Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Shkronja "nj".

Përgjigje e: Shkronja "nj".

E ka shpjeguar Zet dhe Bato me 2014-n,ne kete forum.

Po ta kishin shpjeguar do te kishte ndryshur alfabeti ine...

p.s. Eksperiment. Kush eshte jashte Shqiperise te pyes ne nje shtypshkronje se a eshte ky i yni alfabet? Jam me 100% i sigurt qe do tallen...

p.s. Eksperiment. Kush eshte jashte Shqiperise te pyes ne nje shtypshkronje se a eshte ky i yni alfabet? Jam me 100% i sigurt qe do tallen...

Qeke kaptine e modhe....urdhero na e bej ti :p

Elian.Une te solla ca shembuj per te huajt dhe menyren si une ja u kam shpjeguar alfabetin shqiptar.Se kuptoj llogjiken qe po perdor.Thua do tallen? Pse do tallen ?C'ka per t'u tallur? E thame. Ne 1908 u mblodhen diskutuan dhe vendosen te behej keshtu.Ne ate kohe ata kishim me trimat, me te zgjuarit dhe me te devotshmit.Cdo njeri ka te drejten e tij si gjykon. Dikush mbase dhe tallet me kinezcen.Dikush tallet me japonezcen.E drejta e tyre.Duhet te kesh parasysh nje gje.Diskutimi qe bejme apo vazhdojme bejne, se vetem diskutim nuk eshte nuk ka as koke as kembe.Mund te rrime hidh e prit me njeri-tjetrin dhe s'do na dale jeta. Po te kesh lexuar postimet e mija te bera keto dite do te shohesh se aty une kam theksuar se ne Shqipetareve na akuzojne se jemi nacionaliste dhe i diskutojme problmet me gjak ne koke. Kjo gje duhet te ndryshoje miku im.Nuk ka njeri qe se do veten dhe me te mire se veten nuk do bente kerkend.Duhet ta duash veten qe te te duan,por duke mos harruar qe kjo dashje e vetes te respektoje ate parimin: liria ime mbaron ku fillon liria e tjetrit (ose ku mbaron hunda ime).Ne duhet te ndyshojme menyren se si i adresojme gjerat dhe te dime si te ulemi e te gjejme gjuhen e perbashket,sepse smund te qeverisemi gjithnje kanunce. Pra ta fillojme nga vetja,pa hatere,pa tema kot me kot dhe pa kaprico.Kete s'ta adresoj ty.Ke shkruajtur qe se kupton dicka.E ke te veshtire ta konceptosh apo s'te pelqen ashtu sic e kane vendosur? Abuzohet shume me faktin qe gjuha letrare shqipe e unifikuar pati ndikimin e komunisteve apo Enverit dhe morri per baze toskerishten etc.. etc. Para nja 2 jave ndoqa me shume kersheri nje prezantim te librit te Elena Kocaqit per ate qe kishte bere austro-hungaria ne 1916-1918 ne Shqiperi. Une kisha ditur me pare qe rruget ne Shqiperi si kishte bere Italia por Austro-Hungaria (kete e kam marre vesh nja 5 a 6 vjet me pare) por shume te tjera jo.Nje nga gjerat qe me befasoi nga ato qe degjova per ate periudhe , qe se Austriaket i vune rendesi shume te madhe ngritjes s endjenjes nacionale te shqipetareve sepse qe shume e ulet dhe me kete lloj ndjennje rrezikonin qe te ishin pre e lehte e fqinjeve. Nderkohe vendosen me ligj qe administrata te fliste e shkruante me detyrim - shqipe letrare. Deri ne ate kohe ne kishim bere alfabet dhe prape gjuhe officiale ne zyra kishim osmanishten. Pranohej ne pune vetem kush dinte shqipe te paster letrare.kete shqipe te paster letrare ata e kishin caktuar duke ngritur nje "komisia" qe kish caktuar gjuhe letrare - shqipen me baze elbasancen.U hapen dhe 300 shkolla shqipe ne te gjithe Shqiperine dhe plot gjera te tjera.Ne qoftese se ke lexuar kete informacion. te keshilloj t'a lexosh qe te kuptosh qe ne jemi po prap ata : populli dembel, trim(te vrasim nj-tj( dhe liridashes. Befasia ne kete mes ishte se ata per nje kohe mbase 2 apo 3 muaj (ose dhe me pak) ngriten "komisijen" gjykuan dhe i dhane drejtim punes.Pra baza e gjuhes letrare eshte qe nga ajo kohe dhe jo ne Kongresin e Drejtshkrimit,sic ja permbledhin robt si ju do qejfi. Mendo nje gje.Ata s'kishin asnje interes te drejtpedrejte me Shqiperine dhe per 2 muaj i dhane drejtim problemit , ndersa ne s'merremi vesh per nje N+J=NJ.Mbase do me kundershtosh prap e do me thuash kishin interes.Ok kishin interes.Po e pranoj.Ndaj prune 100.000 ushtare te tyret te ndertonin rruget shqiptare, hekurudhen(dekovilin), qe shkoi deri ne Berat, Vlore, Selenice etj.Keta 100.000 ushatare te tyret,5000 rober ruse dhe te burgosurit qe qene e bene punen, se shqipot pinin kafe dhe loznin domino dhe s'pranonin te punonin.Nuk kish me gjaqe per dy vjet.Ja gjeten ata marrifetin.Paguaje gjakun dhe po te vrisnje, te varnin ne mes te piaces. Si thua ja vlen te merremi me N+J=NJ. Austriaket nuk u morren me kete hic po i dhane drejtim.Kur iken na lane dhe 24 milion krona ne banke, se ne ate kohe nuk vidhej thesari i shtetit nga nje fshatari me gomar sic ben vaki tani.
C'do bejme ? Do therrasim ata prap te na rregullojme se ne jemi te zene me teori deri ne fyt ? Uroj te me kuptosh , jo se dua une apo te imponoj ate qe kam ne koke, por per te kuptuar se koha vrapon dhe humbin cdo dite nga jeta jone me diskutime l*shi, duke mos bere asgje te vlefshme per ata qe do vijne.

Twenty, forty

Zwanzig, vierzig

Dvadeset, ceterdeset

!!

двадцать,сорок (rusisht)
Dvadcat, Sorok.

Serbishtja (serbo-kroatishjtja) me duket si nje percudnim i gjuheve sllave.Maqedonishtja si mix i bullgarishtes me serbishten.

nga nj-ja dolet ke 20-ta. akademike te papame jeni

po sikur ta bejme njëzet deri ne nëntezet?

Back