• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Peticion i intelektualëve shqiptarë: Hiqni idiotët nga ekranet lokale dhe kombëtare!

Sharlatane dadaElena Kocaqi
Po edhe ky Dalipagiçi joni, tërë botes ua gjeti etimologjin e emrit te tyre, por Dalipit ende jo...

Qe se çfare marrine thote për embelsiren <kadaif> o ka permbush me klikime sa 7 here stadioni Air Albania ...me fjalen <delfin> ka fitua 450 000 shikime qe Air Albania nuk mundet ta arrije 5 vite !

Kadaifi i Dalipajt

Nuk e hap dot linkun.

Kreksi kurrë mos u bazo tek shfletimi i faqeve te medias. Ata qe jane blerë per t’i sakatosur këto njohuri, shtihen dhe “i shesin” sikur jane te mirefillta këto …

Gjithmone perdor common sense and your guts.
Jo, unë pergjigjem vetem mbi bazat e shkences moderne DNA-s, nëse keshtu thotë shkenca pse tiu besoj une perrallave te Herodotit e Homerit qe i kam lexuar te njejtat libra para Kocaqit e Dalipajt, pra, mua më vhen xhynaf prej atyre peronave te pafajshëm te cilët besojn në marrezirat e Kocaqit e Dalipaj kur shkenca Europiane e thote te vertetën, kexuesi shqiptar është viktim e këtyre çaplingjijve komik sharlatan qe hipnotizojne shikuesin ne tv. e që le mbrapa ricin shqiptare ne Europë.

Jo, unë pergjigjem vetem mbi bazat e shkences moderne DNA-s, nëse keshtu thotë shkenca pse tiu besoj une perrallave te Herodotit e Homerit qe i kam lexuar te njejtat libra para Kocaqit e Dalipajt, pra, mua më vhen xhynaf prej atyre peronave te pafajshëm te cilët besojn në marrezirat e Kocaqit e Dalipaj kur shkenca Europiane e thote te vertetën, kexuesi shqiptar është viktim e këtyre çaplingjijve komik sharlatan qe hipnotizojne shikuesin ne tv. e që le mbrapa ricin shqiptare ne Europë.
Ça DNA moderne flet o Kreks? Atë qe thote se shqiptaret kane origjinë greke?
Po u ble historia, a nuk presupozohet qe “do blihet” edhe metodat si DNA, qe te vertetoje tezën e tyre?

Si mund te thone qe gjithe historia rrodhi nga Greqia, nqs nuk e mbështesin me DNA fallco te tyre?

Sa per atë qe thua, se unë kam lexuar para Kocaqit dhe Dalipit, kjo nuk mbështet asnje nga tezat e tua, sepse cdo gje varet nga kendveshtrimi i lexuesit.

Me sa kam parë une ne postimet e tua, cdo postim yti eshte anti-shqipes.
E si mund te besoj une ne ty, kur perqendrimi yt eshte tek shperqendrimi i te vertetes?!

Sorry, but I can’t buy your hypothetical arguments with nothing of a proof to prove the truths! 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Ça DNA moderne flet o Kreks? Atë qe thote se shqiptaret kane origjinë greke?
Po u ble historia, a nuk presupozohet qe “do blihet” edhe metodat si DNA, qe te vertetoje tezën e tyre?

Si mund te thone qe gjithe historia rrodhi nga Greqia, nqs nuk e mbështesin me DNA fallco te tyre?

Sa per atë qe thua, se unë kam lexuar para Kocaqit dhe Dalipit, kjo nuk mbështet asnje nga tezat e tua, sepse cdo gje varet nga kendveshtrimi i lexuesit.

Me sa kam parë une ne postimet e tua, cdo postim yti eshte anti-shqipes.
E si mund te besoj une ne ty, kur perqendrimi yt eshte tek shperqendrimi i te vertetes?!

Sorry, but I can’t buy your hypothetical arguments with nothing of a proof to prove the truths! 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Une jam i Betuar se nuk do ua çorroj sytë rinis shqiptare me genjeshtra, kurse ti se ke dert !

Peticioni tregoi se sistemi sllav i albanologjisë po përjeton krizën totale të besimit.

Jane thene nga Agroni keto!

Une ju mirekuptoj Kreks,se ju jeni formuar e kultivuar ne France!

Ajo akademi e Frances eshte e perbetuara pas asaj serbe te na ironizoje,e godase shumcka per shqiptaret,sa e popullin e saj e ka kthyer pro sllav,e kundra shqiptar!

Nuk e kam per fyerje qe mbi personin tend une them se ti je i kultivuar e mjaft pro sllav,qe me ben te besoj se ke nje formim intelektual me themel ne '' ish jugosllavi''- serbi,ke nje dyshim mbi kombin tend,nje lloj krize qe te ka pushtuar se nuk e dini se kush ekzakt jeni,ndien nje fare percmimi ,sa ne do mundje do e mohoje prejardhjen!

Mbi te gjitha je nje njeri aventurier qe i jep nje drejtim me mendjen tende,packa se s;pi uje.

Nese do jetoje ne Shqiperi ,akademia e gjinushit,edhe e xhevat llosh '' palloshit'' ty do te hapte dyert duke u bere akademik.
Per biografi do permendje kontributet tua forumore afro tre dekada.
C'kane me shume ato anilat qe botojne libra sikur shqipja eshte 94 e huazuar nga sllavishtja ??

Thashe ajo shushka qe e intervistoi. Ai foli goxha mire. 🤨
Bo vaki I ka dal rroga ate dite ka qen entuziaste se ne Shqiperi sidomos ke gazetaret e futbollistet vonesa pagave eshte nje lloj "semundje kronike"

Ca ke me Bomin ti o Tixhe? Alamet burri esht president ka qen rakin e pi 😁
Tipik dallavere, nejse që kur bëri krushqi me Gramozin e shfrenoj fare imagjinatën me sekretaret.
Njeriu gërdallë që deri sa hypi në ato shkallë lëpinte ç'ti dalë
E mbasi e mori ATË karrige, e përdori atë për përfitime personale dhe familjare.
E kam komshi, e nuk po vazhdoj më tej
Por ajo që nuk kuptoj;- Si ka mundësi femrat lënë një të përdalë të shëtisin zallë më zallë, dhe flenë me të çdo darkë!!!!!!!?

Tipik dallavere, nejse që kur bëri krushqi me Gramozin e shfrenoj fare imagjinatën me sekretaret.
Njeriu gërdallë që deri sa hypi në ato shkallë lëpinte ç'ti dalë
E mbasi e mori ATË karrige, e përdori atë për përfitime personale dhe familjare.
E kam komshi, e nuk po vazhdoj më tej
Por ajo që nuk kuptoj;- Si ka mundësi femrat lënë një të përdalë të shëtisin zallë më zallë, dhe flenë me të çdo darkë!!!!!!!?
Epo me kte CV qe thua ti si ka mundesi qe Sala e ka pat kryetar grupi e beri gjith ate lufte (Bleu edhe deputetet e Nanos) per te?
Apo dalim ke muhabeti 30 viteve qe kta kan bo pershesh me hirre per popullin

Epo me kte CV qe thua ti si ka mundesi qe Sala e ka pat kryetar grupi e beri gjith ate lufte (Bleu edhe deputetet e Nanos) per te?
Apo dalim ke muhabeti 30 viteve qe kta kan bo pershesh me hirre per popullin
E solli deri aty për shkaqet e prejardhjes së tij në dukje nga Tirana ( shumë e cilësojnë si dibranë, por tipa të tillë nuk kanë fe dhe komb)
E cilësova edhe më lart, e përdori mjeshtërisht besimin e Berishës deri sa mori karrigen e presidencës për të shitblerë vende vakante të drejtësisë e të tjera si këto.
Po të jap një shembull.
Pallati i Refik Halilit tek Selvia nëpërmjet korrupsionit të Hales Topi tërhoqi filialin e Bonove të Thesarit me një qera jashtëzakonisht të lartë.
Top haleja nëse drejtësia funksiononte do dilte diku si porositës i një vrasje për qëllime pronësie.
Por ç'të bësh se i ka krahët e ngrohtë nga Rama.
Nuk e shet Rama, deri sa një nga ata amerikanët e ardhur pranë Spak ti vë gjobën reale të pagesës së korrupsionit ndër vite.
Hapësirën televizive e përdorë për të ushqyer masat me lloqe Kavaje së bashku me adheancistin kërshnik që i bën kërdinë drejtësisë me tarifa korrupsioni mbi 100000 €

Peticioni tregoi se sistemi sllav i albanologjisë po përjeton krizën totale të besimit.

Ajo akademi e Frances eshte e perbetuara pas asaj serbe te na ironizoje,e godase shumcka per shqiptaret,sa e popullin e saj e ka kthyer pro sllav,e kundra shqiptar!

Nuk e kam per fyerje qe mbi personin tend une them se ti je i kultivuar e mjaft pro sllav,qe me ben te besoj se ke nje formim intelektual me themel ne '' ish jugosllavi''- serbi,ke nje dyshim mbi kombin tend,nje lloj krize qe te ka pushtuar se nuk e dini se kush ekzakt jeni,ndien nje fare percmimi ,sa ne do mundje do e mohoje prejardhjen!

Mbi te gjitha je nje njeri aventurier qe i jep nje drejtim me mendjen tende,packa se s;pi uje.

Nese do jetoje ne Shqiperi ,akademia e gjinushit,edhe e xhevat llosh '' palloshit'' ty do te hapte dyert duke u bere akademik.
C'kane me shume ato anilat qe botojne libra sikur shqipja eshte 94 e huazuar nga sllavishtja ??

Une ju mirekuptoj Kreks, se ju jeni formuar e kultivuar ne France!
Ajo akademi e Frances eshte e perbetuara pas asaj serbe te na ironizoje, e godase shumcka per shqiptaret, sa qe popullin e saj e ka kthyer pro sllav, e kundra shqiptar!

Nuk e kam per fyerje qe mbi personin tend une them se ti je i kultivuar e mjaft pro sllav, qe me ben te besoj se ke nje formim intelektual me themel ne '' ish jugosllavi''- serbi, ke nje dyshim mbi kombin tend, nje lloj krize qe te ka pushtuar se nuk e dini se kush ekzakt jeni, ndien nje fare perçmimi , sa ne do mundje do e mohoje prejardhjen!

Mbi te gjitha je nje njeri aventurier qe i jep nje drejtim me mendjen tende, packa se s'pi uje.

Nese do jetoje ne Shqiperi, akademia e Gjinushit, edhe e Xhevat Llosh '' palloshit'' ty do te hapte dyert duke u bere akademik.

Ç'kane me shume ato Anilat qe botojne libra sikur shqipja eshte 94% e huazuar nga sllavishtja ??
==============================

@Passion
Franca si dhe populli i dashtun françez kanë dhënë shumë për Shqipërinë dhe popullin tim të dashur, shqiptarët.
Tjeter është që një Agron Dalipaj e mohon këtë, nuk peshon kjo fare as sot as në të ardhmen për lidhjet miqesore mes këtyre dt popujve, se edhe në ditët më të vështira qe kjo Franca ta ka mbushur barkun me bukë me një telefonat te Enver Hoxhes Franca se la te vdiste ûni popullin shqiptar: prandaj ruaju se mos te vret buka, mos u bën bûk permyst !

GREQIA PARA GREKËVE

STUDIM GJUHËSOR DHE ETNOGRAFIK

PELASGET, LELEGET, SEMITET & JONIANET

NGA LOUIS BENLŒW

Dekan i Fakultetit të Letërsisë së Dijonit

PARIS, Quai Voltaire, 25 1877
=======================

PARATHËNIE viti 1877

Për shumë vite kisha besuar se njihja në një numër të caktuar emrash gjeografikë dhe historikë ose prehistorikë nga Greqia e lashtë tregues të një popullsie primitive para helenëve.

Teksa po kaloja një ditë fjalorin, shumë të paplotë, që Xylander i shtoi gramatikës së tij shqipe dhe supozimet e mia fituan, në sytë e mi, njëfarë shkalle besueshmërie, për të mos thënë aspak.

Shqipja si dukej kishte disa emra të përveçëm, ndryshe të pashpjegueshëm, si Malea, Pylos, Andania, Olympus.

Fatkeqësisht për të më ndriçuar më tej, përveç Xylander-it, kisha vetëm traktatin për shqipen nga Bopp, mjeshtri im i shquar, të cilin ai ma kishte dhënë në vitin 1859, kur shkova ta shoh për herë të fundit në Berlin.

Ky traktat nuk mund të ishte i dobishëm për mua menjëherë, por u përqendrova te vepra e ndërgjegjshme, mjeshtërore e Hahn-it, ku gjejmë së bashku gjithçka që dimë për të shkuarën dhe të tashmen e shqiptarëve, plus një gramatikë mjaft të plotë për pjesë të caktuara dhe një leksik të bërë me shumë më tepër kujdes se ai i Xylander-it.

Veprën e Hahn-it e pashë për herë të parë në vitin 1873 në bibliotekën në Kasel (Hesse Zgjedhore).

Që atëherë kam dërguar për të, si dhe veprën e bukur të z. Miklosich për shqipen, e cila kryesonte gjithë frymën e mendjemadhësisë kritike që nderon shekullin tonë.

Shpejt kuptova se gjurmët që mendoja se kisha zbuluar tashmë e kishin ndjekur të tjerë përveç meje. Fatmirësisht ajo nuk ishte ndjekur shumë larg. Më lanë të kërkoja e të gjeja.

Mezi prisja t'u bëja të njohura mjeshtrave të shkencës disa nga rezultatet e arritura.

Zoti Egger, me të cilin fola për herë të parë, ishte i mendimit se mund të ishte e dobishme t'i nënshtroheshin gjykimit të Akademisë.

Ai nuk më refuzoi këshillën e tij, në të njëjtën kohë kur më hapi thesaret e bibliotekës së tij të pasur. Informacione të vlefshme më dhanë edhe MM. të Longperierit, Deremburgut dhe Ernest Desjardins.

Dy leximet që u autorizova të bëja në Akademi tërhoqën vëmendjen e albanofilëve në Itali.

Një zonjë e madhe, emri i së cilës njihet me nder në shkëlqimin tonë letrar dhe origjina shqiptare e së cilës është më e shquar, më bëri nderin të hyja në korrespondencë me mua, të më huazonte njohuritë e erudicionit të saj puna e bashkatdhetarëve të tij me banim në Itali për çështje që më interesonin.

- Këshilla, informacione, botime filologjike dhe historike, broshura të të gjitha llojeve, Dora d'Istria m'i dërgoi me dashamirësi të rrallë dhe me mosinteresimin më delikat. Kështu munda të njihem me gramatologjinë shqipe të Demetrio Kamardës, me gramatikën e De Radës dhe me shkrimet e Vincenzo Dorsës.

Ndjej nevojën të falënderoj publikisht Princeshë-n e hirshme dhe bashkëpunëtorët e saj të ditur për ndihmën e tyre dashamirëse dhe të zellshme.

Duke shfletuar faqet në vijim, ata do të kuptojnë, shpresoj, se i kam lexuar veprat e tyre dhe se kam ditur t'i shfrytëzoj mirë.

Kur fillova punën time, mendova se po merresha thjesht me një çështje të gjuhësisë dhe etnografisë; E gjej veten duke prekur në një
pyetje te gjallë, madje emocionuese, për një çështje kombëtare.

Dhe çfarë kombësie !

Më e vjetra në kontinentin tonë me atë të baskëve.

Europa, nëpërmjet bazave të saj kryesore diplomatike, duket se dëshiron të përbëjë sot një gjykatë të përhershme të drejtësisë ndërkombëtare.

Është momenti për të trashëguarit e historisë, për të harruarit e familjes së madhe evropiane, të bëjnë të ditur ankesat e tyre, të ngrenë pretendimet e tyre për interesin, për mirënjohjen edhe të popujve të qytetëruar.

Me gjithë qëndresën heroike të Skënderbeut, gjysmëhëna bëri një goditje të thellë në klanet shqiptare. Shumë prej tyre sot janë myslimanë. Megjithatë, admironi forcën e gjakut që triumfon edhe mbi urrejtjen fetare dhe u mëson tolerancë të gjithë anëtarëve të së njëjtës racë:

Bashkoni të krishterët dhe muhamedanët, kërkoni lirinë...!

Pastaj, kur osmanët janë jashtë, festoni Pashkët ose festoni Ba jram (1).

Këta shqiptarë të mjerë që derdhën gjakun më të pastër për emancipimin e Greqisë dhe që do të kishin pranuar me dëshirë të ishin grekë, po ti kishin lejuar!

Të paktën le t'u japim atyre shpresë!

Çdo gjë në vendin e tyre që ka zemër dhe inteligjencë e zmbraps pushtuesin turk.

PARATHËNIE PËR LEXUESIN

Faqet që do të lexojmë synojnë të ndjekin një libër të botuar nga unë dy vjet më parë, me titull: 《Greqia para grekëve》 bazuar në pasazhe të marra nga historianët dhe gjeografët e lashtë, unë kisha grupuar elementët e një qytetërimi të mëparshëm të helenëve, një qytetërim emrat e duhur të vendeve, lumenjve dhe maleve, legjendat dhe traditat e lashta të të cilit duket se kanë ruajtur gjurmët, megjithëse gjysmë- fshihet. Besoj se kam arritur, me ndihmën e gjuhësisë, të krijoj, në mos identitetin e
Pellazgëve të vjetër me shqiptarët e lashtë sot, të paktën gjasat ekstreme të këtij fakti të konsiderueshëm: që paraardhësit e skipetarëve zinin një vend të madh ndër banorët e parë të gadishullit Ballkanik.

Ky rezultat, i cili gjithsesi nuk është aspak i tepruar apo edhe befasues, nëse mendojmë për situatën e ngjashme të Bretonëve në Francë dhe Angli dhe baskëve në Spanjë, nuk u mirëprit nga të gjithë me të njëjtin favor.

Unë jam i përgatitur të përfitoj nga çdo kritikë serioze; por besoj se kam të drejtë të mos kem parasysh gjykimet e bazuara, jo në arsye, por në keqdashje të kotë.

Atëherë duhet të dëshpërohemi kur mundohemi për ti bindur njerëzit që nuk pranojnë asgjë në historinë e kohëve të lashta, përveçse në bazë të teksteve të lashta ose mbishkrimeve që datojnë nga shekulli IX- të ose X-të para Krishtit.

Mjerisht !

Shqiptarët u përmendën për herë të parë vetëm në shekullin e XI- të pas Krishtit dhe traditat e tyre kombëtare duket se kanë filluar vetëm me Skënder-Begun.

Pa e lënë veten të trembem nga kritikët në sytë e të cilëve shkenca krahasuese e gjuhëve nuk do të ishte gjë tjetër veçse një përmbledhje hamendjesh, por edhe pa u bërë shumë i sigurt nga vlerësime të bazuara si
vëzhgime që mund të duken interesante - ngulmova në kërkimin tim, duke marrë si temë, këtë herë, gramatikën dhe fjalorin e gjuhes Skipé.

Ky hulumtim ka konfirmuar idetë e shprehura nga unë gjatë librit të cituar më sipër dhe më autorizon, mendoj, të formuloj përfundimet e mëposhtme:

1º Shqipja nuk është gjuhë indo-evropiane në kuptimin e ngushtë dhe të fjalës.

2° Forma dhe shprehje të veçanta në vetvete, por specifike për idiomën e shqipes, duke u gjetur si të humbur në bullgarisht, rumanisht, në disa dialekte italiane dhe neogreke, gjuha shkipe duhet të jetë folur në të gjitha vendet ku kan mbetur gjurmët e kalimit të tij, dhe ka shumë gjasa që këta shkopinjtë të jenë vendosur aty që në lashtësi.

Në një seri leximesh që u zhvilluan në fillim të verës së vitit 1878, unë munda t'ia komunikoja këto përfundime Akademisë së Mbishkrimeve dhe Belles Lettres.

Unë u përpoqa t'i vërtetoj ato duke shpjeguar, duke përdorur shqip, disa emra të përveçëm pellazgjikë (emra perëndish, lokalitetesh, malesh etj.)

Z. Kamarda miratoi alfabetin e Hahnit duke bërë disa modifikime.

Shqiptarët e veriut, përkundrazi, gegët, që përqafuan fenë katolike, e morën alfabetin latin nga priftërinjtë e tyre; dhe është ky alfabet që përdoret në të njëjtën mënyrë në kolonitë shqiptare të Italisë dhe Sicilisë.

Zoti de Rada, poeti kombëtar i skipétarëve të sotëm, dhe i biri i tij Giuseppe, e shkruajnë gjuhën e tyre me shkronja latine të cilave u shtuan disa shkronja greke duke ia përshtatur drejtshkrimin shqiptimit italian.

Gjithsesi, na duket se ata nuk ia kanë dalë ende, më shumë se sa dijetari Hahn, të vendosin një rregull të pandryshueshëm për rregullimin e drejtshkrimit.

Z. de Rada shpesh i shkruan të njëjtat fjalë ndryshe.

Fjalori i Hahn-it është gjithashtu i pamjaftueshëm për tekstet e botuara nga ai vetë, fjalët nuk paraqesin gjithmonë forma identike në këto dhe në atë.

Zoti Miklosich, pa dyshim, përdor një metodë vërtet shkencore dhe do të ishte e dëshirueshme që alfabeti i propozuar prej tij të futej tani e tutje në të gjitha veprat që janë dhe do të shtypen në shqip.

Por duke pritur që kjo të ndodhë, ky autor mori masën e riprodhimit të trajtave të fjalëve shqipe siç i gjente ndër shkrimtarë, duke u kujdesur që të shtonte rregullisht emrat e këtyre të fundit.

Ky është sistemi me të cilin jam përshtatur duke hequr citatet, megjithatë, nga frika e shumëfishimit të vështirësive në shtypjen e një libri tashmë shumë të mbushur me fjalë të huaja.

Gramatika e gjuhës shqipe paraqet të njëjtën paqëndrueshmëri si drejtshkrimi i saj: deklinezioni, konzhugimi, ndërtimi dhe fonetika mbi të gjitha japin njëqind shembuj.

Pa hyrë shumë në detaje, nevojat e punës sime më shtyu për të tërhequr vëmendjen e filologëve për dallimet më të konsiderueshme dialektore.

Mbetet ende për t'u bërë një gramatikë e plotë e gjuhës shkipe.

Hahn hodhi themelet; por ai i qëndroi shumë afër idiomës toske.

Giuseppe di Rada, i cili, siç na thotë vetë ai, i përket nga lidhjet e gjakut të dy degëve kryesore që përbëjnë kombësinë shqiptare (pasi vjen nga baba tosk dhe nëna gege), mund të konsultohet me besim të plotë kur bëhet fjalë për përcaktimin e përdorimit te fjalve.

Fatkeqësisht puna e tij e çmuar është shumë e shkurtër dhe disi ende e papërpunuar në disa nga pjesët e tij më të rëndësishme.

Z. Dozon na ka bërë shërbimin shumë serioz për të na njohur me disa veçori të sintaksës shqipe.

Por pak gjuhëtarë do t'ju miratojnë, kam frikë, se keni përkthyer vazhdimisht me diftongun e madh [a] (frëngjishtja kishte) [e]-në e shkurtër, gati gjysmë të heshtur të shqiptarëve.

Do të ishte vërtet e dëshirueshme që Dora d'Istria, e cila është e rrethuar nga nderimi dhe dashuria entuziaste e të gjithë skipetarëve, t'u bënte një thirrje patriotike albanofilëve të të gjitha vendeve, në mënyrë që ata të mund të mblidheshin në këshill, nën presidencën e saj të hirshme ku ata ranë dakord që më në fund të rregullonin drejtshkrimin, gramatikën dhe fjalorin e gjuhës së tyre kombëtare, të rregullonin përfundimisht tekstet e këngëve të tyre të lashta, si dhe poetët e tyre modernë.

Si mund të mos arrihej një rezultat i tillë nga bashkëpunimi i burrave aq të shquar sa De Rada babë e bir, të cilët zotërojnë dhe shkruajnë në mënyrë të admirueshme gjuhën e të parëve të tyre; atë zotin Kamarda, gjuhëtarin e ditur që në një vepër plot erudicion e krahasoi shqipen me idiomat indoevropiane dhe në veçanti me greqishten e vjetër; që zoti Konsulli Dozon i cili, duke pasur rastin te jetonte prej vitesh mes shqiptarëve, përfundoi duke e folur rrjedhshëm gjuhën shqipe dhe që u stërvit nën drejtimin e zotit Kristoforidis, tek i cili sheh shqipen më të thellë të kohës sonë; më në fund që zoti Miklosjiç, me kaq të drejtë është i famshëm për punën e tij të shkëlqyer mbi idiomat sllave, për depërtimin dhe sigurinë e kritikës së tij, për të cilën kërkimet e tij mbi shqipen janë një tjetër dëshmi e shkëlqyer ?

Sa i lumtur do të isha të bashkohesha me këtë grup të shquar, më pak për të kontribuar në punën e tij sesa për të përfituar nga iluminizmi i tij dhe për ta ndarë atë <pro virili parte> me gjuhëtarët francezë?

Asnjëherë nuk do të kishte qenë më i volitshëm një takim i krerëve letrarë e shkencorë të Shqipërisë se sa në këtë moment.

Do të përkonte me hapat energjikë që vendi po përpiqet të pretendojë pavarësinë e tij ose të paktën një autonomi të caktuar nën suzerenitetin e sulltanit.

Ashtu si Serbia sllave dhe Bullgaria dhe Rumania Latine, Shqipëria pretendon të drejtën jo vetëm të flasë gjuhën e saj dhe të ndjekë zakonet e saj, por të administrohet dhe qeveriset nga fëmijët e saj; e drejta më në fund për të
jetuar jetën tuaj kombëtare!

Është një e drejtë e pakontestueshme, e shenjtë, të cilës do të ishte e padrejtë t'ia mohonim.

Skipétarët janë sigurisht banorët më të vjetër të tokës që ata zënë.

Ata kanë meritën e tyre, në sytë e Evropës së Krishterë, qëndresën heroike që kreu i tyre Skënder-Beu kundërshtoi përparimin e gjysmëhënës, pastaj pjesën e lavdishme që morën në emancipimin e Greqisë.

A nuk duhet që qyteti të ketë njëfarë respekti për fqinjët e tij që i kanë bërë shërbime kaq të rëndësishme dhe a nuk duhet të ndalojë mosmarrëveshjet me ta për copëza territori ku shumica e banorëve nuk i përkasin racës helene?

Nëpërmjet moralit të saj më të sjellshëm, përmes qytetërimit të saj superior, asaj do t'i duhet të përpiqet të ushtrojë një ndikim të butë dhe të mirë mbi motrën e saj më të madhe, më pak të favorizuar nga fati; për ta tërhequr atë tek ajo me praktika të mira; për ta çuar përfundimisht në shtigjet e një politike të përbashkët po aq të dobishme për të dy.

Kush e di nëse një ditë, kur ambicia e tepruar ka lënë vendin midis grekëve për një vlerësim më të drejtë të mjeteve me të cilat ata mund të sigurojnë një të ardhme të lavdishme, Shqipëria nuk do të kërkojë spontanisht një aleancë apo edhe një takim që ajo do ta shtynte nëse ne do të donim t'ia impononim ?

A duhet ti themi të gjitha mendimet tona?

Ne kemi besim në urtësinë e fuqive të mëdha, të cilat, përmes Traktatit të Berlinit, e sollën çështjen Lindore në një fazë qetësimi, ku, të paktën shpresojmë, do të jenë në gjendje ta ruajnë atë.

Ata sigurisht do të marrin parasysh edhe kërkesat e popullatave të varfëra por të guximshme, të cilat, të bashkuar me lidhjet e gjakut, gjuhës dhe zakoneve të lashta, synojnë vetëm t'i ruajnë këto lidhje, më së shumti t'i forcojnë ato, për të mos rënë pre tek fqinjët e paskrupull që kërkojnë zgjerime të pajustifikueshme.

Louis BENLŒW

Passy-Paris, 15 gusht 1879.

Ose atje po zhduken pyjet,po rrembehet uji e toka,po helmohen lumenjte e liqenet,po shfarroset e po groposet antikiteti dhe keta e paskan hallin me Agron Dalipajn?

=FUNDI I ENIGMES SË GJUHES SHQIPE=

Më e vjetra sipas shkences eshte familja balto- sllave + indo- iranike+ kelto- germanike: te vjetra 6981 vite !

Pastaj ndahen ne vitin 4981 para krishti
Krijohen tri grupe te reja:
Indo- iranike; rreth 4981 si kelte+ italike+ gjermanike.indo iranike

Balto- Slllave është më e vjetër se shqipja e ndarë prej familjes së parë 6981 dhe te dyten herë prej italike- keltike ndahet para 6465 vitesh si dhe para greke- armene-shqipe 6135
==========≈=================
A. Dalipaj thote:

Gamba(këmba)....ne itali konsiderohet fjalë me prejardhje të paditur
Dhe analizon <gja-mba> dmth një gjë që mban ....dhe ky është funksioni i fjalës që e jep vetëm shqipja.

Si mund t'a kundërshtoni këtë?
===========================
Kreksi: Nuk ka fjalë të pikur prej qiellit koti e te pa ditur se nga edhei, mos harro pra se edhe françezet e kane <gamba> [zhamba] qe hyn edhe fjala <zhaba/ žaba> tek sllavët ku i mungon kjo -b - <këmba> por në latine del me e vjeter se shqipja që i thuhet [campb] por <kamp- h> ne greke del edhe më e vjeter;

Qe merre lapsin e nje fletore dhe llogariti se cila gjuhë prej tyre është më e vjetër dhe kur e ku u formuan këto gjuhë dhe se cila është më e vjetër:

<K> apo <G> ?

Kreksi: K, është më e vjetër se sa G, themi <gurim> apo <kurim[ ?
Shkenca e medicines vjen nga Kina sherimi bëhëj me anën e gurve që në latine e kelte u quajte <curim> me c latine por / kurim vjen nga guri si dhe <gamuri> kam ure !

Të gjithat i ke këtu prandaj mos u lodh...mbyllet kapitulli i përrallave fanta shkencë <all- a> dalipovjane e kocaqiane...!

REZULTATET DNA TE REVISTES SCIENCES
GUSHT 2023 PER VJETERDIN E GJUHEVE INDOE-UROPIANE
==========================
Grupi kryesor (me mbështetje të
probabilitetit të lartë të pasmë)
Mesatarja (vjet B.P.)
(Proto-indo-evropiane
============================
Indo-iranike===============6981÷
-Anatolike=================6932÷
-Tokariane================6932÷
[balto-sllave]+[italike +
++++++++ gjermanike + kelte)=6981
[Italike + Gjermanisht + Kelte)=6465

VJETERSIJA E GJUHEVE INDO-EUROPIANE
4.)-italike===================5564_
5.)-greke====================5310_
7.)-armene==================5310_
9)-greke====================5310_
7.)-gjermanike===============4889_
8.)-kelte=====================4889
9.)-baltike ===================3663_
10.)-sllave===================3603

=ANALIZAT E VJETERSIS SË GJUHES SHQIPE=

*Si perfundim: te tana keto gjuhët indo-evropiane u linden diku largë Ballkanit por për keto 500 vitet e fundit e dijmi se shqipja u zhvillua në Ballkan si edhe Greqishtja kurse Armenuishtja në Armeni.

Prej balto- sllave + kelte +gjermanike× italike= te vjetra 6981 vite, shqipja+ greke+ armene ndahen prej tyre 700 vite më vonë; pra 6981-- 6135 = 700 vite!

Shqipja ndahet prej këtyre gjuhëve atje diku në djepin e Jamajave/ shpellave artificiale/ jama nga keto gjuhë ne veri e jo ne Ballkan siç pretendojne disa (Kocaq e Dalipaj,) pra ishin te perbashketa me keto gjuhe në Ukrainen e sotme qe ishte kultura Kurgane qe u perhapen pastaj në tërë Europën rrethë 4500 para Krishtit, mirëpo në Ballkan kishin ardhur 2000 vite para tyre fermeret prej Anatolis, banoret e parë pas shkrirjes së Akullnajave periudhë kjo që zgjati nga 22 000 para Krishti e deri ne Holocen, 8700 para Krishtit, do thotë se nuk ka ekzistue popull vendas autokton në Ballkan fare se nuk kishin mbetur as kafshët e egra të gjuetis dhe banorët e vetem iken drejte Afrikes veriore, Tunizi e Algjeri ku klima ishte e butë, njashtu edhe ata njerëz që jetonin në Italie iken këmbë përmes Sicilis kur deti Mesdhe ishte 38 metra më i ulët por u ngrit neveli ujit që nga 8700 para Krishti, pra, ishin këta fermerët e parë Anatolian ata të Linit mbi Ohër që populluan Ballkanin kurse grupi dytë ky që u nda atje ne veri prej Ukraines erdhi 2000 vite më vone dhe e gjeti <autostraden e shtruar> prej fermerëve Anatolian por gjuhën ua imponuan këta indo-evropianët e veriut Jamajasit qe u ndan ne grupe para 6981 vitesh, do thote rreth 5180 para Krishtit u nda shqipja prej balto-sllave dhe italike latine e keltike si shihet ne detaje nga Revista Skencore amerikane e vitit 2023 qe bëri namin në botën e gjuhëve indo-evropiane këtu shihet se me kën dhe se me cilat gjuhë shqipja pati kontakte shihet se ku jetonin pra, jetonin atje ne Baltik e jo ne Ballkan me keta fqinjët e tyre : balto-sllave]+[italike +gjermanike + kelte)=6981 kurse prej balto - sllave me te vjetra se shqipja se u nda 700 vite pas familjes balto -sllave e kelte/ latine gjermane 6135 vite më parë !

Mbi cilat baza është bërë ky studim
shkencor ?
1.) ÷Zog = shqip
2.)÷Zok= armenishte

Ndarja e keryre dy gjuheve është bërë largë në veri e jo në Ballkan para 6135 vitesh e 700 vite pas ndarjes balto sllave kelte.
==================
Pastaj ndarja e shqipes si Ilire÷ Thrake, prej gjuheve kelte:

1.) Peśkēd = bretone.fr.
2.)Peśkit= shqipe.
3.) Peśkēt = latine.

Ketu vlen edhe për :

1.) Gámbë/ gembe= kelte
2.) Campe / kampe= latine
3.) Kamp'h= greke
4.) Kãma/ këmbë = shqip

S'ka formim as djep as 《nëna e gjuheve》 në Ballkan sepse nuk i lejoj Akulli, pra 《sikur te mos ishte ky Akulli》 po, ndoshta ne do ishim nëna e gjuhëve te Europës por s' jemi se tjeret jane me te vjeter se shqipja qe u formua atje te kurganet /gurkanet e Ukraines e Krimes.

Qe ky është ai fajtori kryesor që neve n'a ka penguar që të jemi të parët e Europës e ndoshta dhe të botës !
====================

Back