• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Një parashikim i zymtë. Shkencëtarët folën për një kërcënim të ri për Evropën

Trendafili

V.I.P
Anëtar
May 29, 2023
Postime
17,432
Pikët
113

Një parashikim i zymtë. Shkencëtarët folën për një kërcënim të ri për Evropën​

Ajsbergu në ujërat e ishullit të Grenlandës - RIA Novosti, 1920, 02.08.2023

Klima së shpejti do të ndryshojë në mënyrë dramatike - një epokë e re akullnajash do të fillojë në Evropë. Dhe fajin e ka ngrohja globale. Shkencëtarët danezë arritën në një përfundim kaq paradoksal pasi morën rezultatet e simulimit.

transportues i oqeanit​

Në Tokë, gjatë historisë gjeologjike, ajo u bë ose më e ngrohtë ose më e ftohtë, në varësi të luhatjeve në shkëlqimin e Diellit dhe orbitës së planetit, aktivitetit vullkanik, përbërjes atmosferike, dinamikës së rrymave oqeanike dhe shumë faktorëve të tjerë.

Megjithatë, që nga mesi i shekullit të 20-të, ka pasur një rritje të temperaturave mesatare vjetore, e cila nuk mund të shpjegohet me shkaqe natyrore. U sugjerua se kjo është për shkak të rritjes së emetimeve antropogjene të gazeve serrë.

Është një parametër kyç në modelet klimatike të përdorura për parashikime nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC), i krijuar nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP ) . Konkluzionet e kësaj organizate autoritative shërbyen si bazë për dokumente të tilla themelore të rregullimit ndërkombëtar të klimës si Protokolli i Kiotos dhe Marrëveshja e Parisit.

Shkencëtarët preferojnë të mos flasin për ngrohjen globale, por për ndryshimin e klimës globale. Moti i planetit përcaktohet nga shumë faktorë, madje edhe modelet më moderne të klimës, të cilat marrin parasysh dhjetëra parametra, japin parashikime shumë të paqarta.

Një nga elementët më të rëndësishëm të sistemit klimatik të Tokës janë rrymat oqeanike. Era, luhatjet e temperaturës dhe kripësia çojnë në përzierjen e vazhdueshme të ujit.

Kështu, në Oqeanin Atlantik , rrymat e erës sipërfaqësore lëvizin ujin e ngrohtë nga ekuatori në veri. Aty masa e ujit, e cila është ftohur dhe është bërë më e kripur dhe e dendur pas formimit të akullit polar, zhytet dhe fillon të lëvizë në drejtim të kundërt, në jug. Një degë e rrymës së thellë të ftohtë ngrihet në sipërfaqe në brigjet e Antarktidës për t'u drejtuar përsëri në veri, tjetra nxiton në Oqeanin Paqësor .

Transportues i oqeanit global - RIA Novosti, 1920, 31/07/2023

Transportuesi Global i Oqeanit

Rënia e qarkullimit të Atlantikut​

Oqeanologët e quajnë këtë lak të rrymave sipërfaqësore dhe të thella, qarkullimi i përmbysjes meridional i Atlantikut (AMOC). Masat ujore në skajet veriore dhe jugore po përmbysen, përmbysen.

AMOC përcakton qarkullimin global termohaline (nga termo - temperatura dhe haline - kripësi) - një lloj rripi transportues oqeanik. Masat e mëdha ujore bartin materien, duke përfshirë gazrat e tretur dhe energjinë. Prandaj, qarkullimi termohaline ndikon në klimën. Në veçanti, moti jashtëzakonisht i butë i Evropës Veriore është pasojë e rrjedhës së ngrohtë të Gulf Stream, një nga degët e AMOC.

Klimatologët kanë frikë se rritja e mprehtë e prurjeve të ujërave të ëmbla në vitet e fundit për shkak të shkrirjes së akullnajave të Grenlandës do ta dobësojë AMOC ose edhe ta ndalojë plotësisht atë. Peter dhe Susanna Ditlevsen nga Instituti Niels Bohr në Universitetin e Kopenhagës kanë treguar se qarkullimi i Atlantikut ka të ngjarë të shembet në 65 vitet e ardhshme dhe proceset e pakthyeshme që lidhen me ngadalësimin e tij kritik do të shfaqen nga mesi i shekullit.

Shkencëtarët krahasuan temperaturën e sipërfaqes së Oqeanit Atlantik për 150 vjet - nga 1870 deri në 2020 - me parametrat dinamikë të AMOC, të gjurmuara që nga viti 2004.

"Duke përdorur mjete statistikore të përmirësuara, ne kryem llogaritjet për të vlerësuar se kur do të shembet qarkullimi termohaline," tha profesoresha e matematikës Susanna Ditlevsen në një deklaratë për shtyp .

"Ne po i afrohemi një pike bifurkacioni, një pikë kthese," vazhdon fizikani dhe studiuesi i klimës Peter Ditlevsen. "Oqeanografët e dinin se 'përmbysja' e Atlantikut po zbehej dhe rreziku i kolapsit po rritej, por ne nuk mendonim se do të vinte kaq shpejt. ."

Një sistem kompleks i rrymave të ngrohta (të kuqe) dhe të ftohta (blu) në Atlantikun e Veriut

© Domeni Publik

Një sistem kompleks i rrymave të ngrohta (të kuqe) dhe të ftohta (blu) në Atlantikun e Veriut

Momenti vendimtar​

Ndalimi i AMOC do të rindërtojë të gjithë sistemin klimatik që mori formë pas Epokës së Akullit 12,800 vjet më parë.

Qarkullimi i Atlantikut përbën pjesën më të rëndësishme të nxehtësisë dhe reshjeve të rishpërndara nga tropikët në rajonet veriore. Do të ketë një efekt domino - brezat e shiut tropikal do të zhvendosen, nxehtësia dhe thatësira do të rriten në zonën ekuatoriale, dhe në Evropë dhe Amerikën e Veriut do të bëhet më i ftohtë, niveli i detit do të rritet, uraganet dhe përmbytjet do të bëhen më të shpeshta. Si rezultat, prodhimi bujqësor do të ulet në të gjithë hemisferën veriore dhe rreziku i një katastrofe globale humanitare është i lartë.

Pasojat mjedisore nuk do të jenë më pak të rënda. Fakti është se transportuesi AMOC jo vetëm që transferon nxehtësinë, por gjithashtu ngre masa ujore të pasuruara me substanca organike nga fundi në sipërfaqe - baza e të ushqyerit të biosistemeve detare.

Ftohja në Atlantikun e Veriut dëshmohet nga anomalia në rritje çdo vit në temperaturë të ulët të ujërave sipërfaqësore "Cold blob", e vendosur midis Evropës dhe Amerikës së Veriut.

Anomali e temperaturës së ulët Rënia e ftohtë në Atlantikun e Veriut në hartën e temperaturave mesatare për 2015

© Domeni Publik

Anomalia e temperaturës së ulët "Rënia e ftohtë" në Atlantikun e Veriut në hartën e temperaturave mesatare për 2015

Në anën tjetër të Atlantikut​

Shkencëtarët australianë të udhëhequr nga Adele Morrison nga Universiteti Kombëtar i Kanberrës kanë arritur në përfundimin se nga mesi i shekullit rripi transportues i oqeanit do të ngadalësohet edhe në hemisferën jugore. Arsyeja është e njëjtë - shkrirja e përshpejtuar e akullnajave. Por në këtë rast, nuk do të jetë më e ftohtë, por edhe më e ngrohtë.

Me një ulje të shpejtësisë AMOC në brigjet e Antarktidës, ujërat e ngrohta të rrymës rrethpolare do të qëndrojnë më gjatë në raft, duke gërryer shtresën e akullit. Kjo do të thotë, do të ketë një lak reagimi pozitiv. Si rezultat, një shtresë me rritje të shpejtë të ujit të ngrohtë të freskët do të bllokojë masat e rënda të ftohta në thellësi dhe temperatura e sipërfaqes do të fillojë të rritet.

Kjo do të thotë, ka shumë të ngjarë që në gjysmë shekulli poli i ngrohjes të lëvizë nga Arktiku në Antarktik.

Tre opsione për ndryshimet e temperaturës globale: a - ruajtja e AMOS, b - ngadalësimi i AMOS, c - ndalimi i AMOS - RIA Novosti, 1920, 31/07/2023

Modelimi CC BY 4.0 / / 2017 i cili tregon tendencën e ngrohjes të shekullit të 21-të sipas skenarit të Rrugës së Përqendrimit Përfaqësues 4.5, dhe se si do të ndikohet nga rënia e rrotullës nënpolare të Atlantikut të Veriut, ose nga rënia e të gjithë Atlantikut Meriditional Përmbysja e Përmbysjes imazh

Tre opsione për ndryshimet e temperaturës globale: a — ruajtja e AMOS, b — ngadalësimi i AMOS, c — ndalimi i AMOS

Last edited:
Dmth shkencetaret jane "profete" sot, ate studiojne?
Ja se po afron arma e vertete qe e shperndan kopene ndersa zihen per probleme ne miniature.
Mjafton te shohesh klimen, e dikush e ka kuptuar qe ai qe do e kontrolloje, do kontrolloje boten dhe me e bukura se e thone vete kudo, madje dhe ne filma te 1960.
Ciklone, bresher, 40° ne mesnate, erëra, etj etj...
Ah mjer njerëzi ku prefundove!

Back