• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kush jeni, ku e gjeni veten, cili eshte idenditeti juaj?

Petrit Kola

PERANDOR
Anëtar
Jun 24, 2021
Postime
66,681
Pikët
113
Une veten e gjej tek Homeri, Fishta... Une jam Odise.
@Belle qe kur shperthen me akuzon per turqeli dhe shka eshte deklaruar THESPROTE.
Cfar jan shqiptaret e sotem? Ky e gjejn veten, me cfar idendifikohen, pervec Amazon, Netflix, "art" banal, Hollywood. @Pax-Deorum u idendifikua se fundi me nje film, me foton e aktorit kryesor idendifikoi vet-veten.

1782900202105.png

Last edited:
@Blloku @scribbles tema jo popullore. Uria e masave gjindet t'jeter kund por te gjithe jan super shqiptar me zero te meta. Keshtu deklarohen.

O miku im i rraces se vjeter fisnike, rruga drejte Ithaca eshte spirale. Arkitektet e vertete ndertuan vetem pasqyra. Jo mure. Teksa konsumatoret amorf mbyten nen hijen e Amazonit, Netflixit dhe Hollywood, ti tashme e di qe Odisea e fitoi luften vetem pasi dorezoi emrin e tij dhe veshi masken e “Askushit”. Ky eshte iluzioni i pishtarit dhe rreziku i drites se rrem, qe verbon drejt besimit te udheheqjes. Ndjeje nxehtesin e zjarrit pas nesh… Thua vall kush i siguroi drute?

@Belle qe kur shperthen me akuzon per turqeli dhe shka eshte deklaruar THESPROTE.
Cfar jan shqiptaret e sotem? Ky e gjejn veten, me cfar idendifikohen, pervec Amazon, Netflix, "art" banal, Hollywood. @Pax-Deorum u idendifikua se fundi me nje film, me foton e aktorit kryesor idendifikoi vet-veten.

View attachment 358532
Je kaq i bindur ne ate qe thua e beson? Ose me mire, te ajo qe mendon se njeh te te tjeret, se mbase veten e njeh, kte skam sesi ta di, por te tjeret qe etiketon, mendon vertete se ke keto aftesi? Kujdes ne pergjigje ama, je ne test!

View attachment 358532
Ne art, shqiptari i sotem identifikohet me shpesh me personazhe dhe narrativa te kultures globale sesa me figurat e krijuara nga tradita artistike shqiptare sic jane te frymezuara nga eposi i kreshnikeve dhe me gjere,personazhe si Muji Halili Ajkuna Tringa Doruntina Konstandini duke vazhduar te letersia Eposi i Kreshnikeve Gjergj Fishta dhe Lahuta e Malcis Naim Frasheri Migjeni Lasgush Poradeci Ismail Kadare etj apo duke permendur piktore si Kol Idromeno Ibrahim Kodra Abdurrahim Buza apo duke u bazuar te muzika kenget epike te veriut, iso-polifonia e jugut, rapsodet dhe kenget heroike etj.

Mgjate jetojme shek 21 dhe referencat e perbashkta jane zhvendosur nga epika letersia dhe teatri , drejt filmit serialeve dhe kultures pop nderkombetare dhe nuk besoj se ka ndonje gje te keqe ketu. Arti nuk kufizohet nga etnia si dhe referencat artistike mund te jene universale.
Ashtu si dhe nje shqiptar mund ta gjeje veten te Odisea, Antigone, Hamlet ose Don Kishot por sdo te thote kjo se eshte ne kundershtim me identitetin e tij kombetar. Mendjet e hapura sjellin gjithmone zhvillim.

Je kaq i bindur ne ate qe thua e beson? Ose me mire, te ajo qe mendon se njeh te te tjeret, se mbase veten e njeh, kte skam sesi ta di, por te tjeret qe etiketon, mendon vertete se ke keto aftesi? Kujdes ne pergjigje ama, je ne test!
po ku e di ai cfare thote dhe kujt i bo Tag ?

ai shkruan , ha , pi , enderron , lufton , ne menyre automatike..🦊😇

Ne art, shqiptari i sotem identifikohet me shpesh me personazhe dhe narrativa te kultures globale sesa me figurat e krijuara nga tradita artistike shqiptare sic jane te frymezuara nga eposi i kreshnikeve dhe me gjere,personazhe si Muji Halili Ajkuna Tringa Doruntina Konstandini duke vazhduar te letersia Eposi i Kreshnikeve Gjergj Fishta dhe Lahuta e Malcis Naim Frasheri Migjeni Lasgush Poradeci Ismail Kadare etj apo duke permendur piktore si Kol Idromeno Ibrahim Kodra Abdurrahim Buza apo duke u bazuar te muzika kenget epike te veriut, iso-polifonia e jugut, rapsodet dhe kenget heroike etj.

Mgjate jetojme shek 21 dhe referencat e perbashkta jane zhvendosur nga epika letersia dhe teatri , drejt filmit serialeve dhe kultures pop nderkombetare dhe nuk besoj se ka ndonje gje te keqe ketu. Arti nuk kufizohet nga etnia si dhe referencat artistike mund te jene universale.
Ashtu si dhe nje shqiptar mund ta gjeje veten te Odisea, Antigone, Hamlet ose Don Kishot por sdo te thote kjo se eshte ne kundershtim me identitetin e tij kombetar. Mendjet e hapura sjellin gjithmone zhvillim.
Odisea, jemi ne. Ne jemi vazhdimi. ARNAUTET jan vazhdim i Odises. Ne jemi vazhdimi edhe si shpirt.

Pedro, ne kete jete, cfare ke bere dhe ben ndryshe nga te tjeret dhe me mire nga te tjeret?

@Petrit Kola
O Penelopi !
Kam paguar cmim te madh me ndergjegje per shkak te karakterit.
Kam ne plan te sjell poezin kushtuar mua kur isha 6 muajsh qe eshte botuar edhe ne revist ne Shqiperi ne ate kohe.
Kam jetuar ne lartesin e poemes.

Last edited:
Une gjykoj ate qe shifet, degjohet. Nepermjet saj perpiqem te lexoj shpirtart, karakteret por edhe kapacitete mendore dhe dijet.
Mund te ndodh qe leximi te mos jet i sakt? Mundet; 1-personi qellimisht paraqitet ashtu sikur nuk eshte,2-une mund te ndodh qe kam gjykuar jo sakt.

Une gjykoj ate qe shifet, degjohet. Nepermjet saj perpiqem te lexoj shpirtart, karakteret por edhe kapacitete mendore dhe dijet.
Mund te ndodh qe leximi te mos jet i sakt? Mundet; 1-personi qellimisht paraqitet ashtu sikur nuk eshte,2-une mund te ndodh qe kam gjykuar jo sakt.
po re , ti shef duart , shef filxhan.🦊😇

@Pax-Deorum
Pervec mua dhe nje super pakice qe jemi ARgonaut., juve jeni te gjithe njesoj. Keshtu pretendoni. Reshto nga nje ne tre, ajo qe ju ben te jeni ata qe jeni. Cfar ke ti tipike me @Xha Tani dhe te tjeret qe ju klasifikon si grup identik i vecant?
@Blloku
Qysh sa mbaj mend si femi me thrisnin GJERMAN, GJERMANI. Diska idendifikonin ata tek mua dhe gjermanet si te njejt.
Merkel eshte KHAZARE si Nexhmie Chuglini.

merkel2 (2).jpg

Last edited:
A mund te idendifikohemi nga deshirat? Cfar deshirash kan shqiptaret?

“I love songs about horses, railroads, land, Judgment Day, family, hard times, whiskey, courtship, marriage, adultery, separation, murder, war, prison, rambling, damnation, home, salvation, death, pride, humor, piety, rebellion, patriotism, larceny, determination, tragedy, rowdiness, heartbreak and love. And Mother. And God.”

— Johnny Cash

“Unë dua këngët për kuaj, hekurudha, tokë, Ditën e Gjykimit, familjen, kohët e vështira, uiski, kurorëzim, martesë, tradhti, ndarje, vrasje, luftë, burg, shëtitje, mallkim, shtëpi, shpëtim, vdekje, krenari, humor, përulësi, rebelim, patriotizëm, vjedhje, vendosmëri, tragjedi, zhurmë, zemërthyerje dhe dashuri. Dhe Nëna. Dhe Zoti.”

— Johnny Cash

1782924298063.png

Back