• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Romancat dhe dashuria.

Markus

V.I.P
Anëtar
Nov 9, 2024
Postime
5,476
Pikët
113
Romancat dhe dashuria shpesh përzihen në biseda, por në thelb janë dy gjëra të ndryshme, si flaka e shpejtë e një qiriu dhe zjarri i madh që ngroh një shtëpi të tërë.

Ja ku ndryshojnë:

1. Kohëzgjatja

Romanca është e shpejtë, shpesh e lindur nga një emocion i fortë, nga tërheqja, aventura ose idealizimi. Mund të zgjasë javë, muaj, ndonjëherë edhe më gjatë, por shpesh shuhet kur realiteti bëhet më i qartë.

Dashuria rritet me kohën, provat dhe përballimin e vështirësive. Ajo nuk është vetëm ndjenjë, por edhe zgjedhje e përditshme për t’u kujdesur dhe për të qëndruar pranë tjetrit.

2. Thellësia

Romanca ushqehet nga gjestet e bukura, emocionet e forta, misteri dhe pasioni fillestar.

Dashuria ushqehet nga njohja e plotë e tjetrit, me të mirat dhe të metat e tij, dhe pranimi i tij pa kushte.

3. Qëllimi

Romanca shpesh është një kapitull i bukur, një histori për t’u kujtuar, por jo gjithmonë me një të ardhme të përbashkët.

Dashuria ka synim ndërtimin e diçkaje të përbashkët, jetë bashkë, familje, kujtime që shtohen e thellohen.

4. Lidhja

Romanca është më shumë ndjenjë.

Dashuria është ndjenjë + përkushtim + respekt i ndërsjellë.

Në një fjali:
Romanca është kënga e parë e bukur që të rrëmben zemrën; dashuria është e gjithë simfonia që e mban gjallë.

Kimia:

Ndryshe nga besimi i zakonshëm, dashuria nuk buron nga zemra. Në vend të kësaj, dashuria romantike është një proces që ndodh në tru, ku kimikatet aktivizohen dhe hormonat lëshohen.

Në një artikull nga Northwestern Medicine me titull "Shkenca e Dashurisë:
Çfarë po ndodh në trupin tuaj,"
Leiszle Rae Lapping-Carr, PhD, një psikologe në Northwestern Medical me ekspertizë në seks dhe marrëdhënie, thotë:
"Sistemi mezolimbik në trurin tonë është ai që lidhet me shpërblimet dhe motivimet."

Ky artikull përmend se si neurotransmetuesit si oksitocina, dopamina dhe serotonina nxisin ndjenja romantike dhe kënaqësi.

...një pronë emergjente dhe një koktej i lashtë i neuropeptideve dhe neurotransmetuesve.

ps_how_to_write_a_love_poem-1867.jpg

Po s’pati respekt reciprok, komunikim, apo perpjekje nga te dy per te mbajtur marrdhenien te shendoshe, dhe ndjenja me e forte do shuhet nje dite.

I dua gratë…

I dua gratë që nuk kanë jetuar me shumë burra.
Nuk pres virgjëri, por thjesht më tepër i dua
grate të cilat deri në gjak nuk janë gërvishtur nga përvoja.

Ka diçka të vlerëshme tek gratë të cilat me kopraci
zgjedhin burra;
kjo shihet në ecjen etyre
në sytë e tyre
në qeshjen e tyre dhe në
zemrat e tyre të buta.

Gratë që kanë pasur shumë burra
sikur e presin burrin e ardhshëm
me diktat të hakmarrjes, e jo
të ndjenjave.

Kur e udhëheq lojën me egoizëm,
gjithçka është kundër teje: