• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Regjimi Iranit drejt kolapsit

Shtetet e Bashkuara nisin të hënën një operacion shoqërimi detar në Gjirin Persik.

Shtetet e Bashkuara do të fillojnë shoqërimin e anijeve tregtare të vendeve të treta të bllokuara në Ngushticën e Hormuzit duke filluar nga e hëna, më 4 maj, njoftoi Presidenti Donald Trump të dielën, më 3 maj. I paraqitur si një "gjest humanitar", operacioni vjen ndërsa Uashingtoni raporton diskutime "shumë pozitive" me Iranin, në sfondin e një armëpushimi të brishtë në rajon.

Marina Amerikane do të fillojë shoqërimin e anijeve të vendeve të treta të bllokuara përmes Ngushticës së Hormuzit të hënën, më 4 maj, njoftoi Donald Trump të dielën, më 3 maj, ndërsa vlerësoi gjithashtu "diskutimet shumë pozitive" me Iranin.

“Për hir të Iranit, Lindjes së Mesme dhe Shteteve të Bashkuara, ne i kemi informuar këto vende se do t’i udhëzojmë anijet e tyre në mënyrë të sigurt përmes këtyre rrugëve ujore ”, shkroi presidenti amerikan në platformën e tij Truth Social, duke iu referuar anijeve që u përkasin vendeve “që nuk janë të përfshira” në konfliktin e vazhdueshëm me Iranin. “Vendet anembanë botës, të cilat nuk kanë të bëjnë fare me konfliktin në Lindjen e Mesme […] i kanë kërkuar Shteteve të Bashkuara nëse mund t’i ndihmojmë të lirojnë anijet e tyre që kanë ngecur në Ngushticën e Hormuzit ”, shtoi presidenti amerikan.

Më shumë se 900 anije kanë ngecur.
Numri i anijeve tregtare të të gjitha kategorive në Gjirin Persik ishte 913 më 29 prill, raportoi të enjten kompania e gjurmimit detar AXSMarine. "U thashë përfaqësuesve të mi t'i informoja se do të bënim çmos për të nxjerrë anijet dhe ekuipazhet e tyre nga ngushtica. Sidoqoftë, ata thanë se nuk do të ktheheshin në zonë derisa të jetë e sigurt për lundrim ", shtoi Donald Trump.

“Ky proces, Projekti Liri, do të fillojë të hënën në mëngjes, sipas Orës së Lindjes së Mesme ”, shtoi Donald Trump, duke e përshkruar atë si “një gjest humanitar në emër të Shteteve të Bashkuara, vendeve të Lindjes së Mesme dhe veçanërisht të Iranit ”. Ai theksoi se ishte një gjest “vullneti të mirë në emër të të gjithë atyre që kanë luftuar kaq shumë gjatë muajve të fundit ”. Megjithatë, ai paralajmëroi se nëse ky operacion do të pengohej, “fatkeqësisht do të duhej të trajtohej me forcë ” .

Irani do ta konsiderojë çdo “ndërhyrje amerikane” si shkelje të armëpushimit.
Këto deklarata vijnë ndërsa Uashingtoni dhe Teherani kanë lënë të kuptohet se po diskutojnë një zgjidhje për konfliktin që filloi më 28 shkurt. "Përfaqësuesit e mi po zhvillojnë diskutime shumë pozitive me Iranin dhe këto diskutime mund të çojnë në diçka shumë pozitive për të gjithë ", shkroi presidenti amerikan në të njëjtin mesazh në Truth Social. Një armëpushim ka qenë në fuqi që nga 8 prilli, pas gati 40 ditësh sulmesh ajrore izraelite dhe amerikane ndaj Iranit dhe sulmeve hakmarrëse nga Teherani në rajon.

Një zyrtar i lartë iranian paralajmëroi të hënën se Teherani do ta konsideronte çdo "ndërhyrje amerikane" në Ngushticën e Hormuzit si shkelje të armëpushimit, pas njoftimit të Donald Trump për një operacion për të shoqëruar anijet e bllokuara në Gjirin Persik. "Çdo ndërhyrje amerikane në regjimin e ri detar të Ngushticës së Hormuzit do të konsiderohet shkelje e armëpushimit ", tha për X, Ebrahim Azizi, kryetar i komitetit të sigurisë kombëtare të parlamentit.

OUEST-FRANCE.FR

Më bie apo shkon ndërmend rrëfimi i moçëm apo i dikurshëm, se si plaku apo babagjyshi i bërtiste fëmiut (cilit Fehmi mer, aman?😆) apo nipit që ta mbyllte derën pasi bënte ftohtë. "mbylle derën, mer shejtan se ftohtë." Nipi hap derën edhe më shumë. "Ore, po e mbyll derën ti, apo si thua?". Nipi luante duke e luhatur derën sa para, sa mbrapa, por nuk e mbyllte. "Mbyll derën mer shejtan, se t'u qova e ti e di se çfarë të gjen pastaj." Nipi përsëri me lojën e tij me derën.
"Ore, mbylle derën, se do ta thej këgë gaxharremkë(shkop ndihmës apo mbajtës për të ecë plaku) për kryet e tond". Nipi s'qante kokën.
Dhe plaku i nervozuar e kërcënonte nipin vazhdimisht me fjalë. Të ngrihej apo qohej e ta sulmonte nipin, e ta thente vërtet gaxharrenlën për kokën e nipit, siç kishte thënë(dhë ë fjalë) as që bëhej fjalë. Çtë të bënte plaku i shketë? Të dorëzohej "e t'i hante" fjalët që kishte thënë e dhënë para nipit?....hmm edhe kjo punë, në këtë rast, në ato çaste, as që i mendonte plaku. Në atë ndjeshmëri momentale, nën ato emocione nervore, e pamundur. Por te shpirti e zemra e mirë, te mendja e logjika e shëndosh, te dashnia e ngrohtësia shpirtrore e njeriut, e pamundura mposhte me të mundurën pra. Dhe ly feno en tregon se se ska asgjë të pamundshme në këtë të jetë e në këyë tikë, po nuk e bëre vet. Ka të mundurqë ka kriju natyra. Dhe pukërishtë plaku duke e marr parasysh këgë dukuri fsktik, dhe duke menduar, e menduar ta gjente një zgjidheje se si të mbyllej dera, mendoj:" Të fitoj unë, duke e thyer gazharremkën për kokë të nipit?" as që bëhet fjalë...dhe vazhdonte të mendonte plaku "..dreq o punë, po ç'mu desh t'i hyj ksaj loje me të keq e më të fortë?...të kisha fillu në fillim me të butë e të mirë, më mirë do të ishte...", dhe vendosi;" mbylle derën biri im, të lutem, se po nerth babagjyshi. Të kam shpirt e xhan unë ty, ti e di sa të do babaxhyshi ty...mbylle derën edhe eja (për)qafe babagjyshin...", filloj ta lusta duke shpreh dashni e ngrohtësi shpirtërore ndaj nipit. Nipi duke ndje atë ngrohtësinë e dashnin në fjalët e sinqerta të babagjyshit, mbylli derën dhe vrapoj drejt babagjyshit dhe e përqafoj fortë duke i thënë; "edhe unë të kam shpirt e zhan babagjysh dhe të dua shumë."
Dhoma nuk u ngroh për një çast sepse u mbyll dera, por sepse nga zemra e shpirti doli dashnia e ngrohtësia shpirtërore në mes të babagjyshit e nipit.

Te amerika/izraeli e irani kemi pothuajse të njejtin rrëfim, por me pak ndyshime...
Aty, më së paku te njëra palë ska dashni e sinqeritet, njerzillëk e dinjitet. Aty ka vetëm interes e leverdi përsonale(kupto edhe shtetrore), urrejtje e inate përsonale, krenari e narcizëm grandioz (budallaki e iditizëm maksimsl...) përsonal, gjë që "ajo njëra palë" do të detyrohet o "ta thej gaxharremkën mbi një kokë fëmiu", o të zbythet e ti bie pishmon që edhe ka le(lind) e jo vetëm që ka fillu kërcënimin me të fortë e me të keq, për ato arsye negative të përmendura më lartë...

Trump thotë se Irani qëlloi 111 raketa drejt një aeroplanmbajtëseje dhe marina amerikane i rrëzoi të gjitha!

“111 raketa po i sulmojnë me 3,500 milje në orë”

Po me çfarë i qëlluan këto? Me kavanoza gogozharesh? 🦊🐺

Trump thotë se Irani qëlloi 111 raketa drejt një aeroplanmbajtëseje dhe marina amerikane i rrëzoi të gjitha!

“111 raketa po i sulmojnë me 3,500 milje në orë”

Po me çfarë i qëlluan këto? Me kavanoza gogozharesh? 🦊🐺

Ti vetem shif numrin, 111, zakonisht numra te tille perdoren per t'u mbajt mend qe t'i percillen publikut ne forme propagande, por jo se ka ndonje te vertete brenda.

Tek rakete u shkaterroi sistemin mbrojtes 1 miliard dollaresh ne Qatar, ndersa ky t'a shet historine sic shiste Chuck Norris filmat e tij.

Ti vetem shif numrin, 111, zakonisht numra te tille perdoren per t'u mbajt mend qe t'i percillen publikut ne forme propagande, por jo se ka ndonje te vertete brenda.

Tek rakete u shkaterroi sistemin mbrojtes 1 miliard dollaresh ne Qatar, ndersa ky t'a shet historine sic shiste Chuck Norris filmat e tij.

Po se duhen historira te tilla per Bedrijen @Bad_Teacher 🐺🦊

E dgjut konferencen e Markut me patllake?

Sipas ktij KURVES....Irani po mban boten peng?

Si kshu -mendon-

Një burim i thotë korrespondentit të CNN në Dubai se ata presin sulme amerikane/izraelite ndaj Iranit brenda 24 orëve të ardhshme.

Diçka po gatuajnë me Rusinë dhe Kinën për Hormuzin. Përndryshe nuk shpjegohet se si mbas kaq shkatërrimeve dhe sulmeve iraniane, Arabia Saudite e ka humbur çdo besim tek "zgjidhjet amerikane".

Koha e Evropës të lirohet nga SHBA (se 80 vitet e "mbrojtjes" amerikane e kanë sjellë Evropën në këtë pikë ku ndodhet sot).

Last edited:
Diçka po gatuajnë me Rusinë. Përndryshe nuk shpjegohet se si mbas kaq shkatërrimeve dhe sulmeve iraniane, Arabia Saudite e ka humbur çdo besim tek "zgjidhjet amerikane".

Koha e Evropës të lirohet nga SHBA, se 80 vitet e mbrojtjes amerikane e kanë sjellë Evropën në këtë pikë ku ndodhet sot: pa ushtri, pa identitet, pa liri të fjalës, pa kulturë kombëtare, pa burra.

Po ndodhin përplasje prapë sot midis anijeve amerikane e ushtris iraniane.

Anije luftarake që i përkasin grupit të sulmit të transportuesve të Marinës Franceze kalojnë Kanalin e Suezit për të arritur në Detin e Kuq jugor në përgatitje për një mision të mundshëm për të rivendosur lundrimin në Ngushticën e Hormuzit, 6 maj 2026. - MARINË FRANCEZE / AFP

LIVE, lufta në Lindjen e Mesme: Irani paralajmëron Francën dhe Mbretërinë e Bashkuar kundër dërgimit të anijeve ushtarake pranë Ngushticës së Hormuzit​

Emmanuel Macron iu përgjigj kërcënimeve të Teheranit dhe siguroi se Franca "nuk e kishte konsideruar kurrë" një "vendosje" ushtarake detare në Ngushticën e Hormuzit, por një mision sigurie "në bashkëpunim me Iranin".

Franca “nuk e ka konsideruar kurrë” një “vendosje” në Ngushticën e Hormuzit, përsëriti Emmanuel Macron.

Gjatë një konference për shtyp të dielën në Nairobi, kreu i shtetit iu përgjigj kërcënimeve të Iranit dhe siguroi se Franca "nuk e kishte konsideruar kurrë" një "vendosje" ushtarake detare në Ngushticën e Hormuzit, por një mision sigurie "në bashkëpunim me Iranin" .

Presidenti francez përsëriti se ai po i përmbahej "këtij qëndrimi ", i cili është kundërshtimi i "çdo bllokade nga kudo që të vijë ", qoftë nga Shtetet e Bashkuara apo Irani, dhe "refuzimi i çdo takse nga kudo që të vijë ", në mënyrë që të "lejohet liria e lundrimit " . "Nuk ka pasur kurrë ndonjë çështje vendosjeje, por ne jemi gati ", këmbënguli Emmanuel Macron.

“Ne kemi ndërtuar një mision ad hoc, të bashkë-pilotuar me britanikët, i cili ka bashkuar 50 vende dhe organizata ndërkombëtare për të mundësuar, në bashkëpunim me Iranin dhe duke e zgjidhur çështjen me të gjitha vendet e rajonit dhe Shtetet e Bashkuara, të sigurojmë sa më shpejt që kushtet të lejojnë rifillimin e trafikut detar ”, në veçanti për transportin e plehrave, ushqimit dhe hidrokarbureve, shpjegoi ai.

Në ditën e dytë të turneut të tij në Afrikë, presidenti francez theksoi se "i gjithë kontinenti afrikan është sot viktimë e bllokadës" së ngushticës, nëpër të cilën normalisht kalon një pjesë e madhe e naftës së eksportuar nga Lindja e Mesme.

Le Monde

Back