• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

METALI QË VLEN MË SHUMË SE ARI

Pax-Deorum

Peace was never an option.
Anëtar
Jan 16, 2025
Postime
13,526
Pikët
113
1782288910248.jpeg

METALI QË VLEN MË SHUMË SE ARI (DHE TË CILIN UASHINGTON E HARROI)

Ndërsa vëmendja ishte te mikroçipat, inteligjenca artificiale dhe luftërat tregtare, dikush po zinte katin e poshtëm të ndërtesës.

Sepse çipat nuk funksionojnë pa energji elektrike. Energjia elektrike nuk udhëton pa rrjete. Rrjetet nuk ekzistojnë pa bakër.

Dhe kështu, ndërsa Wall Street po shpikte produkte financiare gjithnjë e më të sofistikuara dhe Perëndimi po festonte ekonominë jomateriale, Kina po bënte diçka tmerrësisht të vjetër: po blinte miniera, po ndërtonte shkrirëse, po rafinonte metale dhe po siguronte lëndët e para të nevojshme për shekullin e 21-të.

Sot, Pekini kontrollon mbi gjysmën e kapacitetit botëror të rafinimit të bakrit dhe ka fituar pozicione strategjike në Peru, Kongo dhe shumë vende të tjera të pasura me burime. Jo sepse kishte një top kristali, por sepse kuptonte një rregull të thjeshtë: kushdo që kontrollon materialet kontrollon edhe teknologjinë.

Një qendër të dhënash plot me servera futuristë pa bakër vlen aq sa një Ferrari pa rrota.

Uashingtoni po e kupton këtë tani. Tarifa, stimuj, plane industriale, paralajmërime për sigurinë kombëtare. Të gjitha të sakta. Problemi është se një minierë nuk hapet me një dekret dhe një shkritore nuk lind me një njoftim për shtyp.

Në Shtetet e Bashkuara, duhen mesatarisht pothuajse njëzet vjet për të sjellë një projekt minierash në prodhim. Në njëzet vjet, Kina nuk hap një minierë: ajo ndërton një zinxhir të tërë furnizimi industrial.

Çështja e bakrit zbulon diçka më të thellë se tregu i thjeshtë i mallrave. Ajo zbulon ndryshimin midis atyre që mendojnë në lagje financiare dhe atyre që mendojnë në dekada. Midis atyre që prodhojnë raporte dhe atyre që prodhojnë çelik, çimento, termocentrale dhe infrastrukturë.

Për vite me radhë, ata na thanë se ekonomia moderne do të bëhej nga aplikacione, konsultime dhe shërbime. Pastaj bota reale erdhi për të na kujtuar një detaj të sikletshëm: serverat, makinat elektrike, rrjetet e energjisë, raketat dhe madje edhe inteligjenca artificiale vazhdojnë të kërkojnë metale, energji dhe fabrika.

Revolucioni dixhital, në fund të fundit, ende mbështetet në një mal bakri.

Burimet e cituara: të dhëna mbi kapacitetin global të rafinimit të bakrit, investimet kineze në Peru dhe Kongo dhe kohët mesatare të autorizimit të SHBA-së të raportuara nga studimet e industrisë dhe të dhënat e Kongresit të SHBA-së.

Marre e perkthyer nga web, mund te kete gabime ortografike dhe perkthimi*

Nuk eshte uraniumi?

Eshte si alegori shoqe. Bumi i inteligjences artificiale i oksidentit ka nevoj per material te lendes se pare. Plus shume gjera si aeroplanet (sidomos F35) e raketat me precision kane nevoj per elemente te rralla e ne pergjithesi per magnete te cilat kryesisht prodhohen nga Kina.

Back