ƧɘɿɒɈnA
ƧɘɿɒɈnA
- Anëtar
- Apr 3, 2020
- Postime
- 55,598
- Pikët
- 113
Koncerti i Kanye West nuk është thjesht një ngjarje muzikore. Është një test për ambicien e Shqipërisë për t’u pozicionuar si një destinacion që mund të organizojë evente ndërkombëtare të përmasave të mëdha.
Debati publik është përqendruar te numri i biletave, fitimi (dhe shpenzimi) financiar apo polemikat që shoqërojnë artistin si figurë. Këto janë të rëndësishme, por nuk janë thelbi i çështjes.
Pyetja më e madhe është nëse Shqipëria mund të fitojë diçka që zgjat më shumë se një fundjavë.
Për vite me radhë, emri i Shqipërisë ka zënë vend në mediat ndërkombëtare kryesisht për kriza, emigracion, kriminalitet apo tensione politike.
Një event i këtij niveli krijon mundësinë që vendi të përmendet për organizim, turizëm dhe kapacitet mikpritës. Kjo nuk është një fitore e vogël.
Nëse koncerti zhvillohet me standarde të larta, mesazhi që përcillet është i qartë, Shqipëria është një vend ku mund të organizohen evente komplekse, me dhjetëra mijëra pjesëmarrës, në kushte sigurie dhe profesionalizmi. Ky është një sinjal që vlen jo vetëm për industrinë e argëtimit, por edhe për investitorët, organizatorët e konferencave, federatat sportive dhe kompanitë që kërkojnë destinacione të reja.
Natyrisht, sfidat janë reale. Infrastrukturë, transport, menaxhim i trafikut, shërbime emergjente dhe siguri. Pikërisht për këtë arsye ky koncert ka rëndësi. Ai ekspozon dobësitë, por njëkohësisht krijon presion pozitiv për t’i adresuar ato. Vendet që sot konsiderohen qendra të eventeve nuk u ndërtuan brenda natës,ato fituan besimin duke kaluar prova të tilla.
Nga ana ekonomike, shifrat që qarkullojnë mund të jenë optimiste ose konservatore. Por ndikimi afatgjatë nuk matet vetëm me milionat e shpenzuara gjatë një fundjave. Ai matet me mundësitë që hapen më pas. Një event i suksesshëm mund të tërheqë organizatorë të tjerë, artistë të mëdhenj, festivale, konferenca dhe investime në infrastrukturën e eventeve.
Po aq e rëndësishme është edhe çështja e reputacionit. Emri i Kanye West mbetet kontrovers dhe kjo është një pjesë e debatit. Megjithatë, reputacioni i Shqipërisë nuk do të ndërtohet mbi figurën e një artisti, por mbi mënyrën se si vendi organizon një aktivitet me standarde ndërkombëtare. Në fund, njerëzit nuk do të kujtojnë vetëm se kush performoi, por nëse Shqipëria e përballoi me sukses një sfidë të tillë.
Nëse gjithçka funksionon siç duhet, ky koncert mund të shënojë fillimin e një kapitulli të ri. Shqipëria nuk do të shihet vetëm si një destinacion i bukur veror apo një vend me kosto të ulët për turistët, por si një treg që është në gjendje të presë dhe të menaxhojë ngjarje të mëdha ndërkombëtare.
Në fund të fundit, ndonjëherë vlera më e madhe e një eventi nuk është ajo që ndodh në skenë, por ajo që mbetet pasi dritat fiken. Nëse Shqipëria fiton besimin se është një vend i sigurt, i organizuar dhe i aftë ”të presë botën”, atëherë ky mund të jetë ndër investimet më të rëndësishme që një koncert ka sjellë ndonjëherë për imazhin e vendit.
BM