• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Me tërhoqi vëmëndjen ky shkrim...

Status
Temë e mbyllur.
Përgjigje e: Me tërhoqi vëmëndjen ky shkrim...

No Joke: U.N. Elects Saudi Arabia to Women’s Rights Commission, For 2018-2022 Term.

“Electing Saudi Arabia to protect women’s rights is like making an arsonist into the town fire chief,” said Hillel Neuer, executive director of UN Watch. “It’s absurd — and morally reprehensible.”

“This is a black day for women’s rights, and for all human rights,” said Neuer.

“Saudi discrimination against women is gross and systematic in law and in practice. Every Saudi woman,” said Neuer, “must have a male guardian who makes all critical decisions on her behalf, controlling a woman’s life from her birth until death. Saudi Arabia bans women from driving cars. Why did the U.N. choose the world’s leading promoter of gender inequality to sit on its gender equality commission?”

Saudi women feel betrayed by the UN. “I wish I could find the words to express how I feel right know. I’m ‘saudi’ and this feels like betrayal,”tweeted a self-described Saudi woman pursuing a doctorate in international human rights law in Australia.”

“Today the UN sent a message that women’s rights can be sold out for petro-dollars and politics,” said Neuer, “and it let down millions of female victims worldwide who look to the world body for protection.”

PS: kush do kete votuar pro????? per <pavaresine> e femrave,nga europianet tane!!!

At least 5 EU states voted FOR the Saudis.
Belgium?
Czech?
Estonia?
Finland?
France?
Germany?
Greece?
Ireland?
Italy?
Portugal?
Sweden?
UK?

E kam nje ide se cilet, ose ata qe bejne biznese me ZHULAT

Naten e mire femra......boni shopping.

ALEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

.......

LETËR BABAIT.

I dashur baba,

...ndoshta nuk do të të shkruaja po të mos e dija këtë të vërtetë që ti s'e di, ose pse s'ke mundur, ose pse s'ke dashur ta dish. Sot u martua motra ime, bija jote, bija e huaj. Shkoi pa marrë trashëgëmi atje ku s'do të marrë pasuri. U lëndova, prandaj po të shkruaj. Dua të të kujtoj jetën e saj këtu ty që, ose nuk di ose nuk do ta kujtosh.
Lindi në një natë të ftohtë dimri, në një familje të ftohtë nga trishtimi dhe mbi të gjitha, nga një nënë që ndjente faj: kishte lindur vajzë, nuk guxonte të gëzohej.
Mua që isha djalë m'u drejtuan me shakanë e hidhur ''Gëzohu, s'të merr pasuri!''. Sepse djemve iu takonte pasuria, ndërsa vajzat i takonin pasurisë.
Unë ndërkaq linda në një natë të ngrohtë vere, në një familje të ngrohtë nga gëzimi, nga një nënë që ndjente krenari: kishte lindur djalë, nuk guxonte të mos gëzohej.
Më ke thënë që në lindjen time ke shtënë tri herë me pushkë. M'u kujtua tani, ngaqë në martesën e saj, ia vendose plumbin në pajë. Dhuratë për burrin.
Ngaqë djemve iu takonin plumbat, vajzat iu takonin plumbave.
Nesër, kur ajo të rrihet nga burri i saj, ti nuk do t'i hidhërohesh atij, por asaj. ''Dajaku prej gjeneti u dal'' do të të përqeshin njerëzit. Ti do të ulësh kokën sepse turpi është te e dhunuara, jo te dhunuesi. Sepse ''e ka lyp''.
Sepse djemve iu takon e drejta për të rrahur, ndërsa vajzat i takojnë rrahjes.
I dashur baba, letra që po të lë është pasojë e faktit që nuk të flas dot drejt për këto gjëra. ''Cenoj nderin'' dhe ty të formohet në sy ajo nervozë që s'ta duroj dot.
Ne s'mund të diskutojmë për këtë krim, sepse diskutimi është për njerëzit e qetë, ndërkaq këtu, qetësia është krimi më i madh.
Shpresoj që kjo letër të të bindë të mos bësh ç'është e lehtë, por ç'është e drejtë. Dhe këtë, ti ose nuk di, ose nuk do ta dish.

Me dashuri,
Biri yt.

P.S. S'ka lidhje me babain tim, është letër imagjinare.

Azem Deliu.

``shqipe``

.......

27 Maj 1999

``shqipe``

Dashuria e një ushtari për MËMËDHENË!

Ishim në thellësi të malit Pashtrik. Kishim një qëllim; thyerjen e kufirit shqiptaro-shqiptar. Një kufi që ndante padrejtësisht vëllëzërit e një gjaku.
Kishim ecur rrugë të gjatë në këmbë dhe gjatë natës së 26 Majit kishim zënë pozicionet në thellësi të malit. Prisnim urdhërin për luftë. Isha lodhur dhe më kishte zënë gjumi ulur. Mbështetur në një kaçube me krahun e djathtë, ndërsa koka më kishte rreshqitur mbrapa dhe peshonte mbi një maje guri. Pranë meje flinte edhe një ushtar tjetër, njëherit shok dhe bashkëfshatar i imi Sokoli. Nuk e di se si flinin të tjerët, por më dukej sikur dëgjoja frymëmarrjen e zhurmshme të dikujt që flinte në afërsi.

Mëngjesi kishte arritur në Pashtrik, e unë ende flija ashtu ulur me kokën mbrapa mbi një maje guri. Një bam kumbuese, e zhurmshme dhe trazuese vërtetë na zgjoi nga gjumi. Ishte artileria e UÇK-së që lëshonte predhat 80 dhe 120 mm drejtë forcave të armikut në pikën kufitare në Gorozhup. Në shpatin përballë meje e pash me sytë e mi një ushtar të UÇK-së, që puthte predhen para se ta lëshonte në grykën e minahedhësit.

Nuk kaluan as dhjetë minuta kohë dhe komandanti ynë i togut, Rrahimi, kishte marr urdhërin përmes radiolidhjes që të ecnim drejt thyerjes së kufirit dhe përballjes këmbësorike me forcat armike. Rruga filloi të bëhej gjithnjë e më e mundimshme. Kundërpërgjigjeja e kaçushave të armikut në malet e Pashtrikut, ishte një rrezik i shtuar për çdo lëvizje që bënim. Kur arritëm afër forcave armike hasëm në zona të minuara. Sëpari duheshin ekipet e xhenierëve të pastronin rrugën nga minat, e pastaj të ecnim NE më tutje. Shpesh e prekja sëpari tokën para meje me shuplakë të dorës, e pastaj e bëja hapin me këmbë.

Ishim ofruar rreth 400 apo 500 metra pranë kufirit, morëm urdhër të rrinim në heshtje derisa të vinin detaje tjera nga lartë. Rrahimi e mbante radiolidhjen me pak zë dhe pranë veshit që të mos dëgjojej larg.
Aty pranë ishte ndalur Astriti, djersët i shkonin gurrim nëpër fytyrë. Astritin e pata njohur gjatë stërvitjeve ushtarake në Burrel. Ishte nga Kuçova e Beratit dhe kishte qenë në Greqi me punë. Një mbrëmje ishte përleshur fizikisht me disa grekë në një kafeteri pikërisht për shkak të luftës në Kosovë.

Grekët i kishin përqeshur disa shqiptarë aty në kafiteri, duke iu thënë atyre 'ju pini birra e serbët po ua masakrojnë vëllëzërit tuaj shqiptarë në Kosovë'.
Kjo përqeshje e grekëve, e kishte prekur thellë ndjenjen e dashurisë shqiptare që Astriti e kishte pasur të fjetur në zemrën e tij të madhe. Të nesërmen nuk kishte shkuar më në punë, por ishte nisur drejt kampeve të stërvitjes për tu bërë ushtar i UÇK-së.

Gjatë stërvitjeve edhe pse u prezantuam, ai më thoshte -Drenicë-. Tash në Pashtrik, bëheshim gati për luftë frontale, e kur më pa, e vërejta që përveç djersëve të ballit, ishte skuqur në fytyrë dhe shihej një emocion i fortë në sytë e tij. Një zë në formë pëshpërime i doli nga goja:
- Drenicë
U ngrita në këmbë dhe shkova pranë tij, ia dhash dorën e ai ma shtrëngoi burrërisht. Pastaj mori çantën dhe nga ajo nxori një palë këpuca sportive. Ngadalë zbathi çizmet ushtarake, i vuri ato në çantë e pastaj ngadalë mbathi këpucat sportive. E shikoja habitshëm dhe sinqerisht nuk e kuptoja. Pashtriku nuk ishte vend për këpuca sportive. Çizmet ushtarake edhe nuk të mbronin këmbët nga gurët e shumtë në ato male. Ia bëra një pyetje të drejtëpërdrejtë:

-Pse Astrit këpucat sportive?

Astritit i ranë lotët faqeve. Më shikonte në sy, por nga emocionet nuk nxirrte dot nga goja fjalët. Kaluan ca momente në heshtje e pastaj me gjysëm zëri më tha:

-Nuk kam qenë kurrë në Kosovë...po më vie rënd ta shkelë për herë të parë me çizme të ushtarit-

Aq shumë më preku përgjigjëja e Astritit sa edhe sytë e mi u mbushën me lotë. Qajtëm të dytë dhe nuk gjenim më fjalë të thonim diçka tjetër. Shikonim, dëgjonim dhe prisnim urdhërin për luftë. Mendoja, shtrihesha me duart mbrapa kokës dhe shikoja qiellin. Kohë pas kohe edhe nxirrja ditarin tim nga xhepi i gjërë i uniformës dhe shkruaja.

Në orët e vona të pasditës luftimet ishin të tmerrshme, rafalet e armëve automatike nuk ndaleshin me orë të tëra. Bombardimet nga ana e artilerisë vazhdonin e vazhdonin. Shihnim kohë pas kohe ushtarët e plagosur që barteshin nga vija e luftimeve drejt një zone më të sigurtë për trajtim mjekësor e më pas për në Spitalin ushtarak.
U gjenda prapë me Astritin pranë njëri-tjetrit dhe kishim një grumbull gurësh para nesh. Nuk është që do na mbronte diç ky grumbull gurësh, por na bënte të ndjeheshim më të sigurtë nga vet pamja e tyre.

Qëndruam bashkë gati dy orë në të njëjtën pikë luftimi. Në një moment, një predhë e artilerisë, që nuk e dinim nëse ishte predhë që vinte nga armiku, apo gabimisht nga artileria jonë, u ngul në tokë pak metra nga istikami ynë. Tymoste tym të bardhë që i ngjante një avulli që zhdukej sapo ngjitej pak lart nga toka dhe bashkohej me ajrin. Prisja të eksplodonte. Mendoja që ishin momentet e fundit të jetës dhe nuk lëviza e as nuk fola fare. Por, predha nuk eksplodoi, mbeti e ngulur në tokë aty pranë nesh dhe kohë pas kohe e vështroja me frikë se mos do eksplodonte.

Astriti ishte shtrirë dhe me automatikun e tij shtinte pa nderprerë në drejtim të armikut. Diku rreth njëzet metra më tutje e kam vërejtur Komandantin e Kompanisë Ekremin, zhagas kam shkuar deri tek ai dhe i kam thënë 'predha që ra pranë nesh, më ngjau sikur erdhi nga artileria jonë. Mund të njoftosh përgjegjësit të shtyejnë trajektoren e minahedhëses, për të paktën 300 metra më tutje'.

Nuk e di nëse arriti të dëgjonte Komandant Ekremi këto që i thash, sepse në ndërkohë e vërejta që nga këmba e tij rridhte gjak. Ishte plagosur. Më urdhëroi të kthehesha në pikën e luftimit ku isha dhe ashtu bëra. Prapë zhagas u ktheva aty ku kisha qenë, e Astriti ende ishte aty. Në anën e majtë rreth 30 metra më tutje një ushtar i UÇK-së kishte vënë mitralozin e tij mbi një mur arash të gurëve dhe i ngritur në këmbë shtinte pandërprerë mbi forcat armike.

Ishte një vijë luftimi me mbi njëmijë ushtarë të UÇK-së në aksion. Krismat e rafaleve të armëve automatike dhe kumbimi i eksplodimit të predhave të artilerisë, e bënin situatën psikologjike të ushtarëve sa tensionuese aq edhe emocionuese për një fitore. Për një moment e kemi vërejtur ushtarin e mitralozit të shtrirë në tokë duke mbyllur sytë për të fundmën herë në betejen e nderit për liri. Kemi dëgjuar zëra që kërkonin ndihmë për ushtarë të plagosur. Astriti zhagas ka lëvizur në drejtim të zërave. Më tha diçka, por nuk arrita ta kuptoj, nuk dëgjoje dot fjalët nga krismat e shumta, vetëm nëse i flisje dikujt me zë të lartë në vesh. Mbeta i vetëm dhe mundohesha të vështroja për-rreth. Zhagas afër meje arriti një ushtare e UÇK-së, një grua me flokë pak kaçurrela, ishte pjesë e ekipit të mjekëve.

Te veshi i kam folur me zë të lartë që atje më tutje ka ushtarë të plagosur. Ajo vazhdoi zhagas në të njëjtin drejtim ku kishte shkuar Astriti. Krismat dhe hudhja e predhave të artilerisë nga forcat armike u shtuan. Vija jonë e zjarrit ishte identifikuar pothuajse tërësisht dhe predhat e shumta binin pandërprerë në distanca të afërta pranë nesh. Copëzat e dheut e copëzat e gurëve binin mbi ne pas eksplodimit të predhave.

Kam provuar të lëviz në të njëtin drejtim edhe unë, andej ku kishte shkuar Astriti. Nuk kam kaluar as edhe pesë metra zhagas dhe kam vërejtur trupin e Astritit të shtrirë në tokë, ndërsa motra e UÇK-së bënte çdo përpjekje për ta mbajtur Astritin në jetë. Nuk doja ta besoja. Astriti na la dhuratë buzëqeshjen e tij të ëmbël dhe lotët e dashurisë për Atdheun. Jam shtrirë në shpinë, shikoja qiellin dhe qaja.
Luftimet kanë vazhduar edhe për një kohë, e kur u ndalen krismat kuptuam që kishim mbi 40 ushtarë të plagosur e diku rreth 10 të vrarë. Tërheçja e ushtarëve të plagosur nëpër shkrepat e Pashtrikut ishte edhe një dramë tjetër në vetvete.

Nuk mundëm ta mohoj që beteja e parë e luftimeve kishte shkaktuar edhe panik mes shumë ushtarëve. Të lodhur nga ecjet e gjata në këmbë dhe me ushqime jo të mjaftueshme, nuk ishte aspak e thjeshtë mbajtja e moralit mes ushtarëve. Disa edhe refuzonin të bartnin të plagosurit pikërisht sepse iu ishte shtjerrë forca fizike, nuk ecnin dot për vete e lëre më të bartnin dikë tjetër.

Në anën tjetër, trupat e gjakosur të ushtarëve të plagosur dhe gjëmat e tyre nga dhimbjet e bënin pamjen e natës edhe më të errët e më të trishtë.
Me shumë vështirësi i kemi tërheçur të plagosurit atë natë, edhe pse tërheçja e të gjithë atyre ushtarëve ka zgjatur me orë të tëra, disa prej tyre deri në orët e mëngjesit.

Ndërsa dëshmorët e rënë e kanë kaluar natën aty ku i mbyllën sytë për herën e fundit, duke luftuar për lirinë dhe për ATDHEUN.
I rraskapitur dhe me muskujt që dridheshin nga stërlodhja gjatë tërheçjes së ushtarëve të plagosur, jam shtrirë në lëndinë me sy hapur drejt qiellit. Gjumë kisha, por nuk më flihej.

Flisja në heshtje me Astritin për mos shkeljen e tokës së Kosovës për herë të parë me çizmet e ushtarit.

Kujtime personale të një dite lufte.

D.S

``shqipe``

............

29 Maj 2017

Pas 18-të vitesh në Veriun e Mitrovicës!

1. A me shku, a mos me shku' !

Pas 18-të vitesh, do ta shoh vendin ku e kalova fëmijërinë dhe rininë time, ku e kalova moshën më të mirë.Duke e kaluar Urën e Ibrit, me dy mendje dhe gjysmë zemre!

2. Si ai gjakovari kur është ulur në iphonin e tij dhe pasi është mbështetur për karrigie i ka kërcitur diçka pas shpine dhe i është lutur Zotit t'i jetë thyer kurrizi e jo iphoni në xhepin e pasëm...edhe unë si gjakovari i shkretë me mendje te iphoni im i ri ? duke e 'harruar' përkohësisht jetën time.E paramendoja se do të na sulmonin serbët sapo të na identifikonin që jemi shqiptare, nëse s'do të na vrisnin (qysh e kanë zanat) eventualisht, do të na merrnin çantat dhe mos pyet...iphoni në çantë.

3. Sa shumë vite kam ëndërruar të kthehem në lagjen e fëmijërisë. As s'është më videoklubi 'Meritoni' ku merrnim kaseta (edhe me Van Damin), as s'ish më Dafina në dritaren e banesës së saj, as Shqipja, as Vjollca, as Merita, as Bekimi, as Ferkiu...as Habibja e Nita. Askush.
As nënat tona që mbledhnin manaferra te 'Dudi kërrshi' dhe na bënin me to reçelin më të mirë...asnjë zë shqip, asnjë shenjë shqiptare, askund.Shumë prej nesh, në një ose në një mënyrë tjetër kemi vdekur.

4. Dyqane të vjetra; vetura të vjetra, trotuare të shkatërruara; vajza të veshura pa shije që pinin cigare para dyqaneve të ngushta dhe të shëmtuara. Meshkuj të mërzitur që flisnin me zë të lartë në telefon.
Pak fëmijë, dhe disa pleq.Perimet e pemët shiteshin në xhade, ndërsa rruga kryesore ish zënë me saksia çimentoje. Njësoj sikur t'ia zësh vetes korridorin e shtëpisë apo mesin e dhomës me lule të plastikës dhe me saksia.Vetëshërbimi i parë dhe vetëshërbimi i dytë, ishin të mbyllur. Gati çdo dyqan ish i mbyllur dhe i falimentuar. S'sheh asnjë dyqan që bën dritë.

Terr dhe perde të vjetra. Jeta në veriun e Mitrovicës duket e zymtë, e izoluar dhe pa të ardhme.

5. Para hyrjes së banesës, në stacionin e fundit të autobusëve.
Këtu luanim 'ema e sesa' dhe me konop. Më duket se kush s'ka luajtur më shumë dhe më gjatë se unë. Shumë kam përtuar të rritem.
Sa herë fshiheshim këtej kur luanim fshehtas. Sa të lumtur ishim, në këtë vend që paska qenë kaq i shëmtuar. Sa shumë shqiptarë ishim.

6. Sa herë kam parë ëndërr se si po bie nga ballkoni më i lartë (kati i katërt) dhe rrëzohem e po bie poshtë bashkë me ballkonin. Sa herë kam ëndërruar të vijë këtu veç edhe një herë dhe ta shoh ballkonin ku pinim kafe dhe çaj, ku dëgjonim muzikë me zë të lartë, ku flisnim shqip. Këtu, në këtë oborr kam mësuar ta ngas biçikletën e shoqes më të mirë të fëmijërisë, Sherës...S'kanë munguar rastet kur kam provuar ta hudh qesen e bërllogut nga ballkoni drejt në shportën e mbeturinave.

Kur ndodhte dhe bënim ndonjë 'aeroplan' prej letre dhe i jepnim 'krah' nga ballkoni, babai na detyronte që për një 'aeroplan' t'i mbledhim të gjitha letrat që i kishin hudhur të tjerët. Po 'i shihni duart që s'po më 'rrinë' rehat? Vazhdimisht jam përpjekur ta bëjë simbolin e shqiponjës, po s'guxojsha ?

7. Të gjithë ata shqiptarë të veriut, që kanë ëndërruar qe 18-të vjet (si unë) ta vizitojnë shtëpinë e tyre, prej nga jemi përzënë me dhunë nga serbët, dhe nuk kanë arritur ta realizojnë dëshirën e tyre, u them që të mos u mbetet merak. Sepse, asgjë nuk do ta gjejnë më në vendin e vet. As kafiteritë, as diskotekat, asgjë, as shkallët s'janë të mbushura me të rinj që e ngucin dhe e duan njëri-tjetrin.

Shkret!

Çdo gjë duket primitive, e braktisur, e vjetër, e trishtuar dhe shkret.
Kurrë, për asnjë çmim nuk do të jetoja më aty, në atë vend të shëmtuar, të frikshëm, të izoluar dhe të ftohtë.

P.S. Dhe, me siguri që jam e para gazetare e krisur që pa mbrojtje dhe vetëm me nënën time për dore, shkova në fund të Mitrovicës, te soliteri i madh, dhe stacioni i fundit në Veri!

Nuk është kjo trimni, është 'ku rafsha-mos u vrafsha'!

Kimete Berisha

...........

Unë, i biri i asfaltit, fshatari i Drenicës

Në fakt kam lindur në baltë, në vitin 1996. Atëherë në Drenicë ishte baltë edhe rruga deri në spital. Kështu ka qenë deri në vitin 2007. Si fëmijë me migrenë më kujtohet që babai im, kur më çonte natën te mjeku, të paktën nja 50 metra rrugë i bënte në këmbë, me mua në krah. Në atë zonë, që ishte qendra e qytetit, s'hynte dot makina në dimër.

Ishte mjerim. Kushedi sa here do të kem vjellë rrugës, sepse s'duroja dot deri në spital. Kushedi sa herë ia kam ndotur rrobat babit sepse qyteti ynë i dashur ishte ''pronë e lanun mas dore'', sepse të shtruar si duhet s'e kishte as edhe rrugën deri në spital, as edhe në qendër të qytetit, as edhe në shekullin 21, ''në shekullin e zhvillimit''. Njerëzit megjithatë, e donin këtë vend deri në budallallëk. Lokalistë të papërmirësueshëm.

Jo të gjithë kuptohet. Kur kam filluar të shkruaj, shumica e njerëzve janë ndjerë mirë sepse ''isha i tyre''. Sepse unë do t'iu tregoja ''të tjerëve'' që Drenica nuk ishte si e kishin përfytyruar. S'e kuptoja! Si mund ta duan njerëzit këtë vend kaq larg zhvillimit? Unë ndërkohë, s'e kam ndjerë kurrë këtë nevojë. ''Kurrë'' nënkupton deri kohën kur kam ardhur në studime. Ajo që kam parë në Prishtinë më ka bërë të kuptoj pse njerëzit e Drenicës ishin kaq lokalistë.

Në Prishtinë e kam takuar prapambetjen e vërtetë. Fort sinqerisht po ju flas, por s'e kam fjalën për të gjithë prishtinasit, kuptohet. Të studioje në Prishtinë do të thoshte që, kur ti në ligjëratë të flisje për Kadarenë, dikush andej nga skaji, do të thoshte:

A edhe n'Drenicë lexohet Kadareja a?

- ose

- A edhe te ju ka libra a? Drenicasi në fjalë ndërkohë, e kishte takuar disa herë personalisht Kadarenë, dhe po priste të nxirrte librin e parë në shtëpinë botuese që e botonte ekskluzivisht Kadarenë.

Të studioje në Prishtinë do të thoshte që ndërkohë që ti jepje autografet për librin tënd të dytë, për të cilin interesimi ishte kaq i madh, një idiote në radhën e ''lexuesve'' të dëgjohej pa dashje: qysh i ka ardhë nana n'promovim! Po i lokan gratë me dalë prej shpisë edhe k'ta.

Të studioje në Prishtinë do të thoshte të dëgjoje që, pasi dikush prej profesorëve t'ju kishte pyetur nga jeni, një kolegeje që kishte thënë se ishte nga Gjakova, t'i kthehej: Cila pjesë e Gjakovës?
Nëntekst - a je katunare?

Të studioje në Prishtinë do të thoshte të ndesheshe me ''ulëset e rezervuara në kafene'' me ''nuk shërbehet fantë'' apo me ''me Thaçin je, a po?''.

Të studioje në Prishtinë do të thoshte që, kur vonoheshe në ndonjë ligjëratë, një zë i ëmbël qytetareje të vjetër të lëshohej mbi sallë: Çudi! K'ta krejt asfalt e kanë. Këtë ia thoshte një të linduri në një spital të tmerrshëm, në qendër të ''qytetit''.

Suksesi im profesional s'do të mjaftonte kurrë. Vulën e një turpi, për ''mendjehapurit'' në këtë vend, do ta kisha gjithmonë me vete. Dhe vula ime e turpit, nuk ishte ndonjë krim, ishte vendlindja ime.
Të studioje në Prishtinë do të thoshte që, nëse ndonjëherë do të flisje mirë ose do të punoje mirë, të të thoshin për të të komplimentuar, komplimentin më idiot që kam marrë në jetë: Ti bre djalë, si mos me kanë i Drenicës.

Të ishte nga Drenica, ti ishe fajtori për keqqeverisjen në Kosovë. Do të thoshte që ti ishe ''krejt asfalt'', paçka se deri atëherë, ti s'shkoje dot deri në spital dhe tani, s'është se kishe ndonjë luks, por e kishe të garantuar veç një gjë: të shkoje në spital me veturë.

Tani babi s'më bartte më në krah dhe për këtë unë meritoja nënçmimin më të madh. Tani unë isha ''i biri i asfaltit'' edhe pse i lindur në baltë. Të frikësuar ngaqë dallimet krahinore po rrafshoheshin më në fund dhe ata, sado që pretendonin, s'krenoheshin dot më me ''kryeqytetin'', një ushtri qytetarësh të paqytetëruar, do t'u suleshin njerëzve me këtë akuzë të neveritshme. Akuza, sido që modifikohej, në thelb kishte po të njejtën pyetje të tmerrshme: Pse je i Drenicës?

Se kam lindur aty. S'jam aspak krenar dhe aspak i turpëruar. Kuptimi i krejt këtij mjerimi, jepej më së forti me vargjet që, tek e kam kujtuar sjelljen ndaj meje, më janë ndërtuar vetvetiu në mend:

Oj nana jem, marre qysh m'ka ardhë
I biri i amvises, tash koka shkrimtar.

- Azem Deliu
- 27.06.2016

``shqipe``

Dëshira e fundit e të dënuarit me vdekje, që tronditi të gjithë në sallën e gjyqit!

Një i dënuar me vdekje në pritje të ekzekutimit, kërkoi si dëshirë të fundit një laps dhe një letër.

Pasi shkruajti për disa minuta, i dënuari thirri rojen dhe i kërkoi që atë letër t’ia dorëzonte mamasë së tij.

Në letër shkruhej:

“Mama nëse do kishte drejtësi në këtë botë do të ishim të dy të dënuar jo vetëm unë. Je po aq fajtore sa unë, madje je fajtore edhe për jetën që do humb. E mban mend kur solla në shtëpi një biçikletë të vjedhur?

Më ndihmove ta fshihja që babai të mos e zbulonte dhe të mos më dënonte. E mban mend kur vodha para nga portofoli i fqinjit?

I shpenzove me mua në qendrën tregtare. E mban mend kur u zure me babain dhe ai u largua?

Ai donte të më korigjonte sepse në vend që të studioja , kopjova në provim…dhe në fund më përjashtuan nga shkolla.

Ti u ktheve kundër babait mësuesve dhe si përfundim unë nuk mësova asgjë, përveçse të isha një kriminel. Mama unë isha vetëm një fëmijë, më pas u bëra një adoleshent problematik dhe tani jam një burrë agresiv dhe jotolerant.

Mama, unë isha thjesht një fëmijë që kishte nevojë të korigjohej jo të më aprovohej çdo gjë që bëja. Por, sidoqoftë unë të fal. Kërkoj vetëm diçka nga ti, që këtë letër ta lexojnë sa më shumë prindër në botë. Të kuptojnë përgjegjësinë që kanë në rritjen e një fëmije, ta bëjnë një njeri të rritur që mund të veprojë mirë ose keq.

Faleminderit mama, që më dhe jetën dhe që më ndihmove ta humbas.

Djali yt kriminel

Doja t’ju kujtoj se:

Kush refuzon të dënojë fëmijën, nuk e do. Kush e do nuk heziton t’i bërtasë.

..........

Dje një aeroportin e Zürich_ut,

gruaja me solli një harmonik gjepi, dhuratë nga Peja. Fillova menjëherë ti bie. Me njërën dorë rrugës ngisja makinën me tjetrën mbaja Muzikën si e quanim dikur, e krijoja tinguj. Mbrëmë fjeta me të nën jastëk…

Në pazarin e Ujëmirit

tri herë e zura tim et, kur e provoja e shihja tinës nga ai, që nxori portofolin, shihte sa të holla ka brenda dhe prapë e fuste në xhep. Herën e tretë mu bë se ju dridh buza. E lëshova Muzikën, për të cilën tregtar Xhaili i donte 20 dinar, dhe tri herë provova te shoh mos filloi të qante babai im. Por në pazarin e Ujëmirit, kisha përshtypjen që njerëzit vinin vetëm të takojnë njeri tjetrin, nuk e vërejta, pasi takoi dy burra me të cilët u futen në llafe. Në mbrëmje, para se të flija, me tha se do të ma blejë Muzikën një ditë, por sot nuk i mjaftonin të hollat. Jeta vazhdoi pa u penguar fare në pritjen time për atë instrumentin e vogël muzikor...

Sa shpesh u kam thënë fëmijëve, për ndonjë lojë, jua blejë herën tjetër, e fëmijët ,,harronin’’, duke shfaqur dëshira tjera ndërkohë. Dëshirat i rrisin fëmijët.

Në pazarin e Unterägerit,

nipit tim gjashtë vjeçar, i kishte blerë i ati një këso lloj harmonike, para disa javësh. Kur hyri të unë aq u gëzova se ma solli mua dhuratë, po aq u hidhërova në veten pastaj kur nuk ma dha, sa që mu bë vetja me i vogël se nipi. Duhet të kam qenë sa ky sot, unë me babën atëherë në pazarin e Ujëmirit. Mbi tridhjetë herë nga ajo ditë lutesha tinës, që nipi të ma falë atë instrument, të cilin e prisja një jetë të ma bëjë dikush dhuratë. Ti heq mërzinë babës tim…mos ta shoh më si i dridhet buza në pazarin e Ujëmirit...

Grua, vetëm nëse e lexon këtë tregim të këtij mëngjesi, do të kujtohet pse mbrëmë shtrëngoja muzikën si fëmijë nën jastëk. Aty shtrëngoja pritjen e gjatë afër gjysmë shekulli... dhe që nga dje me bëhet se me vijnë me të qartë tinguj nga larg nëpër kohë, nga Pazari Ujëmirit…

Sot qenka dita e fëmijëve, e unë po ndjehem si fëmijë...

S.H

Me rastin e 1 Qershorit dites se femijeve, ne parlamentin polak u ftuan disa te rinj.....
https://www.youtube.com/watch?v=3s7ADhsIwxM
Midis te tjerash ky vocrraku polak FOLI: jemi ne te njejtin vend ku na nxorren nga sfera sovietike dhe na (e) futen ne sferen e eu(LESHIT).Sot kuqalashet jane bere BLU.
Tema ishte ne parlament: dekomunizmi ne sferen publike.
PS: nuk e dija qe femijet polake qenkan KAQ te ZGJUAR,ndersa ketyre taneve,vijne te huajt dhe ju heqin plehrat.
MORTJA qe su bie.

Turkish bloggers set to promote Macedonia as tourist destination.

TAV Macedonia, backed by local businesses and establishment owners, has organized a four-day tourist visit to Macedonia for five influential Turkish bloggers in an attempt to show them the natural beauties of Macedonia, as a tourist attraction, and to attract more tourist from Turkey, it said Tuesday.

The popular bloggers, known by social media users in Turkey as yoldaolmak, kesfetsek, bizevdeyokuz and birhayalinpesinde, have stayed in Macedonia from May 24 until May 28. Also, their Facebook and Instragram accounts have over million followers, TAV Macedonia said.

According to the company, their tourist visit has been designed as both an informative and adventurous tour of the country, including marvelous places for sightseeing having historical landmarks in Skopje, Strumica, Dojran, Ohrid, Vevcani, Mavrovo, Debar, Bitola, etc.

Turkey, in fact, is the strongest market of tourists for Macedonia for many years, as proved by the statistics of tourist trips to the country, said Alper Ersoy, CEO of TAV Macedonia. “After the four-day stay and online-interactions with the community of followers of our guests, we expect to reach up to 2.5 million potential guests from Turkey,” he stated.

The initiative, TAV Macedonia noted, is part of the digital marketing of TAV Airports in Istanbul, which are focused on promoting the Macedonian airports at the largest international fairs of tourism and aviation and on presenting Macedonia as a tourist destination worldwide.

According to TAV Macedonia, the total number of passengers at the two airports in Skopje and Ohrid has increased by eight per cent in the first four months of 2017. In the same period, i.e. from January to April, the most sought-after destination from the Alexander the Great airport is Istanbul, statistics show.

Qerratenj......ejvALLAH.

Attachments

• Turkish bloggers set to promote Macedonia as tourist destination.jpg
    Turkish bloggers set to promote Macedonia as tourist destination.jpg
    21.6 KB · Views: 60

Erste Geschlechtsumwandlung in Mazedonien.

Zum ersten mal wurde in Mazedonien operativ eine Geschlechtsumwandlung durchgeführt. Ein 22 Jähriger aus Mazedonien lies sich mit einer Operation zur Frau umwandeln.

Fünf Stunden dauerte der Eingriff, welchen Dr. Milorad Djordjevic in der Privat-Klini Acibadem Sistina leitete. Der Eingriff wurde dort unter anderem Live per Videoübertragung mitverfolgt, dort wurde zur ersten Geschlechtsumwandlung auch das erste passende Symposium organisiert.

Die Vorbereitungen auf den Eingriff dauerten fast ein Jahr. Der Patient musste sich zuerst in einer "psychologischen Vorbereitungs-Therapie" begeben und bekam zudem eine länger dauernde Hormon-Therapie, gab Dr. Djordjevic an. Der Patient befinde sich noch im Stadium der nachwirkenden Narkose und sei noch benommen, nach dem Eingriff wird er noch zwei Wochen in der Klinik verbleiben müssen.

PS: ka hulumtime ciles kombesi i perket <bukuroshja>....motla legenda.

Hajde....tung tash.

Attachments

• sistina-mazedonien-erste-geschlechtsumwandlung.jpg
    sistina-mazedonien-erste-geschlechtsumwandlung.jpg
    19 KB · Views: 59

Zaev and Tsipras discuss bilateral relations and name issue.

Bilateral relations, the name dispute and Euro-Atlantic integration of Macedonia were topics discussed in the telephone conversation between the Macedonian Prime Minister Zoran Zaev, and Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, Meta reports.
Greek Prime Minister Tsipras congratulated Zaev on taking office, announced his office.
The two prime ministers discussed developments in the region, further development of relations between the two countries and the promotion for confidence-building measures, which attach great importance, the statement reads.
Tsipras emphasized in the conversation the Greek position on the name issue. At the same time, they were discussed European and Euro-Atlantic integration of Macedonia.

Attachments

• 133727010.jpg
    133727010.jpg
    20.1 KB · Views: 41

Zaev and Tsipras discuss bilateral relations and name issue.

Bilateral relations, the name dispute and Euro-Atlantic integration of Macedonia were topics discussed in the telephone conversation between the Macedonian Prime Minister Zoran Zaev, and Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, Meta reports.
Greek Prime Minister Tsipras congratulated Zaev on taking office, announced his office.
The two prime ministers discussed developments in the region, further development of relations between the two countries and the promotion for confidence-building measures, which attach great importance, the statement reads.
Tsipras emphasized in the conversation the Greek position on the name issue. At the same time, they were discussed European and Euro-Atlantic integration of Macedonia.

Za nashi komshia macedonci drzava....

https://www.youtube.com/watch?v=FRgYTEpXL3w

Zdravo da SystemA.

Nemacka.

PROCESI ZGJEDHOR NË SHQIPËRI PËRFUNDOI ME FITOREN E PS-së.

Këto dite u bë kaq shumë zhurmë rreth këtij procesi, sidomos me fitoren bindëse të PS-së, sa shumë kosovarë e përjetuan sikur u përmbyt bota, sikur u bë kiameti.

Po, mirë, ju ka shkuar ndonjëherë ndërmend t’i bëni vetes këtë pyetje:

Si e trajtoi Berisha Kosoven dhe kosovarët?

Të shikojmë me radhë se si flasin faktet dhe të dhënat!

Flitet se Berisha dhe PD-ja kanë ndihmuar shumë në çlirimin e Kosoves.

Sa ishte PD-ja në pushtet – grupet e te rinjve shqipta.re që shkuan pas viteve të 90-ta për përgaditje ushtarake në Shqipëri si dhe aktivistët e Lëvizjes Kombëtare për Çlirimin e Kosoves u burgosen, torturuan dhe u vrane. Arrestimi i heronjve dhe komandantëve të UÇK-së, si: Adem Jashari, Zahir Pajaziti, Ramush Haradinaj, Rexhep Selimin e shumë të tjerë gjatë viteve sa Berisha ishte president i Shqipërisë në vitet 90 jep një pasqyrë reale për “ndihmën” e Berishës ndaj Kosovës. Këto veprime janë të faktuara nga dëshmitarët që sot fatmirësisht janë gjallë, por më së miri janë të përshkruara ne librin e historianit anglez, Xhejm Petifeer dhe Miranda Vickës. Sali Berisha ishte shumë pranë shërbimve sekrete franceze që ishin të interesuara të mbeshtesnin Milloshoviqin dhe të shpërbejnë UÇK-në. Per të faktuar këtë dukuri mjafton zhdukja e atdhetarit të madh Remzi Hoxhës nga SHIK-u i Gazidedës dhe vrasja në Tiranë e gazetarit kosovar, Hysni Vulaj. I ndjeri Vulaj ishte vrarë gabimisht, sepse qëllimi ishte të vrisnin, Thaçin –kryministri i sotëm!
Qe nga fillimi i luftës në Kosovë e deri në mbarim të saj, PD-ja ishte në opozitë. Atëherë, si e ndihmoi luftën e Kosovës PD-ja, kur asgjë nuk kishte në dorë, përveç disa mercenarëve kosovarë që i perdori në shtatorin e ´98-tës, për ardhur dhunshëm në pushtet! PD-ja me në krye Sali Berishen u perpoq të bëjë grushtshtei. Kjo etje për pushtet, duke përdorur edhe dhunën – dështoi! Kjo ishte edhe një thikë pas shpinës për Kosovën, sepse Kosova ishte përballë të një makinerie shkatërruse. Ishte koha kur Kosovës i duhej një Shqipëri stabile. Ky skenar nuk ishte i rastësishëm, sepse me anë të puçit dhe luftës civile në Shqiperi, vëmendja e opinionit botërore do ishte kthyer nga Shqiperija, duke u harruar Kosova dhe duke u lënë në mëshirë të ushtarëve dhe barbarisë serbe.

Rruga e Kombit e ndërtuar me para te marra kredi nga Banka Botërore – Fondit Ndërkomtar Monetar rezultoi e ngushtë për pataten kosovare, sepse atoritetet shqiptare ngarkuan 24 centë doganë për një kilogram plus tatim për pataten kosovare;ndërkohë që patatja serbe dhe produkte të tjera bujqësore futen ne Shqipëri me doganë zero. E gjithë kjo fal marrëveshjes së ministrit Ruli në majin e 2011-të, në Beograd, duke i shkaktuar Kosovës humbje të mëdhe. Aso kohe, kryetari i Odës Ekonomike të kosovës, Safet Gërxh tha se dëmi ekonomik që po i shkaktohet Kosovës nga mostrajtimi në mënyrën e duhur të produktit të patates, kap vlerën e 2 milionë e gjysmë eurove. Ne fund efektet e një politike ekonomike ndaj Kosovës rezultoi me mijëra tonë patate te kalbura nëper depo!

S. Berisha bllokoi projektin për ndërtimin e linjës 400 kilovatësh të interkonjeksjonit, i cili lidhte Kosovën me Shqipërinë. Ky bllokim nga ana e kryeministrit Berisha i ka siguruar Serbisë monopol në eksportimin e energjisë, pasi Kosova ka të vetmen mundësi të importojë energji nga Serbia! Edhe pse për këtë linjë janë ndarë fondet nga Banka Gjermane dhe është percaktuar realizuesi i këtij projekti, as sot, që nga viti 2011 nuk është realizuar ky projekt! Bisnesmeni serb,Vuk Hamoviqi, i cili operon në këtë biznes, në bashkëpunim me mikun e familjes Berisha, Damir Fazlliq- nipin e shefit të sigurimit serb, Stanishiq, janë takuar ne Vjenë me djalin e kryeministrit Shkëlzen Berisha. Biznesmenët serbë kanë paguar shuma të mëdha për bllokimin e kesaj linje!

Nuk mund të mos peshohen edhe të bëmat e PS-së për Kosoven. Pas marrjese së pushtetit në 1997, kryeministri Nano takoi Milloshoviqin në Kretë. Aty, sipas propagandës Berishjane thuhet se Nano ka shitur Kosovën! Ç’ paradoks! Së pari Nano, ne atë takim nuk perfaqsonte Kosoven dhe s’kishte si të shiste nje materje qe nuk e kishte ne pronesi! Nga ai takim nuk egziston asnjë dëshmi në dëm të interesit kombëtar. Në atë takim nuk gjejmë ndonjë paket me Greqinë siç e gjejmë në qeverisjen e Berishes – Paktin e fshehtë për faljen e territorit ujor Greqis dhe marrëveshjen e vitit 2009 në mes Greqisë dhe Shqipërisë për kerkimin, zhvarrimin dhe identifikimin e ushtarëve të rënë në luftë në Shqipëri gjatë luftes italo-greke, 1940 – 1941, në këtë marrëveshje përfshihen kërkimet e 696 lokacionve. Sot në këto lokacione, me lejen e Berishes, në territorin shqiptar kemi disa permendore greke, kurse Greqia as ligjin e luftës nuk e ka hequr që nga lufta e dytë botërore!

Dhurimi i çelësit të Tiranës për Bregoviqin, nga ana e Ramës është ” arma” më e fortë dhe e vetme në duart e kosovarve. Sikur Rama do t’i bënte këtë nder ndonjë ushtaraku apo politikani serb, atëherë Rama do të ishte i dështuar dhe i harruar! I dhuroi çelësin një artistit, edhe pse nuk bëri mirë duke pas parasysh të kaluarën tonë, por , gjithësesi nuk është ndonjë dështim i natyrës Berishjane, pasi që arti nuk njeh as komb e as ngjyrë!

Takimi i Shkodres dhe pjesëmarrja e Tadiqit.

Ne ate takim kanë marrë pjesë të gjithë liderët e partive të majta dhe të djathta evropjane.Tadiqi, si kryetar i një partie të vendit fqinj mori pjesë madje i përshëndeti të pranishmit! Pjesmarrja e Tadiqit ishte publike, e hapur dhe aty nuk u arrit asnjë marrëveshje serbo-shqiptare apo ndonjë pakt i tipit detar! Çdo takim publik dhe protokolar është vetëm i dobishëm, por takimet dhe paktet e fshefta si p.sh pakti per ujrat detare me Greqinë, pakti Zogu-Pashiq për aneksimin e Shqiperis dhe përmbysjen e Qeverisë Demokratike të Nolit janë antikombëtare, te rrezikshme dhe brengosëse!

Epilogu i ballafaqimit të PD-së dhe PS-së sa i përket ndihmës së dhënë Kosovës mund të rrumbullaksohet në këtë forme. Kur PD-ja qeveriste, ushtarët e UÇK-së burgoseshin, torturoheshin dhe vriteshin; kurse PS-ja në krye me Majkon i armatosi usharët e UÇK-së, ushtria shqiptare ndihmoi në thyerjen e kufirit në betejën e Kosharës, ushtaret e UÇK-së lëviznin lirshëm madje iu dha në dispozicjon kazermat ushtarake të ushteris Shqiptare. Në kohën e PS-së refugjatët kosovarë u strehuan dhe u ushqyen në Shqipëri, andaj më shumë se askush tjetër, kosovarët i kanë borxh PS-së.

Të shikojmë anën tjetër kur Berisha u kujtua për kosovarët vetëm atëherë kur deshi ta merrte pushtetin dhunshëm, në shtatorin e vitit 1998, kur i janë dashur poenat politikë u premtoi “faljen”e portit të Shëngjinit kosovarëve. Në fund rezultoi se ky port u “ble” me njëçmim qesharak nga Fazlliqi, për një ari ( 0.1 dylym) me çmim 1 euro!

Kur pushteti i tij i kalbur numëronte ditët e fundit doli me qëndrimin se të gjithë kosovarëve do ju jepte pasaporta shqiptare.Qëllimi i këtyre pasaportave nuk ishte ndonjë dashuri ndaj kosovarëve, por ishte një mjet me të cilin ai shpresonte ta ruante pushtetin duke e votuar kosovarët!

Nga, Enver Duraku.

Burimi: Radio Projekti 21.
`thankyou`

Shumë njerëz nuk e kuptojnë që s'është vetëm pamja ajo që të tërheq fort tek një njeri, dhe ca më pak imazhi i sajuar me pudra, silikone dhe operacione plastike. Është tjetër gjë. Janë fjalët, mënyra se si shprehet; është rrezatimi shpirtëror që buron nga thellësia e personit nëpërmjet paraqitjes; është fuqia e tij për të frymëzuar apo për të ngushëlluar dikë; është aftësia e tij për të tërhequr vëmendjen me sinqeritetin, thjeshtësinë, me lehtësinë e të kuptuarit të gjërave dhe me shqetësimin e tij për ata që kanë halle më të mëdha se bukuria e munguar..!
| Artan Mullaj |

Shume femra(se kemi mandin vigjilent) nuk kuptojne se kush,mund,eshte,te jete miku i tyre!!!
Si perfundim...secila te veten.

“Kur bjen fylli e çiftelia” në mes të Parisit, deputetja e PD publikon videon.

Shumë emra të njohur të politikës shqiptare janë mbledhur në Paris për konferencën e përvitshme të muxhahedinëve iranianë.

Pas konferencën duket se Parisi i ka mirëpritur shqiptarët me këngë e valle shqiptare. Ka qenë deputetja e Partisë Demokratike, Mimoza Hajdarmataj ajo që ka postuar një video, teksa në skenë është vendosur kënga “Kur bjen fylli e çiftelia” dhe trupa e baletit e ka kërcyer.

Burimi: Gazeta allbance.

Attachments

• mimoza-dy.jpg
    mimoza-dy.jpg
    24.2 KB · Views: 15

Arabia saudite sponsori më i madh i ekstremizmit në Angli.

Një institut britanik thotë se Arabia Saudite është sponsori kryesor i ekstremizmit në Britani të Madhe, duke kërkuar një hetim mbi burimet e parave që injektohen kryesisht nga regjimi i Rijadit në institucionet që promovojnë radikalizmin në shtetin evropian.
Në një raport të publikuar të mërkurën, Shoqëria Henry Jackson tha se Arabia Saudite, që nga vitet 1960, sponsorizoi një përpjekje shumë-dollarëshe për të eksportuar ideologjinë radikale vehabiste në të gjithë botën islamike, duke përfshirë komunitetet myslimane në perëndim, duke shtuar se financimet e huaja për ekstremizmin në Britani vijnë kryesisht nga mbretëria saudite. Në Mbretërinë e Bashkuar, raporti tha, financimi "ka marrë formën e fondeve" për institucionet, të cilat kanë luajtur rolin e "predikuesve ekstremistë dhe shpërndarjen e literaturës ekstremiste". "Ndikimi gjithashtu është ushtruar përmes trajnimit të liderëve fetarë myslimanë britanikë në Arabinë Saudite, si dhe përdorimi i teksteve shkollore saudite në një numër të shkollave islame të pavarura të Mbretërisë së Bashkuar", thuhet në këtë raport. Një numër "predikuesish të urrejtjes" në Mbretërinë e Bashkuar qëndrojnë brenda ideologjisë vehabiste dhe janë të lidhur me ekstremizmin e sponsorizuar nga jashtë, shton ky raport. Raporti gjithashtu gjeti një rritje të nivelit të financimit saudit për të promovuar vehabizmin në mbarë botën, i cili dyfishohej në 2015 krahasuar me rreth 2 miliardë dollarë në vit në 2007. Ky raport gjithashtu zbuloi se rastet "e shumta" të shtetasve britanikë që luftojnë së bashku me grupet terroriste takfiriste në Irak dhe Siri mendohet të jenë radikalizuar nëpërmjet institucioneve dhe predikuesve të financuar nga jashtë.

Jul 05, 2017 19:41 Europe.

Shenimi im: e kuptoni te dashur bashkeatdhetare ku do perfundojne trojet tona mbas pak ose disa kohesh????M.q-se keta FUNDERRINAT bejne <bamiresi> ne keshtjellat e SKENDERBEUT.
Kaq.``shqipe``

Flet vëllai i të akuzuarit për vrasje të pasluftës: Përgjegjësi kryesor është Hashim Thaçi.

Vëllai i Agron Sylejmanit, i akuzuar për vrasjen e Haki Imerit e Bekim Kastratit, gazetarit të “Bota sot” zbulon planet e presidentit Thaçi.
Më përgjegjësi për këtë punë është ai që e dekoron vëllain e tij, e kam fjalën për ish-kryetarin e partisë (PDK-së Hashim Thaçi, i cili e ka dekoruar Imer Imerin për vëllain, Hakiun). E kam cekur edhe më herët që ai e merr në lajthithje, i jep të holla, sipas informatave që kam, dhe se do ta shpall dëshmor vetëm ti mua mos më akuzo, unë t’i jap këta emra, vetëm ti mos më akuzo, i mbulon veprat e tij... Ai kur ka hyrë, ka hyrë me letër në xhep , merri këta persona… vëllai im në atë kohë nuk ka qenë fare në Kosovë, ka qenë në Gjermani në emër tjetër. Këtë e dinë edhe udhëheqësit e zonës së Drenicës, komanda e atyre zonave se na nuk e kemi pasur as në megjë dhe as diçka të keqe me ta, por këto janë krejt nga udhëheqësit e asaj zone për t’i mbuluar vrasjet dhe marrëzirat e veta dhe e hedhin topin tek një person që nuk është”, thotë Driton Sylejmani.
Gjatë ditës së Mërkurë, në media u raportua se Policia e Kosovës, në bashkëpunim me Policinë e EULEX-it, kishin batisur shtëpinë e Agron Sylejmanit, tashmë i ndjerë, i dyshuar për vrasje të pasluftës. Agron Sylejmani, akuzohet nga Imeri Imeri për vrasjen e vëllait të tij, Hakiut, dhe vrasjen e gazetarit të gazetës “Bota sot”, Bekim Kastratit. Por, vëllai i Agronit, Dritoni, në një intervistë ekskluzive për gazetën “Bota sot”, ka folur rreth bastisjeve dhe përfshirjes së vëllait të tij në vrasjet e pasluftës.
Dritoni, duke demantuar se ka pasur bastisje të shtëpisë së tyre, të gjithë fajin ia hedhë ish kryetarit të PDK-së, dhe ish kryeministrit, tash president, Hashim Thaçit. Sipas Sylejmanit, Thaçi, ka paguar dhe ka shpërblyer Imer Imerin, me qëllim që mos ta akuzojë Thaçin, por që fajin ta gjuan të dikush tjetër, në këtë rast tek Agon Sylejmani. Driton Sylejamani thotë së përgjegjësi për të gjitha këto është Hashim Thaçi.

Njeriu i vogël me sfida të mëdha.

Në kohën kur të gjithë prisnin për një grusht shteti në Katar, një grusht shteti ka ndodhur brenda Arabisë Saudite. Kjo është hera e parë në historinë e Arabisë Saudite që një princ i kurorës zgjidhet nga bijtë e mbretit, sepse sipas traditës politike saudite, mbretëria trashëgohet nga vëllai tek vëllai.
Tani, në pozitën e trashëgimtarit të kurorës Saudite është zgjedhur një person i cili ka përvojën më të vogël të mundshme politike. Pak ditë më parë, trashëgimtari i kurorës Bin Selman nisi të eliminojë përgjithmonë personat që për nga mendimet nuk kanë ndryshim të madh me të. Ndalimi i daljes së ish-princit të kurorës Mohammed bin Nayef nga rezidenca e tij në këtë vend tregon se transferimi i pushtetit, siç tregohet nga mediat zyrtare saudite, nuk ishte rrjedhshëm dhe ai që për vite me radhë si Ministër i Brendshëm , ishte përgjegjës për sigurinë e vendit të tij dhe zëvendësi i tij, Nayef bin Abdulaziz, tani mund të jetë një kërcënim relativ për sigurinë dhe rendnin në Arabinë Saudite. Pra, Bin Selman, i mbështetur tani nga Shtetet e Bashkuara në fronin e trashëgimtarit, do të përballet me një numër sfidash brenda Arabisë Saudite dhe monarkisë së skaduar. Duke marrë parasysh zgjedhjen e Mohamed bin Selman, ai ka të ngjarë të përballet me sfida të ndryshme në punët e brendshme të mbretërisë në të ardhmen. Këto sfida mund të përmblidhen si më poshtë: Së pari, tensioni në familjen Al Saud: Zgjedhja e Muhammed bin Salmanit me siguri nuk do të pranohet nga princat e tjerë sauditë, ashtu siç në ditët e kaluara u dha lajmi i mohimit të pranimit të trashëgimtarit të kurorës nga Bin Selman. Rreth 21 princa sauditë në një letër drejtuar mbretit Salman, kanë shprehur kundërshtimin e tyre ndaj trashëgimtarit të kurorës Mohammad Salman. Ata kanë paralajmëruar se trashëgimtari i Kurorës Mohammed Salman mund të prishë rrethin e familjes mbretërore në Arabinë Saudite dhe mund të krijojë një të ardhme të paqartë. Ata e konsiderojnë këtë si akt kundër sistemit të besnikërisë në dinastinë në pushtet. Së dyti, myftitë vahabi të fuqishëm dhe me influencë janë kundër çdo ndryshimi në strukturat politike, shoqërore dhe ekonomike të Arabisë Saudite.
Ndryshimi shoqëror është thelbësor për modernizimin e ekonomisë saudite, raporton gazeta franceze Libreas. Në këtë mënyrë, Muhammed bin Selman përballet me një grup shumë influencues të myftive vahabi. Pa dyshim, grupi nuk ka shprehur kënaqësi me emërimin e tij si Trashëgimtar i Kurorës. Problemet e mëdha politike dhe sociale kanë sfiduar mbijetesën e strukturave politike saudite. Shmangia e shpërthimit të bombës së të rinjve të këtij vendi është sfida më e madhe për Trashëgimtari e ri të Kurorës të Arabisë Saudite. Së treti, Çështjet Ekonomike: Në këtë fushë, Mohammed bin Salman do të përballet me dy sfida kryesore në të ardhmen: njëra merret me shitjen e naftës dhe e dyta është rritja e papunësisë midis të rinjve sauditë. Aktualisht, më shumë se 70 për qind e bizneseve saudite janë të drejtuar nga shteti. Shkalla e papunësisë është 12 për qind dhe në mesin e të rinjve është 30 për qind. Këta faktorë janë kontribuues të mëdhenj në përfshirjen e të rinjve në grupe terroriste, gjë e cila gjithashtu do të krijojnë sfida të brendshme për qeverinë saudite. Nga ana tjetër, çmimet e naftës kanë rënë, gjë që ka çuar në një rënie prej 90% tek të ardhurat saudite dhe ka futur ekonominë vendit në kushte të pafavorshme. Shitja e naftës së Arabisë Saudite në vitin 2016, ishte 87 miliardë dollarë dhe kjo është sa gjysma e të ardhurave saudite gjatë viteve të fundit. Së katërti; Sfidat e sigurisë: Çështjet e sigurisë janë një nga sfidat më të spikatura me të cilat do të përballet Mohammed bin Selman. Kjo është për shkak të aparatit të sigurisë saudite të ekspozuar ndaj kërcënimit të paraqitur nga ISIS dhe grupet takfiriste si al-Kaida. Lufta ndaj Jemenit ka qenë gjithashtu një burim shqetësimi për Arabinë Saudite. Kjo luftë ka çuar në përhapjen e grupeve ekstremiste në Jemen, e cila gjithashtu kërcënon Arabinë Saudite.

Status
Temë e mbyllur.
Back