• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Dr Ibrahim Rugova 1944-2006

Përgjigje e: Dr Ibrahim Rugova 1944-2006

I harrojme 100 te mira kur na bejne 1 te keqe.

Nje e keqe e madhe t'i hedh ne kosh te pleherave jo 100, por 1000 te mira! Sepse ne shumicen e rasteve e keqja peshon me rende se e mira.

Ps. Mund te ndodhe edhe e kunderta!

Ilaz Ramajli duke pi duhan!
Nuk pat perkahje dhe mbeti nji vendim vetem kujtim...kshtu ,do te mbetej lufta e UCK po qese do te mungonte vendosmeria e Nato-s dhe bacit Klinton.
Ato beteja me gjarpna e hardhuca jon vetem prralla me dardaleca.
Palistina,Cecenia e ca popuj tjer e shtete tjera pa mbeshtetjen nderkombetare vetem sa endrrojn per nji liri e pamvarsi.

http://www.youtube.com/watch?v=i0-WYO_EOTg

pa nji lidership te pranueshem nga nderkombetaret,lufta eshte e kote.Rugova ishte arkitekti i pamvarsis ,tjerat rruge na qojn dikund ,por jo te pamvarsia pik.

Samija e nji tjeter nuk ja kishin iden nga Gjermonia se qka po ndodhte ne Kosove,nuk jua shoh per te madhe qe flasin...lete flasin pore edhe lete degjojn.

qeqnia barutin mat terun edhe ja ku eshte ,ne nji gjendje drejt zhdukjes.
http://www.youtube.com/watch?v=2ydAUxMVh1A

Nje e keqe e madhe t'i hedh ne kosh te pleherave jo 100, por 1000 te mira! Sepse ne shumicen e rasteve e keqja peshon me rende se e mira.

Ps. Mund te ndodhe edhe e kunderta!
Legjenda thot se para vrasjes se Cezarit ne Senat i kishin than disa profeci se nuk ban me shkua sepse do te ndodhin gjera te tmershme...Cezari ju thot atyre "c'te bej te futna ne bir te minit tani..." dhe nuk e ndryshon rrugen dhe shkon drejt vdekjes per shkak se i ka akuzu Senatoret per Korrupsion dhe vepra te pista...

Përgjigje e: Re: Dr Ibrahim Rugova 1944-2006

- Si duroj dot k'to neperkat me 100 Ftyra, qe perfitojne dhe lajne duart me gjak, korrupsion , as k'to qe flasin ne emer te k'tyre tradhetareve qe shesin gjakun Shqiptar!!....... te ishte gjalle ky, do ishte denuar me varje nga populli !!!!
Edhe varja nuk do te me qudiste fare,Qmenduria ka vetem nji emer.
Rugova e nderoj Uck,e mori me vete Hashimin,se skishte nji tjeter ,se sbente,o duhej te plaste sherri te behemi horri i botes.Hashimi u perzgjodh nga nji klan i gazetarve te huaj,Ate e dinin per me te madhin ,edhe pse te till thirreshin ne te kater anet e kodrave...e kaloje kodren e par ne te djathet dhe takoje Gjeneralin.,kshtu ishte edhe pas kodrave per rreth.
E ftoi Rambujeamdhe qka pastaj....Serbis i mbeti kohe te pozicionohej ,te mendonte,te shfrynte vrerin e saj te urrejtjes mbi civilet shqiptar,mbi popullsin.Serbija nuk deshti as te shkatrronte uck,sepse do te merte fund me kasaphane mbi civilete pa mbrojtur.
E kta qe po i takojn klyshte e millosheviqit u dashka dekoruar a hahahahaahah.

Sjemi ne te prir per pozivitet,do thonja edhe per Hashimin qe esht gjarper po ai pastaj po kerkon te behet vet DEXHALLI mesih.

Ukshin Hotin nuk me the se e njef komanir gjarpni .
Gjaku dhe mundi i atyre qe vertet punuan, e ju po ua humbni meritat ka me ju mallku pa dallim.
Ne emer te kujt ia vut themelin e serbizimit ne mes Shqiperie, ne Fier o Dbylis ,kure abetaret fmive shqipetar ne trojet e stergjysherve ua mori "shembulli i fqinjesis"ua mori nga dora pikrisht haveri i qlirim.arit Hashim.

rrini mer anti shqiptar,se me keq e vrat ju ket popull se Serbija...gjithqka antikombetare e vlersuat e e ngritet ne piedestal.
Me llovaqka gjahu deshet te krekoseshit se kishit nji ushtri plus,me 4 vjeqare shkoll fillore i bet te pashkollet gjenerala e ministra e qeveritar ne emer te NE EMER TE LLOVAQKAVE....MADJE EDHE ATO ME DY TYTA.

Per derisa vraponi mas te kotures dhe prrallave te gjarpnive imagjinar, vetem sa do t'ia perforconi bindjet Serbise. se ajo mund te pres ARSYSHEM per nji kthim me te shpejt ne trojet e DARDANIS.

Administrata e Kintonit promovoi bisedime mes Slobodan Milosevicit dhe Ibrahim Rugoves….SHBA mirepriti ndermjetesimin e San Edigios per nje marreveshje qe do te normalizonte sistemin shkollor te Kosoves, te lajmeruar ne 1 Shtator 1996….LDK besonte qe ky do te ishte “hapi i pare drejt nje zgjidhje gjitheperfshirese te problemit te Kosoves”.
Marreveshja u negociua nga Fehmi Agani dhe autoritetet Serbe me ndermejtesine e Andrea Bartoli nga komuniteti I St. Edigio ne SHBA. Bartoli theksoi se: “Ne mendonim se marreveshja per edukimin qe mesi i arte ku mund te behej dicka. Ky ishte pak a shume nje hap ne procesin politik”. Marreveshja u pershendet nga Asambleja Gjenerale e OKB e cile kerkoi “venien ne zbatim”.
….Sipa Kurtit, “studentet derguan peticion ne Dhejtot 1996 me 500 firma duke kerkuar zbatimin e marreveshjen bernda 2 muajve”.Mungesa e implementimit solli revolten paqesore te stdunteve ne 1 Tetor 1997 ku policet serbe nderhyne me gaz lotsjelles dhe duke rrahur me shkopinj. Kurti kujton se studentet ja kthyen zemerimin Rugoves. “…..Ne e akuzuam Rugoven per tradheti dhe bashkepunim me regjimin Serb. Kjo proteste sinjalizoi fundin e Rugoves si karizmatik

Radomori Vico, Minister Serb qe kishte qene ne grupin e punes per kete marreveshje tha se “Studentet Shqiptare qene mashtruar. Perfaqesuesit Shqiptare nuk po kerkonin zgjidhje[ Kjo perkthehet se Rugova nuk kishte interes thjesht per shkollat, por per te pasuar procesin e monitoruar nga palet nderkombetare qe garantonin vizibilitet dhe njohje nderkombetare te problemit te Kosoves. Ne fakt ai e dinte qe asgje nuk do te behej nga Milo, duke i treguar botes se e gjitha qe propagande. Po ashtu, deshmon verberine politike te Kurtit. -Shenim i Zet.]

….Holbrooke ndermjetesoi nje takim balle per balle mes Miloshevicit dhe Rugoves ne Maj 15, 1995. Posa arriti ne Beograd, Rugova shkoi drejt e ne residencen e Ambasadorit Richard C. Miles te SHBA ne Beograd, ku u instruktua nga Chris Hill [atij qe i dhate dekoraten keto dite- shenim i Zet]. Sipas Miles, “Rugova degjoi me kujdes por ishte evaziv dhe jo tmerresisht thelbesor.[keshtu e perkthen Amerikani ate qe Rugova e dinte me se miri. Asgje thelbesore nuk do te ndoshte ne ate takim- shenim i Zet]. Ai qe mjaft i zgjuar per te kuptuar kufizmet e influences se tij (tek Serbet-shenim I Zet)” Kur Rugova e takoi Miloshevicin ai eshte “I ngrire dhe ne siklet”. Miles thote qe “Ne ishim te lumtur qe ky takim u be, por nuk funksionoi. Ndarja qe e thelle dhe te dy krahet qene shume larg njeri tjetrit.”
Per Miloshevicin takimi qe nje sukses pasi e beri te qendroje ne nivelin e premtimeve dhe sipas kerkeses se vet pa ndermjetesim te huaj….Ai donte te tregonte qe nuk qe ai, por Shqiptaret qe nuk donin te vazhdonin dialogun. Ai shpresonte se permes ketij (dialogu) te hiqeshin saksionet e e luftes, si embargoja e naftes dhe pamundesia e marrjes se vizave.
Propaganda e Miloshevicit punoi me intensitet te larte per te minimizuar Rugoven pas ketij takimi. Gazetat Serbe botuan ne faqe te pare fotografi te Rugoves duke I buzeqeshur Miloshevicit, te cilat kritike si Demaci i konsideruan si neshtruese. Demaci e akuzoi Rugoven qe shkoi ne Beograd si tradheti ndaj Kosoves. Kurti dhete tjeret…menduan se vizita e diskredito Rugoven. “Ai nuk arriti asgje dhe buzeqeshi shume”. tha Kurti. ne vend q eta shigte rugoven sin je alternative te moderuar kundrejt KLA, Miloshevici u tall me Rugoven. Nderkohe ai intesinfikoi presionin mbi KLA mes nje offensive te pranveres.
Rugova u perpoq ta tregonte takimin si sukses. Ai theksoi rolin e SHBA si ndermjetesues, dhe theksoi se takime te tjera priteshin… takimi u konsiderua si rezultat i politike-omninbus te SHBA…Rugova shkoi ne OKB per te zhvilluar takime me Kofi Anan…ai propozoi intensifikimin e perpjekjeve per te internacionalizur problemin e Kosoves….

“Te cliruarit e Kosoves, Diplomacia kercenuese dhe nderhyrja e SHBA”, David Phillips f.71-72.
Pra, Miloshevici preferonte me shume UCK se sa Rugoven te cilin u rrek ta diskreditoje duke ju bashkuar ne nje fron edhe Demacet e Kurtet nga Kosova . UCKne sic e kam thene, Milosevici e perdori si justifikim per te vazhduar offensive sa here qe bisededimet pezulloheshin. Pra Milo luante ne dy fronte. Nje duke diskredituar USA dhe Rugoven, tjetrin duke i treguar dhembet UCK qe i duhej per koke Turku.

Rugova e takoi Miloshevicin jo sepse ja kerkoi Miloshevici ose sepse kishte iluzione pacifiste, por sepse ishin hapat e kerkuara nga ndermjetesimi nderkombetar i cili do te duhej me se fundit te garantonte NJOHJEN e Kosoves qe kishte ideuar vetea si shtet te pavaruar ose mbase si pjese te Shqiperise. Fakti qe marreveshja e arsimit te 1996 (sikur deshmon vete ministri Serb) nuk u shtyhej nga pala shqiptare, dhe fakti qe ne takimin me Miloshevicin Rugova nuk hoqi dore nga agjenda e pavaresise te Kosoves duke i nderprere diskutimet, deften se jo vetem qe Rugova nuk ka tradhetuar asgje, por madje nuk ka pranuar t’i japin cfare tepron politikisht (sikur Thaci).

Ai ka kerkuar qe Kosova te kete prezence si shtet me status te plote dhe te pranuar ne OKB qe nga fillimi. Keto gjera qe Kosova vuan sot, jane pasoje e zgjidhjeve mediokre dhe me mungesa te theksuara diplomatike. Keto zgjidhje do i kushtojne jeten se paku 2 gjenaratave ne Kosove dhe mbase do sjellin te njejtin eksod intelektual dhe kombetar, duke e bere edhe Kosoven si Shqiperia sot, nje poc te perzier racash.

Ja ne kete tem, shume pake qe kane shkru gjera reale dhe domethenese, disa te tjere ketu me vjen turp qe i thojn vetes shqiptar sinqerisht.

Cili sipas teje ka thene qe Kosova ishte republik ne ish Jugosllavi ?

Pastaj me mire per ty qenka dikush me ardh COPY and PASTE pa pike truri dhe akuzon ndonje njeri me TV ose vetem pse eshte ne partin qe nuk e favorizon, ose sikur Hashim Thaqi dikur qe raportonte ne front te luftes e qe ishte ne Shqiperi.

Kur te flasesh per dikend siq ishte Ibrahim Rugova duhesh mu mat mire se cfare fjale thua, e mos u beni sikur disa ketu pa tru qe vetem shkruajn e kur t'i pyetesh cfare the, thote ashtu e kam pare nje video ne youtube dhe ashtu bera.

Kjo eshte shperlarje truri sikur disa individ qe frymezohen me disa videoklipe dhe shkojn e behene kamikaz apo disa ndegjojshin kenge te Ilir Shaqirit e shkojshin ne UÇK, pastaj dezertojshin sepse nuk ishte ashtu sikur qe u pershkrujke ne kenge.

Mos i gjyko gjerat me emocione. Take it easy.

nejse se kam ndjekur temen, thjesht e hapa shkarazi dhe me zuri syri ate postim.

persa i perkt temes, une them vetem kaq, kosova(pavarsia e saj) eshte nje investim totalisht amerikan, liri e dhuruar.
mos i bini me shkelm kesaj lirie te dhuruar duke implementuar fondamentalizmin islamik, sepse coni uje ne mullirin e serbit.
shefqet krasniqet kane nisur te behen plage e stermadhe mbushur plot me qelb.

roli i rugoves apo uck-se ne pavarsine e kosoves eshte minor, kane sherbyer si leva, ne permbushjen e kesaj pavarsie. ROLI I NATOS DETERMINANT.

pra

GOD BLESS AMERICA

nejse se kam ndjekur temen, thjesht e hapa shkarazi dhe me zuri syri ate postim.

persa i perkt temes, une them vetem kaq, kosova(pavarsia e saj) eshte nje investim totalisht amerikan, liri e dhuruar.
mos i bini me shkelm kesaj lirie te dhuruar duke implementuar fondamentalizmin islamik, sepse coni uje ne mullirin e serbit.
shefqet krasniqet kane nisur te behen plage e stermadhe mbushur plot me qelb.

roli i rugoves apo uck-se ne pavarsine e kosoves eshte minor, kane sherbyer si leva, ne permbushjen e kesaj pavarsie. ROLI I NATOS DETERMINANT.

pra

GOD BLESS AMERICA

Erwin Romel,

Ketu te kam prit, se e disha qe ta do ta lidhesh me "radikalista islamik", ndegjo i dashur vlla shqiptar.

Ky Shefqet Krasniqi, nuk po kerkon arme por po kerkon diqka qe cdo fe e kerkon ne nje vend ku pratikohet. Pra e ka leht me ja plotesu kete deshir nje shtet, duke marr paraysh shume shtet qe jane shume me te zhvilluar se sa Kosova dhe vajzat shkojn shlir me shami ne shkoll. Nejse kjo ketu mbaron.

E dyta kur e lexova James Rubin, merre me mend aty thojke ka thene James Rubin qe keni radikalizem islamik, hahahah thash ta lexoj se cfare ka gjetur, merre me mend, lexoni edhe ju, aty gazetari me zor e kish shti me thene ate fjale, sikur te ishte ai gazetar budall apo serb, pra kur James Rubin thojke qe jo vetem Kosova por edhe vendet me te zhvilluar kan ekstremista, ky gazetari " i jon" budalla ja bojke jo more te na keshtu e ashtu, e keshtu e ashtu, cfare lope more Zot. Thash me vete a eshte ky tu dasht Kosoven me qit para Jamesit si Afganistan apo eshte ka e mbron. Merre me mend vet James Rubini thojke qe Kosova ka permersim per keto vite shume te medha, ky prap i thojke jo ata na kan bere keshtu e ashtu hahahah.

Tek ne ne Kosov egziston shprehja, Qeni i keq e bje Ukin ne turisht.

Ku thuhet aty qe Kosova eshte shtet i konfederates jugosllave?

Aty thuhet asnje shtet i konfederates (jugosllave) nuk mund te aneksoje nje tjeter. Por e shikoj qe e paske interpretuar sipas qejfit, fjalen "shtet" qe kam vene para Kosoves. Por per kete 'rrjedhje' kam patur arsyet qe do citoj me poshte, per te kufizuar poshtersine tuaj pa kufi.

Ne 2009 kam vene nje cikel te tere tematik ne FSH, te cilin mund ta gjeni ne linkun ne vijim:

javan said:
SIPAS KARTES SE KOMBEVE TE BASHKUARA: NJOHJE, E MEGJITHEKETE NJE PENGESE E TRETE JIGOSLLAVO-SERBE, E SHTETESISE SE KOSOVES SHQIPTARE
Konkluzionet e Traktatit te Kombeve te Bashkuara te San Franciskos 1945 udheheqin ne ngjarjet dhe konsideratat qe pasojne:

17.1 Karta e Kombeve te Bashkuara doli si nje traktat I njohjes te te gjithe kombeve dhe te drejtes se tyre te patjetersueshme per vetevendosje te plote dhe te lire, per siguri, dhe zhvillim.

17.2 “Memorandumi i Shqiptareve” ishte dorezuar ne 28 Korrik 1946 ne Konferencen e Paqes, ku pohohej padrejtesia e bere ndaj kombit Shiptar duke i aneksuar me dhune pjese te medha te territoreve te veta, perfhsi Kosoven Shqiptare, tek vendet fqinje, dhe qe kerkonte qe keto territore te ri-njesohen per te formuar nje shtet Shiptare, perndryshe Shqiperia e njohur ne 1913 do mbetet nje nje ekzistence jo-efektive dhe pavaresia e saj do te jete jo-effektive.

17.3 Duke dhunuar Karten e Kombeve te Bashkuara, Kushtetuta Federale e Jugosllavise e 1946 e aneksoi me dhune Kosoven Shaiptare, por shtoi, se nedn Paragrafin 1, kombet e saj kane te drejte te zbatojne lirisht te drejten e vetevendosjes, qe ne par me kombet e tjera te RSFJ dhe se ka te drejte per shkeputje.

17. 4 Me qellim qe te ruaje lidhjet kolonialiste, si ne rastin e Rusise komunsite dhe Kines komuniste, kushtetutat e RSFJ te 1946, 1953, 1963, dhe 1974 e klasifikonin rajonin autonom te Kosoves Shqiptare nden Republiken e Serbise. Ky klasifikim nuk ka asnje baze legale per arsyet ne vazhdim:

a) Kushtetutat e RSFJ te 1953, 1963, dhe 1974 (Nr.1 I Principeve Baze) riaktivizonin te drejten e cdo kombi perberes, pershire edhe kombin Shqiptar, per vetevendosje dhe ndarje.

b) Kushtetutat ne fjale e njihnin Kosoven Shqiptare si nje nja dhjete entitetet sovrane perberes te RSFJ me te drejta te barabarta sovrane dhe me fuqi per te marre pjese, sebashku ose vecmas nga entitet e tjera ne strukturat federale te RSFJ, perfshire edhe Keshillin Ekzekutiv Federal dhe Presidencen dhe amendamentet e kushtetutes federale.

c) Sipas kushtetuatve ne fjale, dhe ne fakt, Kosova Shqiptare, njelloj si shtate njesite pjesemarrese te RSFJ, ruante karakteristikat e nje “shteti”: kufij te percaktuar te cilet nuk mund te ndryshoheshin pa pelqimin e saj, kushtetuten e vet, asamblene e popullit te saj qe quhej “Organi me i Larte i autoritetit shteteror te nje province autonome”, (paragrafi 105 i kushtetutes se 1946), trupin e vet ekzekutiv, forcat e saj te mbrojtjes, dhe sekretarin e vet per pune te jashtme. Disa nga keto te drejta u bene nga Kushtetutat e RSFJ te 1953 dhe 1963 subjekt te aprovimit nga Serbia, ne kundershtim dhe ne dhunim te njohjes kushtetuese te RSFJ per te drejten e vetevendosjes, te kombit Shqipater te Kosoves Shqiptare, por te gjithe te drejtat e Kosoves, si autonomia e plote, u rishqyrtuan perseri me amendamentet kushtetuese te RSFJ ne 1967, 1968, 1971, dhe 1972.

d) Te njejtat kushtetuta te RSFJ pohonin se Republika e Serbise nuk kishte te drejte legale te ndryshonte statusin e Kosoves Shqiptare te akorduar nga vete keto kushtetuta.

http://www.forum-al.com/newreply.php?do=newreply&p=451144

Ku thuhet aty qe Kosova eshte shtet i konfederates jugosllave?

Aty thuhet asnje shtet i konfederates (jugosllave) nuk mund te aneksoje nje tjeter. Por e shikoj qe e paske interpretuar sipas qejfit, fjalen "shtet" qe kam vene para Kosoves. Por per kete 'rrjedhje' kam patur arsyet qe do citoj me poshte, per te kufizuar poshtersine tuaj pa kufi.
Dëgjo këtu ti babuç unë nuk të akuzova për gjë prandaj mbaje pak atë halenë tënde mbyllur.;)

Nëse ti e pranon se nuk i referoheshe Kosovës në atë shkrim por Ganës atëher po pranoj unë që e kam gabim.:p

Kopan...në vënd të thuash që ...po është një lapsus nga ana ime vjen e më dërdëllit për poshtërsira kundra teje.

P.s. isha më se i sigurt që në fillim që do shkruaje këtë justifikim legen që ke shkruajtur.

Dëgjo këtu ti babuç unë nuk të akuzova për gjë prandaj mbaje pak atë halenë tënde mbyllur.;)

Nëse ti e pranon se nuk i referoheshe Kosovës në atë shkrim por Ganës atëher po pranoj unë që e kam gabim.:p

Kopan...në vënd të thuash që ...po është një lapsus nga ana ime vjen e më dërdëllit për poshtërsira kundra teje.

P.s. isha më se i sigurt që në fillim që do shkruaje këtë justifikim legen që ke shkruajtur.

Justifikim? E kisha bere me qellim qe te zihesha me ty dhe pastaj te justifikohesha. Ashtu qellon qe jo vetem e dija le te themi qe ne 2009, por kam bere te njejtin justifikim nja 10 poste me pare se ai qe citon kur kam folur per Kroacine dhe Sllovenine si shtete te Jugosllavise, perkunder Kosoves baritore.

Stilet partizane te gjyqit te popullit nuk te ecin tek une. Njerez qe keni vetem ushkur brekesh per tru.

Pra, Miloshevici preferonte me shume UCK se sa Rugoven te cilin u rrek ta diskreditoje duke ju bashkuar ne nje fron edhe Demacet e Kurtet nga Kosova . UCKne sic e kam thene, Milosevici e perdori si justifikim per te vazhduar offensive sa here qe bisededimet pezulloheshin. Pra Milo luante ne dy fronte. Nje duke diskredituar USA dhe Rugoven, tjetrin duke i treguar dhembet UCK qe i duhej per koke Turku.

Rugova e takoi Miloshevicin jo sepse ja kerkoi Miloshevici ose sepse kishte iluzione pacifiste, por sepse ishin hapat e kerkuara nga ndermjetesimi nderkombetar i cili do te duhej me se fundit te garantonte NJOHJEN e Kosoves qe kishte ideuar vetea si shtet te pavaruar ose mbase si pjese te Shqiperise. Fakti qe marreveshja e arsimit te 1996 (sikur deshmon vete ministri Serb) nuk u shtyhej nga pala shqiptare, dhe fakti qe ne takimin me Miloshevicin Rugova nuk hoqi dore nga agjenda e pavaresise te Kosoves duke i nderprere diskutimet, deften se jo vetem qe Rugova nuk ka tradhetuar asgje, por madje nuk ka pranuar t’i japin cfare tepron politikisht (sikur Thaci).

Ai ka kerkuar qe Kosova te kete prezence si shtet me status te plote dhe te pranuar ne OKB qe nga fillimi. Keto gjera qe Kosova vuan sot, jane pasoje e zgjidhjeve mediokre dhe me mungesa te theksuara diplomatike. Keto zgjidhje do i kushtojne jeten se paku 2 gjenaratave ne Kosove dhe mbase do sjellin te njejtin eksod intelektual dhe kombetar, duke e bere edhe Kosoven si Shqiperia sot, nje poc te perzier racash.

Une nuk e kuptoj se si disa gjera qe kane shume rendesi, kaq shpejt po i harroni, apo po deshironi qe te jet ashtu....
UCK-ja, atebote nuk njihej si Ushtri Clirimtare e Kosoves, ...as si persona te te thjeshte te cilet kishin kapur pushket per ta mbrojtun pragun e shtepise se tyre, as ne asnje mynyre tjeter qe duhej te legjitimohej veprimi i tyre ne ndonje forme, qe milloshevic, se paku te mos kishte nje justifikim aq te fort, per ta terrorizuar edhe me shume popullin shqiptar. Por pikerisht, per shkak te qendrimit zyrtar te rugoves, se keta nuk ishin te njohur per popullin dhe as per lidershipin e tij, qe atebote merrej si nje udheheqesi legjitime e popullit shqiptar te Kosoves nga ana nderkombetare, (nga regjimi milloshevician, skemi fjale), u konsideruan si "grupe terroriste". Pra, ky qendrim zyrtar i rugoves, e perforconte me dhjetra here justifikimin e milloshevic-it, per nje terror pothuajse gati te arsyetuar edhe para nderkombetarve. Kujto, takimin e Ambasadorit amerikan Gelbart, diku dy jave para masakrit te Prekazit, me rugoven ne Prishtine, kur ky i fundit edhepse amerikan, pas kthimit te tij ne beograd, dhe me miratimin zyrtar edhe te milloshevicin, ate miratimin e rugoves e kishte siguruar ne Prishtine, doli publikisht dhe zyrtarisht dhe keta burra te UCK-se i akuzoj si grupe terroriste. Diku dy jave me vone, me kete pretekst, ndodhi masakra e paparapar ndaj Familjes Jashari nga milloshevici.

Edhe nje femije i vogel e kishte kuptuar atekohe, se nje kerkese e tille, ne mynyre apo forme paqesore, per nje Kosove te pavarur, bashkim me Shqiperine apo edhe per pjesmarrje ne OKB si shtet i plot, qe me vone u kuptua edhe nga nderkombetaret, ishte qesharake dhe nuk pinte uje askund..hiq askund. Ato agjenda rugoviane per Kosoven e pavarur...e te tjerat, ishin, pikerishte pretekst per ta ruajtur ai poziten qe kishte, duke mbajt popullin "te qete e duruar", para perdhunimeve, vrasjeve, persekutimeve...etj. te ndryshme nga gjenocidi serbo-sllave...Ai besonte, ne zgjidhjen e problemit te Kosoves, gjithesesi, por prishte pune, derisa kundershtonte veprimtaret e UCK-se, duke u friguar, me te drejt, se keta do t`i paraprinin zgjidhjes se problemit dhe do te humbte pastaj poziten e tij karrieriste te "qenit i pari i Kosoves...

Une nuk e kuptoj se si disa gjera qe kane shume rendesi, kaq shpejt po i harroni, apo po deshironi qe te jet ashtu....
UCK-ja, atebote nuk njihej si Ushtri Clirimtare e Kosoves, ...as si persona te te thjeshte te cilet kishin kapur pushket per ta mbrojtun pragun e shtepise se tyre, as ne asnje mynyre tjeter qe duhej te legjitimohej veprimi i tyre ne ndonje forme, qe milloshevic, se paku te mos kishte nje justifikim aq te fort, per ta terrorizuar edhe me shume popullin shqiptar. Por pikerisht, per shkak te qendrimit zyrtar te rugoves, se keta nuk ishin te njohur per popullin dhe as per lidershipin e tij, qe atebote merrej si nje udheheqesi legjitime e popullit shqiptar te Kosoves nga ana nderkombetare, (nga regjimi milloshevician, skemi fjale), u konsideruan si "grupe terroriste". Pra, ky qendrim zyrtar i rugoves, e perforconte me dhjetra here justifikimin e milloshevic-it, per nje terror pothuajse gati te arsyetuar edhe para nderkombetarve. Kujto, takimin e Ambasadorit amerikan Gelbart, diku dy jave para masakrit te Prekazit, me rugoven ne Prishtine, kur ky i fundit edhepse amerikan, pas kthimit te tij ne beograd, dhe me miratimin zyrtar edhe te milloshevicin, ate miratimin e rugoves e kishte siguruar ne Prishtine, doli publikisht dhe zyrtarisht dhe keta burra te UCK-se i akuzoj si grupe terroriste. Diku dy jave me vone, me kete pretekst, ndodhi masakra e paparapar ndaj Familjes Jashari nga milloshevici.

Edhe nje femije i vogel e kishte kuptuar atekohe, se nje kerkese e tille, ne mynyre apo forme paqesore, per nje Kosove te pavarur, bashkim me Shqiperine apo edhe per pjesmarrje ne OKB si shtet i plot, qe me vone u kuptua edhe nga nderkombetaret, ishte qesharake dhe nuk pinte uje askund..hiq askund. Ato agjenda rugoviane per Kosoven e pavarur...e te tjerat, ishin, pikerishte pretekst per ta ruajtur ai poziten qe kishte, duke mbajt popullin "te qete e duruar", para perdhunimeve, vrasjeve, persekutimeve...etj. te ndryshme nga gjenocidi serbo-sllave...Ai besonte, ne zgjidhjen e problemit te Kosoves, gjithesesi, por prishte pune, derisa kundershtonte veprimtaret e UCK-se, duke u friguar, me te drejt, se keta do t`i paraprinin zgjidhjes se problemit dhe do te humbte pastaj poziten e tij karrieriste te "qenit i pari i Kosoves...

Citoj perseri:

“Ai nuk arriti asgje dhe buzeqeshi shume”. tha Kurti. Ne vend qe ta shihte Rugoven si nje alternative te moderuar kundrejt KLA, Miloshevici u tall me Rugoven. Nderkohe ai intesinfikoi presionin mbi KLA mes nje offensive te pranveres."
“Te cliruarit e Kosoves, Diplomacia kercenuese dhe nderhyrja e SHBA”, David Phillips f.71-72.

E zeza mbi te bardhe e etyre qe nuk kane interes ne asnjeren pale te Kosoves.

E kam shkruar disa here, se dalja ne skene e UCK, me sakte trumbetimi qe i beri Serbia nje celule sic qe ajo origjinale te e te dyshosh se kjo histori filloi me nje paraskene te shemtuar. Duke mohuar ekzistencen e nje ushtrie te organizuar te Kosoves ne ate kohe, Rugova konfirmoi para botes se Serbia nuk po ndermerrte fushate ushtarake ushtri kunder ushtrie, sic e paraqiste Miloshevici, intervistat e te cilit me shefat e ushtrise se Pentagonit dhe Natos i kam lexuar, por ishte nje fushate shfarosjeje kunder popullates civile.

Cfare ndodhi me pas me UCK eshte tjeter gje, pasi atdhetare te vertete u ngriten per lirine dhe ja ndryshuan natyren origjinale dhe qellimin per te cilin ishte krijuar.

Me poshte po jap nje kronologji nga te Departamentit te Shtetit te SHBA per ata qe vuajne nga Alzheimer.

1989
Asambleja e Kosoves i jep fund autonomise se provinces nden presion nga Slobodan Milosevic. Serbia mbyll institucionet kulturore ne Kosove.
1990
Serbia shkrin asamblene e Kosoves. Megjithekete ligjvenesit Shqiptare e deklarojne provincen republike (apo jo Akrep?) 1991
Dhjete mije Shqiptare ne Kosove humbasin punen. Ne nje referendum sekret, krijohet Republika e Kosoves, te cilen e njeh vetem Parlamenti i Shqiperise.
1992
Republika Socialste Federative e Jugosllavise shperbehet. Plas lufta ne Slloveni, Kroaci, dhe Bosnje-Hercegovine; ne dy te fundit Serbet pastrojne etnikisht dhe marrin kontrollin e nje pjese te madhe te vendit. Ne pergjigje, komuniteti nderkombetar i vendos sanksione Jugosllavise. Shtete e Bashkuara njohin pavaresine e ish-republikave Jugosllave dhe nuk pranojne ta konsiderojne Jugosllavine si nje shtet zevendesues.

Duke mos ju bindur autoriteteve Serbe, Shqiptaret etnike zgjedhin Ibrahim Rugoven si president te se vete-shpallures Republike e Kosoves nga asambleja e provinces. Serbia e konsideron zgjedhjen te paligjshme. Kosova fillon rezistence pa dhune ndaj regjimit shtypes te Beogradit. (a po jo Akrep, nuk them une nga mendja ime qe i lane radhen Bosnjes dhe Slloveneise ta luftojne?)
1996
Ndonese e themeluar disa vejt me pare, UCK del TANI ne skene ne menyre te dukshme, duke marre pergjegjesine per nje numer sulmesh me bomba kunder policise dhe zyrtareve Serbe.
1997
UCK po ashtu merr pergjegjesine per nje seri incidentesh dhune qe perfshinin bomba ne stacione policisg, e bastisje ne kampe refugjatesh. Policia Serbe e mbyt me dhune demonstraten e studenteve Shqipater ne Tetor. (ate te 500 firmave te Kurtit. Pra, ushtria Serbe me zi sa po priste rast te sulej. Shiko me poshte.)
1998
Shkurt-Mars: Policia Serbe Bastis Drenicen ne Kosove. Shtepite digjen, fshatra zbrazen, dhjetera Shqiptare etnike vriten.
Mars 31: Keshilli i Sigurimit te OKB adopton Rezoluten 1160 qe denon forcen e tepert te ushtruar nga policia Serbe ndaj civileve ne Kosove.
Prill: 95% te Serbeve (nga ata me muzike te kendshme) votojne ne referendum kunder ndermjetesimit nderkombetar per Kosoven. Me perjashtim te Rusise, Grupi i Kontaktit per ish-Jugosllavine (SHBA, Britania, Franca, Gjermania, Italia, e Rusia) bien dakor te rivendosin disa nga sanksionet qe i ishin hequr Jugosllavise.
Maj: Ambasadori Richard Holbrooke shkon ne Beograde dhe rregullon per takimin e pare mes Presidentit Slobodan Miloshevic dhe Dr. Rugova.
Maj: Miloshevic therret Rugoven per takime per paqe. Miloshevici dhe Rugova takohen vetem nje here. Miloshevici cakton nje ekip negocijues qe shkon ne Prishtine pe rte bere bisedime. Dialogu nderpritet nga ofensiva Serbe ne Decan (apo nuk quhet maji si muaj i ofensives se pranveres? Duhet te jem une qe deshiroj te jete ashtu.)
Maj: Perfaqesuesi special Robert Gelbard takohet me UCK ne Gjeneve.
Maj: Ambassadori i SHBA ne Maqedoni, Christopher Hill, behet i Deguar Special i SHBA ne Kosove dhe fillon diplomacine omnibus mes Beogradit dhe Prishtines (mirepo ja qe Rugova nuk pranonte autonomi) ne forme paqesore. EU emeron me pas Ambasadorin Austriak ne Jugosllavi, Wolfgang Petritsch, si te derguar.
Qershor 16: Miloshevic shkon ne Moske dhe takon Yeltsin. Pas takimit keta leshojne nje deklarate te perbashket per Kosoven. Mes te tjerave, pranojne prezencen e vezhguesve diplomatike ne rajon.
Qershor 23: Holbrooke takon Miloshevic in Belgrade per t'i kerkura ta ndaloje konfliktin. (Kete interviste e kam lexuar Hobooku ishte thellesisht i fyer nga menyra me te cilen ishte mashtruar prej Milos).
Qershor 24: Holbrooke takohet me komandantet e UCK ne Junik. Kofi Annan i kujton NATO se i duhet mandat nga keshilli i sigurimit per te nderhyre ushtarakisht.
Korrik 6: Konsulli ne Beograd, Richard Miles, dhe adashi i tij Rus fillojne misionin e observimit diplomatik ne Kosove, domethene patrullimin me makina te blinduara dhe raportimin e cdo prishje te paqes ne rajon (UCK ose Serbi qofte!)
Gusht: OKB kerkon ndalimin e zjarrit pasi Juniku, keshtjella e UCK bie ne duar et Serbeve me 16 Gusht pas nje ofensive 1 mujore (me qe disa ketu mendojne se UCK mund t'ja dilte ushtrise se financuar, armatosur dhe trajnuar te shtetit Serb. Edhe ate 1 muaj vetem zemra e ideali i ka mbajtur ne kembe luftetaret e popullit).
Shtator 2: Gjate nje takimi Klinton-Yeltsin, Sekretarja e shtetit Albright dhe minsitri i jashtem Rus Ivanov leshojne nje deklarate te perbashket per Kosoven...... etj.

Ibrahim Rugova dhe pasqyra e vërtet e LDK’së

BIRI KUJT ISHTE IBRAHIM RUGOVA?!

Shkruan: Veton Podguri * 21. 11. 2009

Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë, se: Ramadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës!

Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka pasaktësi

Të dashur lexues, bashkatdhetarë, simpatizantë, kundërshtarë dhe të gjithë ju që keni dëgjuar për Ibrahim Rugovën!

Nëse titulli i këtij hulumtimi dhe përmbajtja në vijim ju duket i pazakontë dhe s’ju duket reale, mos e lexoni. Mbani mendimin tuaj që e keni formuar deri më sot si përkrahje ose kundërshtim të mitit rreth Ibrahim Rugovës. Me këtë analizë nuk pretendoj të ndikoj në bindjet tuaja, çfarëdo qofshin ato. Qëllimi i këtij hulumtimi është të sjellim argumente, të cilat mund të verifikohen me lehtësi.

Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka disa pasaktësi, të cilat pas vdekjes së tij (në janar të vitit 2006) janë publikuar nga Qendra për Informim e Kosovës (QIK). QIK’u është një faqe interneti, organ i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Po e njëjta biografi është publikuar edhe në shumë faqe tjera të internetit. Është e pamundur të shkruhet biografia njësoj nga të gjitha ato faqe interneti.

rugovarini.jpg

Ibrahim Rugova - në moshën rinore

Si është e mundur të shkruhet një biografi me të dhëna të njejta, madje me paragrafe të njejta, pa e zgjeruar atë me të dhëna tjera biografike? Në rastin konkret, me të drejtë mund të pyesim: Pse biografia e Rugovës mbetet e njëjtë në hyrje, në paragrafe, rreshta dhe në përfundimin e saj, me disa përjashtime të vogla që mund të anashkalohen? Arsyeja është se, janë anashkaluar qëllimshëm disa fakte për rrethanat e lindjes së Rugovës dhe të prejardhjes së tij.

Prej se është botuar libri i autorit Merxhan Avdyli “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”, unë së bashku me një grup shokësh kemi shpenzuar kohë për të hulumtuar argumente shtesë lidhur me biografinë e Ibrahim Rugovës, pikërisht nga dëshmitarët e fshatit Cerrcë (vendlindja e Rugovës) dhe fshatrat tjera të komunës së Istogut (tani Burimit). Ato dëshmi të mbledhura me kujdes të veçantë po ua sjellim juve dhe opinionit tonë publik. Dhe këto dëshmi le të vlerësohen drejtë nga simpatizantët dhe kundërshtarët e Rugovës, pa u indinjuar apo mburrur.

lagjj-ku_lindi_rugova.jpg

Fshati Cerrcë - vendlindja e Ibrahim Rugovës

Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës.

Ramadan o Ramadan,

Me çekiç e me tupan,

Pse ma preve pulën,

Ta hangt dreqi cullën.

(Popullore nga Podguri)

Një dëshmi:"Ramadani ështe babai i vërtetë i

Ibrahim Rugovës"!

Në biografinë e përgatitur nga QIK-u, e cila është kopjuar nga faqet e internetit, thuhet se Ibrahim Rugova ka lindur me 2 dhjetor 1944 në fshatin Cerrcë afër Istogut. “Më 10 janar 1945, komunistët jugosllavë ia pushkatuan babain e tij, Ukë Rugova dhe gjyshin Rrustë Rugova, që kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin gjatë Luftës së Dytë Botërore në krahinën e Rugovës”.

( Lexoni: Biografia e Presidentit Rugova + këtu )

Lidhur me këtë konstatim, publicisti dhe atdhetari Sheradin Berisha, në një studim shkencor “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” thekson: “Për mënyrën se si janë vrarë babai dhe gjyshi i Rugovës kam lexuar shumë versione, por, nuk dua të merrem fare me to. Nëse është i sakt citati zyrtarë lidhur me vrasjen e tyre, atëherë natyrshëm shtrohet pyetja logjike: - Si ishte e mundur që Ibrahim Rugova, (të cilit partizanët e Titos ia kishin vrarë të atin dhe gjyshin “si nacionalistë, ballistë…”), qysh në rininë e tij studentore u bë njëri nga aktivistët më të zellshëm të LRSJ-së (Lidhjes së Rinisë Socialiste të Jugosllavisë - V.P), dhe më vonë të pranohet si anëtarë i LKJ-së (Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë - V.P), dhe si i tillë t´i gëzonte të gjitha privilegjet politike, intelektuale etj., po nga ky regjim antishqiptar?! Ndërsa, dihet mirëfilli se mijëra fëmijë, të atdhetarëve shqiptarë (që u burgosën, u vranë e u ekzekutuan pas luftës së dytë botërore, nga regjimi i Tito-Rankoviqit), përndiqeshin këmba-këmbës nga syri e veshi i UDB-së (Drejtorisë së Shtetit për Siguri - V.P), dhe familjet e tyre konsideroheshin si armiq të rrezikshëm të shtetit jugosllavë ( !!! )…”

Ne e kemi lexuar hulumtimin e z.Berisha në shumë vazhdime me titull “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” dhe nuk i heqim asnjë detaj këtij studimi shumë argumentues. Berisha, me të drejt ka bërë pyetjen se si është e mundur që babai dhe gjyshi i Rugovës ishin pushkatuar nga çetnikët, ndërsa biri i tyre qysh në fëmijëri iu ngjitë shkive e më vonë UDB-së të cilës i shërbeu me mjaft besnikëri?

Në këtë kontekst, ne jemi përpjekur t’i thellojmë argumentet e thëna deri më sot.

Sipas njërit prej dëshmitarëve kryesor, Mustafë (Sokol) Ahmetaj nga fshati Muzhevinë (tani i ndjerë), Rugova ka lindur fiks 11 muaj pas vrasjes së gjyshit dhe babait të tij. Bënte be Mustafë Sokoli se “maxhupi e ka qit (Rugovën - V.P)”. Mustafa e njihte shumë mirë familjen e Rugovës, pasi e ka pasur fqinje Fanën - gruan e Rugovës. Familja e Fanës me origjinë është nga fshati Cerrcë, saktësisht, nëna e saj vjen nga lagjja e “Shkozës”. Për Fanën u sjellim dëshmi të detajuara në nëntitullin vijues, ku vërtetohet se edhe ajo është maxhupe.

Familja e Ibrahim Rugovës, nacionaliteti i së cilës është i dyshimtë, e ka pasur një rrogëtar (hamall, punëtor krahu) rom (në familje) me emrin Ramadan. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë se Ramadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës. Disa simpatizantë të Rugovës kanë reaguar, dhe janë përpjekur ta përgënjeshtrojnë Mustafën. I vetmi argument që përdornin ata ishte:

- “biografia zyrtare e tij”.

- “O le t’i çka shkrujnë njerëzit, unë po t’kallxoj qysh u kanë puna e tina se edhe baba i jem i ka njoft ma mirë se krejt bota”, thoshte me bindje Mustafë Sokoli.

Pleqtë tjerë nga Podguri që e kishin njohur mirë familjen e Rugovës, thoshin me habi pas reagimit të Mustafës:

- “S’di valla, veç Uka (babai i Rugovës - V.P) u kanë i madh me shtat, e kah dul ky minak i zi si maxhup (Rugova - V.P) nuk e dimë”.

Më pastaj ndërhynte Mustafë Sokoli duke i rënë podit me të dy duart sa kishte fuqi dhe me nervozë:

- “O vallahi maxhupi (Ramadani - V.P) e ka qit kit maxhup (Rugovën - V.P)”.

Të pranishmit në odë qeshnin dhe zbuteshin. E vetmja kundërpërgjigje dominuese që vinte nga simpatizantët e Rugovës ishte:

- “Zoti e ka fal qashtu t’vogël e t’zi”.

Mustafa ua kthente topin:

- “Po po, kur të qet maxhupi, edhe Zoti e falë qashtu”.

Hahahaha! Shkriheshin duke qeshur të gjithë të tjerët.

rugova_ne_3_pamje.jpg

Shihni tri fotot e Ibrahim Rugovës:

Rugova si maxhup është adhuruar shumë nga maxhupët. Kjo është dëshmuar edhe në librin e autorit Merxhan Avdyli me titull “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”. Është një libër i bardhë dhe në kopertinë ka një fotografi të Rugovës duke i dhënë dorën kryekasapit të Ballkanit Millosheviq. Në brendi të librit mund të lexoni mendime të personaliteteve të ndryshme por edhe të qytetarëve të thejshtë për Rugovën. Në këtë libër, krejt pa pikë faji dhe me sinqeritetin më të madh një rom shprehet, po e parafrazojmë: “Ne romët kemi simpati të madhe për Rugovën dhe e konsiderojmë sikur me kanë i joni. Unë personalisht e konsideroj Rugovën si me pas vlla. Ashtë i drejtë e i urtë. Bile na romët ma shumë e çmojmë dhe e përkrahim atë se dikon tonin; se ai ashtë i njejt për neve si me kanë i joni”.

Kush është Fana, gruaja e Rugovës, dhe gjyshi i saj

Ramë Çekerlaqi?

Bashkëshortja e Rugovës, Fana është nga fshati Muzhevinë e Istogut. Fana është e bija e Ramë Bajramit nga Muzhevina (Bajrami në këtë rast është i ndryshëm nga Sokol Bajrami). Nëna e saj (e Fanës) ka qenë motra e Alisë ose djalit të Ramë Çekerlaqit nga Cerrca. Me një fjalë, gjyshi i vërtetë dhe më i dashur i Fanës ka qenë Ramë Çekerlaqi me mbiemrin Vuthaj. Çekerlaq është një lloj pseudonimi që nuk e dimë se çka do të thotë. Noshta ka rrjedhë nga puna me çekerrk (çikrik) që përdorej për hapjen e bunareve (puseve). Imer Vuthi është djali i Alisë ose nipi i Çekerlaqit. Familja ose gjinia e Fanës, siç e thamë në nëntitullin paraprak, ishte nga lagjja e “Shkozës” në Cerrcë.

Lagjja ka marrë emrin në bazë të llojit të shkurreve që janë prezente edhe sot atje, të quajtura shkoza. Rajonet ku janë të përhapura shkurret e shkozave, pothuajse çdo kund janë të pabanuara, me përjashtim të Cerrcës deri në përfundimin e luftës në Kosovë. Atë që e dinë të gjithë në Podgur, e kjo mund të vërtetohet lehtësisht, është fakti se lagjja “shkozat” përherë ka qenë e banuar me romë. Lagjja e Shkozës gjithmonë është përdorur dhe përdoret si sinonim i lagjes së romëve. Sa herë dikush donte t’i referohej lagjes së romëve, vetëm thoshin “n’Shkoza” dhe me këtë nënkuptonin lagjen e maxhupëve. Sot ajo lagje është e tëra e boshatisur. Nëse nuk besoni, pyesni për “Shkozat” e Cerrcës, shkoni në terren, vizitoni vendin, pyesni dëshmitarët, e ju tregojnë më në detaje. Dhe, nëse nuk dini më shumë për historinë e Fanës, pyetni pleqtë e rrethinës së Cerrcës.

Familja e Ramë Çekerlaqit është nga lagjja e Shkozës. Ndryshe kjo lagje njihet edhe si Parllaçer. Ekipit tonë i është thënë se ky emërtim lidhet me romët. Por, megjithatë ne nuk kemi mundur të vërtetojmë se çfarë etimologjie dhe domethënie ka emri Parllaçer. As tash nuk e dimë. Prandaj luten të gjithë ata që dinë për këtë emërtim të na ndihmojnë. Shumë njerëz në Cerrcë dhe rrethinë e mbajnë si emër të romëve.

Derisa familja e Rugovës kishte Ramadanin si rrogëtar rom në shtëpi, familja e Çekerlaqit nuk kishte nevojë për një të tillë se ishte në mesin e romëve. Ekipit tonë i është thënë nga pleqtë e Cerrcës dhe Podgurit që e kanë njohur Ramën, se ai ka qenë i zeshkët. Të jetosh në mes romëve e të mos jesh i zeshkët, është e pamundur.

Fana ishte një nxënëse e dobët që nga shkolla fillore, - kështu dëshmon shoqja e saj e klasës Xhevahirja, gruaja e Nak Ryshytit nga fshati Zhakovë i Istogut. Babai i Xhevahires, Mustafë (Sokol) Ahmetaj nga Muzhevina, duke e pasur fqinje gruan e Rugovës, në çdo bisedë ia shqiptonte emrin si “Fèna”. “Çka kini me prit pej Fènës, mesës t’Ramë Çekerlaqit, e kopilit t’maxhupit”, bënte pyetjen me zemërim Mustafë Sokoli.

Back