Markus
V.I.P
- Anëtar
- Nov 9, 2024
- Postime
- 5,678
- Pikët
- 113

Nga Wessel Vis
21 korrik 2026
Pushues të panumërt janë drejtuar drejt jugut të ngrohtë këtë verë. Spanja madje pret njëqind milionë turistë këtë vit, një rekord. Spanjollët i shohin turistët me ndjenja të përziera, pavarësisht të ardhurave të konsiderueshme. "Qytetet po bëhen njësoj si produktet; ato duken njësoj."
Në pesë muajt e parë të këtij viti, 38.6 milionë turistë e kanë vizituar Spanjën, sipas shifrave nga zyra statistikore spanjolle INE. Kjo është 5 për qind më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kur vendi vendosi një rekord me 96.8 milionë turistë.
Nga këta turistë, 1.35 milionë ishin holandezë. Si pasojë, Annemieke van der Schans dëgjon gjithnjë e më shumë holandisht në qytetin jugor spanjoll të Seviljes, ku jeton prej nëntëmbëdhjetë vjetësh. Ajo drejton një kompani atje që i ndihmon studentët të gjejnë stazhe në rajon.
"Tani është bërë vërtet për turistët", thotë ajo për NU.nl. "Çmimet janë bërë shumë të larta. Banorët nuk mund të marrin më një mëngjes të lirë ose një pije askund në qendër të qytetit."
Tregu i banesave është gjithashtu nën presion. "Kemi shumë kuti çelësash të varura për apartamentet turistike. Dhe në lajme, shihni shumë turistë që blejnë apartamente për t'i dhënë me qira."
Qytetet po bëhen më të shtrenjta dhe gjithnjë e më të njëjta.
Për shkak të turizmit masiv dhe incidenteve të shumta , spanjollët u ngritën në revoltë në vitet 2024 dhe 2025. Slogani "turistët kthehuni në shtëpi" u shfaq në shumë mure.
Në Barcelonë, e cila pret 26 milionë turistë çdo vit, thirrja për ndryshim ishte e fortë. "Ne lejuam Airbnb kudo. Të gjitha shtëpitë u shndërruan në turizëm", thotë Lluís Freixes Carbonell, një reporter për katalanishten 3Cat . "Dhe aty ku ka shumë turistë, ka edhe shumë hajdutë xhepash".
Qyteti po bëhet më i shtrenjtë dhe në disa vende ndihet më pak i sigurt, por edhe pamja e qytetit po ndryshon. "Dyqanet janë Zara, restorantet janë McDonald's. Qytetet po bëhen si produkte. Ato duken njësoj", thotë Freixes Carbonell.
Banorët e qyteteve të njohura spanjolle janë ngopur me turmat. "Ka radhë prej dyqind personash përpara një dyqani me djathë. Ky nuk ishte rasti dy ose tre vjet më parë", thotë Hergen van der Starre. Deri vonë, ai kishte dhënë me qira një numër apartamentesh në San Sebastián, por që atëherë i ka shitur ato. Tani ai drejton një biznes ku turistët vishen me veshje tradicionale të rajonit.
Edhe ai sheh gjithnjë e më shumë zinxhirë ndërkombëtarë që mbërrijnë, gjë që vendi i njohur si kryeqyteti kulinar i botës e sheh me zhgënjim. Banorët po flasin hapur. "Është e detyrueshme të varësh një tabelë që thotë 'biznes turistik' mbi derën (e një shtëpie pushimi, red.). Këto po gërvishten ose po lyhen me grafiti."
Turizmi masiv i largon banorët
Këto janë shembuj pothuajse tipikë të turizmit masiv, thotë Jeroen Oskam, një studiues i turizmit në Hotelschool The Hague. "Fillon me turmat, por turistët gjithashtu kanë nevojë për shërbime shumë të ndryshme", thotë ai. "Si banor, ju nevojitet një kasap dhe një dyqan hekuri; si turist, restorante dhe kioska akulloresh."
Problemet me tregun e banesave janë gjithashtu të zakonshme në qytetet me kaq shumë turizëm. "Keni shumë Airbnb ku njerëzit nuk mund të jetojnë." Përveç kësaj, e ashtuquajtura qiramarrje jo e vazhdueshme ndodh më shpesh. "Kjo do të thotë që si banor, mund të marrësh me qira vetëm nga shtatori deri në qershor. Pastaj duhet të largohesh përsëri gjatë muajve të verës."
Problemet me strehimin po i detyrojnë banorët të largohen nga qytetet e tyre, thotë Oskam. Kostot e strehimit po rriten për shkak të turizmit. Sipas shoqatës katalanase të strehimit INCASOL, qiraja mesatare në Barcelonë është tashmë 1,130 euro. "Nëse një student dëshiron të marrë me qira një dhomë, është pothuajse e pamundur këto ditë. Sepse ekziston një treg tërheqës: turistët."
Qeveritë po marrin masa
Që nga protestat e dy viteve të fundit, këshillat bashkiake dhe autoritetet lokale kanë marrë masa. Vitin e kaluar, Barcelona ndërmori një nga masat më drastike kundër Airbnb-ve. Deri në fund të vitit 2028, qyteti dëshiron që të gjitha lejet për më shumë se dhjetë mijë apartamente pushimi të qytetit të skadojnë.Për t’i bërë rrugët më pak të ngarkuara dhe të rrëmujshme, Barcelona po ndalon të gjitha biçikletat e përbashkëta duke filluar nga 1 janari i vitit të ardhshëm. Këshilli i Qytetit të Majorkës vendosi muajin e kaluar që nga ai moment e tutje në ishull do të lejohet një numër maksimal makinash. Raportohet se ka të paktën 90,000 makina tepër në vit në ishull.
Përveç kësaj, disa qytete kanë rritur ndjeshëm taksën turistike dhe pirja e alkoolit në rrugë është e ndaluar në shumë vende.
Këto janë masa të kohëve të fundit, duke e bërë efektin të vështirë për t'u parë ende, thotë Freixes Carbonell. "Çdo vit, Aeroporti i Barcelonës publikon shifra të reja vizitorësh, dhe çdo vit ato rriten. Kjo i zemëron njerëzit."
Sevilja dhe San Sebastiani po marrin gjithashtu masa. Të dy qytetet nuk po lëshojnë leje për dhënien me qira të shtëpive të pushimit në disa lagje. Përveç kësaj, vetëm 10 përqind e disa lagjeve në Sevilje mund të përbëhen nga banesa të tilla. Në San Sebastian, grupet me një guidë qyteti mund të përbëhen nga një maksimum prej 25 personash .
Turizmi është burimi më i madh i të ardhurave të Spanjës.
Megjithatë, nuk duket se qeveria lokale në Spanjë dëshiron ta ndalojë turizmin. "Është jashtëzakonisht e rëndësishme për Seviljen", thotë Van der Schans. "Ata fitojnë shumë nga turizmi atje."Kjo vlen për të gjithë Spanjën. Vitin e kaluar, turizmi llogaritet të ketë një fitim prej mbi 200 miliardë eurosh. Në Barcelonë, ai gjeneroi 14 miliardë euro, sipas shifrave të organizatës lokale të turizmit OTB.
Sipas Freixes Carbonell, turizmi nuk ka pse të zhduket plotësisht. "Qëllimi kryesor nuk është të ndalet turizmi, por të ketë më pak turistë që zgjasin qëndrimin e tyre."
Por demonstratat kanë pasur një ndikim tek vetë turistët, pohon gazetari. "Nëse vini nga Holanda ose Mbretëria e Bashkuar dhe shihni njerëz që demonstrojnë kundër jush, bëheni pak më të vetëdijshëm", thotë ai. "Kjo ka krijuar gjithashtu më shumë ndërgjegjësim në politikën lokale. Nuk është e lehtë të frenosh turizmin."
Nu.nl