Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Si të zgjidhni syzet e diellit pa dëmtuar shikimin

Trendafili

V.I.P
Anëtar
May 29, 2023
Postime
16,805
Pikët
113
Verë, diell, pushime—instinktivisht vendosim syze dielli për të mbrojtur sytë nga drita e fortë. Po sikur ky veprim në dukje i mençur të shndërrohet në një kërcënim të drejtpërdrejtë për shëndetin tonë? Nikolai Zenchenko, lektor i lartë në Departamentin e Fizikës dhe Mekanikës Inxhinierike në Universitetin Teknik Rus MIREA, paralajmëron: syzet e diellit të zgjedhura në mënyrë të papërshtatshme mund të shkaktojnë dëm serioz në vend të përfitimit, dhe kjo nuk është çështje mode, por çështje fizike dhe fiziologjie.

© Dasha, Flickr.com, Wikipedia © Dasha, Flickr.com, Wikipedia

Paradoksi kryesor qëndron te modelet më të njohura dhe më të lira me lente të errëta. Syri i njeriut është projektuar në mënyrë të tillë që në dritë të fortë, bebëza e syrit ngushtohet, duke kufizuar rrjedhën e dritës. Kur vendosim syze të errëta, truri merr një sinjal se është "muzg" dhe bebëza e syrit zgjerohet në mënyrë refleksive.

"Kur një person vendos syze të tilla, bebëzat e syve të tij zgjerohen në mënyrë refleksive, duke lejuar që më shumë rrezatim ultraviolet i dëmshëm të hyjë në sy", shpjegon Nikolai Zenchenko.

Nëse lentet nuk kanë një filtër të plotë UV, ato bëhen një kurth: syri është i hapur dhe i pambrojtur kundër rrezatimit që fjalë për fjalë "djeg" retinën dhe lenten. E vetmja mbrojtje e besueshme është etiketa UV400. Kjo garanton që lentet bllokojnë 99–100% të të gjithë spektrit ultravjollcë.

Zgjedhja e syzeve nuk kufizohet vetëm në përqindjen e mbrojtjes. Çdo shtresë ka rëndësi. Eksperti thekson se cilësia e veshjeve dhe filmave të hollë të aplikuar në bazën e syzeve përcakton se sa mirë i mbrojnë ato sytë nga efektet e dëmshme. Materiali bazë është po aq i rëndësishëm. Plastikat e lira vuajnë nga struktura e pabarabartë dhe, si rezultat, nga shtrembërimi i lartë, i cili ushtron presion të vazhdueshëm mbi muskujt e syrit, duke shkaktuar dhimbje koke dhe lodhje.

Materiali më i popullarizuar dhe i përballueshëm për syzet është polikarbonati. Me prodhim dhe veshje me cilësi të lartë, ai mund të shfaqë shtrembërim minimal dhe të ofrojë rehati dhe siguri të mjaftueshme për sytë. Ana negative e tij është rezistenca jashtëzakonisht e ulët ndaj ndikimit mekanik.

Qelqi është opsioni më i mirë për sa i përket vetive optike. Ky lloj optike prodhon më pak shtrembërim dhe, me veshje me cilësi të lartë, mund të ofrojë një nivel të lartë mbrojtjeje për sytë. Qelqi ka vetëm dy të meta: peshën e tij relativisht të rëndë dhe brishtësinë nën ndikimin e papritur mekanik.

Syzet e diellit të polarizuara, të dashura nga shoferët dhe peshkatarët, janë një histori krejt tjetër. Ato bëjnë vërtet mrekulli, duke eliminuar shkëlqimin verbues nga uji, trotuari i lagësht ose bora. Megjithatë, ia vlen të jeni të vetëdijshëm për anët negative. Këto lente mund të turbullojnë imazhet në ekranet LCD të sistemeve të navigimit dhe telefonave inteligjentë. Për më tepër, tregu është i përmbytur me falsifikime të lira, ku filmi polarizues thjesht simulon mbrojtje pa e ofruar atë në të vërtetë.

Si mund ta shmangë konsumatori mesatar të ngec në një kurth? Rregulli i parë dhe më i rëndësishëm është të lexohet etiketa. Prania e shenjave CE (standardi evropian) ose GOST R nuk është thjesht një afishe; është një garanci se produkti ka kaluar testet e sigurisë. Nëse syzet nuk tregojnë fare nivelin e mbrojtjes nga rrezet UV, mos i merrni parasysh.

Së dyti, kryeni një provë të thjeshtë direkt në dyqan. Shikoni përmes lentes në çdo vijë të drejtë (për shembull, skajin e një rafti ose një dere). Nëse vija përkulet ose "rrjedh", lentet kanë shtrembërime optike. Është më mirë të shmangni një blerje të tillë, pavarësisht se sa elegante duket.

Së treti, zgjidhni ngjyrën tuaj me mençuri. Për përdorim të përditshëm në ditët me diell të ndritshme, lentet gri ose jeshile janë më të mirat - ato i shtrembërojnë ngjyrat minimalisht. Lentet e verdha dhe portokalli janë të mira në mot me re ose në muzg, duke rritur kontrastin, por janë të padobishme në rrezet e forta të diellit. Megjithatë, sipas ekspertit, lentet në modë blu dhe vjollcë mund të ndikojnë negativisht në ritmet cirkadiane, duke prishur "orën e brendshme" të trupit.

Mos harroni trajtimin e duhur. Gërvishtjet në lente nuk janë vetëm një problem kozmetik. Një shtresë e dëmtuar nuk mund t'ju mbrojë më nga rrezet UV. Gjithashtu, mos i ruani syzet në makinë në rrezet e diellit direkte - nxehtësia mund ta shtrembërojë kornizën dhe t'i dëmtojë lentet.

Dhe mos harroni: tempujt e gjerë, ndërsa mbrojnë nga drita anësore, mund të kufizojnë shikimin periferik, gjë që është e rrezikshme kur kaloni rrugën.

Fëmijët meritojnë vëmendje të veçantë. Sytë e tyre janë shumë më të ndjeshëm ndaj rrezatimit ultravjollcë, kështu që blerja e modeleve "të rritur" për ta është e papranueshme. Syzet e fëmijëve duhet të jenë të bëra nga materiale të lehta dhe rezistente ndaj goditjeve (polikarbonat ose Trivex) për të minimizuar rrezikun e lëndimeve gjatë rënieve ose lojërave.

Syzet e diellit janë më shumë sesa thjesht një aksesor, por një "pajisje mjekësore" në miniaturë. Përzgjedhja e tyre duhet të trajtohet në përputhje me rrethanat. Siç përmbledh Nikolai Zenchenko, rreziku kryesor është blerja e një artikulli të bukur që, në vend që të mbrojë, në fakt rrit efektet e dëmshme të diellit. Vëmendja ndaj detajeve - etiketimi, cilësia e lenteve dhe ngjyra - do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të syve për vitet që vijnë dhe do të sigurojnë një pamje të qartë dhe në modë të botës.

Tek syzet shpenzoj me shume para, ska si "syt e ballit" 😄
E di që i përdor shumë, prandaj e hapa më shumë këtë temë për të thënë që ki kujdes me syzet e diellit sepse në vënd që t'i mbrojnë sytë nga dielli ti dëmtojnë më keq ato!

E di që i përdor shumë, prandaj e hapa më shumë këtë temë për të thënë që ki kujdes me syzet e diellit sepse në vënd që t'i mbrojnë sytë nga dielli ti dëmtojnë më keq ato!
Syze te mira te ndihmojn me shume sesa mos ti perdoresh fare

Syze te mira te ndihmojn me shume sesa mos ti perdoresh fare
Gabim Xhina, trupi riparohet vet nga dëmtimet... ne duke u përpjekur për të bërë atë që bën trupi vet vetëm sa përkeqësojmë më keq situatën.

Prandaj Xhina hiqi ato syzet e diellit kur del në foto dhë lëri ato syçkat e bukura që t'i shijojmë pak dhe ne të tjerët! -pis- 😅

Po syzet e qorrit si ti zgjedhim qe te na vije shikimi?
Nëse do që të vijë shikimi përsëri mos përdor më syze!
Mos shiko më shumë kohë ekranet e telefonave apo kompjuterave nga një distancë e afërt.
Ajo që duhet të bësh është të shlodhësh sytë duke parë peisazhe në distanca të largëta, të ushqehesh më shumë me karota dhe bimë të tjera që ndihmojnë qarkullimin e gjakut në mënyrë që syri të punoj më mirë.

Gabim Xhina, trupi riparohet vet nga dëmtimet... ne duke u përpjekur për të bërë atë që bën trupi vet vetëm sa përkeqësojmë më keq situatën.

Prandaj Xhina hiqi ato syzet e diellit kur del në foto dhë lëri ato syçkat e bukura që t'i shijojmë pak dhe ne të tjerët! -pis- 😅
Mos aj fut kot trendi :p une biles pendohem qe nuk i kam perdorur me shume ne femijeri

Bëj si të duash Xhina, mua më intereson vetëm ajo pjesa që kur të dalësh foto të zbulosh ato syçkat më të bukura në botë!:wub:
Tavarish.

Femrat ruse shpesh konsiderohen veçanërisht femërore.
Megjithatë, kjo nuk do të thotë se janë të dobëta.
Përkundrazi, shumë prej tyre janë të...
sigurta në vetvete,
të arsimuara mirë dhe të qëndrueshme(mbase).
Pikërisht për këtë arsye,ato i japin shumë vlerë sjelljes klasike të sjellshme të një burri(UNE per shembull) jo në një mënyrë të sforcuar, por vërtet të sinqertë.

ZHGENJEHEM.

Unë nuk kam parë ndonjëherë syze dielli që mos jenë UV400.
Sa për materialin, polikarbonati është më i mirë për syze sportive, se është më i lehtë dhe merr forma më të përkulura e të rrumbullakosura.
Qelqi është më i pastër për shikimin, por më i rëndë dhe format janë të kufizuara.

Ngjyrën e xhamave të syzeve e pëlqej jeshile, është një ngjyrë që më qetëson sytë dhe ma tregon botën siç e dua.

Kam investuar mjaftueshëm në shëndetin e syve duke përdorur syze dioptrike me filter UV. Mbrojte e vazhdueshme. Nuk e kam problem nëse nuk jam in me modelet e fundit.

Back