• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Dr Ibrahim Rugova 1944-2006

Përgjigje e: Dr Ibrahim Rugova 1944-2006

Edhe këto që thua ti supozime janë.

Kerkoj ndjese qe nuk i bazoj shkrimet e mija ne buzeqeshjet para kameres dhe ne numrin e kepuces.

Kerkoj ndjese qe nuk i bazoj shkrimet e mija ne buzeqeshjet para kameres dhe ne numrin e kepuces.
Më fal po ku i bazon te numri i brekëve apo kanatjeres?
Pse duhet domosdo të japësh atë përgjigje?
Unë të thash që janë supozime sepse mund të qëndroj ajo që thua ti...mund të ketë ndodhur nga frika e Rugovës për një radikalizim...mund të ketë ndodhur se ashtu e urdhëronin serbët etj, etj pa fund.
Ti nuk mund të paraqesësh asnjë dokument që ka ndodhur pikërisht ashtu.:p

Më fal po ku i bazon te numri i brekëve apo kanatjeres?
Pse duhet domosdo të japësh atë përgjigje?
E bazoj ne ate qe qejfi i shumices ne kete forum eshte beje qejf kur urrehen ose u hidhet balte vlerave.
Unë të thash që janë supozime sepse mund të qëndroj ajo që thua ti...mund të ketë ndodhur nga frika e Rugovës për një radikalizim...mund të ketë ndodhur se ashtu e urdhëronin serbët etj, etj pa fund.
Fiks. Serbet aq shume i duan Shqiptaret, sa qe nga frika se mos padashje i shuanin teresisht dhe u shkonte huq dashuria mivejcare qe ndajne me ta, i urdheruan qe ndryshe nga cdo here qe ngrihen ne revolta irredentiste, kesaj here duhej te rrinin urte po t'u dhimbsej jeta.

Ti nuk mund të paraqesësh asnjë dokument që ka ndodhur pikërisht ashtu.:p
Ne fakt desha te sjell piktogramen e trurit te Rugoves, mirepo duke ditur qe cdo memorje fshihet pas vdekjes, kuptova se edhe ketu na e kishte patur me te hedhur 'tradhetari'.

shum larg shkove ZET , per disa ketu ( fatkeqsisht ) historija e Kosoves fillon ne vitin 1996 .

Thashe spostoi. Definicioni i fjales do te thote zhvendoje ne vend dhe ne kohe dhe jo evitim i cili mund te rezultoje edhe nga tradhetia.

Si nga lart? I zbriti Zoti muslimanve ndonje pergamen Milosevicit qe mos fillonte nga Kosova, apo ju luten fuqite e medha qe te mos merrej me Kosoven po ta fillonte nga raca vet?

Inteligjenca e Rugoves qendron ne ate se i la kontradiktat te shperthenin gjetiu duke i bere thirrje vendit te tij te permbaj sa kohe qe do t'u duhej fuqive te medha te kuptonin se psikologjia Serbe jo vetem qe ishte e dhunshme por edhe drejtohej kunder se njejtes race ne se kjo e fundit do kishte guximin te jetonte me mire dhe te kishte me teper pasuri natyrore.

Une te kuptova dhe e di c'do te thote spostim, jo pa arsye te nenshtrova pyetje......

- Dmth e zgjati dhe e stergjati..... dhe ne te njenten kohe populli/ Kombi dhunohej, behej kasaphane , kurse ky ju thonte ruani gjakftohtesine, skemi c'te bejme etj etj etj ..... une vetem nga ju po e degjoj qe te imponohesh bashkepunosh me Armikun nderkohe qe populli vritej dhe dhunohej c'do dite, qenka dicka pozitive qe rezultoka ne inteligjence....

- Ne k'te rast nuk behej fjale vetem per presion psikologjik, por ushtrohej dhune ushtarake me dhune, qe ka rezultuar ne lufte massive .... dhe Bota ishte e qarte per dicka te tille, nuk eshte se nuk kishte fakte se c'fare po bente Serbi dhe pse!!!!

- Kurse faktin persa permende myslimanet thashe kjo do jete arsyeja e dyte qe do plasi lufta prape ne Kosove, dhe pasojat kane filluar te bien ne sy qe tani....

Rugova bashkepunoi me Milloshevicin -Rusine, kurse Shqiperise i rrinte nen hije larg, e njenta gje ndodhi edhe pas lufte dhe vazhdon te ndodhe ne Kosove, per arsye te ktyre korrupsioneve te brendshme ne S'do kemi fatin te bashkohemi, vetem nqs Europa na merr ne nga pas, dhe pas 1 kohe shume te gjate me ligj mund te kerkoje bashkim Etnik, ky eshte edhe fakti pse e don Amerikanin larg sepse Rusi dhe Amerikani jane koke e kembe bashke......

Une te kuptova dhe e di c'do te thote spostim, jo pa arsye te nenshtrova pyetje......

- Dmth e zgjati dhe e stergjati..... dhe ne te njenten kohe populli/ Kombi dhunohej, behej kasaphane , kurse ky ju thonte ruani gjakftohtesine, skemi c'te bejme etj etj etj ..... une vetem nga ju po e degjoj qe te imponohesh bashkepunosh me Armikun nderkohe qe populli vritej dhe dhunohej c'do dite, qenka dicka pozitive qe rezultoka ne inteligjence....

- Ne k'te rast nuk behej fjale vetem per presion psikologjik, por ushtrohej dhune ushtarake me dhune, qe ka rezultuar ne lufte massive .... dhe Bota ishte e qarte per dicka te tille, nuk eshte se nuk kishte fakte se c'fare po bente Serbi dhe pse!!!!

- Kurse faktin persa permende myslimanet thashe kjo do jete arsyeja e dyte qe do plasi lufta prape ne Kosove, dhe pasojat kane filluar te bien ne sy qe tani....

Rugova bashkepunoi me Milloshevicin -Rusine, kurse Shqiperise i rrinte nen hije larg, e njenta gje ndodhi edhe pas lufte dhe vazhdon te ndodhe ne Kosove, per arsye te ktyre korrupsioneve te brendshme ne S'do kemi fatin te bashkohemi, vetem nqs Europa na merr ne nga pas, dhe pas 1 kohe shume te gjate me ligj mund te kerkoje bashkim Etnik, ky eshte edhe fakti pse e don Amerikanin larg sepse Rusi dhe Amerikani jane koke e kembe bashke......

Ne vendin tend do isha menduar gjate para se te shkruaj nje post te tille si ky lart, qe deshmon se te kane treguar shume perralla me partizane ne vegjeli.

Fitore te luftes se turmave te familjeve me hunj e kosa kunder nje ushtrie te organizuar dhe me fonde te rregullta shterore eshte utopi dhe si e tille ndodh vendem ne filma. Populli edhe mund te fitoje, por pas nje rezistente te gjate dhe perkeqesimi te moralit dhe te fondeve te ushtrine ne nje vend te caktuar, por kurre nuk mund te fitoje ne nje lufte frontale te tipit 'blitz'.

Ndryshe nga Kroacia dhe Sllovenia qe ishin shtete brenda konfederates, me milici, polici dhe me mjete/fonde lokale, Kosova ishte province baritore dhe relativisht e varfer monetarisht dhe militarisht krahasuar me te tjerat.

Ti nuk i ke pare autokolonat e gjata Serbe me kamione te mbulura me mushama te zeza me 12 ushtare, 6 ne secilen ane te armatosur gjer ne dhembe dhe me mirotroze qe nisesin nga Beogradi. Si do t'i ndalonin banoret perfshi pleq e femije, mitrolozat? Apo te kapnin topin nga gryka si Selam Musai ne Vlore me 1920?

Nuk mund te them qe nuk ke ideale te lavderushme kombetare. Por per fat te keq, realiteti me partizane e gjermane qe te kane ushqyer ka nje doze te madhe pavertesie historike.

shum larg shkove ZET , per disa ketu ( fatkeqsisht ) historija e Kosoves fillon ne vitin 1996 .

Kush me shume se ti ka probleme me historine, te rene ose te lashten?

Ke ndonje kenge te Goranit ta vesh ne kete teme? Gjermania qe eshte gjermane perdor me kujdes ose eviton Vagnerin i cili u perdor si stimul per Gestapon dhe forcat e ferrit, ndonese ky i fundit kishte vdekur kohe para kesaj ere dhe nuk mund te ishte ne dijeni per pelqimin dhe teorizmin qe i benin nazistet.

Kurse ju, ti edhe ca shiptare ketu, me vendosni kenge kontemporare Serbe te autoreve qe kane perkrahur politikisht spastrimin etnik, ose se paku jane pajtuar ne heshtje dhe kane marre pjese ne festat qytetare qe kremtonin fitoren e trupave Serbe mbi grate dhe femijet ne Kosove.

Ke ndonje kenge te Goranit ta vesh ne kete teme? Gjermania qe eshte gjermane perdor me kujdes ose eviton Vagnerin i cili u perdor si stimul per Gestapon dhe forcat e ferrit, ndonese ky i fundit kishte vdekur kohe para kesaj ere dhe nuk mund te ishte ne dijeni per pelqimin dhe teorizmin qe i benin nazistet.

Kurse ju, ti edhe ca shiptare ketu, me vendosni kenge kontemporare Serbe te autoreve qe kane perkrahur politikisht spastrimin etnik, ose se paku jane pajtuar ne heshtje dhe kane marre pjese ne festat qytetare qe kremtonin fitoren e trupave Serbe mbi grate dhe femijet ne Kosove.

Ky arsyetim,i kengetareve serb,vlen edhe per ata qe lexojn nje liber o gazet serbe,o per ata qe shikojn tenistin serb,o dhe futbollistet serb ?

Ky arsyetim,i kengetareve serb,vlen edhe per ata qe lexojn nje liber o gazet serbe,o per ata qe shikojn tenistin serb,o dhe futbollistet serb ?

Nuk kam ne plan t'i tregoj kujt se si ta shpenzoje jeten e vet.
Po kam plan te tregoj se kujt i thone princip.

Ne vendin tend do isha menduar gjate para se te shkruaj nje post te tille si ky lart, qe deshmon se te kane treguar shume perralla me partizane ne vegjeli.

Fitore te luftes se turmave te familjeve me hunj e kosa kunder nje ushtrie te organizuar dhe me fonde te rregullta shterore eshte utopi dhe si e tille ndodh vendem ne filma. Populli edhe mund te fitoje, por pas nje rezistente te gjate dhe perkeqesimi te moralit dhe te fondeve te ushtrine ne nje vend te caktuar, por kurre nuk mund te fitoje ne nje lufte frontale te tipit 'blitz'.
Ndryshe nga Kroacia dhe Sllovenia qe ishin shtete brenda konfederates, me milici, polici dhe me mjete/fonde lokale, Kosova ishte province baritore dhe relativisht e varfer monetarisht dhe militarisht krahasuar me te tjerat.

Ti nuk i ke pare autokolonat e gjata Serbe me kamione te mbulura me mushama te zeza me 12 ushtare, 6 ne secilen ane te armatosur gjer ne dhembe dhe me mirotroze qe nisesin nga Beogradi. Si do t'i ndalonin banoret perfshi pleq e femije, mitrolozat? Apo te kapnin topin nga gryka si Selam Musai ne Vlore me 1920?

Nuk mund te them qe nuk ke ideale te lavderushme kombetare. Por per fat te keq, realiteti me partizane e gjermane qe te kane ushqyer ka nje doze te madhe pavertesie historike.

Jam dakort si e pershkruan faktin lart e poshte, ama populli luftoi derdhi gjak me aq sa kishte fuqi e coi zerin me aq sa mundej burra gra pleq femije .......shume kane vrare edhe veten mos te te bien ne dore te Serbeve, shume gra jane dhunuar dhe nuk kane jetuar dot me ate ndjenje i kane dhene fund, shume femije jane perdhunuar dhe jane detyruar te rriten me ate fakt ....... Te tjeret jetojne krenare me koken lart qe ju ben balle k'tyre situatave te tmerrshme, ne 1 menyre apo tjeter .....

Ama vete Rugova ( Burri i Shtetit) po k'tyre njerezve ju thonte s'ka gje, le te bejme durim jemi te detyruar etj etj qe po i ri-perseris..... Ky pra perfaqesonte popullin s'kishte c'te bente me shume populli kur kishte 1 te tille ne krye ( qe merrej me armikun , thonte qe eshte i detyruar nderkohe nuk linte as postin ) , qe gjoja po mbante paqe por kjo nuk ishte koha e paqes, ishte lufte ......
Ky e ka pranuar vete qe eshte detyruar dhe ka bashkepunuar , s'po ja shpif une , por e gjitha eshte qe nqs eshte vene ne k'te pozicion sic ka pohuar vete duhej te largohej ne 1 menyre apo tjeter......jo te mbante Shtetin-

Kjo nuk eshte koha e gjermanit me partizane qe po flasim dhe qenkam mbushur une me Iluzione, eshte realitet qe e kemi percjellur me syte tane dhe akoma vazhdon.....

Nuk kam ne plan t'i tregoj kujt se si ta shpenzoje jeten e vet.
Po kam plan te tregoj se kujt i thone princip.

Po pra,ky princip vlen per te gjith ?
Meqe su pergjigje po ta thjeshtesoj;Mihajloviçi shkon trajner me Samdorien,duhet ta shikojm a jo futbollin kur luan Samdoria ?

ti ki probleme ma shum se une me histori , historija qe ti e thua asht e that me fakte por asht e majme me pralla ..

per aq sa mund te flas une meqe po shoh qe sot ketu po behet nje debat i madhe rreth Ibrahim Rugoves mund te them se i vetmi gabim i tij ishte se qendroi deri ne fund me idene e "luftes" paqesore apo luftes politike. ketu humbi pike dhe UCK mori hovin dhe mbeshtetjen e popullsise. kur u krijua FARK-u kjo si solli ndonje dobi luftes perkundrazi i solli me shume konflikt dhe percarje te luftes dhe shqiptareve te kosoves e cila me sa duket vazhdon ende sot. une gjithsesi Ibrahim Rugoven sdo ta quaja kurrsesi ndonje figure te perbaltur te kosoves pasi gjithsesi ai deri para luftes ka bere cdo gje mesemiri. mund te kritikohet per shume gjera por kurrsesi te hidhet poshte figura e tij. kjo per mendimin tim si heq asnje pike UCK -se dhe as Hashimit te cilet gjithashtu kan vendin e vete ne lufte dhe ne historin e kosoves. une mendoj se keto duhet te shihen si bashkeplotesuese te njera tjetres edhe pse do te kishin bere mire te kordinonin me mire veprimet e tyre qe te dilnin sa me te bashkuar. por politika dhe lufta i ka keto nuk jane vendimarrje te lehta per tu mare asgje nuk eshte sigurt dhe e qarte dhe shpesh veprohet jo ne menyren e duhur.

Nuk eshte ashtu. Fare.

Serbia dhe Milosevich u vune para opinionit publik nderkombtar per te justifikuar nderhyrjen ushatarake kunder popullsise civile te shtetit. Filloi nje prezantim skenik i patrullimeve kriminale te ushtarakeve ndaj civileve te Kosoves dhe nje varg bisedash e intervistash politike mbi 'genocidin' e pas LIIB.

Pergjigja e Serbise? Ne nuk luftojme kunder popullit, por krimineleve irredentise te paligjshem qe kane formuar ushtri te rregullt dhe operojne nga brenda zonave te banuara! Asnje ushtri nuk kishte ne ate kohe. Vec shpifje. Serbise ju kerkua te sqaroje se cila qenka kjo ushtri e rregullt dhe nga kush drejtohet, pasi Kosova nuk pretendonte te kishte ndonje.

Dhe cfare ndodh? Nga askundi, te nesermen e pyetjeve me lart te ngritura nga tere gazetat ne ze te perendimit, na botohet me germa te medha me NY Times se ekzistoka nje UCK, e formuar ne mergim dhe qe lufton po nuk dihet ende se nga kush drejtohet. Kesaj jus shtuan edhe budallalleqet shqiptare te armeve qe qene blere me fonde te shqiptareve ne mergim ne NY dhe qe kalonin me gomere nga Shqiperia ne Kosove. Keto dy genjeshtra bajate paralizuar nderhyrjene SHBA- BRiatani per me se nje muaj. Por me e rendesishmja, alibi me te mire Serbet nuk do gjenin dot. Serbia e intesifikon sulmin posacerisht ne kohen qe deklarohet kjo UCK...

Rugova qe ndiqte nga afer kete loje politike (edhe kete e di pa piktogramen e trurit te tij) deklarohet se nuk ekziton kurrfare UCK si instrument i organizuar i vullnetit te Kosoves.

Eshte tjeter gje se UCK me vone i bashkohet pjesa e atdhetareve qe kishin ne zemer interesat e kombit pa ditur gje per prapaskenat politike.

PS. Partizanet ne Sqhiperi nuk do kishin arritur kurre te mundnin Gjermanine pa frontin e gere ndekombetar qe mabjti peshen kryesore te balances se luftes. Une vec mund te them qe Shqiperia mbase do te kishte qene shume me mire sot, po te mos kishte patur fare partizane te cilet nenshkruan ne kampin Jugosllavo-Rus dhe i shiten interesat e kombit per masken e percudnuar te internacionalizmit sllav.

ZET , na mbyte me pralla , ushtrija edhe milicija speciale kan hy ne Kosov ne vitin 1989 , UCK jan lajmrue ne vitin 1996 .

per aq sa mund te flas une meqe po shoh qe sot ketu po behet nje debat i madhe rreth Ibrahim Rugoves mund te them se i vetmi gabim i tij ishte se qendroi deri ne fund me idene e "luftes" paqesore apo luftes politike. ketu humbi pike dhe UCK mori hovin dhe mbeshtetjen e popullsise. kur u krijua FARK-u kjo si solli ndonje dobi luftes perkundrazi i solli me shume konflikt dhe percarje te luftes dhe shqiptareve te kosoves e cila me sa duket vazhdon ende sot. une gjithsesi Ibrahim Rugoven sdo ta quaja kurrsesi ndonje figure te perbaltur te kosoves pasi gjithsesi ai deri para luftes ka bere cdo gje mesemiri. mund te kritikohet per shume gjera por kurrsesi te hidhet poshte figura e tij. kjo per mendimin tim si heq asnje pike UCK -se dhe as Hashimit te cilet gjithashtu kan vendin e vete ne lufte dhe ne historin e kosoves. une mendoj se keto duhet te shihen si bashkeplotesuese te njera tjetres edhe pse do te kishin bere mire te kordinonin me mire veprimet e tyre qe te dilnin sa me te bashkuar. por politika dhe lufta i ka keto nuk jane vendimarrje te lehta per tu mare asgje nuk eshte sigurt dhe e qarte dhe shpesh veprohet jo ne menyren e duhur.

E vertet,e drejt.
Ishin dy menyra te ndryshme per te aritur panvaresin.Ajo e UCK ishte mbase dhe me praktike,ndersa e Rugoves ishte me "humane",e cila mori dhe perkrahjen nderkombetare.
Luften e beri UCK por e fituan amerikanet.

Dhe cfare ndodh? Nga askundi, me kujtohet si tani, na botohet me germa te medha me NY Times se na qenka nje UCK qe eshte formuar ne mergim dhe qe lufton po nuk dihet ende se nga kush drejtohet. Per bese, alibi me te mire Serbet nuk do gjenin dot. Serbia e intesifikon sulmin posacerisht ne kohen qe deklarohet kjo UCK...

.

nuk e di se kur ka dale ky artikull ne NY Times por di qe UCK ka filluar te organizohet dhe te sterviten ushtaraket e pare qe ne fillim te viteve 90 ne shqiperi. atehere president ishte Ramiz Alia. pasta sdi te them se kur kane filluar luftimet e para te UCK dhe vecanerisht te Adem Jasharit i cili ka paraprire(me sa di une) daljen hapur ne skene te UCK.

ZET , na mbyte me pralla , ushtrija edhe milicija speciale kan hy ne Kosov ne vitin 1989 , UCK jan lajmrue ne vitin 1996 .

Keshtu eshte kur lexon me organin e anes tjeter.

nuk e di se kur ka dale ky artikull ne NY Times por di qe UCK ka filluar te organizohet dhe te sterviten ushtaraket e pare qe ne fillim te viteve 90 ne shqiperi. atehere president ishte Ramiz Alia. pasta sdi te them se kur kane filluar luftimet e para te UCK dhe vecanerisht te Adem Jasharit i cili ka paraprire(me sa di une) daljen hapur ne skene te UCK.

Une nuk di gje per Ramiz Aline, Nexhmijen me karafilat e Kosoves dhe thashethemet e tjera komuniste-hashiste. Por e di saktesisht kronologjine e situates nderkombetare te asaj kohe sikurse edhe te fushatave ndergjegjesuese te paguara nga Serbia per konsulente te brendshem ne zyrat juridke te se drejtes nderkombetare..

Kam nje pyetje per shqiptaret ne Kosove. Si shifet figura e tij edhe pas takimit me Milloshevicin qe atehere u pasqyrua shume ne media.

Faleminderit.

Back