ndonje date e fakt historik kur Roma ka abolicionu skllaverine.

1. Ka gelli 4 kembe?? Nuk kam thene ashtu taman ne radhe te pare. Kam thene qe dikush u dha lirine sklleverve qe do ta ndiqnin pas, "one in a lifetime deal".

2. E kam dhene citimin, se dyti.

3. Nuk kam ndonje interes te di se c'ka bere Roma me kapelen, nuk eshte qellimi i temes.

Por me intereson te di ne se pse tere fiset vllehe kane kapele te tille dhe simbolike te tille dhe askush tjeter?

Parisi, Ganimedi, Eneas etj me kesi kapele jane pune te vona dhe ideologji e atyre qe vune Ulkonjen e zeze si nene te kombit Gallik, per t'i dhene origjine nga Dardanet Trojane. Komplet histori politike.

Kurse Attis qe ke sjelle ne monedhe nuk mendoj se eshte personazh i popullit tone. Nuk me intereson ne ka 3 kapele phrygjiane te goteve dhe te akhazeve. Persian hesapi. Po deshe te sjell edhe nje statuje numibiani me kapele phyrgiane, po qe se e kam ruajtur.

Kjo kapele haset shpesh te pasqyrat etruske.
Romakët me siguri duhen ta kenë marrë atë nga etruskët.

Mos u ngaterro me fjale. Saturnianit i atribuohet simbolika e kapeles si shenje e dhenies se lirise permes abolicionit te skllaverise. Qe do te thote se kapelen e kishin mbajtur vec ate qe ishin lindur te lire, me pare. Per te tjerat, per kete pike vetem, te njejten gje kemi thene.

Qe te mos e le varur ne ere, Saturniani duket te kete sunduar ne rome ne vitet 100 BC. Thuhet se a kaloi ligjin agrar pikerisht ne vitin kur lindi Jul Qesari.

Une jam shume prane bindjes se ka ndodhur nje kontrakcion i rrenjes
Pir: ne Pri:

Pasi qe kemi folur per PIR te kontraktuar ne PRI, po sjell edhe dicka tjeter qe me duket interesante te diskutohet.

Sipas Schomann, ne librin "Antikitetet e Greqise" ne vende qe ai i shenon me radhe nga Korkyra, Athina, Sparta, Megara e deri ne Tenedos e Pergamos nuk kishte ofiq Mbreti ne sensin qe i japim ne sot. Perpos titujve te shumedegjuar per ata qe kane lexuar histori te vjeter, si psh.. Arkon, Demiurg, Cosmos, Tagos, apo Ephor ( nga Harry Potter :) ), Schomann permend se rangu me i larte, ne par me Mbretin por jo saktesisht i tille ishte offiq qe survejonte ne sensin Juridik (gjykime), Financiar (thesarin), Buxhetin e Luftes (ndertim anijesh, ushtare, inspektimin e trupave etj) dh ene rast nevoje komanden e luftes,, quhej PRITAN. [Nuk e di ne se lidhet kjo me DRITAN, DARDAN, apo EPIR] por rezonanca eshte e larte.

Ky rol votohej drejtperdrejt nga populli dhe zgjaste nje vit ose kishte rotacione 6 mujor. Ne rastet kur dikush kishte vlera votohej per tere jeten, 50 vjet, ose ne linje gjaku. Mund te kishte nje ose disa PRIANE njeheresh (qe te kujton imperatorine Romake me dy os ese me shuem bashke-perandore ne kohen e qeverisjes se linjes Dardane), por ka ngjashmeri edhe me pleqesine dhe karakteristikat e kulles se Oroshit qe i ka sjelle per here te pare Ajnej ne nje forum tjeter, pra me menyren specifike te qeverisjes se decentrarlizuar te popujve te ketij grupimi qe nuk haset ne asnje histori dhe grup tjeter popujsh.

Dhe po thua literalisht se plisi eshte simbol i skllavit te liruar.

Po ku ka simbol skllavi t'liruem e ku ka skllav t'liruem mas pari, se je bo si ni grue e keqe e s'le kon pa u perla, djalo !

I liri eshte i lire, skllavi eshte skllav.

Cka s'po nika njeri , simbol i skllavit t'liruem - hem skllav, hem i liruem!

T'rujt zoti ty

Back