• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Filmi "Skënderbeu"

Përgjigje e: Filmi "Skënderbeu" ridublohet në gjuhë letrare

Une mendoj se dublimi e humb origjinalitetin e filmit. Une nuk iu ze per te madhe atyre qe e dublojne, se ata e bejne per lek, por atyre televizioneve qe do ta emetojne.

Nese paska nga ata shqiptar qe nuk e kuptojne gjuhen shqipe ne ate film, atehere fajin duhet t'ia leme standardizimit te keq te gjuhes shqipe. Pra, aq keq qenka standardizuar gjuha shqipe sa qe e paska bere te pamundur bisedimin e lirshem ne gjuhe shqipe te gjyshit me nipin!

Ajnej, nuk pres që ne të dy të merremi vesh ndonjëherë. Përpara se ti të flasësh për gjuhën letrare, mësoje njëherë, se vajte 10 vjet që flet me shqiptarë nëpër forume, e akoma s'e mësove. Gjuhë shqipe nuk është vetëm ajo e fshatit tënd. Veç kësaj, përdori edhe shkronjat ë dhe ç, si dhe mos ngatërro ç-në me q-në, e xh-në me gj-në.

Ne nuk kemi nevoje te merremi vesh - mjafton qe kuptohemi.
Marreveshjet jane ...-tjeter gje!

Duket sikur kerkon te thuash se nga c'mboll kominterna, poll nje komb i ri qe tani nuk e kupton shqipen, apo si?

Shikoni filmin .. ne se kini kohe..
lexoni mire emrat qe jepen ne fillim..

e pastaj del qart qe dublusit e sotshem me ne krye milkanin jan nje tuf hajdutesh qe kan sajuar "arsye" me vjedh shtetin..

qe thoni ju.. filmi skenderbeu dolli ne kinema diku nga vitet 53-54..
u cfaq ca koh pastaj e hoqen..meqe.. u prish miqesia me bashkimin sovietik.. qe ne fakt.. eshte dhe financusi i filmit dhe mbeshtetsi logjistik.. dhe furnizuesi me artiste e cdo gje..i ketij filmi madheshtor..
po ama nuku duhet mohuar dhe merita e shqiptareve qe u angazhuan ne realizimin e filmit..
nje nga arsyet qe mezi cfaqej ki film ne koh te enverit ishte se.. shpesh shpata e sigurimit e udhehequr na partia jon e varfër.. ra dhe mbi artistet..
disa nga realizatoret e filmit.. ran neper burgje si agjenta.. ose u perjashtuan na partia jon e varfër nder vite..
psh i ngrati xhovalin luka qe ka pesh ne realizim te ketij filmi.. perfundoj kooperativist i gulagezuar familjarisht ne roskovec te rucve te hysni kapos..
po keshtu stratoberdha e hengri..
nashti filmi cfaqej lirisht se nuku kish me nevoj per porosira na komiteto qënrori i ppsh-se..

mirpo kopilet puniste e gjeten nje hile.. per te rruajtur ca meleona..
pra gjeten se na paskish nevoje per ri punim..

filmi ne fakt eshte i bukur ashtu sic e ben ata ahere..
kineastet sovietik ishin ustallare..
regjimi stalinist kish shum nevoj per mjeshtra te kinemase..
dhe vet ustallaret e hollivudit e pranojne se shum gjera i mesuan nga mjeshtrat sovietik te filmit..
ata kan vajtur ne rusi e i kan mjele mire mjeshtrat rus te filmit..
e ndersa rusi i ngrate per ato mjeshterira paguhej nga shteti sovietik.. me nje tallon gjize a salami me shume se tjatri.. komshi ..puntor uzine.. a me nje flet kampi puntoresh ne krime.. kopilat hollivudiane qe u a morren "marifetet" rusve.. ben miliona e miliona e miliona dallers per vete duke aplikuar ne filmat e tyre keto truke e marifete e speciali-tete..

nejse.. se nuku kuptoni ju nga keto muhabete..

shikoni filmin se dhe un do e shoh..

http://www.youtube.com/watch?v=iOW1UKVZnJg

Filmi eshte i vjeter por kuptohet shume mire ne Shqip.
Asnje presje nuk duhet ti hiqet.
Beni film tjeter per kohen e sotme.
Dhe Ajnej ne kete rast ka te drejte.

Nuk ke c'i shton. Po ka kellqe Milkani, le te beje nje film te ri. Shumica shqiptareve nuk kane nevoje t'ja u perkthejne shqipen ne titra, le me t'ja u dublojne.

Pastaj filmi i dubluar eshte. Skenderbeu eshte nje aktor i madh rus i viteve 50. Me kujtohet te kem pasur foto te medha nga filmat e tij ne shtepi.

Ajnej, nuk pres që ne të dy të merremi vesh ndonjëherë. Përpara se ti të flasësh për gjuhën letrare, mësoje njëherë, se vajte 10 vjet që flet me shqiptarë nëpër forume, e akoma s'e mësove. Gjuhë shqipe nuk është vetëm ajo e fshatit tënd. Veç kësaj, përdori edhe shkronjat ë dhe ç, si dhe mos ngatërro ç-në me q-në, e xh-në me gj-në.

Ka arsye pse disa paguajne cmim marramendes per design ne vend te standarteve "made in China", ose degjojne Callas (Kallogjeri) ne vend te standardit shkollor.

Quhet, origjinalitet. E kupton dot?

Duke skarc-uar mjaft, prej postimeve te tij, une jam dakort ne parim, me mendimin e Brarit ne kete teme.

Sa i perket milionave, produksionet tashme, nuk financohen nepermjet institucioneve shteterore, (Ministria e Kultures..etj etj) por shpenzimet mbulohen kryesisht nga privatet..

Pse ca kane qe po e dublojne ...shume e bukur eshte gjuha qe flitet...skane pune tjeter keta ,keta ta rregullojne ta bejne HD apo FULLHD po paten leke ...mos na e nxjerrin Skenderbeun duke folur si jugor ...si lushnjar psh...OE Skenderbe ku ishe o lace, qysh je re !-gjynaf-

Sa i perket milionave, produksionet tashme, nuk financohen nepermjet institucioneve shteterore, (Ministria e Kultures..etj etj) por shpenzimet mbulohen kryesisht nga privatet..

Per hir te informimit, 30% te shpenzimeve per dublimin e filmit do te mbulohen nga ana e qeverise se Shqiperise.

---------
p.s. nuk la teme pa felliq ky skizofreni SystemA! le te perjashohet nje here e mire dhe te pastrohet forumi nga tipa te tille.

Kapet me anetere qe qendrojne shume me larte se ai ne te gjitha aspektet ne menyre qe te duket me i rendesishem. Nuk e di a eshte ftesa ime apo ndoshta ndonje arsye tjeter qe anetari i respektuar ZET e frekuenton kete forum. Kur e shoh ate psikopatin duke e sulmu vazhdimisht dhe duke u toleru nga administaratori, me shkon mendja per zgjedhjen me te padeshiruar - largimin.

Ka arsye pse disa paguajne cmim marramendes per design ne vend te standarteve "made in China", ose degjojne Callas (Kallogjeri) ne vend te standardit shkollor.

Quhet, origjinalitet. E kupton dot?
Unë e di ç'është origjinaliteti, por ai film nuk është origjinal dhe po përpiqem të ta shpjegoj edhe ty psenë. Filmi është bërë nga sovjetikët dhe është përshtatur (dubluar). Kur filmi përshtatet nga një gjuhë e huaj, hapjet e gojës dhe fjalët nuk përputhen, e po kështu edhe gjestet (lëvizjet e duarve, të kokës, të trupit) si dhe mimika e fytyrës gjatë të folurit, nuk janë natyrale. Filmi nuk është origjinal dhe nuk ka se si të jetë ndryshe, sepse është bërë nga sovjetikë. Po të bëhej nga shqiptarë që flisnin në dialekt, në rregull, do të dukeshin origjinalë, por filmat e dubluar u ngjanë atyre filmave vizatimorë ku kukullat e hapin gojën 4 herë dhe nxjerrin 10 fjalë. Këtu nuk u prish asgjë origjinale, por nga një dublim, u bë një dublim tjetër.

Filmi nuk ka asgjë origjinale, sepse duke filluar që nga gjuha e deri te veshjet, janë me hamendje. Arbërishtja mesjetare është një gjuhë e vjetër dhe është ndryshe nga gegërishtja e viteve 1950, ndërsa arbërit e viteve 1400 ishin të gjithë me fustanella, jo me pantallona. Megjithatë, po të bëhej një film tjetër për Skënderbeun, mirë do të qe që të mos merreshin me këtë të vjetrin, por me sa shikoj unë, as që ka për t'u bërë ndonjëherë. Do të mbeten me këtë të sovjetikëve. Me teknologjinë e sotme, nuk është aspak e vështirë për një komb të bëjë një film për heroin e vet kombëtar, por duhet dëshirë dhe organizim nga ana e shtetit.

Filmi është restauruar në tërësi, jo vetëm e folura. Është punuar me të gjithë tingujt, të cilët janë me zhurmë ose të mbytur dhe nuk dëgjohen mirë. Është punuar me hingëllimat e kuajve, përplasjet e shpatave etj. që të dëgjohen më pastër. Gjithashtu është punuar edhe me figurën, e cila lëviz. Siç e thashë më lart, shqiptarëve u duhet një film i ri, jo të arnojnë këta të vjetrit, po kush do t'i bëjë këto punë.

ja dhe ky artisti i madh i operas shqiptare.. basi i famshem Luk Kacaj qe luan kte rolin e plakut dhe kendon kengen qe eshte dhe lejtmotivi i muzikes se filmit..
E denuan me nja 10 vjet burg te ngratin ne vitet e ppsh-se se.. na kish pas recitue vargje te Fishtes ne disa miq..
futja e tij ne burg e shokoj tiranen.. e qe ahere filmi skenderbeu u mbajt i "internuar"..

http://www.youtube.com/watch?v=cE2GzEn97tE

http://www.youtube.com/watch?v=h1EEPZqC0P4

ketu kemi te bejme me njerez qe nuk e kane pare filmin kurre ne jete;
njerez qe nuk dijne as cka quajme film, lene me film historik.
dhe kur nje i tille jep, -jo mendim, por gjykim madje dhe te prere, - nuk deshmon tjeter pos mosedukate te skajshme e primitivizem injorant, qe bota e quan paftyresi.

Dhe motiv i vetem i nje veprimi te tille te paimagjinueshem per njeriun e zakonshem, eshte urrejtje e skajshme kombtare, -per me keq, eshte urrejtje interraciale. Dhe urrejtje te tille mund ta kultivoje vetem nje njeri i mjere provincial qe nuk e sheh as hunden e vet.

Pse ca kane qe po e dublojne ...shume e bukur eshte gjuha qe flitet...skane pune tjeter keta ,keta ta rregullojne ta bejne HD apo FULLHD po paten leke ...mos na e nxjerrin Skenderbeun duke folur si jugor ...si lushnjar psh...OE Skenderbe ku ishe o lace, qysh je re !-gjynaf-

Ketu nuk eshte pune dialekti, sepse ne ate filem nuk flitet mire as dialekti. Ne ate filem nuk flitet mire shqipja. Une jam dakort qe te dublohet ne dialekt, por kur skena eshte ne Kruje te dublohet ne dialektin krutan, kurse kur eshte ne Berat ne gjuhen normale shqipe. Ne kemi filma ku flitet ne dialekt dhe dialekti eshte pershtatur shume bukur. Por tek filmi Skenderbeu nuk ka as dialekt verior as jugor, atje ka vetem dialekt RUS. Atje dialoget kan nuanca te theksuara te theksit Rus te shqiptimit te fjaleve. Edhe recitimi i batutave ka nje ritmik Ruse.

Nejse le te behet si te doje populli.

Ketu nuk eshte pune dialekti, sepse ne ate filem nuk flitet mire as dialekti. Ne ate filem nuk flitet mire shqipja. Une jam dakort qe te dublohet ne dialekt, por kur skena eshte ne Kruje te dublohet ne dialektin krutan, kurse kur eshte ne Berat ne gjuhen normale shqipe. Ne kemi filma ku flitet ne dialekt dhe dialekti eshte pershtatur shume bukur. Por tek filmi Skenderbeu nuk ka as dialekt verior as jugor, atje ka vetem dialekt RUS. Atje dialoget kan nuanca te theksuara te theksit Rus te shqiptimit te fjaleve. Edhe recitimi i batutave ka nje ritmik Ruse.

A e ke pare or vllame ti kete film ndonjehere?
Ku di ti se si flitet ne ate film?
Pa hidhi nje sy hidhi skenes qe kam postuar -s'ke nevoje ta shohesh te tere filmin se mos te kap alergji nga ekspozim i tepert ndaj historise shqiptare. Shih c'dialekt flitet dhe nga kush nje here e pastaj kthehu te na mbash ligjerata.

Haha... Shekulli XXVI...
Ti qenke vertet i shekullit te XXVI...
Dhe une qe e mora per shaka.
Degjo ketu ti i pese shekujve pasardhes. Une nuk e di cfare gjuhe flet ti, por mos na bej corbe kete qe flasim ne. Ahhh, edhe dicka, bie shi ne ate bote ku jeton ti, nese po, ateher mbaj cader, se ketu nuk po qullos asgje. Te vetmen qe po ben eshte qe po qullos veten. Nuk eshte vetem menyra jote e te shkruajturit(shkollareske, si ata qe bejne detyrat), ajo e nxenesit te klases se peste, qe sapo kan mesuar tabelen e shumzimit dhe mendojne se i kan mesuar te tera, por eshte ky fodulliku yt i tepruar qe nuk te le te mesosh ndonje gje te re. Lexo me vemendje dhe meso te kuptosh ku eshte fjala. Me tregon mua fragmentet e Skenderbeut.

Nuk e di nese di Rusisht, por ben mire te shikosh ndonje film rus te atij brezi para se te japesh pergjigje. Eshte e njejta menyre recitimi.

Ta thjeshtesojme.Nje femi i fillores (nga zona te caktuara shqiptare) e kupton gjuhen e filmit,nje femi i lindur ne mergim o emegrim e kupton gjuhen e filmit ?

Haha... Shekulli XXVI...
Ti qenke vertet i shekullit te XXVI...
Dhe une qe e mora per shaka.
Degjo ketu ti i pese shekujve pasardhes. Une nuk e di cfare gjuhe flet ti, por mos na bej corbe kete qe flasim ne. Ahhh, edhe dicka, bie shi ne ate bote ku jeton ti, nese po, ateher mbaj cader, se ketu nuk po qullos asgje. Te vetmen qe po ben eshte qe po qullos veten. Nuk eshte vetem menyra jote e te shkruajturit(shkollareske, si ata qe bejne detyrat), ajo e nxenesit te klases se peste, qe sapo kan mesuar tabelen e shumzimit dhe mendojne se i kan mesuar te tera, por eshte ky fodulliku yt i tepruar qe nuk te le te mesosh ndonje gje te re. Lexo me vemendje dhe meso te kuptosh ku eshte fjala. Me tregon mua fragmentet e Skenderbeut.

Nuk e di nese di Rusisht, por ben mire te shikosh ndonje film rus te atij brezi para se te japesh pergjigje. Eshte e njejta menyre recitimi.

As une nuk tá kam fajin qe te quajn Selman. Bir Selman i nenes...

Sa per kronik, une nuk jam Vllah, por kam shume respekt per ta. Ben mire dhe ti te kesh!

Te lutem zoteri, mos ofendo.
-nese ti ne vend se te krenohesh, e konsideron ofendim te jesh vllah - eshte gabim i yti personal!

Ti e flet aq mire rusishten sa edhe shqipja standarde qe flasin aktoret me fustanella te Laberise dhe Beratit te ngjan me ritmike ruse. Aktori rus qe luan skenderbeun eshte totalisht i dubluar nga zeri i nje aktori shqiptar. Gjithnje ka qene ashtu.

Filmi Skenderbeu eshte nje monument historik. Ai mund te luhet perseri po kurre nuk do jete si ky, sikurse Kleopatra 1963 qe nuk mund te zevendesohet dot.

.....

"Toka Jone". Edhe atje rusisht reciton Mario Ashiku?

''ti duhet te mesosh dallimin mes nocionit "gjuhe letrare" [qe eshte gegerishtja] ''

gjyshi im i shkreti rafmet' paste ne te tilla raste do thosh... Pirdh pirdh se lirohesh ....

Back