• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kapela....'Frigjiane'?

Përgjigje e: Kapela....'Frigjiane'?

ne vend te zgerdhish dhembet kot lol me mire meso ndonje gje qe se di.
une te sjell ketu te gjithe saturnalicius princeps, por tema do devijonte rende dhe do humbte funksionin e saj, ndoshta korespondon me qellimin tend.
ne vend te merremi me simboliken fillestare te kapeles frigjiane, te popullit qe e mbajti i pari, ku ishte ky popull! ne ilirik briget apo ne azi te vogel friget, ne merremi me cic micet e micit me simbole lirie.

ve ne dyshim dhe ngjyrat:p

Baca Mic djale t'ka fol me shoke t'anikes ty e ti prape thujem mu mso. A une vec muj me tkallzu qi vec ti kom qit nihere

Among the Romans the cap of felt was the emblem of liberty. When a slave obtained his freedom he had his head shaved, and wore instead of his hair an undyed pileus (πίλεον λευκόν, Diodorus Siculus Exc. Leg. 22 p625, ed. Wess.; Plaut. Amphit. I.1.306; Persius, V.82).

E din ca domethone 'undyed' n'anglisht ?

http://www.thefreedictionary.com/undyed

Valla bash, mi bine ktu freskot e vitit 500 me biblical magi, tue mos dit kush jane ata. Ma bine ktu kultin e Mithres qe o perhap n'rome vec mas lindjes kryqit e masi Perandori Romak Aureliane e bjen kit kult aty e qi e ka inflencu edhe kit kapucin e kuq phrygian e masanej kisha e merr edhe n'krishtenizem e na dalin babadimrat e strumfat e tona me rene. Kta djale kurqysh sdojne me pranu qi N'Romen republikane kjo feste saturnalia o bo me plis. Hej zoti na ruejt prej mosdije.

Tu rrit nera ty

Ti qenke i cuditshem. I ke syte ne balle ti apo vetem kaperdin germat qe shkruajne te tjeret dhe e zhvendos muhabetin nga te te vije mbare e pa asnje baze?

Plasi syte:

1. Tema titullohet "Kapela Frigjiane".
2. Tema nuk eshte per Plisin.
3. Para se te futje hundet dhe te merreshe me Saturnalet dhe kapelet qe mbaheshin ne te, gje qe qe nuk ka pike rendesie per ate qe synon kjo teme, ne postimin #482, po te dije te lexoje, shkruhej:

ZET said:
Me sakte, kapela aziatike/afrikane/vllahe e mother Goddess u emertua "Frigjiane" per te vulosur barazine Rome=Khazari/Vllahi. Po ashtu ne art forma e kapeles se kuqe zevendesoi plisin....
ndersa ne ate #463 lexon:
ZET said:
Plisi nuk ka lidhje me kete teme, te pakten per mua.
4. Vazhdon te prishesh temen duke u vene ne goje te tjereve sende qe nuk i kane thene, ose i kane thene te kontekst te ndryshem nga ajo qe kupton ti. Tere postimet e tua jane pa lidhje me objektin qe diskutohej.

Shkurt, a di gje ti ne se kapelja e 'frigjiane' eshte mbajtur ne Ilirik dhe nga kush dhe ku?
A di ose mendon gje qe plis=kapele "frigjiane"?
Ne se po hidhu e flit. Ne se nuk ke gje te thuash, shko bej gallate me busavaten qe mezi pret rast te filloje shamate e thashetheme ne forum.

Postimeve te tua pa lidhje me temen qe ketej e tutje do u pergjigjem me "Ani".

Ti qenke i cuditshem. I ke syte ne balle ti apo vetem kaperdin germat qe shkruajne te tjeret dhe e zhvendos muhabetin nga te te vije mbare e pa asnje baze?

Plasi syte:

1. Tema titullohet "Kapela Frigjiane".
2. Tema nuk eshte per Plisin.
3. Para se te futje hundet dhe te merreshe me Saturnalet dhe kapelet qe mbaheshin ne te, gje qe qe nuk ka pike rendesie per ate qe synon kjo teme, ne postimin #482, po te dije te lexoje, shkruhej:
Postimi origjinal është bërë nga ZET
Me sakte, kapela aziatike/afrikane/vllahe e mother Goddess u emertua "Frigjiane" per te vulosur barazine Rome=Khazari/Vllahi. Po ashtu ne art forma e kapeles se kuqe zevendesoi plisin....

More djale Zet, as edhe ni germe se ki t'kaperdime ti. Tona i ki ktu me ren, por je hup, je hup n'vakt moti. E po duhna me te ngrehe mas e para ama po mdoket mo veq nvesh shurdhen une po piskati. Po haj qe besa mo s'ta thom, mas qisaj here:

Ai nderrimi qi ti po e permen aty nalt n'citim oshte bo permi 260 vjet mas qi kane nis Saturnalet e masi qe oshte perdor plisi i bardhe, ne forme konike, n'to. A lexove, permi 260 vjet. Qathere kur Salturni e qiti nshtize plisin (263 BC) A more vesh Salturni, jo Saturniani yt qi vjen ma vone. A ti ne postimin e pare bre qi e edhe per kapuckuqte e lire e mshtete pohimin ne Salturnin e vitit 263 BC. Citimin e ki ne ate postin tond.

Une ta dhashe nihere kit liber, po se lexove po get, qe edhe nihere:

http://books.google.co.uk/books?id=...ed=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=Salturnius&f=false

Po, valla, gusha me i dale njerit se kot ish me ty.

Edhe jhere kit teme ti e prishe, ti ja ndrove drejtimin tu e qu ''lirimin e skllaveve me kapuc te kuq'' deri n'kohen e Romes Republikane e thelle ne 263 BC. Qi je gabim normal, e tone kohen t'kom thone qi je.

Nisu tash Balit e ndreqe temen n'mujsh po me kto mete e tua e ate shkolle tonde kot e ki.

Une mo nuk t'pergjigjna, ta dish ti

[
......
Ai nderrimi qi ti po e permen aty nalt n'citim oshte bo permi 260 vjet mas qi kane nis Saturnalet e masi qe oshte perdor plisi i bardhe, ne forme konike, n'to.

A lexove, permi 260 vjet. Qathere kur Salturni e qiti nshtize plisin (263 BC) A more vesh Salturni, jo Saturniani yt qi vjen ma vone. A ti ne postimin e pare bre qi e edhe per kapuckuqte e lire e mshtete pohimin ne Salturnin e vitit 263 BC. Citimin e ki ne ate postin tond.

Une ta dhashe nihere kit liber, po se lexove po get, qe edhe nihere:

http://books.google.co.uk/books?id=...ed=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=Salturnius&f=false

Mic, thirri bre truve se te kan shku me kullot.

Libri qe ke ne link, citon si burim origjinal Nancy Jo Fox, 1986, "Liberties with Liberty: the fascinating history of America's proudest symbol", faqja 4. Tashi hapi driten projektoreve ne ate ajo faqe dhe do lexosh se Nancy, e cituar nga miku yt David Fischer ne librin e tij, po te thote vete se "kapelen si te ROMES e vinin sklleverit e liruar te Trojes dhe te Frigjise qe nga 750 BC" dhe se sishte nje kapele felti te tille kishin mbajtur Athina, mbreti Mides, por edhe Amazonat e Mitra.

Sic po e sheh, edhe burimi primar i 'kuranit' tend, nuk po thote plis, por po ngaterrohet me kapele Frigjie, Rome dhe Troje, amazonash e Mitrash. Tashi po di gje ti se keta te fundit kane mbajtur plis me pare, na trego.

Po edhe sikur ata zeme qe kjo mesuese e shkolles se mesme qe ka dhene mesim historine e artit, te kishte thene tekstualisht ate qe citon pasaktesisht Fischer, pra te kishte thene sic kembengul ti, une nuk e kam idene se si plisi Romak i 750 BC shkon retrospektivisht tek amazonat e athina. Dhe ajo me e rendesishmja, une nuk gjenden rekorde te deshmojne per ekzistencen e ndonje Salturniusi ne 263 BC qe pasak marre Romen, qe eshte rreth 60 vjet pas vdekjes se Aleksandrit te madh dhe aty rreth 10-12 vjet pas largimit te kunatit te tij Pirros se Epirit nga Italia.

Ka nje Satuturnius, por saktesisht ne kete kohe, por ama ne eren tone, pra ne 263 AD. Qellon qe ky te veteshpallet perandor dhe te kerkoje ushtare. A eshte ky qe nguli shpaten ne kapele, nuk e di, por me qe nuk vertetohet tjeter historikisht mes 300-200 BC, dhe zonja Nancy zor te kete pasur arkiven e saj speciale me dokumenta romake te BC ne katundin masonik Elisabethtown te SHBA ku ka lindur, mendoj qe ka interpretuar gabim ate qe ka lexuar, si edhe ka gabuar daten.

Mic, thirri bre truve se te kan shku me kullot.

Libri qe ke ne link, citon si burim origjinal Nancy Jo Fox, 1986, "Liberties with Liberty: the fascinating history of America's proudest symbol", faqja 4. Tashi hapi driten projektoreve ne ate ajo faqe dhe do lexosh se Nancy, e cituar nga miku yt David Fischer ne librin e tij, po te thote vete se "kapelen si te ROMES e vinin sklleverit e liruar te Trojes dhe te Frigjise qe nga 750 BC" dhe se sishte nje kapele felti te tille kishin mbajtur Athina, mbreti Mides, por edhe Amazonat e Mitra.

Sic po e sheh, edhe burimi primar i 'kuranit' tend, nuk po thote plis, por po ngaterrohet me kapele Frigjie, Rome dhe Troje, amazonash e Mitrash. Tashi po di gje ti se keta te fundit kane mbajtur plis me pare, na trego.

Cka je ka thu bre djale !

Ky historiani David Fischer e ka citu gabim kit qike, se paska mar vesh Nancy'n qa ka dashte me thone ajo a, a po'm doket ?! Po as pe shesh qi te dyte e kane fjalen per plisin bre.
Ajo Nancy plisin po e thirre 'Kapuc Phrygian' se po thote plisi o bajte edhe atje, po thote plisa kane bajte edhe Trojante, a mer vesh more ti ? Lexo ktu poshte:

Representations of Liberty herself were crowned by Phrygian cap, the pilleus libertatis, bestowed upon slaves when granted freedom". The pilleus libertatis was a rounded felt cap worn by freed slaves to cover their shaved heads. The practice was known in Asia Minor and specifically Troy, also known as Phrygia to the Romans, hence the alternate name: Phrygian Cap. The Liberty Cap remained a symbol of freedom from the time of the Roman Republic through to the French Revolution, and was even a symbol of emancipation in the 19th-century United States. It was often shown hoisted on a pole. "The cap was joined to the pole as a symbol of freedom when Salturnius conquered Rome in 263 B.C. where, in a burst of inspiration, he raised the cap on a pikestaff to show that the slaves who joined his fight would be freed.

Nancy Jo Fox, (Liberties with Liberty, 1985)
http://www.tarotforum.net/showthread.php?t=89136

Kallzom ty mu tash cfare forme ka plisi ? Masanej, na shqiptaret a s'kem lidhje me trojante a ? Po kta plisa qi i kem a pej qielli na rane mi kry neve. Po etruskte qi vijne pej anej a'skishin plisa edhe ata.

More djale, Ajo kapele e romes qi ta kane thane ata oshte plisi i bardhe, simboli i lirise e qytetnise e jo ai kapuci i kuq qi vjen ma vone, ktu ska dyshim, se tnjojten ta kane thane edhe historiante antike:

The principal use of felt among the Greeks and Romans was to make coverings of the head for the male sex, and the most common kind was a simple skull-cap. It was often more elevated, though still round at the top... Among the Romans the cap of felt was the emblem of liberty. When a slave obtained his freedom he had his head shaved, and wore instead of his hair an undyed pileus (πίλεον λευκόν, Diod. Sic. Exc. Leg. 31º p625, ed. Wess.; Plaut. Amphit. I.1.306; Persius, V.82). Hence the phrase servos ad pileum vocare is a summons to liberty, by which slaves were frequently called upon to take up arms with a promise of liberty (Liv. XXIV.32).
1. Diodorus Siculus,
2. Plautus
3. Persius.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Pileus.html

Po edhe sikur ata zeme qe kjo mesuese e shkolles se mesme qe ka dhene mesim historine e artit, te kishte thene tekstualisht ate qe citon pasaktesisht Fischer, pra te kishte thene sic kembengul ti, une nuk e kam idene se si plisi Romak i 750 BC shkon retrospektivisht tek amazonat e athina. Dhe ajo me e rendesishmja, une nuk gjenden rekorde te deshmojne per ekzistencen e ndonje Salturniusi ne 263 BC qe pasak marre Romen, qe eshte rreth 60 vjet pas vdekjes se Aleksandrit te madh dhe aty rreth 10-12 vjet pas largimit te kunatit te tij Pirros se Epirit nga Italia.

Ka nje Satuturnius, por saktesisht ne kete kohe, por ama ne eren tone, pra ne 263 AD. Qellon qe ky te veteshpallet perandor dhe te kerkoje ushtare. A eshte ky qe nguli shpaten ne kapele, nuk e di, por me qe nuk vertetohet tjeter historikisht mes 300-200 BC, dhe zonja Nancy zor te kete pasur arkiven e saj speciale me dokumenta romake te BC ne katundin masonik Elisabethtown te SHBA ku ka lindur, mendoj qe ka interpretuar gabim ate qe ka lexuar, si edhe ka gabuar daten.

Pse spo shkojka plisi romak dej 750 BC, po haj qe besa shkon edhe ma shume bile, se qyku plis qi e kom une n'kry oshte, qyku plisi i bardhe qi pellasgte, Trojante e Etruskte e quen atje. A sa per kit Salturnin smunet me kone Saturnian i vjetit i 263 Ad se krejte qita historiante antike qi ti permena nalte edhe Livy qi e jep ate thenien e famshme per sherbim e lirim e qytetnim, jone deke shume para ksaj date. Ti nese nuk gjen burime per kit Salturnin e vjetit 263 BC s'do me thone qi s'ekzistojne ato.

Kshtu pra Balit merre vesh mire tjera here cka po na citon e cka po na bjen ktu, e kqyri senet me sy ma t'qelte e mos ja hup temes drejtimin se e ke bo lomsh.

Tu rrit nera ty e dije qi mo s'pergjigjna se ktu qysh po e shoh veq skjarime jom tue dhone une per gabime qi i ki bo vete e per pakjartsi tua.

Cka je ka thu bre djale !
aj ajaj mici tu bo cic mice, qato pulla te san marinos me etrusk
i kam postue un i pari 1 dekad me pare dikun tjeter. kena postue paris e helen me plis, e mici vjen me na tregue:p qi plisi asht trojan.
kena postue ylliksa e tan plisat e ilirikut.
a je tu i tregue Zet se nga del plisi a:p?
hajde mic hajde.

tema ka drejtim tjeter, po ti ngul kembe si derri ne lluc lol me simbole lirie.

lexo ca ka shkrue Baptisti per plisin andej nga tema e plisit, nj'ajo asht dmthenia origjinale e plisit.

E kopjuar diku.....

Por duke ju referuar Luftës së Trojës, ku pretendohej se Agamemnoni, mbreti i Mikenës dhe Menelau, i vëllai, mbreti i Spartës, quheshin grek, apo helen, atëherë na befason trajtimi që i bëhet në tragjedinë Ajaksi Agamemnonit. Agamemnoni dhe Teukri, vëllai i Ajaksit, debatojnë pasi Agamemnoni nuk e lejonte Teukrin që të varroste kufomën e Ajaksit. [Ajaksi u vetëvra, pas tërbimit që pati, pasi nuk i dhanë armët e Akilit. Për këtë rebelim të Ajaksit dhe përpjekjet e tij për të vrarë armiqtë e tij, Agamemnoni nuk lejonte që të varrosej Ajaksi.] I vëllai për baba i Ajaksit, Teukri, lindur nga një skllave, fyhet nga Agamemnoni duke e quajtur atë si të padenjë. Kurse Teukri iu kthye duke i kujtuar prejardhjen Agamemnonit duke i thënë

"Si ke fytyrë, o njeri i prapë, të nxjerrësh
ktë dhunë prej goje? A nuk e di që baba
i babait tënd, Pelopi i vjetër, ishte
barbar frigjian?…" (Ajaksi f.221)

Pra a mund të mendohet se edhe mbreti i Mikenës, që mendohej se ishte grek, të ishte barbar, pra jo grek, sipas konceptit të historianëve të lashtësisë .

Hallall t'koft ZET, kjo asht me t'vertet teme me vlera.

Rrofsh, Zeu_s. Tani e pashe. Duhet pune, jo shaka. Druaj se gjerat qe thuhen ketej, me shume barstardohen me te paverteta te shtuara e paqartesi mendimi, se sa te sherbejne si platforme kerkimi per ndokend.

E kopjuar diku.....

Por duke ju referuar Luftës së Trojës, ku pretendohej se Agamemnoni, mbreti i Mikenës dhe Menelau, i vëllai, mbreti i Spartës, quheshin grek, apo helen, atëherë na befason trajtimi që i bëhet në tragjedinë Ajaksi Agamemnonit. Agamemnoni dhe Teukri, vëllai i Ajaksit, debatojnë pasi Agamemnoni nuk e lejonte Teukrin që të varroste kufomën e Ajaksit. [Ajaksi u vetëvra, pas tërbimit që pati, pasi nuk i dhanë armët e Akilit. Për këtë rebelim të Ajaksit dhe përpjekjet e tij për të vrarë armiqtë e tij, Agamemnoni nuk lejonte që të varrosej Ajaksi.] I vëllai për baba i Ajaksit, Teukri, lindur nga një skllave, fyhet nga Agamemnoni duke e quajtur atë si të padenjë. Kurse Teukri iu kthye duke i kujtuar prejardhjen Agamemnonit duke i thënë

"Si ke fytyrë, o njeri i prapë, të nxjerrësh
ktë dhunë prej goje? A nuk e di që baba
i babait tënd, Pelopi i vjetër, ishte
barbar frigjian?…" (Ajaksi f.221)

Pra a mund të mendohet se edhe mbreti i Mikenës, që mendohej se ishte grek, të ishte barbar, pra jo grek, sipas konceptit të historianëve të lashtësisë .

Nuk e kam shume te qarte se ku ke dashur te dalesh.

Besoj e dini se Tantali (nga ku rrjedhin tantalize) qe denuar ne tartar (nga ku del torture) mes te tjerave sepse kishte vrare dhe shtruar si mish gostie per zotat, trupin e te birit, Pelopit. Pelopi qe gjyshi i Agamemnonit. Tantali u denua ne Tartar (nje dege e Styx) por ama ishte mbret i Phrygise.

Mbase ky denim eshte regjistrimi njerezor i ndeshkimit ne rast se ushtrohej kanibalizmi. Agamemnoni qe bjond, nej tipar euroaziatik. Kanibalizmi (antropofagia) ndaj te afermve tek Skythet regjistrohet nga Herodoti, Pompius Mela dhe Plini. Ne se anetari i ri qe postoi nje harte interesante te Ortelius ne nje teme tjeter lejon, postojeni edhe ketu, per te patur nje ide ku shtrihej Skythia dhe traditat perkatese

ky miku nga permeti paska marre mjaft info tek kjo teme...bravo i qofte, ca bejne punen dhe te tjere shesin gazeta apo bejne fansa ne fb.
tek e fundit nuk quhet plagjiature, s'ka kopjuar fjale per fjale:p

http://illyriapress.com/dy-simbole-te-qyteterimit-ilir-te-brigjeve-kapuci-dhe-helmeta/

Te kishte shkruar ndonje qe e njeh materialin e temes nuk do me vinte keq. Por ky ka bere nje liste te gjithe c'eshte thene dhe prure ne teme, por nuk ka kuptuar asgje. E nuk eshte i vetmi, e kjo nuk eshte tema e vetme.

Kam bere me shume dem se sa mire me keto shkrime. Jo vetem i kam ndihmuar sharlatanet te ngrihen mbi plagjiature, por me e shumta i kam mundesuar te konsakrojne hajvanlleqe nga mosdija e tyre permbi faktet e pakta qe kane mbetur pa u felliqur/fshire.

Te kishte shkruar ndonje qe e njeh materialin e temes nuk do me vinte keq. Por ky ka bere nje liste te gjithe c'eshte thene dhe prure ne teme, por nuk ka kuptuar asgje. E nuk eshte i vetmi, e kjo nuk eshte tema e vetme.

Kam bere me shume dem se sa mire me keto shkrime. Jo vetem i kam ndihmuar sharlatanet te ngrihen mbi plagjiature, por me e shumta i kam mundesuar te konsakrojne hajvanlleqe nga mosdija e tyre permbi faktet e pakta qe kane mbetur pa u felliqur/fshire.

Sa pashe titullin ne FB ku behej fjale per kapelen frigjiane i thashe Landit: "Must be Zet who wrote this article"; dhe ja dhashe ta lexonte. Land pasi e lexoi, gjeti qe cdo fjale eshte kopjuar nga tema jote, bile gjeti dicka qe Zet e perdor kur shkruan "(shenimi im)"

Kjo eshte arsyeja qe une s'pelqej historine, sepse shkruhet pikerisht nga bastards te dale nga kryqezimi me politiken.

ka bere nje permbledhje mediokre te asaj cfar eshte thene ne kete teme, bile gjerat me te rendesishme i ka lene jashte, jo se nuk ka dashur, nuk ka ditur ti gjeje cilat jane.

ps.qe sa lexova dy reshtat e para te thashe qe nuk eshte ZET, ky ka vjedhur nga ZET:D

Prandaj rekomandoj qe nga temat e historise Mandi duhet t'i beje private te gjitha postimet. nese nje anetar vjedh te denohet e te vihet ne ban pergjithmone. Ai nuk do kete me te drejten te postoje me pas

Kjo eshte e vetmja zgjidhje qe shoh/njoh.

Prandaj rekomandoj qe nga temat e historise Mandi duhet t'i beje private te gjitha postimet. nese nje anetar vjedh te denohet e te vihet ne ban pergjithmone. Ai nuk do kete me te drejten te postoje me pas

Kjo eshte e vetmja zgjidhje qe shoh/njoh.

Eshte i pashmangshem kopimi i temave, gjithsesi do shikoj mos egziston ndonje plugins per te mbrojtur te drejtat e copy past.

Nje kapele tremije vjecare, u be be simbol i pavaresise nga Iluminizmi francez- Delacroix e me radhe...

PriamiandAkili.jpg

Relikja reale do jete kjo:

Priami i lutet Akilit per trupin e Hektorit

10482073_987052867976589_783171621691346207_n.jpg

Përgjigje e: Kapelja....'Frigjiane'?

Une mendoj, qe kapela frigjiane ka origjine nga lindja.

Ketu me poshte e keni helmeten e vet mbretit ilir Monun, qe eshte poashtu ne ate stil ''frigjian''.
Mbreti Monun ishte Dardan. Nese e percjellim historine e Dardaneve ajo na shpie drejte Azise se vogel, drejte Trojaneve, Hittiteve e edhe Kaukazit.

attachment.php

Ne se dikush ka detaje me shume se sa kaq per gjetjet ne keto varreza, ose per Monunios, le t'i shkruaje kur t'i premtoje koha. Duke rivleresuar, mund te them se ne se Afrodita eshte gjetur ne ne nje nga dhomat e tumulit, ky mbret nuk i takon shekullit 3-4 pes por shume me pare.

Back