• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Cila është prejardhja e "Kësaj" fjale?

Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Ku te shkoj menja,s'kishe nai fjal tjeter...hahaa
Ku je mi Saura,ke humb fare...Te pershendes.

serafin nje shoku im ne fakultet thoshte :
'' u me rrente nje pi...ke mua sa studioj (ishte pe korçe )
une po te them : ''u te rrente nje pi....ke ty sa studion ahahahaha
edhe ne jemi poliglote ahahahaha

po ç'te vij kot ti s'ma var mua ahahahaha

Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

serafin nje shoku im ne fakultet thoshte :
'' u me rrente nje pi...ke mua sa studioj (ishte pe korçe )
une po te them : ''u te rrente nje pi....ke ty sa studion ahahahaha
edhe ne jemi poliglote ahahahaha

po ç'te vij kot ti s'ma var mua ahahahaha

hahaaaaaaaaaaaaa...
Psemi,u dashka me u studju pula me qen poliglot.Nuk majm men ato qe kemi lexu,lene pastaj studimin....hahaa...
Nga vjen pula,veza,e gjeli,se vet e hape muabetin ?.

Nuk te kam pa ne forum,mungon prania jote.

Përgjigje e: Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

hahaaaaaaaaaaaaa...
Psemi,u dashka me u studju pula me qen poliglot.Nuk majm men ato qe kemi lexu,lene pastaj studimin....hahaa...
Nga vjen pula,veza,e gjeli,se vet e hape muabetin ?.

Nuk te kam pa ne forum,mungon prania jote.

ahahaha i kam te cekta studimet :p
ja kur te kem kohe do te dukem e do mundohem te jap ndimesen time
me memorien dhe studimet modeste ahahahahaha

Ne rumanisht Kuvend do te thote Fjala(cuvant).

Rrumanishtja eshte gjuhe Neo-latine. Madje ato fjale "Rrumanishte" qe nuk kane prejardhje Latine, jane pranuar nga disa Linguist, qe kan prejardhje Shqiptare;))

Megjithate Qenka Interesante kjo. Nuk e dia!

Saura...Pula pretendohet te vije nga Latinishtja *Pau=Pak. Fjala Pak vjen nga Fjala Pa: p.sh Pa drite, Pa pune, etj, etj, ejt,. Ne thelb Paul do te thote, po te marrim parasysh fjalen Pak dhe Pa, dicka e imet dhe e vogel sic eshte pula.

foal : O.E. fola "foal, colt," from P.Gmc. *fulon (cf. O.S. folo, M.Du., Du. veulen, O.N. foli, O.Fris. fola, O.H.G. folo, Ger. Fohlen, Goth. fula), from PIE *pulo- "young of an animal" (cf. Gk. polos "foal," L. pullus "a young animal," Albanian pele "mare"), from base *pau- "few, little" (see paucity). The verb meaning "give birth (to a foal)" is from late 14c.

Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Rrumanishtja eshte gjuhe Neo-latine. Madje ato fjale "Rrumanishte" qe nuk kane prejardhje Latine, jane pranuar nga disa Linguist, qe kan prejardhje Shqiptare;))

Megjithate Qenka Interesante kjo. Nuk e dia!

Saura...Pula pretendohet te vije nga Latinishtja *Pau=Pak. Fjala Pak vjen nga Fjala Pa: p.sh Pa drite, Pa pune, etj, etj, ejt,. Ne thelb Paul do te thote, po te marrim parasysh fjalen Pak dhe Pa, dicka e imet dhe e vogel sic eshte pula.

E vertete,rumanishtja ka shume fjale te mara nga shqipja,si dhe e kunderta,shqipja ka mare fjale nga huazimi i latinishtes ne rumanisht.
Mir fjala Pak vjen nga Pa,po e kunderta Shum vjen nga Shu ?...

Se na beri dhe Saura per nje lek,mir si poliglot nuk vlejme,por te pakten si etimolog,nuk ja themi fare.

Përgjigje e: Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

E vertete,rumanishtja ka shume fjale te mara nga shqipja,si dhe e kunderta,shqipja ka mare fjale nga huazimi i latinishtes ne rumanisht.
Mir fjala Pak vjen nga Pa,po e kunderta Shum vjen nga Shu ?...

Se na beri dhe Saura per nje lek,mir si poliglot nuk vlejme,por te pakten si etimolog,nuk ja themi fare.

Une mendoj se fjala Pak ka ardhur nga fjala Pa. Lexo shkrimin me lart.

Fjala Shum, mund te vije nga fjala Siper,Sup (supet)! Ashtu sic fjala Pa dhe Pak nenkupton reduktimin ose mungesen, nje pakic, ashtu edhe fjala Shume dhe Siper nenkupton rritjen.

pullet: mid-14c., "young fowl," from Anglo-Fr. pullet, O.Fr. poulette, dim. of poule "hen," from V.L. *pulla, fem. of L. pullus "young animal, young fowl." Technically, a young hen from the time she begins to lay until the first molt.`thankyou`

Pra ne Gjuhen Latine Vulgare, pra ajo qe fliteshte nga Populli;));));)), eshte perdorur fjala Pulla, fjale qe sote eshte cuditerisht pothuajse e pa ndryshuar nga Populli ne gjuhen Shqipe`thankyou`

Re: Përgjigje e: Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale...???

Une mendoj se fjala Pak ka ardhur nga fjala Pa. Lexo shkrimin me lart.

Fjala Shum, mund te vije nga fjala Siper,Sup (supet)! Ashtu sic fjala Pa dhe Pak nenkupton reduktimin ose mungesen, nje pakic, ashtu edhe fjala Shume dhe Siper nenkupton rritjen.

hahaaaaaaaaaaaa,Maqellarjot je i madh...
Meqe midis fjaleve Pak dhe Shum egziston dhe Mes,nga Mesi nxore dhe Supet...
Pak eshte Pau-Cus.

Përgjigje e: Re: Përgjigje e: Re: Përgjigje e: Cila eshe prejardhja e "Kesaj" fjale..

hahaaaaaaaaaaaa,Maqellarjot je i madh...
Meqe midis fjaleve Pak dhe Shum egziston dhe Mes,nga Mesi nxore dhe Supet...
Pak eshte Pau-Cus.

sum : late 13c., "quantity or amount of money," from Anglo-Fr. and O.Fr. summe (13c.), from L. summa "total number, whole, essence, gist," noun use of fem. of summus "highest," from PIE *sup-mos, from base *uper "over" (see super-).

super-: from L. adverb and preposition super "above, over, on the top (of), beyond, besides, in addition to," from PIE base *uper " over" (cf. Skt. upari, Avestan upairi "over, above, beyond," Gk. hyper, O.E. ofer "over," Goth. ufaro "over, across," Gaul. ver-, O.Ir. for), comparative of base *upo "under."

Pse te duket kaq cudi qe fjala Sup/et ka te bej me conceptin e shumes, apo fjales Siper... Sero!

Une nuk kam fjalorin dhe terminologjine e nje Linguisti, megjithate po mundohem ti shqyrtoj keto fjale ne menyren sa me te thjesht: P.sh Siper-Super-Sup: a nuk jane Supet pjesa me e larete e Trupit??? A nuk nenkuptojn Siper dhe Super nje far Lartesie, sidomos kur edhe fjala Puce-papuce, vijn nga fjala Posht, qe nenkupton pjesen me te poshtme te trupit te njeriut pra Pjesa me e poshtme e kembes. Keto jane terme paksa abstrake fillimisht por kur shqyrtohen kan plot kuptim!

Ja edhe fjalet "Paw" qe na anglishte do te thote "Puter", nuk i dihet origjina dhe mund te shpjegohet vetem me ane te shqipes.

paw: (n.) c.1300, from O.Fr. powe, poe, of unknown origin. Evidence points to a root form *pauta, which probably is related to Prov. pauta, Catalan pote, M.Du. poot, Ger. Pfote "paw"). Celtic and Old Low German have been proposed as the ultimate source, but evidence is wanting. The verb is c.1600, from the noun.

foot (n.) O.E. fot, from P.Gmc. *fot (cf. O.S. fot, O.N. fotr, Du. voet, O.H.G. fuoz, Ger. Fuß, Goth. fotus "foot"), from PIE *ped- (cf. Avestan pad-; Skt. pat, acc. padam "foot;" Gk. pos (Posht), Attic pous, gen. podos; L. pes (Posht-Pesh: pra pjesa e kembes qe mban gjith peshen e trupit), gen. pedis "foot;" Lith. padas "sole," peda "footstep"). Plural form feet is an instance of i-mutation. Of a bed, grave, etc., first recorded c.1300.

Bujrum...kushdo qe mund te kundershtoj ato qe kam prure ketu per te mbeshtetur prejardhjen, pra etimologjine e fjaleve te mesiperme:d:d.

Serafino po etimologjia e fjales pula

Nuk e di se per ke "pula",per ate rumanisht, apo per ate shqipse per kete shqip eshte e qarte.

Fjala e Rradhes eshte Qepa

Meqe po tregoni nje interes kaq te papermbajtur po sjell pergjigjen menjehere:d

eshte interesante qe ne latinishten e vjeter Qepa eshte quajtur Cepa. Sipas burimit te meposhterm del se Latinishtja e ka huazuar kete fjane nga nje Gjuhe e panjohur. Cuditerisht ajo Egziston sote ne Shqipe pothuajse e pandryshuar me perjashtime te, "evoluimint" te te C ne "K,Q". ne shqipe egziston edhe nje fjale tjeter qe i pershtatet Formes se Qemes. Cipa qe nenkupton nje shtres apo mbules. A nuk eshte qepa e perbere me shume Cipa Shtresa???

Vini re qe ne Anglishten e Vjeter eshte quajtur Cipe!!

Onion-I.E. name is represented by Gk. kromion, Ir. crem, Welsh craf, O.E. hramsa, Lith. kremuse. The usual Latin word was cepa, a loan from an unknown language; cf. O.Fr. cive, O.E. cipe, and, via L.L. dim. cepulla, It. cipolla, Sp. cebolla, Pol. cebula. Ger. Zwiebel also is from this source, but altered by folk etymology in O.H.G. (zwibolla) from words for "two" and "ball." Onion ring is attested from 1952. Onions, the surname, is attested from mid-12c. (Ennian), from O.Wesh Enniaun, ultimately from L. Annianus, which was associated with Welsh einion "anvil."

L.L=do te thote Late Laten (Latinishtja me vonshme ne krahasime me te vjetren, pra me moderne)

Cila eshte rrenja e fjales Shkruaj?

scrive?

apo kruaj qe te ruaj? per te mos harruar? >.>

Kruaj qe te ruaj per te mos harruar!!! Shkurt, me rim dhe shum sakt!

Ne mund ta kemi ri-huazuar nga "scrive" e cila me par ka qen ne formen latine "scribe". Nuk e cila di cfar fjale eshte perdorur me par ne Shqipen e vjeter, por mendoj se scribe-scrive esht ndertuar mbi fialen rrenj Kruaj-gerryej, kjo e fundit esht rrenja e fjales Germ-shkronj.

Kruaj qe te ruaj per te mos harruar!!! Shkurt, me rim dhe shum sakt!

Ne mund ta kemi ri-huazuar nga "scrive" e cila me par ka qen ne formen latine "scribe". Nuk e cila di cfar fjale eshte perdorur me par ne Shqipen e vjeter, por mendoj se scribe-scrive esht ndertuar mbi fialen rrenj Kruaj-gerryej, kjo e fundit esht rrenja e fjales Germ-shkronj.

ose ose te vazhdojme me tej :p

krua eshte burim, nga buron fjala e fjalite

ose ose te vazhdojme me tej :p

krua eshte burim, nga buron fjala e fjalite

Krua-kroj me duket si thone perruas-perroit? apo jo?

eshte shume interesante se shqipja ka nje rrjedhe fjalesh dhe konceptesh shume te natyrshme.

Para disa ditesh kam marr vesh se fjalen Naft(karburant) eshte perdorur qe ne lashtesin e hershme. Shume heret, ndoshta qe ne fillim te mileniumit te fundit BC. Nuk e di nese ndo nji gjuhe tjeter ende e perdore kete fjale, por tek shqipja ka ngelur e pa ndryshuar fare. Ne fakt fjala e plot e perdorur ne ate kohe ka qene Nafta!

Krua-kroj me duket si thone perruas-perroit? apo jo?

eshte shume interesante se shqipja ka nje rrjedhe fjalesh dhe konceptesh shume te natyrshme.

Para disa ditesh kam marr vesh se fjalen Naft(karburant) eshte perdorur qe ne lashtesin e hershme. Shume heret, ndoshta qe ne fillim te mileniumit te fundit BC. Nuk e di nese ndo nji gjuhe tjeter ende e perdore kete fjale, por tek shqipja ka ngelur e pa ndryshuar fare. Ne fakt fjala e plot e perdorur ne ate kohe ka qene Nafta!

kroji nuk eshte perrua

perrua eshte me i vogel se lumi, qe mund e ket uj te vazhdueshem apo jo, me nderprerje, mund te kete kur bie vetem shi, ose kur ka bore,

Back