Markus
V.I.P
- Anëtar
- Nov 9, 2024
- Postime
- 5,704
- Pikët
- 113
Vetëm 13 vende kanë ende ajër vërtet të pastër (dhe vetëm 3 në Evropë)
Një shëtitje freskuese në pyll ose një gllënjkë ajri të pastër në plazh duket si një zgjedhje e shëndetshme. Por sa i pastër është në të vërtetë ajri që thithni? Sipas Raportit të fundit Botëror për Cilësinë e Ajrit, vetëm trembëdhjetë vende dhe territore në mbarë botën ende përmbushin udhëzimet shëndetësore të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për lëndën grimcore (PM2.5). Kjo i vendos ato ndër vendet e pakta ku ajri, mesatarisht, përmbush udhëzimet më të rrepta ndërkombëtare për cilësinë e ajrit.Ajri i pastër duket se merret si i mirëqenë, por po bëhet gjithnjë e më i rrallë. Matjet në 143 vende, rajone dhe territore tregojnë se shumica dërrmuese nuk i përmbushin udhëzimet e OBSH-së për përqendrimin mesatar vjetor të lëndës grimcore.
Lënda grimcore: fajtori i padukshëm
OBSH -ja rekomandon që përqendrimi mesatar vjetor i lëndës grimcore (PM2.5) nuk duhet të kalojë 5 mikrogramë për metër kub ajër . PM2.5 përbëhet nga grimca ultra të imëta që mund të depërtojnë thellë në mushkëri dhe madje të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Ekspozimi afatgjatë shoqërohet me një rrezik në rritje të problemeve të frymëmarrjes, sëmundjeve kardiovaskulare dhe problemeve të tjera shëndetësore, ndër të tjera.
Në shumë vende me popullsi të dendur dhe të industrializuara, përqendrimi mesatar është shumë mbi këtë udhëzues. Megjithatë, ka ende disa vende ku ajri është mesatarisht mjaftueshëm i pastër për të përmbushur standardin e OBSH-së .
Tre vende evropiane i përmbahen udhëzimeve të OBSH-së
Kushdo që kërkon destinacione brenda Evropës me ajër relativisht të pastër ka më pak zgjedhje nga sa mund të mendoni. Vetëm tre vende evropiane përmbushin udhëzimet e OBSH-së për PM2.5:
Islanda – Falë dendësisë së ulët të popullsisë, industrisë së vogël të rëndë, energjisë së rinovueshme të bollshme dhe kushteve të favorshme të motit, ajri këtu është ndër më të pastrit në Evropë.
Estonia – Kombinimi i një dendësie të ulët të popullsisë, industrisë relativisht të pakët dhe natyrës së bollshme kontribuon në një përqendrim mesatar të ulët të lëndës grimcore.
Andora – Ky shtet i vogël malor në Pirenej përfiton nga vendndodhja e tij në lartësi të madhe dhe ndotja relativisht e kufizuar e ajrit.
Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ajri në vendet e tjera evropiane është në thelb i pashëndetshëm. Megjithatë, përqendrimi mesatar i PM2.5 atje është mbi udhëzimin e rreptë të OBSH-së.
Edhe jashtë Evropës, ishujt shënojnë rezultate veçanërisht të mira.
Jashtë Evropës, zonat ishullore dhe rajonet me popullsi të pakët në veçanti përmbushin udhëzimet e OBSH-së. Kjo shpesh për shkak të një kombinimi të emetimeve të ulëta lokale, kushteve të favorshme të motit dhe shkëmbimit të vazhdueshëm të ajrit të shkaktuar nga era nga deti.
13 vendet dhe territoret që përputhen me udhëzimet e OBSH-së
Islanda
Estonia
Andora
Australi
Barbados
Bermuda
Polinezia Franceze
Grenada
Kaledonia e Re
Panama
Porto Riko
Reunion
Ishujt e Virgjër të SHBA-së
Edhe pse cilësia e ajrit në shumë pjesë të botës është përmirësuar vitet e fundit, shumica e vendeve dhe territoreve ende nuk i përmbushin udhëzimet e OBSH-së për grimcat e ngurta. Nëse dëshironi posaçërisht të shijoni një mjedis me ajër relativisht të pastër gjatë pushimeve tuaja , destinacionet e përmendura më sipër mund të jenë mundësi interesante. Megjithatë, mbani mend se edhe brenda këtyre vendeve, cilësia e ajrit mund të ndryshojë sipas stinës, rajonit dhe kushteve të motit.
Gezondnu.nl
Last edited: