Markus
V.I.P
- Anëtar
- Nov 9, 2024
- Postime
- 5,725
- Pikët
- 113
Marrëdhënie në distancë: si t’i bëjmë ato të funksionojnë?
Gjithnjë e më shumë çifte po jetojnë të ndarë nga mijëra kilometra. Disa prej tyre i treguan “Die Zeit” dhe “Business Insider” se si e përjetojnë këtë situatë, çfarë i rëndon dhe çfarë fitojnë prej saj.Të jetosh qindra ose mijëra kilometra larg partnerit është një situatë gjithnjë e më e zakonshme, pasi studimi ose puna jashtë vendit është bërë më e arritshme dhe lëvizshmëria në karrierë inkurajohet. Por si ia dalin çiftet? A e forcon distanca lidhjen e tyre apo thjesht e ndërlikon jetën?
Publikuar më 27 korrik 2026 në orën 10:59 të paradites
Foto nga Liliana Drew/Pexels/CCDie Zeit përpiqet t'u përgjigjet këtyre pyetjeve përmes rrëfimeve të tre çifteve gjeografikisht të ndarë për arsye profesionale. Një drejtuese biznesi tregon se ajo dhe partneri i saj u takuan në Mexico City dhe jetuan për një kohë midis Gjermanisë dhe Meksikës. Me t'u kthyer në Gjermani, ato blenë një shtëpi të bukur së bashku, por nuk jetojnë atje gjatë javës. Dy gratë punojnë në qytete të largëta, njëra 130 kilometra larg dhe tjetra 280 kilometra larg. "Modeli ynë i ofron secilës prej nesh hapësirën tonë dhe lirinë për t'u kënaqur me çuditë tona të vogla", shpjegon gruaja e parë.
Një profesoreshë shpjegon se udhëton 270 kilometra për të shkuar në universitet. Kjo i ka detyruar asaj dhe burrit të saj të mbajnë një orar shumë të saktë shtëpie, gjë që është bërë më e lehtë duke punësuar një ndihmëse në shtëpi. "Në fillim, e nënvlerësova vështirësinë e menaxhimit të dy orareve", pranon mësuesja, duke parë prapa. Çifti takohet vetëm në fundjavë.
Një nëpunës civil në pension që jetonte sipas të njëjtit ritëm si kur punonte në Bruksel, 600 kilometra larg shtëpisë së tij, kujton:
“Gjëra të thjeshta si blerjet e ushqimeve ose shëtitja morën një rëndësi krejt të re. Ne i vlerësonim më shumë këto gjëra të vogla. Debatonim më pak, sepse shumë burime të mundshme konflikti dukeshin të parëndësishme. Udhëtimet e përditshme na afruan edhe më shumë. Megjithatë, rrethi ynë i miqve u tkurr, sepse koha e pakët që kalonim së bashku ishte gjithmonë një përparësi.”
Amanda Teague është e prirur të pikturojë një tablo realiste. Në faqen e internetit të Business Insider, kjo grua amerikane rrëfen marrëdhënien e saj shtatëvjeçare me një danez, të ndarë midis Shteteve të Bashkuara dhe Danimarkës. Një stil jetese shumë i kushtueshëm që "është më pak romantik nga sa mund të mendoni". E vërteta është se mbajtja e një marrëdhënieje në distancë kërkon "një akt balancimi logjistik dhe emocional që përfshin alarme fluturimi, kufizime hyrjeje dhe llogaritje të sakta për të shmangur tejkalimin e vizave". Çifti arrin të takohet shpesh duke alternuar qëndrime nga disa javë në disa muaj në vendet e njëri-tjetrit.
Sigurisht, ka edhe disa përparësi: kultivimi i miqësive, moslejimi i çështjeve të parëndësishme të prishin marrëdhënien dhe të mësuarit për të kultivuar pavarësinë. Ndryshe nga ata të intervistuar nga Die Zeit, Amanda Teague nuk planifikon ta mbajë këtë stil jetese për dekada. Pra, për momentin, ajo po shijon "këtë periudhë të çuditshme, të lodhshme, por të mrekullueshme në marrëdhënien e saj"."Çdo herë, ribashkimi është një gëzim, por ka një datë skadimi."
Courrierinternational.com
Last edited: