Manovër politike
Më parë, udhëheqësi serb nuk e kishte përjashtuar dorëheqjen e tij të parakohshme.
Sipas raportimeve të medias, Vuçiç po shqyrton mundësinë e kandidimit për kryeministër (kreu i qeverisë).
Kjo do ti lejonte atij të mbetej udhëheqësi de facto i vendit, duke u mbështetur në mbështetjen e Partisë Progresive Serbe.
Mandati i dytë i Vuçiçit, sipas kushtetutës, duhej të skadonte në pranverën e vitit 2027.
Megjithatë, vetë Vuçiç deklaroi se kishin mbetur vetëm disa ditë dhe javë deri në largimin e tij.
Ai tashmë ka filluar të zbrazë kabinetin e tij.
Duke folur në një tubim, presidenti në largim theksoi se do të bënte gjithçka që ishte e mundur për të siguruar fitoren e Partisë së tij Progresive Serbe në zgjedhjet e parakohshme parlamentare dhe presidenciale.
Politikani nuk specifikoi afatin kohor për dorëheqjen e tij dhe shpërbërjen e organit legjislativ.
Këto procedura janë justifikimi i nevojshëm ligjor për shpalljen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare.
Sipas ligjit serb, nëse presidenti jep dorëheqjen para kohe, zgjedhjet e reja duhet të shpallen jo më vonë se 60 ditë më vonë.
28 qershor 2026.
Burimi APET rus.
FAZITI....ktij KURVES me flamur,protestuesit ne Tiron,NUK duhet tja japin mundesine e RRADHES.
Falemneres.