Këtë e dimë që nga Churchill që është sistemi më efikas. Por për çfarë lloj kapitalizmi flasim? Ky amerikan është i egër. Nese je i droguar përfundon homeless dhe nuk e can bythen njeri fare. Nese nuk kontrollon dot shpenzimet dhe je pa health insurance dhe të ndodh diçka, nuk të lënë të vdesesh, të japin shërbim ekselent, ama je i falimentuar ekonomikisht. Kapitalizmi i Kanadasë është me human. Kapitalizmi Suedez mesa kam dëgjuar po ashtu tenton një shpërndarje më të drejtë.
Kemi dhe ne fund atë sistemin shqiptar i cili nuk është fare kapitalizëm. Aty është absurdistan. Vjen një zezak motherfucker i rritur në ghetto-t e Amerikes, dhe vjedh 4.3 milion euro nga taksat e popullit me të varfër të Europës, sa për të dhënë një shembull.
Une nuk di sistem më të mirë se kapitalizmi, vetëm po them difektin. Shpërndarja nuk është e drejtë sipas meritës.
T'a dhashë shembullin më Elon Musk. Sado merita të ketë, ky njeri ka pasuri sa gjysma e GDP se Italisë. Dhe me shumë se 100 here se GDP e Shqipërisë. Asnjë person i vetem ne bote nuk vlen sa 30 milionë italiane fjala bie. Ka diçka që nuk shkon këtu dhe është difekt sistemi. Une nuk e di formulën magjike. Di të them vetëm kaq. Njeriu nuk del dot jashtë natyrës së tij. Do i bindet se s'bën evolucionit....seleksionimit natyral.
Kjo duket fataliste. Por nuk kemi ç'bëjnë.
Homo homini lupus
E dinin romakët mijëra vjet para Darvinit.